Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Funkcjonalność związana z kontami |
Wersja do druku |
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 22-10-2009, 14:39
|
|
|
Dodałem okienko pomocy na Mangach, poprawiłem tło w IE7 i IE8. W IE6 jest zupełna masakra i nie bardzo widzę, jak można by to poprawić bez robienia wszystkiego zupełnie inaczej specjalnie dla tej przeglądarki... |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 22-10-2009, 15:07
|
|
|
Na moje oko jest dobrze. Moim zdaniem nie ma sensu stawać na głowie dla IE6 - jest przestarzałe, ma coraz mniejszy udział w rynku i chyba szkoda wkładać duży dodatkowy wysiłek w dostosowywanie się do niej. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 22-10-2009, 15:18
|
|
|
Zgadza się. Zgodnie z najnowszymi statystykami dla Tanuki Anime, IE 6 używa 4,1 % naszych użytkowników. Przy okazji wprowadzania zmian, proponuję ogłosić że zaprzestajemy wspierania IE 6. |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 22-10-2009, 15:28
|
|
|
Popieram, IE6 ma w dodatku masę dziur, a Windose Update już nawet nie proponuje łat tylko mówi że toto jest dziurawe, niebezpieczne i należy zamieć IE7. Nie zamierzam, bo mi takowego nie trzeba - nie używam i używać nie będę, ale sądzę że ci co koffają M$ już dawno mają nowe wersje. Podejrzewam że IE6 to najprędzej maszyny z rozmaitych kafejek itp, gdzie nie chcą sobie "komplikować życia" update'ami... |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 22-10-2009, 16:44
|
|
|
Do rameczki na stronie głównej, w której na razie jest "Ustawienia" i "Wyloguj" przydałby się chyba przycisk "Moje anime" po kliknięciu w który otwierałaby się lista obejrzanych anime z panelem do dodawania. Na razie najkrótsza droga do tego panelu jaką udało mi się odkryć to Użytkownicy -> klik we własny nick -> Oceny anime, a to jednak dość okrężna droga do tej listy. W ogóle chyba fajnie by było rozszerzyć tę rameczkę na głównej, dodając do niej "Moje anime", "Moje mangi", "Dodaj anime" i "Dodaj mangę".
A przy okazji - panel od dodawania ogryzków jest średnio intuicyjny, użytkownik zanim nie spróbuje to chyba nie wie za bardzo co robi - ja szczerze mówiąc spodziewałbym się po kliknięciu w ten link panelu przez który mogę dodać anime do listy obejrzanych przeze mnie, a nie ogryzek do bazy Tanuki.
W związku z tym co myślelibyście nad uznaniem "Ogryzka" za oficjalne określenie, ewentualnym wyjaśnieniem go w jakimś FAQ i zamienieniu "Dodaj tytuł" na "Dodaj ogryzek"?
Kolejna sprawa to avatary. Nie wiem, na ile mój stosunek do nich jest reprezentacyjny dla ogółu, ale dla mnie to jeden z najistotniejszych ficzerów - ideałem byłby obrazek powiedzmy 200x200 w profilu i jego miniaturka (albo resize'owana albo, i chyba to by było sensowniejsze oddzielnie uploadowana przez użytkownika) powiedzmy 50x50 przy komentarzu. Dużą zaletą avatarów jest to, że wyglądają ładnie i stanowiłyby widoczny na pierwszy rzut oka upgrade w stosunku do obecnej wersji strony - bardzo skuteczny wodotrysk i dodatkowo motywacja do rejestrowania się.
I przyznam, że nie znam się kompletnie na tym, jak to by miało wyglądać od strony technicznej i czy da się zrobić szybko, więc jeżeli kwestia była już omawiana na przykład na Blue Haven i została zepchnięta "na później" to proszę nie gryźć :D |
_________________ ...
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 22-10-2009, 20:48
|
|
|
Dodałem na stronach recenzji anime gadżet do wprowadzania ocen z tymi samymi funkcjami, co w oceniarce. Na razie widzę z nim problem taki, że nie bardzo widać, kiedy dane są zapisane, a kiedy nie - to może sprawiać kłopoty. Mój pierwszy pomysł: dodać ikonkę ołówka, której kliknięcie dopiero wyświetli pola statusu i ulubionych. Wtedy będzie wiadomo, że jeśli pola są widoczne, to znaczy, że nie zapisano zmian.
Vodh napisał/a: | Do rameczki na stronie głównej, w której na razie jest "Ustawienia" i "Wyloguj" przydałby się chyba przycisk "Moje anime" po kliknięciu w który otwierałaby się lista obejrzanych anime z panelem do dodawania. Na razie najkrótsza droga do tego panelu jaką udało mi się odkryć to Użytkownicy -> klik we własny nick -> Oceny anime, a to jednak dość okrężna droga do tej listy. |
W praktyce najprostsza droga obecnie to zmiana podstrony na anime za pomocą paska u góry, a potem wybranie "Moje anime" (pomijając, że na testowym pasek u góry nie działa tak, jak by się oczekiwało :D). Można rozważyć dodanie linków, tylko trzeba uważać, żeby nie przesadzić.
Vodh napisał/a: | W związku z tym co myślelibyście nad uznaniem "Ogryzka" za oficjalne określenie, ewentualnym wyjaśnieniem go w jakimś FAQ i zamienieniu "Dodaj tytuł" na "Dodaj ogryzek"? |
Można i tak zrobić. Ave?
Odnośnie avatarów, tą częścią zajmuje się Crack, dobrze by było, żeby wypowiedział się, jakie są jego plany w tej kwestii. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 22-10-2009, 20:59
|
|
|
Jeśli chodzi o gadżet do oceniania... Tak myślę, że może dobrze by było, żeby po wprowadzeniu znikał drop-down i checkbox do ulubionych, a zostawał sam wpisany status, pod nim ocena i z boku ołówek i krzyżyk.
W kwestii oficjalnego nazwania "ogryzków", chyba Teukros zgłaszał zdecydowane veto. Obawiam się, że musimy zostać albo przy wikipediowym "zalążku" albo przy całkowicie neutralnym "rekordzie". Sam panel dodawania wymaga pewnie jakiegoś helpa (pomyślę jutro), ale prowadzący do niego link jest opisany "Baza danych nie zawiera tytułów spełniających podane kryteria. Jeśli uważasz, że w bazie brakuje tytułu, którego szukasz, możesz zgłosić go do dodania." <= to chyba nie sugeruje, że to ma być dodawanie do własnej listy! Ewentualnie można zamienić "Dodaj nowy tytuł" na "Zaproponuj nowy rekord", ale to mi się wydaje mało skuteczne. Jeśli dam radę, siądę jutro nad tym helpem... |
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 22-10-2009, 21:27
|
|
|
Avellana napisał/a: | Jeśli chodzi o gadżet do oceniania... Tak myślę, że może dobrze by było, żeby po wprowadzeniu znikał drop-down i checkbox do ulubionych, a zostawał sam wpisany status, pod nim ocena i z boku ołówek i krzyżyk. |
Ok, pozmieniane, chyba jest ładnie.
Edit: na testowych Mangach też już jest gadżecik, można już psuć :D |
|
|
|
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
|
Wysłany: 23-10-2009, 10:54
|
|
|
Na pierwszy rzut oka gadżet do oceniania przy recenzjach wygląda świetnie - jest czytelny, łatwy w obsłudze i jednoznacznie widać, że wprowadziło się już informację. Poza tym cieszy możliwość edycji poprzez zwykłe kliknięcie na gwiazdki przy recenzji (oczywiście edycji oceny)
Jeżeli chodzi o ogryzki - bardziej chodzi mi o to, że przydałaby się jednolita i oficjalna nazwa dla tych wpisów, którą można by było wykorzystać na buttonie (choć ogryzki przypadły mi do gustu, nie zaprzeczam :D). Bo "Dodaj tytuł" jest mylące, a "Zaproponuj nowy rekord" jest bardzo długie i zeżarłoby dwie linijki z ramki (chociaż może nie jest to jakaś straszliwa wada).
Avellana napisał/a: | "Baza danych nie zawiera tytułów spełniających podane kryteria. Jeśli uważasz, że w bazie brakuje tytułu, którego szukasz, możesz zgłosić go do dodania." <= to chyba nie sugeruje, że to ma być dodawanie do własnej listy! |
Owszem, to jest jednoznaczne, natomiast wyświetla się tylko po wpisaniu do wyszukiwarki nieistniejącego tytułu. Kiedy klikamy w buttonik "Dodaj ogryzek" przenosi nas prosto do panelu dodawania, na którym brak już powyższego objaśnienia.
Najprostszym rozwiązaniem byłoby chyba dodanie tego na samej górze panelu, najlepiej dużymi literkami i wytłuszczone... I tak, właśnie zauważyłem help przy panelu, który jest jasny i przejrzysty, ale użytkownik przekonany że dodawanie ogryzków oznacza dodawanie anime do listy obejrzanych (tylko jakieś takie bardziej rozbudowane i z bajerami, i jeszcze może swojego ulubionego screena wrzucić, normalnie bomba!) helpa nie kliknie.
Wnioski z zabawy oceniarką - przydałaby się chyba jakaś ikonka symbolizująca "obejrzane anime". Na pierwszy rzut oka te bez ikonki wyglądają jak takie, które po prostu nie mają żadnego statusu, a takie dziury po lewej stronie listy nie wyglądają szczególnie ślicznie. Poza tym bardzo miłym dodatkiem byłoby dodanie kolumny ze statusem do listy recenzji i ogryzków - wtedy użytkownik mógłby sobie scrollować listę i widzieć na pierwszy rzut oka, czy anime "xxxccc" już dodał do swojej listy i ocenił - to kolejna zaleta posiadania ikonki odpowiedzialnej za anime obejrzane. Niestety nie mam żadnego błyskotliwego pomysłu na to, jak dana ikonka miałaby wyglądać. |
_________________ ...
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 23-10-2009, 11:06
|
|
|
Vodh - właśnie my TEŻ nie mamy pomysłu na ikonkę "obejrzanych" i to jest główny powód, dla którego jeszcze jej nie ma... Pomyślę nad jakimś tekstem na stronę ogryzkową, w tej chwili nie mam jakoś weny na niego. |
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 23-10-2009, 11:16
|
|
|
Może jako ikonę kawałek kartki z kwadracikami, w których będzie coś takiego?
"Zaliczone" :) |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
|
Wysłany: 23-10-2009, 11:24
|
|
|
Hmm... Ptaszek odpowiada wprawdzie za ulubione, ale jeżeli mam być szczery to właśnie bardziej by pasował do obejrzanych, a ulubionym można by było wymyślić jakąś inną ikonkę. What say you?
Edit: choćby i gwiazdkę (która mogłaby być o tyle myląca że wszystkie oceny są wyrażane gwiazdkami. Ale przy braku lepszego pomysłu kolorystycznie dopasowana do reszty ikonek gwiazdka chyba czytelnie sygnalizowałaby przynależność anime do ulubionych. A ptaszek do obejrzanych :) |
_________________ ...
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 23-10-2009, 11:32
|
|
|
A nie lepiej do ulubionych dać standardowe serduszko? Tak jak na przykład na last.fm.
Wygląda całkiem sensownie moim zdaniem. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
|
Wysłany: 23-10-2009, 11:47
|
|
|
O, serduszko wygląda sensownie i chyba by pasowało. Nawet bardziej, niż obecny "ptaszek" moim zdaniem. |
_________________ ...
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 23-10-2009, 12:20
|
|
|
Avellana napisał/a: | Vodh - właśnie my TEŻ nie mamy pomysłu na ikonkę "obejrzanych" i to jest główny powód, dla którego jeszcze jej nie ma... |
Not really. Ikonki dla obejrzanych nie dałem świadomie - z bardzo prostego powodu: tytuły obejrzane na liście ocen będą zawsze stanowić miażdżącą większość, a powtarzająca się w kółko ta sama ikonka wywoła raczej chaos graficzny, niż cokolwiek uporządkuje. Poza tym, teraz na pierwszy rzut oka widać, które tytuły nie są obejrzane, a to dość istotna informacja.
Co do serduszka - jak ktoś przygotuje je tak, żeby pasowało graficznie do reszty ikonek, nie ma problemu. Ptaszek jest tylko dlatego, że ma prosty, nie robiący problemów kształt. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|