Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Tanuki Manga |
Wersja do druku |
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 28-08-2006, 17:47
|
|
|
Ukończenie T-M jest coraz bliżej, jednak wciąż zostało wiele "szczególików", które muszą być zrobione. Ponieważ połowę z nich pewnie zapomniałem, warto będzie dokładnie przetestować aktualny stan serwisu i znaleźć, czego brakuje. Niedługo wgram całość na główny, żeby dało się zrobić testy na prawdziwych danych.
Lista rzeczy do zrobienia - sugestie mile widziane:
- Oceny czytelników + wyświetlanie ocen czytelników w indeksie (gotowe)
- Edycja technikaliów z panelu mang (gotowe)
- Moderacja komentarzy (gotowe)
- Skan okładki dla całości
- Kliknięcia na linki nie działają (gotowe)
|
Ostatnio zmieniony przez tilk dnia 30-08-2006, 16:48, w całości zmieniany 5 razy |
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 28-08-2006, 17:49
|
|
|
przypuszczam, że model moderacji komentarzy taki jak na Anime - pytanie, czy to będzie drzewko, czy równorzędne komentarze? |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 28-08-2006, 17:56
|
|
|
Komentarze są wykonane identycznie, jak na anime - ba, używaja tej samej bazy i tego samego kodu. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 28-08-2006, 18:00
|
|
|
I niech tak zostanie, żeby nie komplikować sobie życia.
Na ile ja jestem w stanie powiedzieć, mangi wyglądają w tej chwili w miarę kompletnie - czyli pewnie wszystko się zauważy, jak zacznie się wprowadzać konkretne rzeczy. Widzę, że dodałeś też tę najnowszą obsługę "tytułów ukrytych" - właśnie miałam o to zapytać, ale już nie muszę. Do rozwiązania pozostaje kwestia kanji, ale nie wiem, czy akurat w tej chwili nalezy coś z tym fantem robić - i tak będzie to rzecz identycznie implementowana w obu serwisach. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 28-08-2006, 18:50
|
|
|
Pomysły ludzi wciąż nie przestają mnie zadziwiać. Wywołanie system() z PHP zablokowane "z powodów bezpieczeństwa", a mimo to włączona jest obsługa CGI, dzięki której i tak mogę uruchomić dowolny program po stronie serwera... Oh well.
A po prostu potrzebowałem pewnej sztuczki, żeby uwspólnić obrazki reklamowe pomiędzy serwisami bez potrzeby tworzenia bezwzględnych URLi ani grzebania przy systemie reklamowym. Poszło - można więc już testować, choć najpierw wypadałoby się przyjrzeć, czy na Tanuki Anime nic nie wybuchło. (ech, chyba będzie trzeba notować większe zmiany, żeby potem nie trzeba było zgadywać...) |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 28-08-2006, 18:55
|
|
|
...Wybuchło...
Cytat: | DB Error: no such field
db_error Object
(
[error_message_prefix] =>
[mode] => 16
[level] => 1024
[code] => -19
[message] => DB Error: no such field
[userinfo] => (SELECT lid, name, url, lang, buttype FROM tanuki.links WHERE on_ AND buttype IS NOT NULL AND butord > 0 ORDER BY butord) union" ALL (SELECT lid, name, url, lang, buttype FROM tanuki.links WHERE buttype IS NOT NULL AND butord = 0 ORDER BY random() LIMIT 4) [nativecode=ERROR: column "on_" does not exist]
[backtrace] => Array
(
[0] => Array
(
[file] => /home/tanuki/public_html/common/pear/DB.php
[line] => 748
[function] => pear_error
[class] => db_error
[type] => ->
[args] => Array |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 28-08-2006, 19:05
|
|
|
No i właśnie dlatego powinienem notować. Zmiana w systemie reklamowym... Mam nadzieję, że tylko to. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 28-08-2006, 21:58
|
|
|
Rzeczy, które trzeba dodać w Mangach:
Dodawanie z panelu mang twórców i wydawców (gotowe)
Dodawanie zrzutki do głównej recenzji mangi
Z drobiazgów wyświetlania: tabelkę "Twórcy" zatytułować inaczej ("Technikalia"?), dać w kolejności Autor, Wydawca oryginalny, Wydawca polski, no i usunąć tytuł kolumny "nazwiska"
Przy tomikach - nie wyświetla się liczba stron (gotowe)
Przy wydawcy w tomikach - nie ma linku do www (gotowe)
Okładka tomiku wyświetla się dopiero po dodaniu recenzji - powinna być widoczna od momentu wprowadzenia.
Doszłam do wniosku, że jeśli tomiki nie mają własnych tytułów, to nie warto ich sztucznie tworzyć. W związku z tym po nazwie tomiku powinien się dodawać automatycznie numer - np. Oh! My Goddess nr 5 |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 29-08-2006, 09:09
|
|
|
Ciekawostka przyrodnicza: kiedy wchodzę w tytuł mangi ze strony głównej, czyli z ostatnio dodanych, wszystko widzę prawidłowo. Przy wchodzeniu z listy recenzji (Indeks Mang) pojawiają się tylko dane techniczne, bez oceny redaktora, recenzji i tomików.
(Ja będę pewnie spamować krótkimi postami, bo wolę na bieżąco wysyłać, co znalazłam) |
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 29-08-2006, 13:18
|
|
|
Avellana napisał/a: | Ciekawostka przyrodnicza: kiedy wchodzę w tytuł mangi ze strony głównej, czyli z ostatnio dodanych, wszystko widzę prawidłowo. Przy wchodzeniu z listy recenzji (Indeks Mang) pojawiają się tylko dane techniczne, bez oceny redaktora, recenzji i tomików. |
Hę? Nie potrafię sobie wyobrazić przyczyny - lista tomików powinna być wyświetlana bezwarunkowo, nawet gdyby z jakiegoś powodu przekierowanie do recenzji głównej nie działało. Poza tym, u mnie działa... Może po prostu lokalny cache przeglądarki zadziałał i wyświetlił wersję strony sprzed dodania recenzji i tomików? |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 29-08-2006, 13:38
|
|
|
W tej chwili wyszło mi, że chyba tak. W takim razie przepraszam, może mi się niestety zdarzać mylić błędy wyświetlania z nieaktualnym cache.
Na razie dodałam (prawie) całe boginki i zacznę pomału przemieszczać się do innych tytułów. |
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 29-08-2006, 14:24
|
|
|
paski wysłane. czerwonawy copykotek zaraz też pójdzie (nie zalapał sie do zipa) == |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 29-08-2006, 15:42
|
|
|
Znalazłem dwa problemy - jeden mój, jeden powstały podczas wprowadzania danych. Pierwszy polegał na błędnej obsłudze cache przez wyświetlanie tomików, co uniemożliwiło czyszczenie cache przez panel dla niektórych podstron. Drugi natomiast powstał zapewne przy wprowadzaniu opisów tomików - recenzja główna dla pierwszego tomu została usunięta, przez co siedział on w bazie bez wybranej recenzji głównej. Oba zostały poprawione. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 29-08-2006, 16:28
|
|
|
OK, świetnie. Pytanie: co to jest "manha" i czy można by ją roboczo przemianować na "inne" żebym mogła wstawić jakoś Megatokyo?
Prośba: ja przy wstawianiu mang porządkuję i uzupełniam dane, więc byłabym naprawdę happy, gdyby one nagle nie znikły - ich odtworzenie nie będzie rzeczą banalną. Znaczy, nie podejrzewam nic złego, tylko po prostu melduję, że z tego, co jest, warto już robić backupy przed poważniejszymi zmianami. |
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 29-08-2006, 16:44
|
|
|
manhwa czyli koreańskie komiksy stylizowane na mangę. W Polsce wyszło tego dużo, dlatego warto oddzielić od polskich i amerykańskich - więc może manhwa I inne... |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|