Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Forgotten Realms - komentarze. |
Która postać powinna dostać pokojowego Nobla? |
Altruista - za głoszenie ideałów zjednoczonego świata i rozwiązanie problemów dla pokoju (np. sprawa Mishtan). |
|
10% |
[ 4 ] |
Caladan - za wkład w rozwój technologii, handlu, nauk ekonomicznych oraz dialogu między nacjami (tzw. sojusz caladański). |
|
8% |
[ 3 ] |
Costly - jest czarny i jest rzecznikiem pokoju. |
|
48% |
[ 18 ] |
Daerian - za gloszenie ideałów zjednoczonego Faerunu i pracę nad zapewnieniem pokoju. |
|
10% |
[ 4 ] |
Velg - za pracę nad pokojowym zjednoczeniem Faerunu (sprawa Nimbralu) i zakończenie udziału Bractwa w wojnie. |
|
10% |
[ 4 ] |
Lazarus - za pracę na rzecz wolnej Halruy i godności Halruańczyków. |
|
10% |
[ 4 ] |
|
Głosowań: 37 |
Wszystkich Głosów: 37 |
|
|
|
Wersja do druku |
Sylar
Poszukujący Prawdy
|
Wysłany: 09-01-2010, 01:51
|
|
|
Daerian napisał/a: | Sylar, nie do końca rozumiem niestety Twoja wypowiedź, a konkretniej - co masz na myśli? Za nic sobie nie kojarzę, abym się kiedykolwiek na Twoje słowa powoływał... |
Poniżej cytuję twoje słowa sprzed kilku dni:
Daerian napisał/a: | Będę dziś wieczorem, wtedy opiszę pewne niewielkie zmiany w siłach Thay i pozostałych, związane ze zwiększonym werbunkiem Sylara |
Tak więc brak twojej aprobaty w kwestii moich sił byłoby hipokryzją z twojej strony.
Bezimienny, poprawiłem (znów) liczebność swoich wojsk. Tutaj już raczej nic się nie zmieni. Flotę też zmniejszyłem. Porównując jej wielkość względem populacji do twojej jest już o wiele mniejsza od twojej. |
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 09-01-2010, 12:22
|
|
|
Sylar napisał/a: | Bezimienny, poprawiłem (znów) liczebność swoich wojsk. | Patrząc na liczebność wojsk Sespechu, problem jest nadal. Tutaj już raczej nic się nie zmieni.
Sylar napisał/a: | Flotę też zmniejszyłem. Porównując jej wielkość względem populacji do twojej jest już o wiele mniejsza od twojej. | ...akurat floty nie porównujemy względem populacji. Poza tym, twoja flota nie jest flotą Sojuszu - to flota, którą przed zjednoczeniem miały pojedyncze miasta portowe w twoim sojuszu. Jeśli miałbyś ją już koniecznie porównywać do populacji, to tylko do populacji miast portowych przed zjednoczeniem w Sojusz.
A że z tych miast większą flotę okrętów mogło posiadać właściwie tylko 30-40tys Westgate... (większą, znaczy się z 10-15 sztuk - inne miasta portowe miały pewnie od 5-6 do 2-3 okrętów, a i to mniejszych)
Cóż, będziemy się o to spierali pewnie jeszcze, ale nie ma sensu by to opóźniało otwarcie questa. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Altruista -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 09-01-2010, 12:33
|
|
|
No więc jeśli wszystko już wyjaśnione to możemy śmiało startować po go 13-tej.
Na pewno będzie... Hmm ciekawie? |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 09-01-2010, 13:07
|
|
|
Dobra wiadomość: quest odblokowany.
Zła wiadomość: Serika ma do późna zajęcia, a do jej powrotu ja mam pilnować porządku. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 09-01-2010, 13:11
|
|
|
Niewiele raczej do tego czasu się stanie. Ja czekam na posty spóźnione, o których wcześniej była mowa w komentarzach, do tego czasu mój materiał leży odłogiem. |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
Velg
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 09-01-2010, 14:15
|
|
|
Żeby nie było - nasza flota jest zgromadzona wokół mniejszej wysepki Alaoru, jeśli ktokolwiek chciałby się na nią powołać. Wokół wyspy patrol sprawuje 500 sahuaginów (resztki sił patrolowych Iakhovasa, o których pisałem daaaaawno temu).
BTW: post Shizuku jest uznany przez MAC?
BTW2: w końcu: macie tam armię inwazyjną? |
|
|
Costly
Maleficus Maximus
|
Wysłany: 09-01-2010, 14:24
|
|
|
Opis sił jest w odpowiednim miejscu. Post oczywiście jest uznawany, nie rozumiem skąd to pytanie.
*edit*
Zostałem poinformowany, że fakty które winny znaleźć się w owych spóźnionych postach znalazły się w tych, więc chyba to już rusza normalnie. |
|
|
|
|
Bezimienny
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 09-01-2010, 16:59
|
|
|
Costly napisał/a: | Przez gładką niczym lustro powierzchnię portalu przeszedł wysoki elf. Zmrużył oczy i spojrzał jakby z oskarżeniem na stojące w zenicie słońc.
- Po drugiej stronie jest środek nocy. - Powiedział. | Umm, skąd ten elf przybył? Bo na pewno nie z Torilu... różnica czasu jest zbyt wysoka, a na zachód od Evermeetu takie elfy nie żyją.
Mam też (oczywiście) spore wątpliwości (delikatnie mówiąc) do magicznej transformacji gospodarczo-ekonomicznej rejonów Mulhorandu i Untheru. |
loaded with steel.
the renegades on wheels.
|
|
|
|
Velg
|
Wysłany: 09-01-2010, 17:02
|
|
|
Dodam też, że raczej nie posiadacie dużej ilości prochu dymnego – przez co wykorzystanie go do jakichś większych celów oznacza, że zabraknie wam go do armat. A niestety jest to Forgotten Realms, w którym zwykły proch (tako i ten produkowany przez Bractwo) nie działa.
I popieram Bezimiennego. |
|
|
Costly
Maleficus Maximus
|
Wysłany: 09-01-2010, 17:38
|
|
|
Przybył z ziem rdzennych Bractwa. W tekście bezpośrednio była mowa o rodzaju portali znajdujących się w tym miejscu.
"Magiczna transformacja" ma z magią mało wspólnego i jest konsekwencją polityki jaką prowadziłem na tych terenach od samego początku. I będzie ona dalej postępować, a raczej postępowałaby, gdyby nie wojna, bo macie teraz realną szansę ponownie zniszczyć życie ludziom, których nazywamy teraz wiernymi.
Velg - proszę o racjonalne usprawiedliwienie powodów dla których nasz proch ma nie działać na ziemiach Faerunu. Pierwsze o tym słyszę i jeżeli nie przedstawisz naprawdę mocnych argumentów wynikających w sposób jasny i jednoznaczny z systemu, to nie będę brał tej skargi pod uwagę. |
|
|
|
|
Sylar
Poszukujący Prawdy
|
Wysłany: 09-01-2010, 18:08
|
|
|
Sylar napisał/a: | III. Sespech:
1. Piechota:
- 18k Lekkiej Piechoty
- 5k Najemników
- 4k Łuczników
- 3k Kuszników
Ciężka Piechota:
- 2k Gwardii Królewskiej
- 2k Zakonu Rycerskiego
- 2k Hoplitów.
2. Kawaleria:
- 7k Lekka Kawaleria
- 6k Konnych Łuczników
- 4k Ciężkiej Jazdy
3.Magia:
- 26 Magów
- 28 Kapłanów
4.Jednostki Specjalne:
- 0.5k Asasynów i zwiadowców
Łączne siły ziem Południowych: 53.5k |
18k+4k+3k+2k+2k+2k+7k+6k+4k=48k
Do ziem Sespechu dolicz jeszcze kilka miast, które ostatnio zajął Sojusz, co pozwoliło mi zwiększyć limit moich sił o te skromne 0.5k. Tak więc nie powinno być z tym już większego problemu.
Poza liczącym 40k mieszkańców Westgate, jest też Teziir o tej samej wielkości. Z tych dwóch miast według twojej rachuby mam powiedzmy te trzydzieści łodzi. Resztę mam z Pros (4), Ilipur (3), Starmantle (4) (Hulki nie wliczone). |
|
|
|
|
|
Daerian
Wędrowiec Astralny
Dołączył: 25 Lut 2004 Skąd: Przestrzeń Astralna (Warszawa) Status: offline
|
Wysłany: 09-01-2010, 18:23
|
|
|
Costly - powód jest bardzo mocno osadzony w systemie. Gond, bóg wynalazków zdecydował, że reakcje chemiczne w mieszance tworzącej proch strzelniczy nie zachodzą - i zwykły proch nie wybucha. Dlatego działa tylko odpowiednik - smoczy proszek czy jakoś tak - który jest magiczny (i produkowany w zasadzie tylko w Lantanie i zapewne Thay). |
|
|
Bezimienny
|
Wysłany: 09-01-2010, 18:26
|
|
|
Costly napisał/a: | Velg - proszę o racjonalne usprawiedliwienie powodów dla których nasz proch ma nie działać na ziemiach Faerunu. Pierwsze o tym słyszę i jeżeli nie przedstawisz naprawdę mocnych argumentów wynikających w sposób jasny i jednoznaczny z systemu, to nie będę brał tej skargi pod uwagę. |
Tu są odpowiedzi Eda Greenwooda na różne pytania o FR. Jedno z tych pytań dotyczyło właśnie prochu:
Cytat: | Gunpowder doesn't (yet, anyway; NDA NDA NDA) work in the Realms. | to "NDA" dotyczyło prawdopodobnie zmian w 4-tej edycji - ale będę musiał tam spojrzeć, by to sprawdzić. Półoficjalna wykładnia, przewijająca się w wypowiedziach autorów FR, ale nigdy nie umieszczona w druku, mówi, że proch nie działa bo "Gond sobie tego nie życzy". Alternatywnie cytowana jest też wersja Amberu - prochu nie ma, bo reakcje chemiczne w FR są na tyle różne, że proch stworzony wg. normalnej receptury się nie pali.
Było to kiedyś dokładniej wyjaśnione na stronie Wizardów, w jakimś FAQu, ale widzę, że musiało zniknąć przy zmianach związanych z promocją 4-tej edycji.
Ogólnie, proch nie działa, bo autorzy FR nie chcą masowej jego produkcji, która bardzo zmieniła by setting (dlatego, do produkcji prochu dymnego, potrzebny jest, oprócz receptury, poziom 9 klasy magicznej, i zdolność "Craft Wondrous Device" - co drastycznie ogranicza możliwości jego produkcji). |
loaded with steel.
the renegades on wheels.
|
|
|
|
Bezimienny
|
Wysłany: 09-01-2010, 18:39
|
|
|
Sylar napisał/a: | Do ziem Sespechu dolicz jeszcze kilka miast, które ostatnio zajął Sojusz, co pozwoliło mi zwiększyć limit moich sił o te skromne 0.5k. Tak więc nie powinno być z tym już większego problemu. | Rozumiem, że ja również mogę sobie wliczyć 5k z miast południowych i z 10k z Erlkazaru? |
loaded with steel.
the renegades on wheels.
|
|
|
|
Altruista -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 09-01-2010, 18:42
|
|
|
Bezimienny napisał/a: | Rozumiem, że ja również mogę sobie wliczyć 5k z miast południowych i z 10k z Erlkazaru? |
Ech... Jak teraz zaczniemy sobie coś wliczać to za długo nie pogramy.
Do prochu się zaraz ustosunkujemy. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|