Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie anime obejrzeć? / Widziałem (...), co polecicie? |
Wersja do druku |
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 08-11-2006, 19:11
|
|
|
obawiam sie, ze stoisz na przegranej pozycji. Anime ma to do siebie, ze rzeczy typu "realia swiata" zachowywac nie musi - dobra ilustracja sa chociazby zbroje, odslaniajace wszystkie co bardziej krytyczne punkty. W zwiazku z tym o jakimkolwek realizmie pola walki tym bardziej mowic nie nalezy i nie warto ==" |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 08-11-2006, 19:47
|
|
|
Cytat: | Hmm siemka, może może (:>) ktoś polecic jakieś dobre anime w wojennych klimatach niezbyt futurystycznych, może byc historyczne. |
Full Metal Panic. Zwłaszcza seria Fumoffu.
Opowiada o jednym takim, co też lubił militaria. Niestety nie znam niczego, co by dobrze oddawało temat. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Pathfinder
|
Wysłany: 08-11-2006, 22:23
|
|
|
Wielkie dzieki, sprawdze to Full Metal Panic, choc to komedia _^_. W danym momencie oglądam 01ep "Flag"
http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=6617
i może byc ciekawe, choc niestety będą mechy : /. Dzięki jeszcze raz za pomoc i dawajcie kolejne tytuły jak znacie :) |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 09-11-2006, 10:17
|
|
|
Zapomniałbym: Area 88. Ma jednak dwie wady: po pierwsze jest stara i dość nieładna... Po drugie ma bohatera, który przez większość filmu powtarza "jestem złym potworem z krwią na rękach, moja biedna Ryoko nie będzie się ze mną chciała ożenić, świat powinien pozbyć się takich morderców jak ja". |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Tonislaw
|
Wysłany: 19-11-2006, 23:20
|
|
|
Witam, szukam anime podobnego do Grobowca Świetlikow (grave of the fireflies), nie musza to byc koniecznie realia wojny, chce anime naprawde poruszajacego i ambitniejszego tak jak w.w, po ktorym sie placze reszte dnia ;) |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 20-11-2006, 08:05
|
|
|
Tak dramatycznych będzie trudno (rozumiem, że nie chodzi o tandetne wyciskacze łez pokroju Saikano), więc to, co ja wymieniam, należy raczej do kategorii "skłaniające do myślenia". Pierwsze, co mi się nasunęło: Haibane Renmei. Poza tym na swój sposób Kino no Tabi. Oba są całkowicie odrealnione w porównaniu z Grobowcem, ale mimo wszystko naprawdę jest się tam nad czym zastanowić. Reszta moich pomysłów jest już dość ryzykowna, bo na mnie na przykład niesamowite wrażenie zrobiła Twin Spica, ale to może być już czysto subiektywna kwestia. Może ktoś z recenzentów jeszcze coś podpowie... |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 20-11-2006, 09:37
|
|
|
Może Millennium Actress ? Film całkowicie poważny, jest trochę wojny, trochę historii, a przy tym naprawdę niebanalna fabuła i nowatorska reżyseria. Jeżeli interesuje Cię polityka i trudne wybory moralne, Jin Roh (Brygada Wilka) też będzie odpowiednia. |
|
|
|
|
|
Lila
BAKA Ranger
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Lisia Federacja Omertà
|
Wysłany: 23-11-2006, 19:57
|
|
|
chyba znalazlam sobie anime dla siebie :D cos dla dziewczynki - przynajmniej tak sie zdaje mi...
Czy powie ktos mi, czy Sugar: a little snow fair jes takie jak wyglada, slodkie anime dla dziewczynek o malych wrozkach ? bo nie wiem czy zamawiac na ebay'u ...
i jeszcze Haibane Renmei - dobre to ? wiem, ze o aniolach... i duzo slyszalam o tym :d |
_________________ " Twas brillig, and the slithy toves, did gyre and gimble in the wabe;
All mimsy were the borogoves, and the mome raths outgrabe.~ "
|
|
|
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 24-11-2006, 18:02
|
|
|
Niestety nie mam odpowiedzi na Twoje pytanie Lilo (?) (nie lubię odmieniać nicków ><)
Ale za to mam własne: czy mozecie mi polecić jakieś naprawdę ambitne anime? (chodzi mi o coś głębokiego i skłaniającego do refleksji...)? (widziałem GitS i NGE, ale to chyba nie są jeszcze najambitniejsze anime, oczywiście poruszają ważne kwestie, ale niezbyt głęboko...) |
_________________ ...
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
|
|
|
|
kropla
Mykoidalny tentakl
|
Wysłany: 24-11-2006, 23:22
|
|
|
Coz, ja zdecydowanie nie jestem kawaii nastolatka, nawet po umalowaniu, a Haibane mi sie podobalo, takze w sumie moze warto sprobowac? :)
Vodh -> przejrzyj recenzje Avellany, w szczegolnosci tytulow, ktore maja wysokie oceny. |
_________________ Jak po nocnym niebie sunące białe obłoki nad lasem... |
|
|
|
|
Zennos
|
Wysłany: 25-11-2006, 01:44
|
|
|
A moze koajrzycie jakis ciekawy tytul "komediowy" typu"dragon half" xD ,"puni puni poemy" czy "photon" ??
Wszystkie sugestie mile widziane:P |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 25-11-2006, 10:12
|
|
|
Z mocno kopniętych komedii fantasy na pierwszym miejscu jest Gokudo, możesz też rzucić okiem na Mahou Senshi Louie, nie jestem pewna, ale zdaje się Bakuretsu Hunters też mogą odpowiadać definicji.
Puni Puni Poemi to tzw. spin-off do Excel Sagi, więc podejrzewam, że sama Excel Saga mogłaby Ci się spodobać (mnie się nie podobała); kolejny tytuł z tej działki to Abenobashi Mahou Shotengai.
Photona nie widziałam, więc nie pomogę. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
kropla
Mykoidalny tentakl
|
Wysłany: 25-11-2006, 10:27
|
|
|
Zennos -> FLCL (Furikuri). Co prawda nie fantasy, ale wybitnie zakrecone:) No i oczywiscie Suzumiya Haruhi no Yuuutsu (tak, jestem monotematyczny, ale nie moglem nie polecic Haruhi;)) |
_________________ Jak po nocnym niebie sunące białe obłoki nad lasem... |
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 25-11-2006, 11:47
|
|
|
kropla napisał/a: | (tak, jestem monotematyczny, ale nie moglem nie polecic Haruhi;)) |
To właściwie nie jest komedia, ale też warto obejrzeć.
Full Metal Panic! Fumofu!? - nie jest fantasy, ale też dobre.
Hig School Ouran Host Club - w ogóle nie jest fantasy, za to jest GENIALNE!
Sorcerrer On The Rocks - dwuodcinkowa seria komediowa, tym razem fantasy, w stylu właśnie Dragon Half i wymienionych. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|