Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Polityka... |
Wersja do druku |
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 06-10-2005, 14:07
|
|
|
A tak z innej beczki: w niedzielę wybieramy prezydenta. Ponieważ prezydent niemal nie ma władzy jest to niemalże konkurs piękności, niestety nikt tego nie zauważa i pytają się ich o programy. A kogo obchodzi program faceta, który dysponuje jedynie wetem zawieszającym?! Ten facet ma wiarygodnie i poważnie wyglądać, gdy będzie się spotykał z zagranicą albo wygłaszał przemowę na nowy rok. I tyle.
Niestety trzy najwyższe wyniki w sondażach mają ludzie, którzy są a) brzydcy b) seplenią c) lubią robić wiochę. Jedynie Tusk nie zwykł robić wiochy, a Lepper nie sepleni, Kaczor jednak spełnia wszystkie te warunki. Do tego jest mały i powoduje to u niego potworne kompleksy, aż strach pomyśleć co by było, gdyby musiał się spotkać z jakimś wysokim prezydentem (zażąda, by cały czas siedzieli na fotelach? założy koturny?). Tusk ma zawsze tę samą minę, wygląda jakby miał zaraz uciec, zemdleć, albo się zsikać. Lepper... Lepper byłby świetnym prezydentem Mozambiku, podejrzewam. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 06-10-2005, 19:22
|
|
|
Aha, mała prośba do LunarBirda: racz nie stwierdzać w każdym poscie, jaki to Kaczyński jest katolicki. Czuję do tego gościa obrzydzenie i nie podoba mi się kojarzenie go z moją religią. Z góry dziękuję. |
|
|
|
|
|
Taur
... To nie ta bajka...?
|
Wysłany: 06-10-2005, 21:43
|
|
|
Jak by się nad tym zastanowić, to niestety wszyscy prezydenci od 89 raczej nie mają zbytniej prezencji. Kwach, jak by na to nie patrzeć calą posiadaną w trakcie wyborów stracił na rzecz delikatnie mówiąc "tuszy". Z resztą jaki pan taki kram - wygra Kaczor a będzie "pół d... za krzaka" z ambicjami i poczuciem misji dziejowej. |
|
|
|
|
|
LunarBird
Chaos Master & WSZ
Grupy: Lisia Federacja
|
Wysłany: 07-10-2005, 08:22
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | Czuję do tego gościa obrzydzenie i nie podoba mi się kojarzenie go z moją religią. |
A ja czuję obrzydzenie do Tuska, na szczęście jego prawdziwym praktykującym katolikiem nazwać nie można. Co go dyskwalifikuje jak dla mnie.
A co do prezydenta to jak wygra Tusk to weto będzie oznaczało koniec ustawy bo stanie za nim PO i nie uzbiera się 2/3. Czyli znów totalna blokada i znów nic się nie zmienia. Bo program PO z racji składu sejmu jest dokładnie spalony. Z dwojga złego już niech ktoś coś robi nie sądzicie? A jak spalą to przynjmniej będzie jasne że mogli i nie zasłonią się tym że prezydent wetował...
Notabene Tusk zapowiada ponowną nominację na prezesa NBP Balcerowicza czemu wszystkie pozostałe partie się sprzeciwiają (może jedno SLD nie wiem co mówi ale PiS, LPR, Samoobrona i PSL są przeciw). Ładne uszanowanie woli narodu przez pana kandydata... |
"The X-Files", #4 "Squeeze" |
Autor posta: rip LunarBird CLH
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 07-10-2005, 09:21
|
|
|
Cytat: | A ja czuję obrzydzenie do Tuska |
Porywające. A czuj sobie obrzydzenie do kogo chcesz, tylko przestań sugerować, że ta kwakająca ropucha ma jakiś związek z katolicyzmem. W przeciwnym razie ja zacznę sugerować związki Tuska z Rydzykiem. |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 07-10-2005, 09:26
|
|
|
LunarBird napisał/a: | A co do prezydenta to jak wygra Tusk to weto będzie oznaczało koniec ustawy bo stanie za nim PO i nie uzbiera się 2/3. Czyli znów totalna blokada i znów nic się nie zmienia. Bo program PO z racji składu sejmu jest dokładnie spalony. Z dwojga złego już niech ktoś coś robi nie sądzicie? A jak spalą to przynjmniej będzie jasne że mogli i nie zasłonią się tym że prezydent wetował... |
program pis zreszta tez..... to jest tak ze albo bedzie koalizja, albo bedzie takie ladne cos jak w niemczech |
|
|
|
|
|
LunarBird
Chaos Master & WSZ
|
Wysłany: 07-10-2005, 11:21
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | ta kwakająca ropucha |
Nie używaj proszę giertychowskiej retoryki a jeśli już to nie nazywaj się chrześcijaninem.
Bianca napisał/a: | to jest tak ze albo bedzie koalizja, albo bedzie takie ladne cos jak w niemczech |
Owszem. Ale program w większości liberalny napotka sprzeciw partii prospołecznych a i sam PiS na to nie pójdzie. Jedyna szansa dla PO to poprawienie programu PiSu tak aby się opłacał ale pozostał prospołeczny. Wtedy poprą go może też LPR, Samoobrona a może i PSL (oczywiście nie w całości ale wystarczy że poprą zmiany konstytucji). Jeśli to nie dojdzie do skutku to PiS nie będzie w stanie zmienić konstytucji a PO nie będzie w stanie zrobić absolutnie nic. Innymi słowy kolejny półśrodek, kolejna stagnacja bez żadnych istotnych zmian...
Powtarzam. Jeśli już to wolę żeby coś się zmieniało bo jak nic się nie zmieni to *na pewno* nie będzie lepiej. A szansa na zmiany jest tylko z programem prospołecznym (tylko taki ma poparcie 2/3 w sejmie) i prezydentem który go nie zablokuje. A Tusk już zapowiada że to zrobi, co oznacza stagnację a chyba nie o to chodzi. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 07-10-2005, 11:42
|
|
|
"Kwakająca ropucha" to pospolita obelga, a nie retoryka. Coś jakby mnie ktoś nazwał "spasioną flądrą". Na tyle niemerytoryczne, że do sądu z tym nie pójdziesz. Obie strony ostrzegam, że dyskusję czytam. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 07-10-2005, 11:47
|
|
|
LunarBird napisał/a: | A szansa na zmiany jest tylko z programem prospołecznym (tylko taki ma poparcie 2/3 w sejmie) |
wiesz, ale program prospoleczny nic nie da. pieniedzy nie ma, i nie ma skad ich wziac.... a to znaczy ze trzeba je komus zabrac, proste. jesli pis i po chca koalicji, to beda mogli sie dogadac. a prezydent ma to do siebie, ze reprezentuje kraj. a mimo wszystko posadzenie na tym stolku kogos, kto jest tak nietolerancyjny jak kaczynski, to glupota (najprostszy argument.... niezaleznie od tego co powiesz o homoseksualistach, w europie i w stanach tworza w tej chwili jakies kosmiczne lobby - i tak, tez uwazam to za szczyt glupoty, co prawda chyba z nieco innych powodow niz ty, ale takie sa fakty. no wiec na dzien dobry to jest problem przy dogadywaniu sie.... pare doplat z tych, co proponuje pis, jest przeciwko prawom unijnym, etc etc) |
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 07-10-2005, 12:05
|
|
|
LunarBird napisał/a: | Jedyna szansa dla PO to poprawienie programu PiSu tak aby się opłacał ale pozostał prospołeczny. Wtedy poprą go może też LPR, Samoobrona a może i PSL (oczywiście nie w całości ale wystarczy że poprą zmiany konstytucji). |
1. Samoobrona niczego nie poprze (bo bycie w opozycji w obecnej sytuacji jest dla nich politycznie korzystniejsze)
2. PSL poprze tylko, jeśli to będzie korzystne dla wsi (czytaj "zachowawcze i nie wprowadzające żadnych usprawniających sytuację reform. Reformy są Złe (i mają oczka)"). Dodatkowo za poparcie będzie chciało coś wytargować.
3. LPR... zachowania LPR naprawdę trudno przewidzieć, ale raczej nie poprze żadnych inicjatyw "proeuropejskich" i liberalnych. W całej sytuacji będzie wietrzyć komunistyczny spisek (czytaj "komunistyczno-żydowski")
4. Jeśli Lech zostanie prezydentem, PiS będzie stawiał ostrzejsze warunki. W rezultacie stanowisko PO jeszcze się utwardzi ("podatek liniowy albo śmierć") - bo lepiej dla nich, żeby przez 4 lata nic się nie dało zrobić (PO: "a mówiliśmy, by przyjąć nasz program") niż żeby PO się w następnych wyborach oberwało za firmowanie planu PiSu (BTW: zamiast planu ja widzę tylko listę życzeń typu "chcemy by wszyscy byli młodzi, piękni, uczciwi i bogaci"). Poza tym, jeśli Lech wygra, to PiS będzie chciał przepchnąć wzmocnienie władzy prezydenckiej, więc wszyscy będą się bali pozwolić im grzebać przy konstytucji.
Na razie zanosi się na pata, i czteroletnią przepychankę z dużą ilościa szumu, ale bez konkretnych (pozytywnych) efektów. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
LunarBird
Chaos Master & WSZ
|
Wysłany: 07-10-2005, 13:51
|
|
|
Bianca napisał/a: | wiesz, ale program prospoleczny nic nie da. pieniedzy nie ma, i nie ma skad ich wziac.... a to znaczy ze trzeba je komus zabrac, proste. |
Co do pierwszego to Twoje zdanie. Specjaliści pracujący nad programem PiSu mieli inne. I to nie tylko specjaliści zgodni przekonaniami z Kaczyńskimi. A co do pieniędzy to wystarczy uszczelnić system podatkowy (likwidacja ulg) i zreformować finanse publiczne. Połowa pieniędzy marnuje się bo źle są wydawane.
Bezimienny napisał/a: | Samoobrona niczego nie poprze (bo bycie w opozycji w obecnej sytuacji jest dla nich politycznie korzystniejsze) |
korzystniejsze niż bycie tymi którzy coś zrobili?
Bezimienny napisał/a: | PSL poprze tylko, jeśli to będzie korzystne dla wsi (czytaj "zachowawcze i nie wprowadzające żadnych usprawniających sytuację reform |
Innymi słowy -zabić rolników, tak? :->
Bezimienny napisał/a: | (LPR -dop LB) raczej nie poprze żadnych inicjatyw "proeuropejskich" i liberalnych. |
Podobnie jak PiS.
Bezimienny napisał/a: | Jeśli Lech zostanie prezydentem, PiS będzie stawiał ostrzejsze warunki. |
Jeśli prezydentem będzie Tusk to będzie forsował liberalny program który nie przejdzie przez sejm.
Bezimienny napisał/a: | (BTW: zamiast planu ja widzę tylko listę życzeń typu "chcemy by wszyscy byli młodzi, piękni, uczciwi i bogaci"). |
A ja w programie PO widzę tylko jedno życzenie. Chcemy by liniowy podatek zrobił wszystko za nas... :->
Bezimienny napisał/a: | Na razie zanosi się na pata, i czteroletnią przepychankę |
Chyba że PO się ugnie przed większością prospołecznych partii i PiSowskim prezydentem. Bo odwrotnej sytuacji NA PEWNO nie będzie. Giertych gwarantuje ;-) |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 07-10-2005, 13:51
|
|
|
Cytat: | Nie używaj proszę giertychowskiej retoryki |
Wybacz, jeśli Cię w czymś obraziłem. Ja, w odróżnieniu do na przykład Giertycha, nie dyskutuję rzucając oskarżenia bez uzasadnień. Opisałem tylko moje subiektywne odczucia, powodujące wstręt do nazywania Kaczyńskiego politykiem chrześcijańskim.
Co do Tuska to jest mi on całkowicie obojętny i nie rozumiem czemu akurat jego przykład podałeś. Nigdy nie twierdziłem, że popieram go, a tym bardziej, że jest on przykładem cnó katolickich. |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 07-10-2005, 14:01
|
|
|
LunarBird napisał/a: | Co do pierwszego to Twoje zdanie. Specjaliści pracujący nad programem PiSu mieli inne. I to nie tylko specjaliści zgodni przekonaniami z Kaczyńskimi. A co do pieniędzy to wystarczy uszczelnić system podatkowy (likwidacja ulg) i zreformować finanse publiczne. Połowa pieniędzy marnuje się bo źle są wydawane. |
coz, no i wlasnie na uszczelnieniu systemu podatkowego i reformie finansow publicznych powinni sie dogadac - bo jesli im sie nie uda, to skoncza na prowach wydania kolenej porcji pieniedzy, ktorych nie ma. tyle. pczy czym dogadac sie powinni w obu przypadkach, niezaleznie od tego kto wygra - poniewaz reszta (co prawda z roznych powodow) bedzie przeciw.
LunarBird napisał/a: | korzystniejsze niż bycie tymi którzy coś zrobili? |
oczywiscie ze tak. cokolwiek by nie zrobili, zawsze bedzie do czego sie przyczepic. przykladem moze sluzyc chociazby rosyjskie jablko - na zachodzie uwazane notabene za prawie jedynych liberalow, demokratow itp... na miejscu za demagogow, poniewaz kazda opcje wejscia do rzadu odrzucaja, i wola byc w opozycji.
LunarBird napisał/a: | Innymi słowy -zabić rolników, tak? :-> |
nie, zlikwidowac KRUS, zeby nie bylo "mam 200 akrow ziemi po coiotce i sie rozliczam jak rolnik"
LunarBird napisał/a: | Chyba że PO się ugnie przed większością prospołecznych partii i PiSowskim prezydentem. Bo odwrotnej sytuacji NA PEWNO nie będzie. Giertych gwarantuje ;-) |
zana polityka prospoleczna bez sensownej polityki ekonomicznej ci nic nie da oprocz wiekszych klopotow. a PO sie nie ugnie, poniewaz pozostanie w opozycji w sytuacji w ktorej za 4 lata beda mogli powiedziec "doprowadziliscie panstwo do jeszcze wiekszej ruiny" i na tym zyskac.... coz.
zreszta, prawda jest taka, gdyby po wygralo parlamentarne, to prezydenckie dla pisu moglbyby sie oplacic, tak samo jak teraz jest odwrotna sytuacja. poniewaz prezydent z jednej ekipy i parlamentz drugiej zmusza wszysckich do szukania koncensusu. po prostu dlatego, ze jak go nie znajda to pojda na dno razem. w sytuacji gdy wzystko dostanie sie jednym, drudzy moga bez wiekszej szkody zebrac zabawki i se pojsc, a to sie dobrze nie skonczy, bo szanse na zebranie wiekszosci w takim przypadku sa.... nikle
LunarBird napisał/a: | Bezimienny napisał/a:
(BTW: zamiast planu ja widzę tylko listę życzeń typu "chcemy by wszyscy byli młodzi, piękni, uczciwi i bogaci").
A ja w programie PO widzę tylko jedno życzenie. Chcemy by liniowy podatek zrobił wszystko za nas... :-> |
prawda jest taka, ze oba programy sa "propopulistyczne" - czyli nie ma w nich zadnych konkretow... bo sa obliczone na "sredniego kowalskiego" ktory oczekuje ze mu wladza powie ze bedzie dobrze a nie bedzie tlumaczyc jakie to to czy tamto jest trudne, i co trzeba zrobic.
inna prawda brzmi, ze kazdy popiera reformy dopoki nie maja one jego osobiscie walnac po kieszeni - potem juz jest roznie |
|
|
|
|
|
LunarBird
Chaos Master & WSZ
|
Wysłany: 10-10-2005, 11:06
|
|
|
Bianca napisał/a: | coz, no i wlasnie na uszczelnieniu systemu podatkowego i reformie finansow publicznych powinni sie dogadac |
Tu się zgadzam. PO ma pomysły sensowne i niektóre do zrealizowania ale nie w całości i nie w tej chwili. Najpierw trzeba zmniejszyć podziały pomiędzy biedotą a bogatymi inaczej będzie rewolucja bo biednych jest ZNACZNIE więcej. Podatek liniowy może nawet być, ale powtarzam że nie w tej chwili. Najpierw trzeba dać ludziom pieniędzy żeby nie narzekali że znowu tylko bogaci mają mniej. A bogaci i tak zyskają bo u nich biedni wydadzą pieniądze prawda? :-)
Bianca napisał/a: | reszta (co prawda z roznych powodow) bedzie przeciw. |
Programy reszty są zdecydowanie przeciwne programowi PO bo to sami socjaldemokreci i chadecy. Więc na zdecydowany sprzeciw wobec chadeckiego PiSu bym nie liczył. Natomiast liberalny program PO nie przejdzie na pewno.
Bianca napisał/a: | kazda opcje wejscia do rzadu odrzucaja |
To nie ma znaczenia. Liczy się tylko czy w parlamencie będą za czy przeciw. A Bliżej im do programu PiSu. Platformie z liberalnego w pełni programu nawet w koalicji z PiSem bo nie będzie 2/3 w sejmie.
Bianca napisał/a: | zlikwidowac KRUS |
Bądź realistką. Ani LPR ani Samoobrona ani PSL na to nie pozwolą. Więc ta opcja odpada. Podoba ci się czy nie to jeśli coś ma wyjść z tego programu to musi on się liczyć z Samoobroną, LPR i PSL. Poza tym po co likwidować KRUS, nie lepiej uszczelnić przepisy? :-) A w tym Kaczyńscy się specjalizują.
Bianca napisał/a: | poniewaz pozostanie w opozycji w sytuacji w ktorej za 4 lata beda mogli powiedziec "doprowadziliscie panstwo do jeszcze wiekszej ruiny" i na tym zyskac.... coz. |
I za 4 lata rządzić będzie ani PiS ani PO tylko Samoobrona. Założymy się? ;-)
Bianca napisał/a: | prawda jest taka, ze oba programy sa "propopulistyczne" - czyli nie ma w nich zadnych konkretow... |
Ale ja w programie PiS widzę jednak więcej konkretów niż w programie PO. O tym drugim poza podatkiem liniowym nie wiadomo prawie nic, włącznie z planami odnośnie policji, sądownictwa, służb specjalnych, prawa medialnego, edukacji i sportu... W programie PiS to wszystko jest. |
|
|
|
|
|
LunarBird
Chaos Master & WSZ
|
Wysłany: 10-10-2005, 11:11
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | Co do Tuska to jest mi on całkowicie obojętny i nie rozumiem czemu akurat jego przykład podałeś. |
Tusk to liberał a Kaczyński to chadek jesli rozumiesz różnicę. Tusk wziął ślub kościelny raptem rok temu a Kaczyński od razu. Kaczyński na każdym kroku podkreśla chrześcijańską tradycję Polski a Tusk nic o tym nie mówi poza stwierdzeniem ongiś że jest "patriotą Polski lokalnej". Poza tym Kaczyński jest konserwatystą tak jak konserwatywne jest stanowisko Kościoła. Nie słyszałem aby Kaczyński kogoś wyzywał, nie tak jak Giertych chociażby. Nie rozumiem czego ty od Kaczyńskich chcesz... :-S |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|