Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Funkcjonalność związana z kontami |
Wersja do druku |
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 23-10-2009, 12:35
|
|
|
Cóż, według mnie obecnie wygląda to właśnie dość chaotycznie, pierwszą moją reakcją było "ale dlaczego część anime nie ma ikonek? A, najwyraźniej obejrzane nie mają...". Ikonka dla obejrzanych by wszystko właśnie uporządkowała i sprawiłaby, że wyglądałoby to ładniej i przejrzyściej - a ptaszek się do tego nadaje o tyle dobrze, że na pierwszy rzut oka odróżnia się od pozostałych, więc trudno mówić o jakimkolwiek dodatkowym chaosie. Poza tym szukając informacji tego typu najłatwiej po prostu pogrupować - wątpię, by ktokolwiek chciał się zorientować które serie zostały obejrzane, a które nie na podstawie niepogrupowanej listy.
Oprócz tego, że wyglądałoby to estetycznie ładniej i, według mnie, nie ma wad podstawową zaletą ikonki dla obejrzanych jest potencjalna możliwość wprowadzenia kolumny ze statusem do listy recenzji i list wyników wyszukiwania.
Na koniec chcę tylko podkreślić, że to tylko i wyłącznie moja opinia i dzielę się nią chcąc przedstawić możliwie najbardziej rzetelny feedback jako beta-tester i użytkownik :) |
_________________ ...
|
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 26-10-2009, 10:29
|
|
|
Wstawiłem dla próby ten znaczek dla obejrzanych. Nadal nie jestem przekonany do jego obecności na liście, ale gadżecik przy recenzji wygląda lepiej z nim jak bez niego. Dla ulubionych dałem póki co ikonkę gwiazdki wyplutą z Inkscape'a, jeśli ktoś jest w stanie przygotować ładniejszą ikonkę, to podmienię. |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 27-10-2009, 10:13
|
|
|
Ok, to zaczynam zbierać rzeczy do zrobienia po starcie. Oczywiście nie są to rzeczy do zrobienia na raz ani na zaraz, chcę tylko mieć worek, z którego wyjmowałoby się kolejne rzeczy do wykonania.
Gustometr
Fajny bajer, do opracowania jest jakiś sensowny wzór wyliczający zgodność gustów.
Podpowiadarka
Bajer wskazujący tytuły, które mogą się spodobać, bazując na ocenach użytkowników (i ewentualnie innych rzeczach). Warto robić dopiero, jak nazbiera się sensownych rozmiarów baza ocen. AniDB miał coś w tym rodzaju, było użyteczne i działało, jakieś last.fmy i liczne sklepy internetowe też stosują takie triki, u nas też mogłoby się sprawdzić.
Listy znajomych
Ważny element każdej społecznościówki :D Pozwoli dodać powiadamianie o działaniach znajomych, moim zdaniem dość istotną funkcję. (O, mój kumpel X zaczął oglądać Y!)
Komentarze przy profilach
Czyli wielkie spamowisko :D Użytkownicy powinni mieć możliwość usuwania komentarzy w swoich profilach.
Zgłaszanie problemów i nadużyć
Wygodny sposób dla użytkowników, żeby mogli na nas nawrzeszczeć.
Grupy użytkowników
Ma szansę wygenerować dość sporo ruchu. Istotne kwestie: uprawnienia dostępu do grupy, moderowanie grupy, powiązania grupy z tytułami, twórcami itp.
Strony twórców, postaci itp.
Głównie dla potrzeb fanklubów, jakieś opisy czy zdjęcia/zrzutki też byłyby na miejscu.
Blogi
Nie taki zły pomysł, mogłoby nabić ruchu, podobnie jak grupy. Być może również z elementem microbloggingu (jak nasza-klasa może sobie ukraść Twittera, to my też możemy ;)) |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 27-10-2009, 11:18
|
|
|
tilk napisał/a: | Blogi
Nie taki zły pomysł, mogłoby nabić ruchu, podobnie jak grupy. Być może również z elementem microbloggingu (jak nasza-klasa może sobie ukraść Twittera, to my też możemy ;)) |
Po moim doświadczeniu z Polterem (pierwszą notką wywołałem chryje na trzy portale) dochodzę do wniosku, że wynalazek jest super! Tym bardziej, że to draństwo wciąga jak diabli... |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 01-11-2009, 17:19
|
|
|
Nie wiem, czy to by się sprawdziło, ale do listy Tilka dorzuciłabym coś takiego:
Podstrona z RSS-ami - podstrona w profilu, na której można zebrać sobie interesujące kanały RSS - na początek na pewno predefiniowane (do wyboru z listy), potem może także do dodania własnego. Rozumiem, że to samo oferuje całe mnóstwo serwisów, z Google na czele, ale byłoby chyba stosunkowo łatwe do zrobienia, a pozwoliłoby nam dobrze wypaść w oczach innych serwisów i dać dodatkową opcję negocjacyjną - "proszę bardzo, dodajemy Wasz RSS i nasi użytkownicy mogą go sobie wyświetlać, jeśli chcą" - a nie musimy tworzyć jakiejś potężnej podstrony z RSS-sami w stylu ACP. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 02-11-2009, 15:25
|
|
|
Ponieważ chwilowo testowa udaje, że jej nie ma, mam jedno pytanie o rzecz, której przetestowanie nie przyszło mi do głowy.
Jak wiadomo, wiążąc komentarze, mogę podać dowolny nick i dowolną nazwę konta. To rzecz niezbędna i potrzebna. Mogę też odczepić od czyjegoś konta dany komentarz, jeśli stwierdzi, że nie jest jego. Ale teraz pytanie:
Załóżmy, że wiążę z kontem Salva komentarze pisane pod nickami "Salva" i "Sara". Potem Salva prosi mnie o odczepienie części z nich, bo Sar jak mrówków i nie wszystkie są jej. Czy jeśli odczepię komentarze, będą się wyświetlać pod nickiem Sara czy Salva? Jeśli (jak się obawiam) to drugie, to niestety trzeba by jakoś dodać możliwość wprowadzenia, pod jakim nickiem mają się pojawić "odczepione" komentarze (a w powyższym przykładzie Salva będzie musiała sprawdzić listę dwa razy: raz po powiązaniu Salvy i raz po powiązaniu Sary, żeby było wiadomo, które są które). |
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 02-11-2009, 16:41
|
|
|
Już odblokowałem testowy, można kombinować.
Tak, nick by uległ zmianie przy takiej operacji, o której mówisz - a przy tym, co proponujesz, zbyt łatwo można by się pomylić. Na razie proponuję uznać, że jeśli użytkownik używał niejednoznacznych nicków, to jego problem. Innego rozwiązania, niż rozpatrywanie każdego komentarza osobno, nie widzę. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 02-11-2009, 16:57
|
|
|
OK, na razie problem był tylko z Salvą - na szczęście to dość rzadki przypadek, a jeśli wiąże się nick z kontem o tej samej nazwie, to problemu nie ma. |
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 02-11-2009, 19:13
|
|
|
Istotna kwestia - dostęp do moderacji wymaga podwyższonych uprawnień, w związku z czym, jeśli przy logowaniu zaznaczona została opcja "zapamiętaj", może się okazać, że moderacja nie działa (kliknięcie na "moderuj" będzie powodować "zniknięcie" postu). Należy wtedy otworzyć panel administracyjny i zalogować się do niego. Problem wygląda brzydko i jest do poprawy, na szczęście dotyczy tylko moderatorów. |
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 02-11-2009, 23:57
|
|
|
Widzę, że po zmianie utraciłem możliwość oceniania jako redakcja (zarówno na anime jak i mangach) - czy jest to efekt planowy? |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
fm
Okularnik
|
Wysłany: 03-11-2009, 00:55
|
|
|
Nie utraciłeś. Wybierasz ocenę normalnie, bez wchodzenia na listę ocen redakcyjnych. Ocena ląduje w bazie i w części redakcyjnej, ale na samej stronie recenzji efekty widać dopiero następnego dnia (o szczegóły pytać tilka; pamiętam tyle, że coś pisał o cierpliwości). |
_________________ Kryska: Weaponized diplomacy was successful!
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 03-11-2009, 09:09
|
|
|
Rzeczywiście, dziś się oceny wyświetliły. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 03-11-2009, 11:42
|
|
|
Bezimienny napisał/a: | Widzę, że po zmianie utraciłem możliwość oceniania jako redakcja (zarówno na anime jak i mangach) - czy jest to efekt planowy? |
Po zmianach redakcja wprowadza oceny tak samo, jak wszyscy użytkownicy. Póki co wprowadzenie oceny nie aktualizuje automatycznie widoku recenzji, to jest do poprawy. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 03-11-2009, 13:51
|
|
|
Takie dwa pomysły z głupia frant:
Ogryzki nie-anime:
Może by dodać też ogryzki niepowiązane z naszą tematyką (np. książki, gry komputerowe, filmy, muzyka) oraz umożliwić łączenie ich w listy. Trochę uatrakcyjniłoby to listy.
Wkurzający znaczek:
Nie wiem, jak to inaczej nazwać. Możnaby dodać opcję wygenerowania znaczka, który na bierząco odzwierciedlałby ilość anime na liście obejrzanych danego usera. Znaczek taki dawałby się wkleić na innych forach i serwisach. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 03-11-2009, 14:05
|
|
|
Z pierwszym - zgłaszam veto. Praktycznie niewykonalne byłoby w tej chwili zapanowanie nad czymś takim, przypominam, że ogryzki są weryfikowane, a tu byłoby to zwyczajnie niemożliwe.
Drugi pomysł natomiast jest bardzo dobry i ma szanse nam się nieźle przysłużyć. Nazwałabym to licznikami anime/mang. Wystarczyłoby skonstruować coś, co wyświetlałoby napis w rodzaju "{nick} ma obejrzane {x} anime!" lub "{nick} ma przeczytane {x} mang!" i opakować to w apetyczny paseczek z naszym logo albo jemotem oraz oczywiście linkiem do nas - ale możliwie zgrabny, żeby się mieścił bez problemów w forumowe sygnaturki. Więcej - skoro mamy zaznaczaną płeć w profilach, to można by zrobić zgrabniejszy tekst, odpowiednio "obejrzał" i "obejrzała" (mały problem gramatyczny jest przy niektórych liczbach mang, ale to by się wymyśliło coś, chodzi na razie o ideę). |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|