Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Petycja do TVNu ! |
Wersja do druku |
SireVan
Mecenas
|
Wysłany: 22-08-2005, 20:09
|
|
|
Dla mnie ta cała akcja z petycją do TVNu jest o tyle śmieszna, że tak naprawdę należy sobie zadać jedno główne pytanie... Kiedy ktoś poraz pstatni widział jakąkolwiek kreskówkę na którymś z TVNów ? Będzie minimum z rok bo jeszcze pamiętam jak coś widziałem w telewizji jak tylko telewizor znalazł się w moim pokoju. Ale tak naprawdę nie mamy co liczyć na jakąkolwiek akcję związaną z produkcją oddzielnego kanału anime na naszym rynku.
Po pierwsze - ile to tak naprawdę ściągnie odbiorców ? Jeśli nawet weżmiemy się zrzucimy z wszystkimi seriami to będzie ich max 30 czyli zapchamy z jeden rok marnego życia telewizji jeśli uznamy, że człowiek nie zdechnie w momencie, gdy zobaczy tą samą serię trzeci raz.
Po drugie - Skąd wziąć kasę na rosnący w siłę rynek mangowy? W tym wypadku anime nie mają aż tak taniej licencji jeśli pomyślimy, a skądś jednak kasa musi być. Jeśli ktoś zna popyt na mangi na polskim rynku to wie, że na dobrą sprzedaż anime też nie mamy co liczyć.
Po trzecie - Puszczą te anime w telewizji i co dalej? Pójdzie jakieś ogromne BOOM na cały rynek mangowy? Zwiększy to całkowitą sprzedaż? Jakoś nie sądzę... Trzeba po prostu pogodzić się z tym, że to co nie przyniesie dochodu w Polsce nie ma prawa bytu i tyle :) |
|
|
|
|
|
Ash DeLuxe
tereferekuku
|
Wysłany: 23-08-2005, 08:13
|
|
|
Ja myślę że zwiększy sprzedaż.
Tak jak Star Warsy zwiększały sprzedaż gadżetów. ;) |
_________________ Jeśli potrafisz zachować spokój, gdy wszyscy szaleją, to znaczy że nie rozumiesz problemu. |
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 23-08-2005, 08:26
|
|
|
SireVan napisał/a: | Po trzecie - Puszczą te anime w telewizji i co dalej? Pójdzie jakieś ogromne BOOM na cały rynek mangowy? Zwiększy to całkowitą sprzedaż? Jakoś nie sądzę... Trzeba po prostu pogodzić się z tym, że to co nie przyniesie dochodu w Polsce nie ma prawa bytu i tyle :) |
Właśnie podejrzewam, że spowodowałoby by boom i zwiększenie sprzedarzy, tak, jak miało to miejsce w przypadku Dragonball-a czy Sailor Moon. Po prostu ludzie (młodzi) oglądaliby, myśląc, że to zwykła bajka, podobałoby im się (nie oszukujmy się - anime, które u nas dostało oceny rzędu 6-7 dystansują większość zachodnich animacji i zwykłych seriali o całe kilometry), dowiadywali się, że istnieje coś takiego, jak manga i anime od kolegów... Mogłoby to znacznie wpłynąć na poprawę sytuacji hobby na rynku. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Ash DeLuxe
tereferekuku
|
Wysłany: 23-08-2005, 08:53
|
|
|
Mmo wszystko, kiedyś amerykańskie komiksy były o tyle lepsze od wpółczesnych produkcji że miały drugie dno (albo trylko mnie się tak wydaje ;P);
Dr.Doom symbolizował zagrożenie komunizmem,
Superman był metaforą Ameryki,
A X-meni byli po prostu komiksem o tolerancji.
Kiedyś zrobiono kreskówki na ich podstawie, te widziałem i takie skojarzenia mi się nasunęły. Dziś się to niestety spłyca, nowymi seriami.
Słowo 'ambitne' jest tu może nadużyte, ale anime z drugim dnem, skutecznie zadośćuczyniłyby postulatom elity intelektualnej naszegfo kraju, by nie puszczaćjakiegoś odmóżdżonego chłamu.
NGE zamiast Big Brothera!. ;P |
_________________ Jeśli potrafisz zachować spokój, gdy wszyscy szaleją, to znaczy że nie rozumiesz problemu. |
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 23-08-2005, 09:55
|
|
|
Ash DeLuxe napisał/a: | NGE zamiast Big Brothera!. ;P |
Pomysł jest dobry, ale nie dajmy się zwariować. Widziałem troche anime, w których pojawiało się tak zwane "drugie dno" i większość z nich niestety była tworzona wedle jednego schematu:
Fanserwis + Krwawa Jatka + Ordynarna Symbolika* + Życiododupiz** + Tragiczne*** postacie = Seria "ambitna".
Niestety podejrzewam, że intelektualistom takie serie niekoniecznie by przypadły do gustu. Zresztą, oni i tak nie oglądają telewizji/
*Walące po oczach symbole kabalistyczne i biblijne, ksywki pokroju Jezus, Trójca, Morfeusz, Orfeusz, Gilgamesh, wybuchy w kształcie krzyży tudzież mandali buddyjskich, opieranie połowy dialogów na cytatach z Koranu albo Sokratesa, bohaterowie mówiący Haiku, konające postacie upadające tak, by ich ciała przybrały pozę przybitego do krzyża Chrystusa itd.
**Pogląd, że generalnie świat jest bee, paskudny i w ogóle, a tak najbardziej to się uwziął już na naszych bohaterów.
*** Im więcej w dzieciństwie gwałtów, tortur, eksperymentów medycznych, śmierci rodziców, ukohanych i domowych zwierzątek oraz samobójstw przeżył bohater tym lepiej. Im większą ma depreche tym też lepiej. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
IT.
Ukochana żona orka
|
Wysłany: 23-08-2005, 10:58
|
|
|
Co za kraj z naszej polski, że można się choćby chwilę zastanowić czy taka wypowiedz przypadkiem nie jest prawdziwa...
Ale ostatecznie dochodzi się do wniosku że nie jest. To nie jest "wojna" bo wbrew pozorom nie my zostalibyśmy wykończeni tylko oni i oni to wiedzą. To jest po prostu vox populi, vox dei a my, czyli istoty o odmiennej orientacji hobbystycznej, nie zaliczamy się do "populi".
Zwrućmy uwagę że teraz panuje wielki szał na propagowanie polskości i kultury polskiej a my, czyli "mangomaniacy" wyłamujemy się z jednościowego frontu na rzecz "japońskich kreskówek"...
Czujecie bluesa??? |
_________________ Nidere Ide Ime roechul
Et sore il Im sour
Kael Kaad Ardo Sono
Te Im ilne ke aono
Jestem Wodą, płynącą Wodą
Przynoszę Życie, służę Śmierci wiernie.
Odrobinę władcza. To bardzo dobre słowo. |
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 23-08-2005, 11:27
|
|
|
No niezupełnie się zgadzam, bo rozumujecie kategoriami sprzed 10 lat. Po Pokemonie większość ludzi niestety rozpoznaje mangę i sądzę, że samo pojawienie się wielkich oczu na ekranie powoduje odruch "Ech, znowu Pokemony" i przełączenie kanału. Nic w tym dziwnego, kto by chciał kolejnego digimona, yugioha czy djua masta ? |
|
|
|
|
|
IT.
Ukochana żona orka
|
Wysłany: 23-08-2005, 13:16
|
|
|
Taa... Ja bym jeszcze z tego grona wymieniła Teknomana... Pamiętam ten dubing czy jak to się pisze... Wnętrzności się wywracały! Wy pewnie za starzy jesteście żeby takie czoś oglądać ale nic nie staraciliście. Jak polska telewizja ma odwalać takie k********* to niech lepuej nic nie puszcza! Przeżyję bez kanału z anime jeśli ten kanał ma puszczać tylko chłam! |
Et sore il Im sour
Kael Kaad Ardo Sono
Te Im ilne ke aono
|
|
|
|
Ash DeLuxe
tereferekuku
|
Wysłany: 23-08-2005, 15:21
|
|
|
Życiodupizm? Nie koniecznie, Spirited Away też miało drugie dno, a nie było deprymujące. Z drugiej strony już starożytni robili tragedie, żeby widzowie przeżyli Katharsis (doskonale widać to u Szekspira, gdy świat się wali bohaterom na głowę, a potem zwrot i napięcie ulatuje zabierając ze sobą złość).
Symboliki nie da się uniknąć. Koleś od showbiznesu nie wymyśli nic tak spójnego jak to, co już jest wymyślone (a najlepiej zrobić z tego synteze).
Fakt, że samo to wymaga ogromnej wiedzy.
Poza tym nie sądzę że jako fani mango wyłamujemy się z schematu Prawdziwego Polaka, raczej ktoś może powiedzieć, że to dziecinne hobby. ;P Rzeczywiście dużo się zmienia, ale w jakiejś recenzji u was czytałem jak to się postrzega Otaku. Z takimi pewnie nas kojarzą. :)
Wogule to byłem dzisiaj w księgarni i pytam się ekspedierntki czy nie mają NGE 9 tomu. Wyszło że nie, więc wracam na regał, a ona; Może Dragony...?
Pół półki było zastawione mangą DB. Stanowczo podziękowałem. |
|
|
|
|
IT.
Ukochana żona orka
|
Wysłany: 23-08-2005, 15:36
|
|
|
Otaku, otaku, otaku... Sami żeśmy się wkopali w otaku moi drodzy! Pamiętacie dyskusję... oj chyba jeszcze z Kawaja, Fan czy Fanatyk? Zaczęło się od nas samych i w nas samych walnęło rykoszetem.
[I ja NIE mówię ze zaczęło się od tej dyskusji tylko od wewnętrznych niesnasek fandomowych które stały za nią] |
Et sore il Im sour
Kael Kaad Ardo Sono
Te Im ilne ke aono
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 23-08-2005, 18:08
|
|
|
Cytat: | wrućmy uwagę że teraz panuje wielki szał na propagowanie polskości i kultury polskiej |
Ni cholery nie widzę promowania polskości w mediach. Jak nie podróby zachodnich realityshitów to podróby zagranicznych teleturniei, jak nie podróby zagranicznych teleturniei, to podróby zachodnich seriali, jak nie podróby zagranicznych seriali to podróby zagranicznych piosenkarzy. Chyba, żeby za propagowanie naszej kultury uznać festiwale, benefisy i Makłowicza.
Polska TV to szczur żywiący się na odpadkach Zachodu. A raczej trzy szczury: Polszczur, TVN Szczur i Szczur Publiczny. Może jak one zdechną to ich niszę ekologicznmą zajmie jakiś byt wyższy ewolucyjnie? |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 23-08-2005, 18:27
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | A raczej trzy szczury: Polszczur, TVN Szczur i Szczur Publiczny. Może jak one zdechną to ich niszę ekologicznmą zajmie jakiś byt wyższy ewolucyjnie? |
Szczur to najwyższa, najdoskonalsza forma życia poza karaluchem. Oba uchodzą za niezniszczalne.
I nie chcę zapeszać, ale Polszczur to właściwie już prawie Polkaraluch. Jak mignie na ekranie przy browsowaniu pomiędzy TVN24 a CNN, mam podobny odruch... |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 23-08-2005, 18:29
|
|
|
OK, źle się wyraziłem. Nie szczur, ale takie coś, co żyje na odpadkach ze stołu drugiego. Wesz? |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 23-08-2005, 18:32
|
|
|
Szakal? Żuk-gnojak? ^_^ |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 23-08-2005, 18:37
|
|
|
O! Żuk-gnojak będzie w sam raz. Zbierają odchody z całego Zachodu i powtarzają w kółko.
Post ocenzurowano. Jeśli kogoś złapie trzy razy na urzyciu przekleństwa wsadze mu Osta. Wyścig zaczął się przedwczoraj. Czterej zawodnicy mają już po jednym punkcie. Sami zgadujcie, którzy to. = edit Zeg |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|