Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Dżihad |
Wersja do druku |
LunarBird
Chaos Master & WSZ
Grupy: Lisia Federacja
|
Wysłany: 03-10-2005, 07:24
|
|
|
wa-totem napisał/a: | A jeśli w głowie masz misję szerzenia ewangelii, to pozwól że ci przypomnę że wiara jest jednym z Darów Bożych. Bez niego niczego nie wskórasz, nawet uzbrojony w naukowe dowody, relikwie, nawet z mieczem i strykiem... |
Owszem, ale ja po prostu robię to, co do mnie należy. Dar wiary i zrozumienia już nie ode mnie zależy. Ale nie powie mi nikt że nie próbowałem. :)
Poza tym gdybym nie próbował to byłbym odpowiedzialny za ich błędy bo nic nie zrobiłem. Bezczynność nie jest dobra, powinieneś o tym wiedzieć beze mnie. I powinieneś wiedzieć że nie dam się wciągnąć w wyzwiska a jeśli oni mnie zaczną wyzywać to już nie moja wina. :) |
"The X-Files", #4 "Squeeze" |
Autor posta: rip LunarBird CLH
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 03-10-2005, 09:54
|
|
|
Ja się zapytam: co - na na owrzodzone cielsko Nurle'a - ma wspólnego Całun Turyński z Dżichadem? |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
LunarBird
Chaos Master & WSZ
|
Wysłany: 03-10-2005, 10:01
|
|
|
Najpierw mówiliśmy o dżihadzie, potem o wyprawach krzyżowych, potem o królach, potem o królewskim pochodzeniu Chrystusa, a potem o Całunie na którym widnieje ktoś (ja twierdzę że Chrystus) i ten ktoś zdaniem antropologów jest żydem ale od typowego żyda znacznie odbiega. Co może być pośrednim dowodem na pokrewieństwo Jezusa z Dawidem.
Jak zwykle zjechaliśmy z tematu ale to często bywa nieuniknione... ^___^ |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 03-10-2005, 13:19
|
|
|
Wcale nie zjeżdżamy z topicu... ~_^ jesteśmy już prawie przy istocie wiary, a za chwilę przejdziemy do tego, czy słuszna jest wojna w imię wiary, i czemu jedyną barbarzyńską (bo otwarcie i wprost zachęcającą do stosowania przemocy i dyskryminacji) religią pozostaje islam, gdy inne z tego wyrosły... Fakt, katolicy wciąż oskarżani są o prozelityzm, ale bynajmniej nie "zachęcają" do przyjęcia wiary ogniem i mieczem... tfu, bombami i wąglikiem xP Co za szkoda, że jedyni potencjalnie reformowalni muzułmanie (potencjalnie, bo interpretujący Koran w sposób zostawiający miejsce na "ścieżkę idżtihadu") to szyici, którzy ostatnimi czasy wpadli w objęcia ajatollahów ~_~ |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
LunarBird
Chaos Master & WSZ
|
Wysłany: 03-10-2005, 13:29
|
|
|
A najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że to katolików nazywają nietolerancyjnymi, ciemnymi, nienowoczesnymi itp. Rozumiem że taki dżihad jest w takim razie na wskroś postępowy?? :-P
No i dalej obstawałbym jednak przy tym, że islam ofensywny jest tylko wtedy, jak zacznie go głosić jakiś samozwańczy wschodni kacyk... A tacy zdarzają się i u nas (że tylko niektóre wypowiedzi "Romana Barbarzyńcy" wspomnę...). ;-) |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 03-10-2005, 13:43
|
|
|
LunarBird, coz..... gdyby nie to ze dzihad jest wprost skopiowana wersja krucjaty, wzieta od katolikow wlasnie, to ten twoj argument mialby racje bytu.....
natomiast prawda jest taka, ze dowolna religia jest ofensywna tylko w przypadkach skrajnych. czyli
1) skrajnego idealizmu (patrz swiatla wiara komunistyczna)
2) skrajnego pragmatyzmu (patrz hitler i jego koncept rozwoju gospodarki przez wojne)
3) skrajnego populizmu (taki Roman Barbarzynca wlasnie) |
|
|
|
|
|
LunarBird
Chaos Master & WSZ
|
Wysłany: 03-10-2005, 13:52
|
|
|
Cop do skrajnego idealizmu to trzeba żeby przekraczał on zasady takiej wiary. Tylko czy takiego fanatyka da się określić jako wierzącego skoro łamie zasady wiary w imieniu której (podobno) walczy? IMHO chyba nie bardzo.
Dlatego też islamscy terroryści to dla mnie tak naprawdę nie są muzułmanie (a przynajmniej nie do końca) tylko zwykli idioci, nierzadko oszukiwani i sterowani przez mądrzejszych od siebie... Przecież jak pisze "nie zabijaj" to nie ma dopisku "chyba że niewierzący"... I chyba w każdej liczącej się wierze zasady są tak samo jasne i niezachwiane. inaczej nie ma zasad (bo co to za zasady jak można je interpretować na swoją modłę). |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 07-10-2005, 09:22
|
|
|
eeeee............ o bu............. ale to chyba tu a nie do polityki..............
palestynski minister informacji powiedzial, ze bush w rozmowach z nim mowil otwarcie, ze to bog kazal mu napasc afganistan, "uwolnic" irak i dac palestynczykom ich wlasne panstwo......................... |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 07-10-2005, 09:33
|
|
|
Czyli Bush to drugi Tymiński, też ma transmisje na żywo z Nieba. Swoją drogą ciekawe, czy Bóg z którym rozmawiał był czarny;>? |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 07-10-2005, 09:48
|
|
|
nie wiem, ale ja sie boje.......... |
|
|
|
|
|
LunarBird
Chaos Master & WSZ
|
Wysłany: 07-10-2005, 11:24
|
|
|
Bianca napisał/a: | palestynski minister informacji powiedzial, ze bush w rozmowach z nim mowil otwarcie, ze to bog kazal mu napasc afganistan |
Pomyśl o tym tak; jak trafić do muzułmanina walczącego w imię Boga o ojczyznę jeśli nie przekonując go że robi się to samo? ;-) |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 07-10-2005, 11:32
|
|
|
LunarBird, czy tobie sie naprawde wydaje, ze wyksztalcony muzulmanin powaznie odbierze taka bujde? bo wg. mnie to jest zajawka pt "ludzie, odbilo mi" |
|
|
|
|
|
LunarBird
Chaos Master & WSZ
|
Wysłany: 07-10-2005, 11:38
|
|
|
To nie moja wina że wszystko rozumiesz dosłownie. Dla mnie sens wypowiedzi Busha jest taki: to co robię i do czego dążę jest zgodne z wolą Boga. A że starał się trafić do człowieka innej kultury i nie umiał więc cienko mu wyszło. Niemniej nie wszyscy wszystkie wzmianki o wierze traktują jak bujdy... |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 07-10-2005, 11:54
|
|
|
LunarBird, jest to mozliwe..... ale jego poprzednia wypowiedz brzmiala "walka z terroryzmem jest tak jak walka z komunizmem, bo komunizm to mial tak ze mala grupka ludzi mowila jak zrobic tak zeby wszystkim bylo dobrze" - komentarz ktory mi sie nasunal brzmial "tak, walka z komunizmem, ale od drugiej strony".
LunarBird napisał/a: | Niemniej nie wszyscy wszystkie wzmianki o wierze traktują jak bujdy... |
WSZYSTKIE to nie. ale "bog kazal mi pojsc i go zabic" to JEST bujda. nawet jesli "on" jest tym wielkim zlym i zabicie go ma pomoc tysiacom ludzi. to jest proba unikniecia odpowiedzialnosci metoda zwalenia na boga i wyzsze cele. bo to nie jest tak ze wszyscy ci co tam zgineli zginei z woli boga. oni zgineli z woli busha, bo to on podjal taka a nie inna decyzje. i to ze zakrywa sie dobrem wiekszosci, szczytnymi celami czy czymkolwiek, to wg. mnie jest czysta retoryka. moja niechec do kosciolow chrzescijanskich wynika przede wszystkim z tego, ze jego wyznawcy cholernie czesto taka retoryke stosuja (i nie, nie mowie tu o nikim z obecnych).
bo prawda jest taka, ze niezaleznie od religii czy jej braku, odpowiedzialnosc za podjete decyzje lezy na czlowieku, od poczatku do konca. a ten kto ucieka od tej odpowiedzialnosci nie ma i nie moze miec zadnych zasad moralnych - bo one opieraja sie wlasnie na braniu na siebie odpowiedzialnosci. stad wniosek, bush nie ma zadnych zasad moralnych. poniewaz NIGDY nie przyznal, ze smierc tych wszystkich ludzi to jego wina a nie "straty na drodze do szczytnego celu". |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 11-10-2005, 07:36
|
|
|
A tak BTW. Jest sobie w Azji Mniejszej naród Kurdów. O ile się nie mylę jest on jedynym narodem muzułmańskim, który nie pała żądzą świętej wojny i w ogóle jest jakiś do rzeczy. Czy nie możnaby zrzucić na Turcję (Syrię i Irak też) kilkuset megaton i w zamian spróbować się dogadać z nimi? Albo chociaż pomóc im utworzyć państwo i z nim współpracować, by mieć jakąś równowagę dla okolicznych, wyjących do półksiężyca fanatyków? |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|