Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Najchętniej udusiłabym/udusiłbym... |
Wersja do druku |
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 27-06-2006, 20:43
|
|
|
Ysen, ale po 15-odcinkowej rozbiegówce byl cakiem spory kawałek naprawdę fajnego mordbicia. Szkoda, że się skończył... - -" |
|
|
Erii
|
Wysłany: 27-06-2006, 21:14
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | Gdzie? W którym miejscu? To akurat całkiem sensowna, dość realistyczna postać z sensownym charakterem była. |
nie mówię że niesensowna ergo nierealistyczna... ale jak na mnnie to była zbyt dobra dziewuszka, ze zbyt dobrym serduszkiem... przez pierwsze 6 tomów ratuje każdego kto sie nawinie, obojętnie czy tego wart czy nie. Zbyt wybielony charakterek. Nie twierdzę że takich nie ma, ale...wolę inny typ postaci - nieugięci i źli. |
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 27-06-2006, 22:08
|
|
|
Erii napisał/a: | ale jak na mnnie to była zbyt dobra dziewuszka, ze zbyt dobrym serduszkiem... przez pierwsze 6 tomów ratuje każdego kto sie nawinie, obojętnie czy tego wart czy nie. Zbyt wybielony charakterek. |
Zbyt wybielone charaktery to miały Atena z Saint Seya albo Amelia ze Slayers. Akurat Kagome zachowuje się tak, jakby zachowywała się każda, w miarę inteligentna dziewczyna z naszego świata, która nie okazała się kompletną porażką dydaktyczną. Nie jest socjopatką ani idiotką, tylko zwykłą osobą, w którą wpojono szacunek dla życia. Akurat w wypadku tej serii i tej serii osoby, które postąpiłyby w takich sytuacjach odwrotnie powinny pilnie się zastanowić, czy na pewno wszystko z nimi dobrze...
Erii napisał/a: | wolę inny typ postaci - nieugięci i źli. |
Strasznie kiepski typ postaci. Praktycznie nie da się zrobić takiego, który byłby a) fabularnie interesujący b) strawny dla widza i c) nie okazałby się potwornym wręcz kiczem. Socjopaci po prostu nie sprawdzają się... |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 27-06-2006, 22:41
|
|
|
Serika napisał/a: | ale po 15-odcinkowej rozbiegówce byl cakiem spory kawałek naprawdę fajnego mordbicia. Szkoda, że się skończył... - -" |
Desho? Desho? Problem raczej w tym, że równolegle mamy mangę... która jest o niebo lepsza! I dzieją się tam cuda niewidy, ale w miarę logiczne i interesujące, przede wszystkim są normalni bohaterowie <tiaaa... Naczelny Gej + Espada... i ta malownicza grupka hollowów z Hiyori... tiaaa> i niezła fabuła.
Anime oglądam zastanawiając się kiedy dadzą spokój temu idiotyzmowi... |
|
|
Erii
|
Wysłany: 27-06-2006, 23:10
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | Strasznie kiepski typ postaci. |
a tamten powyższy, nie kiepski? Jeśli jakiś bohater zachowuje się zbyt sztampowo, choćby jego reakcje były oparte na rachunku prawdopodobieństwa wynikającego z wcześniej ustalonych cech charakteru...czyli mniej więcej - dobry zachowuje się dobrze, zły - niezupełnie dobrze.... to niestety, ale nudzi mnie i tyle. W postaciach cenię ich nieprzewidywalność...a to, że kibicuję z reguły tym po ciemnej stronie mocy, to już takie zrycie mające korzenie w latach młodości..bardzo wczesnej. Jak się bawiłam z innymi dzieciakami w piaskownicy, to zawsze byłam ta niedobra macocha itp. Któs musiał.
Kończąc te dygresje - nie lubię Kagome za to, za co Ty ją lubisz.
Zegarmistrz napisał/a: | Akurat w wypadku tej serii i tej serii osoby, które postąpiłyby w takich sytuacjach odwrotnie powinny pilnie się zastanowić, czy na pewno wszystko z nimi dobrze... |
Nie jestes pierwszy, który mówi mi, że ze mną nie jest dobrze ;P
Powiem tak: nie wiem jak postąpiłabym, bo trudno mi sie postawić w tak abstrakcyjnych sytuacjach....jednak bardziej 'przypadło mi do gustu' (troche dziwnie brzmi, nie wiem jak to nazwać) zachowanie Inuyashy, typu --> daj spokój, spadamy!...ale jak przychodzi co do czego, potrafił sie poswięcić....altruizm (no, może troche przesadzam) pod maską egoizmu.
Z resztą to całkiem naturalne, jednych bohaterów kochamy, innych nie. I jest to indywidualna sprawa każdego człowieka, trudno tutaj komuś cokolwiek udowadniać czy próbować na siłę przekonywać.
Scalono posty. Proszę używać opcji Edytuj post.
IKa
zrozumiano |
|
|
|
IT.
Ukochana żona orka
|
Wysłany: 28-06-2006, 00:37
|
|
|
Erii witaj w klubie. Ja też wolę postacie... nie za dobre. Mają jednak więcej uroku niż taka Kagome. <<nie obrażając nikogo ona to byal cieple kluchy. Jeśli tak ma wygląda wzor dobrze wychowanego czlowieka to ja podziękujęi bedę źle wychowana>
Minusem takich postaci jest ich bardzo duża umieralnos albo fanserwiśnoś doprowadzona do granic nieprzyzwoitości.Acz najbardziej lubie jak nie mamy bladego pojęcia czy ta posta jest dobram zła, inna czy po prostu szaona. Te sa najlepsze.
Nienawidze kiedy bochaterowie mają tak zawany "prawdopodobny rys charakterologiczny". Oznacz to że ze wszystkich dostępnych opcji wybiorą tą najgorszą a później będą w nią brną i brną aż dobrną do miejsca w którym jedyne wyjście jest dodupne. Naprawdę wolę totalne odrealnienie niż dowolny prawdopodobny harakter. |
_________________ Nidere Ide Ime roechul
Et sore il Im sour
Kael Kaad Ardo Sono
Te Im ilne ke aono
Jestem Wodą, płynącą Wodą
Przynoszę Życie, służę Śmierci wiernie.
Odrobinę władcza. To bardzo dobre słowo. |
|
|
|
|
Kocyk
Samurai X
|
Wysłany: 28-06-2006, 09:23
|
|
|
Kogo udusić??
-> Kanryu Takede z Kenshina. Takim draniem się po prostu nie da być!! Przejaskrawiona postać. Po prostu niewiarygodna.
->Heero Yuy z Gundam Wing. Postać jak wyżej mnie nie przekonuje... .Nie lubie aż tak nierealnych postaci pod względem osobowości oczywiście :D |
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 28-06-2006, 10:03
|
|
|
Cytat: | Oznacz to że ze wszystkich dostępnych opcji wybiorą tą najgorszą a później będą w nią brną i brną aż dobrną do miejsca w którym jedyne wyjście jest dodupne. |
Ale czy to faktycznie jest "prawdpodobny rys psychologiczny" ? Sam również nie cierpię takich "bohaterów", a oglądając anime zastanawiam się, co sprawia że autorzy z takim upodobaniem pokazują idiotów. Jak dla mnie to jakaś aberracja, jakiś nawyk scenarzystów japońskich (czyżby "równanie do średniej", tak aby anime było atrakcyjne nawet dla najgłupszego widza ?).
Odruch duszący mam na widok "młodych gniewnych". Dobre przykłady to Ed z FMA albo Isamu z Macross+. Odwagę i determinację łączą najczęściej z niedorozwojem umysłowym (Eda też to dotyczy - może i jest geniuszem, ale "źli" jakoś zawsze go wykołują...). |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 28-06-2006, 10:29
|
|
|
Dobra... Ale wy mi powiedzcie, w którym momencie Kagome wybrała "najgorszą możliwą opcję"?
A idiotów pokazują tak często chyba ku pokrzepieniu serc: "Patrz, jest jeszcze jeden taki sam, bardziej zakompleksiony typ niż ty! A jakoś sobie w życiu radzi! Ty też dasz sobie radę!" |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
IT.
Ukochana żona orka
|
Wysłany: 28-06-2006, 13:24
|
|
|
Żeby daleko nie szukac: Wrucial do domcu jak chciala i co? I poszła z powrotem...
<<Zeguś czy ty masz do niej jakaś cięzką slabośc? Jesli tak to nie kontynuujmy tematu bo nie dojdziemy do porozumienia a tylko się kłuci zaczniemy>>
Teukros napisał/a: | Odruch duszący mam na widok "młodych gniewnych". Dobre przykłady to Ed z FMA albo Isamu z Macross+. Odwagę i determinację łączą najczęściej z niedorozwojem umysłowym (Eda też to dotyczy - może i jest geniuszem, ale "źli" jakoś zawsze go wykołują...). |
A wiesz... Racja. Jak nad tym się łębiej zastnowi to takich bochaterów się nie lubi okropnie. Ed miał urok, ale do czasu aż jego angst zaczą muwyłazi uszami.
Ja jeszcze od siebie dodam Kai'ego z B+. on to qwa jest młody gniewny... I zabilabym go gołymi rękami gdybym mogła. albo bym go dała Dziwie. |
Et sore il Im sour
Kael Kaad Ardo Sono
Te Im ilne ke aono
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 28-06-2006, 13:47
|
|
|
IT. napisał/a: | Żeby daleko nie szukac: Wrucial do domcu jak chciala i co? I poszła z powrotem... |
Rozumiem, że będąc osobą, do której zlatują się demony zostałabyś w miejscu, gdzie nikt nie może ci zapewnić bezpieczeństwa?
IT. napisał/a: | Zeguś czy ty masz do niej jakaś cięzką slabośc? |
Nie. Tylko was nie rozumiem. Akurat Kagome jest rzadkim przypadkiem udanej postaci kobiecej w anime.
Żeby nie było, że jestem bezkrytyczny. Kagome popełniła jeden, naprawdę poważny błąd: wzięła rower szosowy na średniowieczno - japońskie drogi. Zważywszy, że takie rowery budowane są do jazdy po równym terenie, na utwardzonej drodze, a ona musiała poruszać się po polnych, często górskich drogach gruntowych powinna pomyśleć raczej o rowerze górskim. Raczej ciężkim, z amortyzatorami i oponami do jazdy po błocie. |
|
|
|
|
|
IT.
Ukochana żona orka
|
Wysłany: 28-06-2006, 14:10
|
|
|
Wow Zeg... Ale żeś sobie znalazł powód do czepienia... nie taki rowerek... mocny jesteś.
Kagome nie jest udaną postacią kobiecą. Ja wogule nie spotkałam sie za bardzo z udanymi postaciami kobiecymi co wynika chyba z tego że mam inne pojęcie na kobiety niż większosc meżczyzn i wiekszos japonczyków. |
Et sore il Im sour
Kael Kaad Ardo Sono
Te Im ilne ke aono
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 28-06-2006, 14:24
|
|
|
Przypominam, że to nie jest temat o Inuyashy. Następne posty polecą. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Martita
uparta ślicznotka
|
Wysłany: 09-07-2006, 19:59
|
|
|
wow, kogo mam udusić:
=> Happosai!!! nienawidzę tego... ohydnego, zboczonego staruszka!! nie dość, że jest brzydki, to jeszcze maca i porywa majtki dziewczynom... jest ohydny! X/
=> Kodachi Kuno- głupia dziewucha! nie cierpię, kiedy się śmieje(jak wiedźma) albo jak udaje biędną istotkę. nie cierpię takich bab! :/
=> braciszek wstrętnej Kodachi. brzyki, udający arystokratę... dobrze, że jestm zbyt kulturalna, bo bym puściła wiązankę na jego temat. no i jego ojca bym udusiła. |
_________________ be a fan...
...love
...and kiss...
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 09-07-2006, 20:09
|
|
|
Hmmm. Nie znam tych imion i nie kojarze. Z czego to postacie? |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|