Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Tanuki Manga |
Wersja do druku |
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 03-10-2006, 12:45
|
|
|
OK... Mam następne pytanie z gatunku tych bardziej głupich - dlaczego Michael nie wyświetla się na liście Redakcji? Czy mu, z przeproszeniem, czegoś w profilu zapomniałam zaptaszkować? |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Michael
sophomore
|
Wysłany: 03-10-2006, 14:29
|
|
|
Dzięki Tilk, już działa :) Tylko pare okładek musiałem jeszcze raz pododawać (czasem po wprowadzeniu danych strona się nie chce załadować i trzeba jeszcze raz dodawac :/ )
Drobna kosmetyka: Przy danych tomiku widnieje "ISBN serii" podczas gdy jest on wprowadzany osobny dla każdego tomu serii (zmienić na np. "ISBN tomu") Można by dodać ISBN serii przy danych ogólnych mangi, ale nie wiem czy jest taka potrzeba.
Te strzałeczki od mang z recenzjami będą się pojawiać z lewej strony tytułu w spisie? Zastanawiałem się też czy można by zrobić filtr podobny do tego z tytułami alternatywnymi dla mang z recenzjami.
I jeszcze mi się przypomniało :P Można by spróbować oznaczyć kolorem czy rodzajem strzałek czy manga ma recenzje jako całość, poszczególnych tomików, czy też jedno i drugie. |
|
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 03-10-2006, 21:24
|
|
|
Michael napisał/a: | Dzięki Tilk, już działa :) Tylko pare okładek musiałem jeszcze raz pododawać (czasem po wprowadzeniu danych strona się nie chce załadować i trzeba jeszcze raz dodawac :/ ) |
Może miałeś po prostu bliskie spotkanie trzeciego stopnia z systemem cachingu? Wygenerowane strony są cachowane po stronie serwera celem poprawy wydajności, a poprawiając tamten błąd nie wyczyściłem cache'u, więc należało poczekać na jego wygaśnięcie (czas życia ustawiłem na dobę).
Avellana napisał/a: | OK... Mam następne pytanie z gatunku tych bardziej głupich - dlaczego Michael nie wyświetla się na liście Redakcji? Czy mu, z przeproszeniem, czegoś w profilu zapomniałam zaptaszkować? |
No przecież się wyświetla. We współpracownikach, bo danych redakcyjnych wpisanych nie ma. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 13-10-2006, 19:21
|
|
|
Następne pytanie o działanie cache... W T-Anime po dodaniu recenzji i odświeżeniu pojawia się ona natychmiast w ostatnio dodanych. W T-Manga własnie tego nie zrobiła recenzja dla Wolf's Rain - kwestia cache właśnie, czy to dlatego, że przy wstawianiu miałam błąd (czysta strona, ale recenzja weszła do bazy i można do niej wejść przez listę tytułów - inna rzecz, że w tej chwili na liście tytułów nie wyświetla się ocena recenzenta). |
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 13-10-2006, 19:49
|
|
|
I kolejne pytanie: czy "dwa zdania o" w recenzji serii mang na pewno powinny być ścieśnione na szerokość obrazka? W anime to wygląda dobrze, ale tam obrazki mają inne wymiary (są szersze!). |
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 06-09-2007, 15:30
|
|
|
Odgrzebuję temat, żeby zawiadomić, że wreszcie uporządkowałam sprawy. W tej chwili Tanuki-Manga ma nowego redaktora naczelnego w osobie Teukrosa. Mam nadzieję, że nie pochrzaniłam niczego z uprawnieniami... W każdym razie przekazuję dział w jego ręce, sobie pozostawiając redakcję tekstów. A co dalej, to się zobaczy. |
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 06-09-2007, 15:58
|
|
|
Teukros, jak ma się sprawa z recenzjami mang nie wydanych w Polsce, czyli mówiąc otwarcie - skanów? |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 06-09-2007, 17:13
|
|
|
Keii - postanowiłem otworzyć puszkę Pandory. Recenzje mang nie wydanych w Polsce będą przyjmowane na ogólnych zasadach, przy czym dane techniczne (ilość tomów, rok wydania, itp.) ustalane będą wedle wydania japońskiego. To natomiast, skąd recenzent ma daną mangę, pozostaje poza obszarem mojego zainteresowania (podobnie, jak w dziale anime).
Avellano - dziękuję :) Mam nadzieję, że nie zawiodę Redakcji. |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 06-09-2007, 18:08
|
|
|
No to bardzo się cieszę, trzeba przejrzeć, co przeczytałem i może się uda o niektórych tytułach coś napisać ;) |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 10-09-2007, 21:17
|
|
|
Odnośnie uprawnień do Tanuki Manga - potrzebuję uprawnienia typu "redaktor techniczny" (czyli dodawanie i edycja recenzji, woluminów, technikaliów i techvaliów) dla Lain.
W związku z brakiem odpowiedzi pomimo upływu terminu, należałoby się zastanowić nad usunięciem tychże uprawnień dla Michaela. |
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 10-09-2007, 21:17
|
|
|
Zachciało mi się pooceniać mangi na Tanuku, i zorientowałem się że nie mam takich uprawnień (prawdopodobnie nie ma ich nikt albo prawie nikt, bo nie znalazłem tam jeszcze mangi z oceną redakcji). Dobrym pomysłem byłoby prawdopodobnie danie odpowiednich uprawnień tym, którzy mogą oceniać "redakcyjnie" anime. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 10-09-2007, 21:38
|
|
|
OK, ale z tym jest problem. Na liście "użytkowników" zarejestrowanych jako recenzenci, tłumacze czegoś albo cokolwiek innego na Tanuki mam już od cholery nicków. I poza włażeniem w edycję każdego i sprawdzaniem uprawnień nie mam pojęcia, co i jak mogłabym zrobić... Mogę spróbować, ale proszę o cierpliwość, bo trochę mi to zajmie. |
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 10-09-2007, 21:59
|
|
|
To w takim wypadku na razie proszę dla siebie, o! |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 10-09-2007, 22:07
|
|
|
Ty dostałeś. A listę przejrzę... Jak będę miała chwilę @.@ |
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 11-09-2007, 12:12
|
|
|
Potrzebuję jakiegoś pomysłu, a i decyzji politycznej, odnośnie recenzji tomików. Przeglądając wstecz ten temat, znalazłem taką wypowiedź Avellany:
Cytat: | Po drugie, recenzje tomików wydanych w Polsce. O wiele krótsze, bez opisywania, co to jest, tylko po prostu - o czym opowiada tomik (bez spoilerowanie tego, ale mogą być zaspoilerowane wcześniejsze - "po śmierci przyjaciela nasz bohater wyrusza..."), czy to np. kluczowe wydarzenia, czy wypełniacz, czy np. poświęcono tam wiele uwagi przeszłości jakiejś postaci, a poza tym - jak jest wydany, jakie jest tłumaczenie. Krótko. |
Na dzień dzisiejszy to niestety nie działa. W bazie jest 463 tomików, z tego 76 zrecenzowanych. W miarę, jak będzie postępować aktualizacja, tomików będzie przybywać (tylko w zeszłym tygodniu dodałem 55). Coś trzeba z tym zrobić. Moje propozycje są następujące:
1) Nie nie zmieniać, zostawić jak jest. Od czasu do czasu ktoś zrecenzuje jakiś tomik, ale generalnie ta część bazy będzie miała li tylko charakter techniczny. Jest to opcja, na którą zdecydowanie nie mam ochoty, ale ma zaletę - wymaga tylko minimalnego nakładu pracy.
2) Wykonać minirecenzje we własnym zakresie. Teoretycznie jestem w stanie to zrobić. Niestety, znam tylko część mang z bazy, nie pamiętam też co w którym tomie było, więc będę musiał wyszukiwać materiały na sieci. Wadą takiego rozwiązania jest jego czasochłonność - nie należy liczyć na szybie uzupełnienie.
3) Skopiować minirecenzje od kogoś. Czyli poprosić taką np. Gildię o udostępnienie krótkich opisów do skopiowania. Zaletą takiego rozwiązania jest szybkość. Wadą, i to sporą, jest zaciągnięcie ogromnego "długu" u współpracującej strony. Nie wiadomo też, czy znaleźli by się chętni do współpracy, a jeżeli tak, to co zażądaliby w zamian.
Niestety, na tym wyczerpuje się moja inwencja. Pomysły i komentarze mile widziane :) |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|