FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 16, 17, 18  Następny
  Tanuki Manga
Wersja do druku
Avellana Płeć:Kobieta
Lady of Autumn

Status: offline
PostWysłany: 29-08-2006, 17:04   

*Dusi Maieczkę*

WIEM, co to jest manhwa. Co więcej, manhwa jest w bazie uwzględniona, tyle że nie mamy żadnych recenzji manhw na razie. Pytanie było do Tilka, bo w panelu dodawania istnieje wybór manga/manhwa/manha - stąd moje wątpliwości. Na razie jest mi potrzebne jedno zgrabne słowo na tego typu wydawnictwa zachodnie, bo muszę jakoś uwzględnić Megatokyo. Stąd moja prośba, żeby zamienić "manha" na "inne", to będę mogła jakoś tę kategorię wykorzystać.

Maieczko, rybeńko najpuszystsza... Niedługo założę osobny temat do uzupełnień i poprawek tego, co jest w bazie i będziesz sobie mogła poszaleć. Na razie próbujemy ogarnąć całość, więc jeśli coś technicznego wytestujesz, to daj znać. A resztę zostawiamy na później.

Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 29-08-2006, 20:06   

Manha to chyba chiński odpowiednik mangi i manwy...

IKa Płeć:Kobieta

Grupy:
WIP
PostWysłany: 30-08-2006, 16:49   

uwaga raczej kosmetyczna:
W chwili obecnej rok wydania, czy też liczba tomików wyświetla się w sposób nastepujący:

1995-1998
2000-
10+

kosmetycznie proszę o zrobienie przerwy po myślniku, czy plusie, jesli się da oczywiście.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Lady of Autumn

PostWysłany: 01-09-2006, 14:28   

Donoszę, że zostało wprowadzone wszystko, co do tej pory dostałam. W związku z tym prosiłabym o poprawki i ewentualne uwagi co do sposobu wyświetlania całości.

Moje uwagi - na liście tytułów dawać liczbę wydanych w Polsce, a oryginalnych w nawiasie (w tej chwili jest odwrotnie). I zastanowić się nad jakimś oznaczeniem na tejże liście tytułów, które nie mają recenzji, tylko same technikalia - w bazie anime to nie był problem, ale tu może się zdarzyć, że będziemy mieć tylko recenzje do tomików (tak jak do Ranmy i Video Girl Ai).

Pytanie też, czy dać link na forum razem z tekstem, że szukamy kogoś, kto by popisał jakieś recenzje serii/tomików, czy też zaczekać z tym aż wrócę.

Najgorsze jest to, że do tego by się przydał jakiś dłubek-encyklopedysta-mangowiec, który przynajmniej dla najważniejszych wydawnictw wprowadziłby technikalia do polskich tomików i potem tego pilnował... No, ale na razie zostawmy jak jest.

Grupy:
WIP
PostWysłany: 01-09-2006, 21:55   

Avellana napisał/a:
Pytanie też, czy dać link na forum razem z tekstem, że szukamy kogoś, kto by popisał jakieś recenzje serii/tomików, czy też zaczekać z tym aż wrócę.

Dać. Może coś sensownego z tego wyjdzie. A jak będzie narzekac jeden z drugim, że to tamto i owamto, to sie go stłumi. Jak świnke.
Powrót do góry
Lady of Autumn

PostWysłany: 01-09-2006, 22:39   

Proponuję taki tekst i proszę o szybką aprobatę/odwalenie, bo jesli jutro rano go nie puszczę, to będzie cienko:
Cytat:
A więc proszę bardzo. Najmłodsza odmnóżka Wielkiego Jenota ruszy raczej po cichu, bo nie przewidujemy na razie jej gwałtownej ekspansji - przynajmniej dopóki nie znajdzie się więcej tekstów i ludzi chętnych do ich pisania. Tanuki-Manga, jak już wspominałam, ma na razie obejmować wyłącznie polskie wydania - ze względów czysto organizacyjnych. Dla tych, którzy narzekają, że to mało, powiem: zróbmy to, przynajmniej dla najpopularniejszych serii, a potem pogadamy.

Strona znajduje się tutaj: http://manga.tanuki.pl - na pewno wymaga jeszcze sporo poprawek i to nie jest wersja całkowicie oficjalna, więc prosimy o wyrozumiałość dla ewentualnych błędów. Będziemy dopracowywać sposób prezentacji informacji, więc uwagi są mile widziane.

Teraz najważniejsze, czyli REKRUTACJA. Dostęp do polskich mang jest z pewnością tańszy i łatwiejszy niż do polskich (i niepolskich) anime, więc szczerze mówiąc liczę na to, że zachęci to osoby, które chętnie by coś napisały, tylko całe anime, jakie znają, ma już dawno recenzje. Co zatem jest nam potrzebne?

1. Recenzje całych mang - czyli odpowiedniki naszych recenzji anime. W tym przypadku, oczywiście, mogą dotyczyć także mang nadal wydawanych. Taka recenzja może powstać na podstawie wszystkich dostępnych materiałów - jeśli np. w Polsce wydano 2 tomiki, a my wiemy, że w 20 fabuła zagrzebuje się w mule i tam zostaje, możemy o tym napisać. Treść - no, jak to recenzja. Proponuję zorientować się w tym, co jest wstawione, choć to bardzo mała próbka.
Potrzebne dane techniczne:
- Tytuł główny / tytuły alternatywne
- liczba tomików oryginału / liczba tomików wydanych w Polsce
- lata wydawania oryginału / lata wydawania w Polsce
- wydawca oryginalny / wydawca polski
- gatunki
- oceny do recenzji: bohaterowie, fabuła, grafika; całość

2. Recenzje tomików. Ponownie odsyłam do tego, co już jest wstawione. W zależności od potrzeby mogą być na 2 akapity, albo dłuższe - grunt, żeby dawały pojęcie, czego się po danym tomie spodziewać. Proponuję zwracać uwagę na jakość wydania - papier, druk, tłumaczenie (np. czy tłumaczone są efekty dźwiękowe etc.).
Potrzebne dane techniczne:
- tytuł
- numer w serii
- liczba stron
- wydawca
- ISBN (nieobowiązkowo; powinien być na tomiku)
- data wydania (rok, rok-miesiąc, rok-miesiąc-dzień - w zależności od tego, co mamy)
- skan okładki
- oceny do recenzji: treść, wydanie
Uwaga: można przesyłać opisy tomików dla mang, które nie mają głównej recenzji - ale wtedy proszę też o dane techniczne dla mangi

3. Wprowadzanie danych. Nie bardzo wierzę, że w ten sposób kogoś znajdę, ale warto spróbować. Chodzi o wprowadzanie danych dla polskich wydań mang i pilnowanie, żeby było na bieżąco. Robota na początku (przekopywanie się przez już wydane) upiorna, potem wymaga głównie sumiennego sprawdzania, co się pojawia w nowościach/zapowiedziach wydawniczych. Wymaga osoby lubiącej mangi, systematycznej i wystarczająco godnej zaufania, by mogła zostać wpuszczona do bazy... Nie wymaga natomiast twórczej kreatywności, potrzebnej przy pisaniu recenzji - to praca bardzo odpowiedzialna, ale techniczna. Za to jeśli się sprawdzi, osoba taka ma zagwarantowane wysokie miejsce w Redakcji Tanuka.

Szaman Fetyszy Płeć:Mężczyzna
Epic One

PostWysłany: 02-09-2006, 01:56   

Tak z ciekawości: Na czym by dokładnie polegało to wprowadzanie i czy niezbędne informacje można znajdować w necie? Bo jeśli będą potrzebne papierowe mangi to chyba będzie kłopot.

Jeśli polega to na łażeniu po necie to może - jakby mi ktoś wytłumaczył co gdzie i jak, bym reflektował.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
2277120
tilk Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 03-09-2006, 17:35   

Przydałby się ładny, pasujący guziczek z napisem "MANGA" do wstawienia na pasek górny w Anime i Czytelni.

Wstawiłem robots.txt, który już wpuszcza boty wyszukiwarek na stronę, wysłałem też sitemapa do Google'a.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1543661

Grupy:
WIP
PostWysłany: 03-09-2006, 18:00   

się zrobi zaraz - ma być czysty (wielorazowego użytku) czy z napisem?
Powrót do góry
tilk Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 03-09-2006, 18:02   

Tak, jak wszystkie - z napisem, i tak, żeby pasował. Najlepiej zaokrąglony z prawej.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1543661

Grupy:
WIP
PostWysłany: 04-09-2006, 15:22   

Crack, skoro Mangi stoją, zasadne byłoby otworzyć forum do nich ;)

Zauważone błędy na Mangach
- brak wcięcia przy odpowiedziach na komentarze.
- nie działa tag [ukryj] - przy komentarzach do Wish
- mimo wprowadzenia ocen dla poszczególnych tomików, nie są one wyświetlane.
Powrót do góry
Raul Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 04-09-2006, 16:32   

Chcialbym zapytac kiedy w recenzjach pojawi sie Wild Rock i Cutlass?

Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 04-09-2006, 16:38   

kiedy znajdzie sie ktos kto
1) je posiada
2) ma ochote napisac

nie bardzo rozumiem czemu sam nie mozesz tych recenzji napisac - jesli beda na odpowiednio wysokim poziomie to je z przyjemnoscia zamiescimy
Powrót do góry
Mai_chan Płeć:Kobieta
Spirit of joy

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
WIP
PostWysłany: 04-09-2006, 16:42   

Kocik - 1. ja to mam 2. ja to napiszę

Dlaczego nie ma:
Bo jeszcze nie napisałam.

End of topic

O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora
Raul Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 05-09-2006, 06:12   

Bianca napisał/a:
kiedy znajdzie sie ktos kto
1) je posiada
2) ma ochote napisac

nie bardzo rozumiem czemu sam nie mozesz tych recenzji napisac - jesli beda na odpowiednio wysokim poziomie to je z przyjemnoscia zamiescimy

1. Patrz post Mai. Nie robilem tajemnicy z tego komu zawiozlem Wild Rocka i Cutlassa do recenzji :)
2. Wlasciciel wydawnictwa piszacy recenzje swoich mang? To by bylo niespotykane. Nie jestem bezstronny.

Strona 10 z 18 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 16, 17, 18  Następny
Odpowiedz do tematu