Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Rewolucja w systemie komentarzy! |
Wersja do druku |
Shizuku
Trochę poza sobą
Dołączyła: 15 Lis 2006 Skąd: Z pogranicza światów Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 01-04-2009, 15:01
|
|
|
Jestem jak najbardziej za. Wreszcie poziom komentarzy się podniesie i będe w stanie je zrozumieć. Już dawno uważałam, że cała redakcja Tanuki jest niedoceniana, więc nic dziwnego, że musieli uciec się do trochę drastyczniejszych środków. Więc albo możemy się zgodzić się z recenzentem i go pochwalić ( nie dostają zapłaty pieniężniej, ale nie odmawiajmy im mentalnej), albo delikatnie wskazać niedociągnięcia w jego recenzji, przy użyciu rozsądnych argumentów.
No i pamiętajmy, że PreCoS ulegnie jeszcze rozbudowaniu i redakcja jest na dobrej drodze. W komentarzach do wyboru poruszono najważniejsze aspekty. Po pierwsze bohaterki, które są stałym tematem rozmów zarówno na forum jak i w komentarzach. Nie zapomnieli nawet o ich strojach, co jest również dość istotnym aspektem postaci. Ale nie ograniczyli się do wyglądu, jest też przecież o charakterze!
Ale niestety zupełnie zapomnieli o ogromnych, humanoidalnych maszynach. Liczę, że niedługo pojawi się opcja, wspominająca coś o wielkich i małych robotach, no i nie można zapomnieć o ich nastolenich pilotach.
Zgadzam się z Tyczkiem, posty na forum, również powinny być generowane przez system. Wiadomo czasami emocjonujemy się przy pisaniu, czy co gorętszych dyskusjach, więc system pomoże nam w zachowaniu kultury wobec siebie i pisaniu jasnych i składnych argumetnów.
Ps. Wspaniałe kolory forum, zastanawiam się tylko czy avatar mogę zmienić na postać z Digimonów? |
|
|
CainSerafin -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 01-04-2009, 15:02
|
|
|
A fuj! Rósz, rósz, wszędzie rósz! To naprawdę dołujące. Poza tym, naprawdę ziściła się groźba sprzed pół roku o podmianie awatarków na pokemony. Aż strach pomyśleć co będzie za rok - w końcu dotąd mieliśmy już Tanuki-animację i recenzję Dragon Ball AF.
A co do systemu komentarzy. Ponieważ mamy wiadomo jaki dzień to ciężko mi traktować tą zmianę na poważnie. Z jednej strony część komentarzy jest tak denna że mogłaby pukać spod dna, a z drugiej nowy system bardzo ograniczyłby osoby piszące wartościowe opinie. I tylko czemu na TA pojawiają się nowe posty, napisane zwyczajnie a nie z "automatu". Hmm...
- Spoiler: pokaż / ukryj
- Gratulujemy! Oficjalnie nabito cię w butelkę!
*Grafika z maskotkami jest piękna!*
ps. Nowy awatar mam paskudny. Kiedy dostanę z powrotem moją Cibo? |
|
|
|
|
|
Velg
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 01-04-2009, 15:11
|
|
|
Shizuku napisał/a: | Jestem jak najbardziej za. Wreszcie poziom komentarzy się podniesie i będe w stanie je zrozumieć. Już dawno uważałam, że cała redakcja Tanuki jest niedoceniana, więc nic dziwnego, że musieli uciec się do trochę drastyczniejszych środków. Więc albo możemy się zgodzić się z recenzentem i go pochwalić ( nie dostają zapłaty pieniężniej, ale nie odmawiajmy im mentalnej), albo delikatnie wskazać niedociągnięcia w jego recenzji, przy użyciu rozsądnych argumentów. |
Doskonałe podsumowanie systemu. ;)
Shizuku napisał/a: | No i pamiętajmy, że PreCoS ulegnie jeszcze rozbudowaniu i redakcja jest na dobrej drodze. W komentarzach do wyboru poruszono najważniejsze aspekty. Po pierwsze bohaterki, które są stałym tematem rozmów zarówno na forum jak i w komentarzach. Nie zapomnieli nawet o ich strojach, co jest również dość istotnym aspektem postaci. Ale nie ograniczyli się do wyglądu, jest też przecież o charakterze! |
Oznacza to, że komentarze czynią z nas ludzi bardziej cywilizowanych - przypominając, że obok wyglądu istnieje jeszcze coś takiego jak CHARAKTER ;)
Shizuku napisał/a: | Ale niestety zupełnie zapomnieli o ogromnych, humanoidalnych maszynach. Liczę, że niedługo pojawi się opcja, wspominająca coś o wielkich i małych robotach, no i nie można zapomnieć o ich nastolenich pilotach. |
Dobra propozycja... Aczkolwiek proponowałbym również wariację z nastoletnimi pilotkami ;)
Shizuku napisał/a: | Zgadzam się z Tyczkiem, posty na forum, również powinny być generowane przez system. Wiadomo czasami emocjonujemy się przy pisaniu, czy co gorętszych dyskusjach, więc system pomoże nam w zachowaniu kultury wobec siebie i pisaniu jasnych i składnych argumetnów. |
W tym przypadku pozostałbym sceptyczny - bowiem szybkość rozrostu się forum wymuszałaby zbyt częste zmiany możliwych do napisania postów. Z kolei to wymusiłoby szybkość modyfikacji możliwych postów, która nie byłaby możliwa ze względów technicznych. Może kiedyś... :( |
|
|
Asayama
Św. Mikołaj
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 01-04-2009, 15:14
|
|
|
Prima aprilis, wiadomo :P
Podmienione avatary jako pokemony pół-biedy, ale proszę was zmieńcie kolor to ten wszędobylski róż jest mało zabawny :P
Nowy system komentarzy, no... i tak i nie
Tak - wreszcie nie ma dennych komentarzy
Nie - istnieje coś takiego jak wolność słowa :P
stdcin napisał/a: | Fakt dzisiaj 1 KWIETNIA co za cymbał ze mnie ! -.-
Dajcie łopatę ! Ale... Prędko! ;p |
<Daje mu siekierę, ale w sumie to jest to samo... prawie :P>
PS. Mój pokemon pozabija was wszystkich łyżką deserową, zobaczycie, MUHAHAHA!
PS2. To był tylko żart... Prima aprilis :P |
|
|
|
|
|
Shizuku
Trochę poza sobą
|
Wysłany: 01-04-2009, 15:14
|
|
|
W sumie masz rację, jak narazie to jeszcze niemożliwe dla nas. Poczekajmy, aż na Tanuki-Anime rozrośnie się tamta baza, a wtedy może tutaj uda się osiągnąć jakieś rezultaty. |
|
|
Velg
|
Wysłany: 01-04-2009, 15:16
|
|
|
Nom, lepiej poczekać, aż rozwiną się odpowiednie technologie SI, które można byłoby zaprząc do modyfikowania tej bazy - a być może i do wykonywania operacji na forum i w komentarzach, podejmowanych indywidualnie przez każdego usera. |
|
|
Dembol
|
Wysłany: 01-04-2009, 15:16
|
|
|
Jeśli już chcecie się bawić w cos takiego to najlepszym wyjściem byłoby zostawienie kilku z góry zdefiniowanych komentarzy dla ludzi, którzy nie mają nic ciekawego do powiedzenia. Zawierałyby najpopularniejsze wypowiedzi:
-krańcowo pozytywne,
-krańcowo negatywne,
-coś pośrodku, (chociaż 3 w/w notabene zastępuje ocena)
-recenzent to debil (chociaż warto byłoby napisać dlaczego, ale skoro większość mających uraz do autora recenzji i tak nie pisze dlaczego się z nim nie zgadza...)
-kilka w stylu seria średnia/poprawna, ale wyróżnia się grafiką lub muzyką lub czymśtam czym może się wyróżniać
ORAZ
pozostawić możliwość napisania komentarza samemu gdyby powyższe nie spełniały wymagań. Nie ma sensu "karać" i ograniczać możliwość wypowiedzi tej garstki inteligentnych użytkowników, którzy potrafią poprawnie wyartykułować swoje opinie tylko dlatego, że większość nie potrafi.
Chyba, że to primaaprilisowy żart. |
_________________ Evil Manga |
|
|
|
|
Velg
|
Wysłany: 01-04-2009, 15:18
|
|
|
Dembol napisał/a: | ORAZ
pozostawić możliwość napisania komentarza samemu gdyby powyższe nie spełniały wymagań. Nie ma sensu "karać" i ograniczać możliwość wypowiedzi tej garstki inteligentnych użytkowników, którzy potrafią poprawnie wyartykułować swoje opinie tylko dlatego, że większość nie potrafi. |
Ale IMHO to jeszcze gorsze wyjście - ponieważ pozostawia możliwość napisania "A recenzent jest gupi! I w ogule jezd neofażystom!", a właśnie przed zalewem takiego spamu ma nas bronić ta opcja. |
|
|
Shizuku
Trochę poza sobą
|
Wysłany: 01-04-2009, 15:23
|
|
|
Primaaprilisowy żart to ten wszechobecny róż, ale naprawdę wierzysz, żeby redakcja tak się napracowała, by kilku ludzi ponabijać w butelkę? No raczej wątpię, dodajmy, że oni też mają swoje życie osobiste, a za to pieniędzy nie dostają.
Co do twojej propozycji to, ten cały system nie ma sensu jeśli nadal będzie można pisać komentarze. Taka nierozgarnięta osoba, nadal będzie chciała nawrzucać recenzentowi i będzie miała gdzieś te opcje do wybrania, które nie są pisane pokemonowym językiem. |
|
|
BOReK
|
Wysłany: 01-04-2009, 15:33
|
|
|
Na razie w związku z dzisiejszą datą postawiono jemocią butelkę i nadal działa zwyczajny system. To wszystko po to, by zmiana nie była tak nagła i dotkliwa dla niektórych osób, bo przyjmuje się to całkiem nieźle. Jak tak dalej pójdzie, dawny system zostanie wyłączony i zostaną tylko predefiniowane komentarze. Redakcja będzie mogła się zająć czymś bardziej rozwojowym dla serwisu niz cięcie i gięcie komentarzy. ;] |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Dembol
|
Wysłany: 01-04-2009, 15:50
|
|
|
To w takim razie lepiej w ogóle zlikwidować komentarze niż pozostawiać takie coś.
Do czego służy komentarz? Komentarz wg definicji służy do wyrażenia własnego zdania na jakiś temat. Kilka zdań wymyślonych przez kogoś innego nie jest komentarzem. Owszem w kilku przypadkach pewnie mógłby trafnie oddać to co jakiś user nie potrafiący znaleźć własnych słów chciałby napisać, ale zdań na dany temat jest tyle ilu jest ludzi i uniemożliwianie im wypowiadania się na dany temat, choćby nie wiadomo jak głupie, bezsensowne i obraźliwe było ich zdanie jest ograniczaniem indywidualności, wolności słowa (powiało patosem) i zaniżaniem poziomu dyskusji. Baa, jakiej dyskusji? Jak można dyskutować jak do wyboru ma się jedynie 10 dostępnych komentarzy. Pisałem już, że nie ma sensu karać 100% ludzi bo 90% jest debilami. Nawet jeśli w morzu odchodów jakim są zazwyczaj ogólnodostępne komentarze znajdziemy pięć wartościowych komentarzy to wg mnie warto zachować taki system pomimo wad i dużego nakładu pracy dla moderatorów.
A jak moderatorom się nie chce/nie mają czasu i pomimo tego chcą pozostawić jakąś możliwość skomentowania recenzji to należałoby wywalić komentarze, a pod każdą recenzją zaprosić do dyskusji na forum (jednocześnie uniemożliwiając postowanie gościom). Każdy kto byłby na tyle zdeterminowany, żeby nabluzgać na recenzenta lub pospamować musiałby przejść przez rejestrację co zapewne ostudzi zapał niektórych, a Ci co się przebiją zawsze mogą zostać ostrzeżeni i zbanowani jeśli nie dostosują się do regulaminu forum. |
_________________ Evil Manga |
|
|
|
|
Velg
|
Wysłany: 01-04-2009, 15:58
|
|
|
Jednakże zlikwidowanie komentarzy w całkowitej formie znacznie zmniejszyłoby informacyjną wartość recenzji. Komentarze wedle mnie mają także znaczenie informacyjne - mają uświadamiać ludziom, czego spodziewać należy się po serii.
Zaś co do małej liczby komentarzy - o ile wiem, jest to system rozwijający się. Toteż to, co mamy teraz, traktować można jako wersję wstępną - która zostanie rozbudowana, kiedy już dostatecznie dobrze redakcja pozna wzorce zachowań czytelników. |
|
|
Yumegari
Feministka szowiniska
|
Wysłany: 01-04-2009, 16:10
|
|
|
WRESZCIE jakaś porządna reforma Tanuki.pl! Już od jakiegoś czasu zastanawiałam się, dlaczego na stronie nic się nie dzieje, a jak już coś się zmienia, to najwyżej dochodzą jakieś maskotki. Już dawno powinniście wprowadzić taki system, jest bardzo wygodny. Nareszcie nie trzeba marnować czasu na pisanie komentarzy, wystarczy je wklejać. Chwała Bogu, że nie trzeba też czytać recenzji - te wzorcowe komentarze zawsze do każdej pasują.
Ładny kolor forum, mam nadzieję, że zostanie na dłużej. Na przyszłość poproszę jednak o dobór innego avka, ten nie do końca odzwierciedla moje wnętrze. Przydałby się bardziej różowy. |
_________________ Behind every great woman is a man checking out her ass
|
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 01-04-2009, 16:12
|
|
|
Trudno, żeby redakcja poznała wzorce zachowań czytelników, jeśli mają do wyboru "całe" 10 testowych komentarzy, w dodatku tendencyjnych. Całkowicie zgadzam się z Dembolem - taka marna podróba komentarzy równie dobrze mogłaby w ogóle zostać zlikwidowana, gdyż moim zdaniem ma wartość informacyjną mniejszą nawet niż zwykłe oceny. Napisałam na tanuki kilka tekstów - nie dużo wprawdzie, ale wydaje mi się, że miałam pewien wkład w powstawanie tej strony i szczerze mówiąc jak widzę, co w tej chwili robicie, to mi się odechciewa mieć z tanukiem cokolwiek wspólnego. Taki zestaw identycznych komentarzy to przecież nic innego, jak najczystszy, bezsensowny spam, w dodatku całkowicie (i sztucznie) pozbawiony personalizacji. Ja dziękuję, ja postoję, jak patrzę na taki komentarz pod moją recenzją to mi się niedobrze robi. |
|
|
mikolajp
|
Wysłany: 01-04-2009, 16:38
|
|
|
Co tu się stało? :o
I może ktoś z tymi komentarzami wyjaśnić, bo nie rozumiem tego systemu za bardzo. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|