Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Dżihad |
Wersja do druku |
LunarBird
Chaos Master & WSZ
Grupy: Lisia Federacja
|
Wysłany: 11-10-2005, 08:23
|
|
|
Bianca napisał/a: | ale "bog kazal mi pojsc i go zabic" to JEST bujda. |
Oczywiście. Ale może Bush mówił ironicznie o kimś kto zachowuje się tak, jakby był bogiem i jest poza zasięgiem Busha a może go zmusić do pewnych zachowań. W dzisiejszym świecie pieniądze mogą więcej niż polityka.
Bianca napisał/a: | moja niechec do kosciolow chrzescijanskich wynika przede wszystkim z tego, ze jego wyznawcy cholernie czesto taka retoryke stosuja (i nie, nie mowie tu o nikim z obecnych). |
Bez urazy ale jeśli ty wierzysz ze względu na ludzi a nie ze względu na Prawdę to niewiele wiesz o prawdziwej wierze...
Bianca napisał/a: | a ten kto ucieka od tej odpowiedzialnosci nie ma i nie moze miec zadnych zasad moralnych - bo one opieraja sie wlasnie na braniu na siebie odpowiedzialnosci. stad wniosek, bush nie ma zadnych zasad moralnych. |
To kto ma zasady moralne? Ten kto siedzi na d*** i mówi "niech się mordują, to nie moja sprawa? Ten kto patrzy jak cierpią niewinni nieuzbrojeni cywile i nie interweniuje z obawy o własny tyłek ten ma zasady moralne? Żołnież jest żołnierzem, wie dokładnie co ryzykuje a cywil nie. Nie można stawiać na równi życia żołnieży uzbrojonych i wyszkolonych oraz życia cywili których przecież żołnierze mają bronić! To właśnie zrobili francuzi i anglicy w 1939 -oszczędzali życie swoich żołnierzy. Patrząc jak niemcy mordują nasz naród. To jest BRAK zasad moralnych, nie ich zachowywanie.
Ysengrinn napisał/a: | Albo chociaż pomóc im utworzyć państwo i z nim współpracować, by mieć jakąś równowagę dla okolicznych, wyjących do półksiężyca fanatyków? |
Są tacy którym schemat muzułmanina-fanatyka jest na rękę żeby mieć czym, straszyć ludzi. I tacy nigdy się na twój (skądinąd świetny) pomysł nie zgodzą... |
"The X-Files", #4 "Squeeze" |
Autor posta: rip LunarBird CLH
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 11-10-2005, 10:14
|
|
|
LunarBird napisał/a: | Bez urazy ale jeśli ty wierzysz ze względu na ludzi a nie ze względu na Prawdę to niewiele wiesz o prawdziwej wierze... |
ja nie wierze w kosciol, ani w gloszone przez niego paradygmaty i prawdy - z racji na ludzi wlasnie. poniewaz to ww. ludzie przez lata zmieniali ww. prawdy tak, by bylo im wygodniej. pare takich "ewolucji" to ci moge nawet pokazac na przykladach - mamy tu chociazby slawetny koncept o tym ze kobieta nie ma duszy i jest zwierzeciem nierozumnym, ktory z kolei wzial sie z konceptu ascezy, rownie wzietego z ksiezyca. dodajmy do tego wariant z czlowiekiem ktory (w trosce o majatek koscielny) nigdy nie ma szansy miec zony czy dzieci (przynajmniej oficjalnie) i mowiacym innym jak oni maja postepowac z ww. zonami czy dziecmi.................... i tak dalej i tym podobne.
co do wiary, ja wierze w istnienie boga. tyle w temacie. nie uwazam zeby jego istnienie bylo powodem dla ktorego mam oddawac mu czesc. a zanim na mnie naskoczysz, to patrz punkt o wolnej woli. nie chce, nie musze, koniec.
LunarBird napisał/a: | To kto ma zasady moralne? Ten kto siedzi na d*** i mówi "niech się mordują, to nie moja sprawa? |
nie, ten kto ma odwage przyznac, ze zrobil to co zrobil, i ze podjal taka a nie inna decyzje. i ze jej konsekwencje, zarowno te zle jak i te dobre, sa na jego sumieniu. przekladajac to na rownie kontrowersyjny temat, tu jest przyklad: "ona to morderczyni, ona zabila moje dziecko, ja bylem niedojrzaly wiec nie moglem podjac wlasciwej decyzji i powiedzialem ze ma sobie radzic sama, ale powinna byla, bo to jej obowiazek". wybacz, wg. mnie ten chlopak jest nie mniej winien tego morderstwa niz dziewczyna. a nawet wiecej, bo ma czelnosc wytykac ja palcem. osoba ktora MA zasady moralne jest na tyle dojrzala by przyznac swoja wine. czyli "tak, na moim sumieniu jest smierc tych wszystkich niewinnych ludzi ktorzy zgineli w czasie tej wojny" - bo dla niego ich smierc byla "w imie wyzszych celow". |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 11-10-2005, 10:25
|
|
|
Proszę NIE kontynuować wątku o wierze i religii, gdyż w przeciwnym wypadku temat zostanie zamknięty. I jakkolwiek na razie nikt niczego złego nie powiedział to nie podoba mi się, gdzie ta dyskusja zmierza.
Lunar dostaje pół upomnienia za zagwiazdkowany wulgaryzm. To tak gwoli przypomnienia, że nikt nie zniósł zakazu Zegarmistrza. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 11-10-2005, 12:08
|
|
|
Jedną szóstą Ysen. Temat pozostaje pod obserwacją, dołączam się do groźby przedmówcy. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 11-10-2005, 12:36
|
|
|
Cytat: | Jedną szóstą Ysen. |
Upomnienie dostaje się za bluzgi, trzy upomnienia powodują Ostrzeżenie - ja to tak widziałem. Czyli to samo co u Ciebie, tylko inna nomeklatura:]. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 11-10-2005, 13:04
|
|
|
A tak, dobrze... Pomyliły mi się upomnienia z ostrzeżeniami.
(Nie, my nie offtopujemy... My tworzymy klimat zagrożenia) |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
LunarBird
Chaos Master & WSZ
|
Wysłany: 12-10-2005, 13:57
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | Lunar dostaje pół upomnienia za zagwiazdkowany wulgaryzm. |
Ludzie uspokójcie się... Żeby to jeszcze był jakiś zarąbiaszczy wulgaryzm czy żebym komuś ubliżył to rozumiem. Ale tak na zasadzie sztuka dla sztuki?Ale to tak tytułem wyrażenia mojego zdania.
A odnośnie krytyki Busha to nie uwzględniasz Bianko że on jest politykiem i ma wielu wrogów. I to mocnych. On powie "moja wina" a w mediach powiedzą że przyznał się do morderstwa... ;-)
[edit=Avellana] Decyzje moderacji, także w kwestii tego, co jest, a co nie jest wulgaryzmem nie podlegają dyskusjom. |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 12-10-2005, 14:07
|
|
|
LunarBird, ale on popelnil modredstwo, i to masowe. i to ze sie nie przyznaje tego faktu nie zmienia. |
|
|
|
|
|
LunarBird
Chaos Master & WSZ
|
Wysłany: 13-10-2005, 13:28
|
|
|
Wysyłanie żołnierzy aby bronili cywilów przed terrorystami nazywasz morderstwem? :-S |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 13-10-2005, 13:35
|
|
|
LunarBird, tak, nazywam. poniewaz przy obecnej skali nie da sie przeprowadzic dzialan wojennych tak, by ww. cywile nie gineli. czesciej niz ww terrorysci. |
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 13-10-2005, 14:16
|
|
|
LunarBird napisał/a: | Wysyłanie żołnierzy aby bronili cywilów przed terrorystami nazywasz morderstwem? :-S |
Jeśli ktoś z tłumu rzuci w ciebie koktajlem mołotowa, to strzelanie w ten tłum ze śrutówki uznałbym za morderstwo. A już na pewno nie należy potem mówić, że powinni ci dziękować bo ich przed facetem z mołotowem broniłeś.
Niestety, to była właśnie metoda USA. Zaatakowali nas terroryści -> terroryści to byli muzułmanie -> muzułmanie są w krajach islamskich -> Irak jest krajem islamskim -> atakujemy Irak. Nieważne, że w chwili ataku w Iraku żadnych terrorystów nie było, i że to atak USA ich tam sprowadził. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense.
Ostatnio zmieniony przez Bezimienny dnia 13-10-2005, 14:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 13-10-2005, 14:24
|
|
|
Khem, za Saddama tam nie było terrorystów. Co prawda ludzie znikali, co jakiś czas zrzucali gaz na tych czy na tamtych, ale mimo wszystko ogół mógł prowadzić ustabiizowane, choć biedne, życie. Dziś w ? Iraku jest wielkie, pełne zarazków gie, Amerykanie świetnie kontynuują ruską taktykę z Afganistanu, czyli jeśli z wioski strzelają to rozwalić wioskę, a terrorystów się złazi coraz więcej. Tylko czekać, aż Kurdowie zaczną walczyć o niezależność, a i Iran zapewne przyjdzie z pomocą braciom w wierze, jak tylko Irak opuści ostatni hamerykanski żołnierz. |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 13-10-2005, 14:35
|
|
|
Ysengrinn, nie zakladalabym sie ze beda czekac na wyjscie hamerykanow...... bo bush ma zab na iran - a dopoki w iraku jest goraco, nie ugryzie |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 13-10-2005, 14:43
|
|
|
To znaczy ja miałem na myśli oficjalne wkroczenie. Przecież to oczywiste, że już teraz w Iraku roi sie od irańskich agentów i wojowników. |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 13-10-2005, 14:50
|
|
|
Ysengrinn, ja tez - mimo wszystko bardziej im sie oplaci wojna na terytorium iraku a nie na wlasnym..... |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|