Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Czarna lista zespołów |
Wersja do druku |
Azag
Shade Reaver
|
Wysłany: 29-06-2007, 22:26
|
|
|
Grisznak napisał/a: | chyba logiczne, że nie mam prawa domagać się tego, co jest dla Chrześcijan. |
dodam tylko, że wcale nie musisz się tego domagać bo wszyscy dostajemy to za darmo :)
wa-totem napisał/a: | No i pięknie, ale zapomniało ci się że mamy państwo świeckie, i rozdział państwa od kościoła. Co więcej, rozdział urzędu i sprawującej go osoby.
Urząd musi być światopoglądowo neutralny, a jego decyzje oparte tylko i wyłącznie o przepisy prawa, a światopogląd i przekonania pełniącego urząd urzędnika NIE MOGĄ POD ŻADNYM POZOREM wpływać na decyzje podejmowane z mocą urzędu.
A ty tego najwyraźniej nie rozumiesz, i dlatego nigdy żadnej roli pełnić nie będziesz - bo wykonanie prowokacji, a następnie usunięcie ciebie z urzędu za naruszanie przepisów (jeśli nie wręcz zapuszkowanie), byłoby dziecinnie proste... |
Jeszcze nigdy nie słyszałem o tym, żeby jakiegoś urzędnika zdegradowano za światopogląd. Za to słyszałem o paradzie gejów w Poznaniu, której nie dano urzędowego pozwolenia na przemarsz z powodów "bezpieczeństwa". Żeby realizować utopię neutralnego urzędnika musiałbyś zatrudnić w urzędach roboty. Mogę Cię za to zapewnić, że urzędnikiem zostać nie zamierzam :) Co więcej Zeg, postaram się w moim życiu żyć zawsze dostatecznie w cieniu by jakikolwiek "obiektywny" dziennikarz z byle śmiecia nie dowiedział się nawet nigdy o moim istnieniu. Ale nie znamy naszej przyszłości, gdybyś za to Tot kandydował kiedyś na ministra sprawiedliwości to daj znać - zagłosuje na tak :)
BOReK już kiedyś o tym chyba rozmawialiśmy - chyba nie ma sensu roztrząsać tego ponownie.
moshi_moshi napisał/a: | Azag owszem jet sporo takich osób, ale co w takim razie proponujesz - może należałoby w ogóle ograniczyć rolę rodziców na rzecz państwa? |
Ja nic nie proponuje, chciałem tylko zwrócić uwagę na to by zaprzestać bzdurnego teoretyzowania, na temat "rodzice powinni". Przyznam jednak, że to o czym mówi Tot czyli egzekwowanie odpowiedzialności jest jak najbardziej konieczne i potrzebne co nie zmienia faktu, że poprawa sytuacji w rodzinach w tym kraju wymagała by jakiegoś wielkiego planu na szeroką skalę - nie moja głowa do tego. |
_________________ "Doprawdy, najpewniejszą drogą do piekła jest droga stopniowa - łagodna, miękko usłana, bez nagłych zakrętów, bez kamieni milowych, bez drogowskazów" |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 29-06-2007, 23:08
|
|
|
Cytat: | Jeszcze nigdy nie słyszałem o tym, żeby jakiegoś urzędnika zdegradowano za światopogląd. Za to słyszałem o paradzie gejów w Poznaniu, której nie dano urzędowego pozwolenia na przemarsz z powodów "bezpieczeństwa". Żeby realizować utopię neutralnego urzędnika musiałbyś zatrudnić w urzędach roboty. Mogę Cię za to zapewnić, że urzędnikiem zostać nie zamierzam :) |
Azag powiem wprost - nie podoba mi się sposób, w jaki to ująłeś. Ani nie napisałeś, że urzędnik dobrze zrobił, ani nie napisałeś, że zrobiłbyś to samo, ale w kontekście poprzedniego postu wyraźnie wynika, że podawanie nieprawdziwych przyczyn odmowy (czyli kłamanie) jest słuszne, jeśli czynione w imieniu chrześcijaństwa. Niby nie powiedziałeś tego, ale na to właśnie wychodzi. Sam pisałeś wcześniej o unikaniu nawet pozorów zła, a teraz...
Widzę tu nie tylko moralny galimatias, ale też "śliską" retorykę, pozwalającą mówić co się myśli, a jednocześnie unikać konsekwencji, bo "wcale się tego nie powiedziało". W każdej innej dyskusji przeszedłbym nad tym do porządku dziennego, ale nie podoba mi się stosowanie jednego i drugiego w obronie religii i etyki. Bardzo mi się nie podoba. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Azag
Shade Reaver
|
Wysłany: 29-06-2007, 23:20
|
|
|
:) hihi - Jak słusznie zauważyłeś nie napisałem, że zrobił bym tak jak ten urzędnik. Czy moim zdaniem ten urzędnik dobrze zrobił - nie wiem. Osobiście w sprawie jak i jego decyzji oraz parad gejów ogółem wypowiem się słowami pewnego zespołu disco polo: "tera mie to wali..." - tak wogóle jak jeszcze tego kawałku nie słyszeliście to polecam - dużo śmiechu :)
Przyznasz za to napewno Ysengrinn, że prawo potrafi być bronią obosieczną - można dzięki niemu zrobić coś na swoją korzyść, ale jednocześnie można sobie tym zaszkodzić. Jakkolwiek rozumiejąc "szkodę" i "korzyść". |
_________________ "Doprawdy, najpewniejszą drogą do piekła jest droga stopniowa - łagodna, miękko usłana, bez nagłych zakrętów, bez kamieni milowych, bez drogowskazów" |
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 30-06-2007, 10:20
|
|
|
Wracając do tematu i nawiązując do tego, o czym wspomniał Azag - urzędnik ma prawo uznać, że dane wydarzenie stanowi zagrożenie, jeśli jest z założenia prowokacją - tak jak parady gajów. Ten sam urzędnik bez problemu udupiłby (gdyby chciał) koncerty Mayhem, podczas których za ozdobę sceny robią obcięty świńskie głowy i nagie modelki na krzyżach, czy koncerty Satharial (podczas których panna na scenie robi z krzyżem rzeczy "od lat 18"). |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 30-06-2007, 11:04
|
|
|
Cytat: | Czy moim zdaniem ten urzędnik dobrze zrobił - nie wiem. |
Jeśli zrobił (a nie mówię, że zrobił) tak ze względu na swój chrześcijański światopogląd, to powinieneś wiedzieć, że zrobił źle. Nawet jeśli jedyne osiągnięcie parad gejowskich w Polsce to zwycięstwo Kaczora w wyborach prezydenckich (za co, mam nadzieję, będą się smażyć w piekle, bo dali się podpuścić jak kretyni).
Natomiast Grisz ma rację - jeśli impreza stwarza zagrożenie dla porządku prawnego, to urzędnicy mają obowiązek ingerować, czy są chrześcijanami, ateistami, satanistami czy quetzalcoatlistami. Na tym polega państwo praworządne, którym Polska stara się zostać, w odróżnieniu do państwa teokratycznego, którym chcieliby ją uczynić niektórzy. A chrześcijanie powinni przede wszystkim pamiętać, że winni są nie tylko Bogu co boskie, ale też co cesarskie cesarzowi. |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 30-06-2007, 12:00
|
|
|
Azag napisał/a: | Jeszcze nigdy nie słyszałem o tym, żeby jakiegoś urzędnika zdegradowano za światopogląd. | Nie rozumiesz... albo udajesz, że nie rozumiesz.
Do "degradacji" - a mówiąc precyzyjnie, do postępowania dyscyplinarnego - niezbędny jest nie światopogląd, ale uprawdopodobniony DOWÓD, że urzędnik, podejmując decyzję z mocą urzędu, KIEROWAŁ SIĘ swoim światopoglądem, a nie obowiązującym prawem.
Jeżeli tamten urzędnik podjął decyzję, widać uznał, że w wypadku zaskarżenia jego decyzji, jest w stanie przekonywująco dowieść, że podane uzasadnienie - zagrożenia dla bezpieczeństwa publicznego - da się obronić w sądzie, w szczególności - przeprowadzić połączenie między zagrożeniem a organizatorami ("bo przyjdą też łysi i zrobią rozróbę" nie zadziała, ale "bo 12 z 30 znanych aktywistów środowiska, i 2 z 5 organizatorów jest notowanych za naruszenia porządku - jak najbardziej).
Zastanawie mnie zresztą, jak powszechne jest - tak tu na forum, jak i w kraju - niezrozumienie Monteskiuszowskiej zasady podziału władzy... Wszystko u nas stoi na głowie, bo zamiast tworzyć dobre i uniwersalne prawo, sejm zajmuje się głównie wybieraniem władzy wykonawczej, i koniunkturalnym modyfikowaniem prawa pod doraźne potrzeby. A władza sądownicza zajmuje się kumoterską ochroną swoich stołków, i od lat nie funkcjonuje. W ostatnim sondażu ONZ, na 58 ocenianych państw, mieliśmy 57 miejsce. Gorzej było tylko w Zimbabwe, ale jako dyktatura ono spadło już z rankingu... Ach, gdyby tak jakiś De Gaulle, który z dnia na dzień rozpędził we Francji wszystkie prokuratury i sądy, wyp***ł wszystkich w diabły, i po krótkiej weryfikacji i "wycięciu chwastów" stworzył system od podstaw.
Obawiam się, że należymy do nacji niedorosłych, które nie dojrzały do demokracji, i zamordyzm funkcjonowałby u nas lepiej. Problem w tym, że zamordyzm też nie gwarantuje że władzę dzierżyć będą właściwi ludzie. =__= |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 30-06-2007, 12:47
|
|
|
Cytat: | Obawiam się, że należymy do nacji niedorosłych, które nie dojrzały do demokracji, i zamordyzm funkcjonowałby u nas lepiej. Problem w tym, że zamordyzm też nie gwarantuje że władzę dzierżyć będą właściwi ludzie. =__= |
Chrzanisz jak Wyborcza, Totem. Skoro przez 50 lat mieliśmy de facto zamordyzm, którego zachód był pozbawiony (a i tak potrzebował De Gaulle'a czy Thatcher, żeby zrobili porządek). Niestety, pewnych rzeczy przeskoczyć się nie da i musimy przez to bagno, które nam zafundowano, przejść. Fakt, sam chciałbym, że pojawił się u nas taki polityk jak Maggie, który weźmie związki zawodowe za ryj i rozpędzi swołocz, czy rozgoni kolesi w stylu Generała, ale niestety takich nie widać na horyzoncie. |
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 30-06-2007, 14:21
|
|
|
Grisznak napisał/a: | Cytat: | Obawiam się, że należymy do nacji niedorosłych, które nie dojrzały do demokracji, i zamordyzm funkcjonowałby u nas lepiej. Problem w tym, że zamordyzm też nie gwarantuje że władzę dzierżyć będą właściwi ludzie. =__= |
Chrzanisz jak Wyborcza, Totem. Skoro przez 50 lat mieliśmy de facto zamordyzm, którego zachód był pozbawiony (a i tak potrzebował De Gaulle'a czy Thatcher, żeby zrobili porządek). Niestety, pewnych rzeczy przeskoczyć się nie da i musimy przez to bagno, które nam zafundowano, przejść. |
Oczywiście, komunizm jak najbardziej jest jedną z przyczyn dla których jesteśmy nacją niedorosłą politycznie (choć oczywiście nie jedyną - jak się spojrzy na historię polskiej państwowości to nawet nie ma się co dziwić że obecnie jesteśmy w tak opłakanym stanie). |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Azag
Shade Reaver
|
Wysłany: 30-06-2007, 15:16
|
|
|
Wracając nieco do tematów muzycznych chciałem podzielić się pewnym linkiem:
http://www.wolczyn.kapucyni.pl/movies.php?movie_id=28
Zwróćcie szczególną uwagę na kapucyna, który roztrzaskuje na scenie gitarę :) Czyż to nie inne spojrzenie na chrześcicjaństwo ?? :) |
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 01-07-2007, 09:17
|
|
|
Azag napisał/a: | Zwróćcie szczególną uwagę na kapucyna, który roztrzaskuje na scenie gitarę :) Czyż to nie inne spojrzenie na chrześcicjaństwo ?? :)
|
Nie. To tylko głupota. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Udai
[N]atural [B]orn [E]goist
|
Wysłany: 01-07-2007, 12:29
|
|
|
Mam pytanie co rozumiemy pod przymiotnikiem satanistyczny - czy będzie to konwencja estetyczna charakterystyczna dla hardcorowych quasi-metalowych subkultur czy też może coś pokroju kościoła szatana założona przez LaVey'a. Jeśli to pierwsze to nie ma co robić z igły widły bo to nic więcej tylko młodzieżowa forma buntu co najlepsze wyprana z jakiejkolwiek ideologii. Jeśli mamy do czynienia z kościołem szatana do którego należy nie sławny Merlin Manson - to oni nie wierzą żądne przejawy bytów nadprzyrodzonych samego szatana również - i znowu wychodzi że nie ma sie czym przejmować. |
_________________ "It is a good viewpoint to see the world as a dream. When you have something like a nightmare, you will wake up and tell yourself that it was only a dream. It is said that the world we live in is not a bit different from this." |
|
|
|
|
Azag
Shade Reaver
|
Wysłany: 01-07-2007, 14:22
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | Nie. To tylko głupota. |
O ile nie popieram niszczenia instrumentów muzycznych - jak nie popieram bezsensownego niszczenia czegokolwiek , mogę zapewnić, że akurat ta roztrzaskana gitara do niczego innego się nie nadawała.
Twój post brzmi tak jakbyś za rozrywkę pełną ekstazy uważał grę w brydża.
Ludzie dobrze się bawią, a Ty od razu obniżasz im poziom ich inteligencji. |
|
|
|
|
Arashino Shiro
władająca czasem...
Grupy: AntyWiP Lisia Federacja
|
Wysłany: 01-07-2007, 15:22
|
|
|
Cytat: | Zegarmistrz napisał/a:
Cytat: | Nie. To tylko głupota. |
O ile nie popieram niszczenia instrumentów muzycznych - jak nie popieram bezsensownego niszczenia czegokolwiek , mogę zapewnić, że akurat ta roztrzaskana gitara do niczego innego się nie nadawała.
Twój post brzmi tak jakbyś za rozrywkę pełną ekstazy uważał grę w brydża.
Ludzie dobrze się bawią, a Ty od razu obniżasz im poziom ich inteligencji. |
Azag- ale naprawdę głupotą jest rozbijanie sprzętu o scenę. Być może będąc tam i biorąc udział w tym całym "szale" zareagowałabym entuzjasytcznie, etc. natomiast teraz kiedy patrzę na to spokojnie i logicznie to również nie widzę w tym nic emocjonującego. Po prostu kapucyn niszczy gitarę. Nie raz i nie dwa gitarzyści zespołów (reprezentujących różne typy muzyki) niszczyli swój sprzęt na scenie. I też uważałam to za głupotę. Marnotrastwo pieniędzy na nowy sprzęt.
Co do kapucynów nic nie mam. Bardzo sympatyczni ludzie. Miałam okazję ich pozać na rekolekcjach u mnie w szkole.
Mimo to moje nastawienie do religi się nie zmieniło.
Co do przedstawionego przez Ciebie filmiku- po prostu kapucyn w euforii rozbija gitarę. Gdzie jest to nowe spojrzenie na chrześcijaństwo? |
_________________ Żyj póki możesz, bo każdy twój dzień może być twoim ostatnim... |
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 01-07-2007, 15:40
|
|
|
Arashino, nie rozumiesz - tu chodzi o pokazanie spontanu, rockowej energii i tak dalej. Katorock kojarzy się z bandą smutnych chłopców i dziewczynek w otoczeniu księży stojących na scenie i zawodzących "Bóg was kocha, tralalala...". Ten pan na filmiku nawiązuje do chlubnych tradycji rockowych takich mistrzów jak The Who czy Jimmi Hendrix. I owszem, na chłodno można to postrzegać jako głupotę, ale tam, gdzie w grę wchodzi radość i energia, nie wszystko musi być logiczne i uporządkowane |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 01-07-2007, 16:03
|
|
|
O, to chyba to samo, co puszczała Maieczka...
Co do spontanu i tak dalej, to pod tym względem wybija się Rubik. Co prawda jego tryptyk jest, delikatnie mówiąc, obciachowy, ale żywiołowości i euforii odmówić mu nie można. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|