Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie anime obejrzeć? / Widziałem (...), co polecicie? |
Wersja do druku |
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 11-10-2006, 15:55
|
|
|
Avellana, a Inuyasha to co?! A SD ma (przynajmniej wedlug mnie) dosyc podobny klimat do HR |
|
|
|
|
|
Smoczek
|
Wysłany: 11-10-2006, 16:33
|
|
|
Polecałbym FLCL (jest na pewno różne od już widzianych przez Ciebie Anime, ale...):
-ambitne... czy ja wiem, zależy od tego jak podejdziemy do tego tworu;
-zakręcone... uhhh... niewątpliwie tak, jak dotąd nie zdażyło mi się nic bardziej zakręconego obejrzeć (chociaż młody jestem, wszystko przede mną xD);
-max 20-30 odcinków... nawet mniej, bo... 6 ^^ (swoją drogą... Inuyasha ma raptem 169 (o ile się nie mylę), więc nie wiem czy to tak mało xD). |
|
|
|
|
|
Nanami
Hodor.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne House of Joy
|
Wysłany: 11-10-2006, 16:50
|
|
|
Inuyasha i HR...? Oprócz odrobiny fantasyki chyba nie maja ze sobą nic wspólnego... ;)
Ja moge polecić tak:
Cowboy Bebop - klasyka, choć z początku moze nie wciągac ze wzgledu na pozorny brak głównej fabuły. Mimo umieszczenia akcji w kosmosie, nawet ja ją polubiłam mimo ze niecierpie s-f. Losy Spike'a i jego załogi będacych łowcami głów.
Wolf's Rain - coś oderwanego od tematyki, melancholijne i przygnebiające raczej, z pewna iloscia naciągniec, jednak do stolerowania. Losy wilków w upadającym swiecie, szukających drzwi do raju.
Ouran Host Club - totalna parodia, turla sie ze smiechu. Losy Haruhi i 6 młodych licealistów, którzy załozyli sobie klub adorujący młode damy w jednej z najbardziej prestiżowych szkół.
Witch Hunter Robin - dla lubiących mistyke, klimaty sredniowieczne pod osoba inwkizycji, stosów, czarownic itp. we współczesnym swiecie. O polowaniu na witch'e przez grupe młodych ludzi zwana STNJ.
Inuyasha - dla tych co sie nudzi i maja ochote na coś dłuzszego. Akcja zbyt ambitna nie jest i sprowdza sie do prostego schematu, ale anime jest całkiem dobre. Opowiada o losach dziewczyny Kagome ze współczesnosci, która przeniosła sie do epoki sendai i wraz z Inuyasha i druzyna biegaja za złym Naraku.
Evangelion - dla fanów serii zakreconych jak ruski termos z mieszanina bełkotu i mistyki. O trójce nastolatków kierujących mechami i walczącymi z Aniołami.
RahXephon - odrobine mniej zakrecona, choc nadal tematycznie podobna do w/w tytułu. Bardziej strawna wersja. O dwóch równoległych swiatach, próbie poznania prawdy o nich przez młodego Ayato.
Twelve Kingdoms - pozycja obowiązkowa dla miłoscików fantasy, poczatek wydaje sie schematyczny, lecz potem jest coraz lepiej, swietnie zbudowany świat fantasy, bo na podstawie ksiazki. Dzieli sie na 4 czesci fabularne umieszczone w tym samym swiecie, przeplatające sie. Własciwie stanowi never-ending story. O losach Yoko w tajemniczym swiecie Twelve Kingdoms (i nie polegają one na ratowaniu tej krainy bynajmniej).
Haibane Renmei - krótka seria dla tych, co maja ochote na głebsze reflekcje, aczkolwiek nie ciezkostrawne, jak dla mnie swietna historia osadzona w klimatycznym swiatku. O tym, jak pewnego dnia zwyczajna dziewczyna Rakka trafia do dziwnego miasteczka otoczonego murem i otaczają ją ludzie z aureolami i skrzydełkami.
Last Exile - seria potencjał miała swietny aczkolwiek troche niewykorzystany. Moze razic elementy grafiki 3D, ale historia ma pare mocnych stron. Seria o wojnie pomiedzy dwoma krajami i kraju wyzej rozwinietym nadzorującym je. Młody pilot Claus i jego przyjaciółka Ravey wplątają sie w losy tej wojny.
To taki krótki skrót, zblizający o czym to-to jest, takie streszczenie recenzji :P |
|
|
Sakur
|
Wysłany: 14-10-2006, 02:03
|
|
|
Wielkie dzięki za pomoc:) Jak narazie jestem w połowie Yami to Boushi to Hon no Tabibito i nie jest aż tak zakrecone jak mi sie spodziewałem ale i tak świetne anime:).Jutro zaczynam Wolf's Rain i SD porównam co jest bardziej pokręcone:) |
|
|
|
|
|
Smoczek
|
Wysłany: 14-10-2006, 07:15
|
|
|
OD razu powiem, że WR jak dla mnie w żadnym bądź razie nie jest zakręcony. Jest to jedno z tych bardziej ambitnych anime, ale pokręconym nie nazwałbym go ^^. |
|
|
|
|
|
Nemedy
|
Wysłany: 22-10-2006, 21:22
|
|
|
Widziałam:
- Elfen Lied
- Wolf's Rain
- Lain
- Evangeliona
- Fullmetal Alchemist
- Cat Soup
- Full Metal Panic
Wszytskie mi bardzo do gustu przeypadły musze przyznać. W planach mam jeszcze Haibane Renmei, Ergo Proxy, Witch Hunter Robin i Gunslinger girl... czy moglibyście mi polecić coś jeszcze? Byle nie romansidło bo tego typu rzeczy nie trawie ;p
Tak ogolnie to witam wszytskich forumowiczów:) |
|
|
|
|
|
Crofesima
Captain Narcolepsy
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 23-10-2006, 17:02
|
|
|
Nemedy-san: Ja osobiscie nie znam się wcale dobrze na m&a, ale (!) mogę Ci chyba coś doradzić. Zresztą sama mam teraz problem z wyobrem anime do oglądania ;P Tobie polecam Cowboya Bebopa. Myślę, że spodobałoby Ci się. Ewentualnie Last Exile...Oba tytuły pokrótce przedstawiła już Nanami... innych tytułów boje się podawać, żeby potem nie było na mnie ^^''
A mi coś poradzicie? :> w sumie właśnie znalazłam już pewien tytuł - Ergo Proxy - ale może już na zapas, hm? ;] Miałam ambicje napisać gigantycznego posta opisującego moje wymagania... ale zniechęciłam się. Na to przyjdzie jeszcze czas...
*demoniczny chichot* |
|
|
|
|
|
Smoczek
|
Wysłany: 23-10-2006, 17:29
|
|
|
Crofesima, to napisz chociaż co już oglądałaś, bo tak to mogę Ci wypisać dłuuuugą liste anime, z których żadne nie przypadnie Ci do gustu (mimo, że sam się nim zachwycałem xD). |
|
|
|
|
|
Crofesima
Captain Narcolepsy
|
Wysłany: 23-10-2006, 17:48
|
|
|
hym... wszystkiego nie wypiszę, ale z tych co bardziej mi przypadły do gustu:
- Monster
- Wolf's Rain
- Cowboy Bebop
- Last Exile
- Samurai Champloo
- Full metal Alchemist
- Ouran High School Host Club
- Fruits Basket
I pare uwag:
+ romanse raczej odpadają. Ewentualnie komedie romantyczne, a nie ckliwe melodramaty ~~ i nie shojo-ai... w każdym razie już wiem, że istnieje coś takiego jak His And Her circumstances, NANA etc.
+ nie mechy. PROSZE. Także wiem, że istnieje coś takiego jak Full Metal Panic ;p
+ prosze o coś... z nowszych animek... znaczy, khem. Nie jest to nic związanego z moim brakiem szacunku do starszych produkcji, co to to nie.... tylko że mam pewnie problemy z...hm... dostępnoscią do starszych tytułów. Wiecie o czym mówię.
+ mroczne jak najbardziej tak, ale... bez przesady ;D wszystko ma swoje granice.
+ no i nie wymieniajcie po raz setny tytułów typu Azumanga Daioh, Beck, Witch Hunter Robin, Gunslinger Girl etc. etc. Tak, jestem świadoma, że takie cosie istnieją.
+ za napisanie "Inuyasha" zabijam. Mam wrodzoną alergię na to imię. Ale do psów nic bynajmniej nie mam ;p
Z góry dziękuję ;] |
_________________ There is sorrow enough in the natural way
From men and women to fill our day;
And when we are certain of sorrow in store,
Why do we always arrange for more?
Brothers and sisters, I bid you beware
Of giving your heart to a dog to tear. |
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 23-10-2006, 18:23
|
|
|
Trigun? Black Lagoon? Pierwszy starszy i może być problem ze znalezieniem, drugi świeżutki :]. Klimat od poważnego po komediowy, brak mechów. |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Smoczek
|
Wysłany: 23-10-2006, 20:56
|
|
|
Hmm, to tak:
-hack//SIGN + LIMINALITY, całkiem przyjemna historia... ta pierwsza może się nieco za długo ciągnie, ale ogólnie fajnie zrealizowane (tylko te walki ==');
-School Rumble - rewelacyjna komedia, Love Hina może się przy tym schować ^^;
-Bootle Fairy - raczej dla młodszych, ale też dużo zabawnych scenek (mi się podobało);
-Bleach - pewnie znasz, ale warto wymienić;
-FLCL - o tym już pisałem gdzieś wyżej;
-Neon Genesis Evangelion - wiem, pisałaś "NIE MECHY", ale mimo wszystko radziłbym chociaż jeden odcinek zobaczyć, a nóż się jednak przekonasz;
-Ghost in the Shell - świetnie wykonane anime w realiach cyberpunkowych;
-Inu... nie no żartuję xP.
Przejrzyj sobie recenzje tych tytułów, gdyby żaden Ci nie podpasował, to daj znać... jeszcze się pomyśli nad czymś xD. |
|
|
|
|
|
piecha
thunder master
Dołączyła: 23 Paź 2006 Skąd: Gniezno- gdzieś w Europie ;P Status: offline
|
Wysłany: 23-10-2006, 20:57
|
|
|
Oglądałam Ghost in The Shell. Naprawdę dobry film. ma w sobie coś z matrixa. |
_________________ Unleash your real power
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 23-10-2006, 21:24
|
|
|
Smoczek napisał/a: | -hack//SIGN + LIMINALITY, całkiem przyjemna historia... ta pierwsza może się nieco za długo ciągnie, ale ogólnie fajnie zrealizowane (tylko te walki =='); |
O_o "nieco za długo się ciągnie", jeśli mówić o SIGNIe, to jakby powiedzieć, że "w oceanie, w sumie jest trochę wody".
To anime jest tak strasznie nudne, że paru osobom, które znam, zdarzyło się przy nim usnąć (mi samemu też). Potencjał był, animacja i chara-design super, muzyka najlepsza, jaką w życiu słyszałem chyba, ale nudą wieje na rok świetlny...
Edit:
Piecha napisał/a: | Oglądałam Ghost in The Shell. Naprawdę dobry film. ma w sobie coś z matrixa. |
To raczej Matrix ma coś z GitSa, afair bracia Wachowscy sami mówili, że to anime było dla nich po części inspiracją. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Crofesima
Captain Narcolepsy
|
Wysłany: 23-10-2006, 21:31
|
|
|
Dziekuje wielce, ale chyba najbardziej mnie Black Lagoon zachęca ^^ akurat 2 minuty przed postem Borka czytałam recenzję tego ;D
Zapomniałam dopisać, żebyscie mi nie pisali też o GiTsie. Widziałam pare odcinków i bynajmniej nie odstraszyła mnie fabuła (chociaż pewnie w dalszych epizodach i to by mnie zniechęciło - w końcu mam kurzy móżdżek [bez obrazy dla kur]), a cyberpunk. To nie dla mnie.
Co do innych wymienionych tytułów - NGE, Bleach, FLCL znam i całą serie hack TEŻ. Widzę, że nie jestem jedyną osobą która LEDWO przebrnęła przez hack//sign O.o myślałam, że to ze mną coś nie tak... a LIMINALITY nie było jeszcze aż tak złe :D
School Rumble też zapowiada sie ciekawie, hmmm ;]
Bardzo dziękuję jeszcze raz *ukłon* i nadal czekam na jakowe propozycje :> przecież to dla Was pewnie sama przyjemność uszczęśliwianie mnie XD |
_________________ There is sorrow enough in the natural way
From men and women to fill our day;
And when we are certain of sorrow in store,
Why do we always arrange for more?
Brothers and sisters, I bid you beware
Of giving your heart to a dog to tear. |
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 23-10-2006, 21:39
|
|
|
Polecam Melancholy of Haruhi Suzumiya, jest to ogólnie rzecz biorąc baaardzo zakręcona komedia ;) |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|