Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie anime obejrzeć? / Widziałem (...), co polecicie? |
Wersja do druku |
radical_spike
|
Wysłany: 04-02-2009, 19:05
|
|
|
tak jest,koniecznie zobacz.
mam pytanie jest coś lepszego niż 5 cm per second.widziałem true tears i szukam czegoś podobnego,znaczy dramat-romans ,bez komedii w tle,najlepiej bardzo smutne,jak genialne 5 cm, które widziałem pare dni temu i nie przypominam sobie,zeby jakiekolwiek anime za wyjatkiem bebopa,mogło sie równac...wiem,że tematyka różna,ale cóż |
|
|
|
|
|
Paweł
|
Wysłany: 04-02-2009, 19:17
|
|
|
Masz na myśli serie Tv, czy pełnometrażówki?
Pamiętam, że w tym samym czasie co 5 cm per second oglądałem też Toki wo Kakeru Shoujo i to drugie podobało mi się bardziej, aczkolwiek jest mniej dramatyczne i ciut elementów komediowych tam było. Poza tym The Place Promised in Our Early Days - twórcy 5 cm per second. |
|
|
kkopoczno
|
Wysłany: 04-02-2009, 19:19
|
|
|
Spróbuj obejrzeć School Days, i może Neon Genesis Evangelion dobry dramat ale niestety bez romansu |
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 04-02-2009, 20:21
|
|
|
radical_spike napisał/a: | dramat-romans ,bez komedii w tle,najlepiej bardzo smutne,jak genialne 5 cm |
Kimi ga Nozomu Eien. Wymieniłeś też True Tears, który jakoś wyjątkowo smutny nie jest (choć wesoły też nie za bardzo). Idąc bardziej w tym kierunku to dodam Sola, Iriya no Sora, Hanbun no Tsuki ga Noboru Sora, Air, Kanon 2006 i może Ef - A Tale of Memories (choć ten w ostatecznym rozrachunku już nie może być podciągnięty pod smutną historie). |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
radical_spike
|
Wysłany: 05-02-2009, 17:00
|
|
|
neona to juz już chyba wszyscy widzieli...nie zrozumcie mnie źle oglądam anime od pewnego czasu,z przerwami na parę lat;p i szukam niekoniecznie nowych produkcji,jakos ostatnio spodobały mi się dramaty-romanse i jako,że nigdy wcześniej owych nie tykałem nie wiem co jest godne uwagi,odnoszę wrażenie,iż 100% produkcji jest z +2006 roku.
wyczytałem w recenzjach na tej stronie:romanse temat wyeksplatowan ,stary jak świat,ale jakoś nie mogę doszukać się niczego,poza tymi samymi pozycjami.no ostatnio przypomniałem sobie,jak jakoś dawno temu ktoś wspominał o KareKano na spotkaniach w moi mieście jakieś 5 lat temu,czy naprawdę czytelnicy tego forum są tak młodzi??
przepraszam,nie chciałem nikogo obrazić |
|
|
|
|
|
kkopoczno
|
Wysłany: 05-02-2009, 17:14
|
|
|
jeśli chcesz anime romans/dramat to polecam ci Clannad, School Days |
Ostatnio zmieniony przez kkopoczno dnia 05-02-2009, 17:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 05-02-2009, 17:17
|
|
|
radical_spike napisał/a: | czy naprawdę czytelnicy tego forum są tak młodzi?? |
Nie wiem jak inni - mogę mówić za siebie. Tak, młody jestem (vide: profil), co nie znaczy, że nie sięgam po stare produkcje, czasami starsze nawet niż wspomniane przez Ciebie Kareshi Kanojo no Jijou.
radical_spike napisał/a: | szukam niekoniecznie nowych produkcji,jakos ostatnio spodobały mi się dramaty-romanse |
Byousoku 5cm co prawda nie widziałem, ale pod ten opis zdecydowanie podpada Oniisama E... - seria wyprodukowana na początku lat 90' na podstawie mangi Riyoko Ikedy. Jeden z najlepszych dramatów, jakie było dane mi zobaczyć, w dodatku z przepiękną oprawą graficzną. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa.
Ostatnio zmieniony przez Morg dnia 05-02-2009, 17:39, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Paweł
|
Wysłany: 05-02-2009, 17:27
|
|
|
radical_spike napisał/a: | tak jest,koniecznie zobacz.
mam pytanie jest coś lepszego niż 5 cm per second.widziałem true tears i szukam czegoś podobnego,znaczy dramat-romans ,bez komedii w tle,najlepiej bardzo smutne,jak genialne 5 cm, które widziałem pare dni temu i nie przypominam sobie,zeby jakiekolwiek anime za wyjatkiem bebopa,mogło sie równac...wiem,że tematyka różna,ale cóż
|
radical_spike napisał/a: |
neona to juz już chyba wszyscy widzieli...nie zrozumcie mnie źle oglądam anime od pewnego czasu,z przerwami na parę lat;p i szukam niekoniecznie nowych produkcji,jakos ostatnio spodobały mi się dramaty-romanse i jako,że nigdy wcześniej owych nie tykałem nie wiem co jest godne uwagi,odnoszę wrażenie,iż 100% produkcji jest z +2006 roku.
wyczytałem w recenzjach na tej stronie:romanse temat wyeksplatowan ,stary jak świat,ale jakoś nie mogę doszukać się niczego,poza tymi samymi pozycjami.no ostatnio przypomniałem sobie,jak jakoś dawno temu ktoś wspominał o KareKano na spotkaniach w moi mieście jakieś 5 lat temu,czy naprawdę czytelnicy tego forum są tak młodzi??
przepraszam,nie chciałem nikogo obrazić |
Zacznijmy od tego, że podałeś jako przykład 5 cm per second, który zachywaca głównie przepiękną grafiką, nie dziw się więc, że ludzie pytani o coś podobnego/lepszego podają nowsze produkcje, bo wiadomo, że starsze pod tym kątem zazwyczaj nie będą miały szans.
Ponadto ze starszymi produkcjami jest ten problem, że najczęściej te w temacie dramat/romans to były tasiemce, które na wstępie odstraszają ludzi. Mogę polecić np. Marmalade Boy, lub Full Moon o Sagashite, które mnie osobiście urzekły, jednak schematycznych scen, powtarzanych kilkanaście raz w ciągu dziesiątek odcinków niestety się nie utrzegły, nie każdy potrafi to wytrzymać. Są też krótsze oczywiście, np. Fruits Basket, choć też jest to seria specyficzna.
I przyznaje sam, młody jestem, z większą chcęcią też sięgam po nowsze produkcje, ale to już kwestia przyzwyczajenia, jak anime jest stare, ale z dobrą fabułą to nie mam zastrzeżeń, nawet jak sylwetki przypominają wieszaki, czy inne akcesoria. Jednak jak już piszesz w ten sposób, to przynajmniej wcześniej się jakoś lepiej określ. |
Ostatnio zmieniony przez Paweł dnia 05-02-2009, 17:41, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 05-02-2009, 17:34
|
|
|
radical_spike jedna uwaga moderatorska - proszę stosować się do zasad pisowni języka polskiego - używać wielkich liter na początku zdania oraz spacji po kropkach i przecinkach, oraz innych znakach przestankowych.
Czytanie "strumienia świadomości" jest wyjątkowo męczące.
IKa
Zua Biurokratka |
|
|
|
|
|
Zibek
Gość
|
Wysłany: 05-02-2009, 23:21
|
|
|
Szukam anime podobnego do D.Gray-Mana Hunter X Hunter i Kenichi.Chciałbym żeby były walki a także komedia.Anime nie musi być krótkie a fajnie by było jakby miał powyżej 50 odcinków żebym miał co oglądać.
Widziałem/Oglądam :
-Bleach Naruto Code Geass R2 Soul Eater Grenadier Eureka 7 Beck Air GearHikaru no Go Flame of Recca Seto No Hanayome Slayers.
Dzięki za propozycje. |
|
|
|
|
|
krew_na_scianie
kościsty seksapil
Grupy: House of Joy
|
Wysłany: 05-02-2009, 23:32
|
|
|
Jeśli coś podobnego do D. Gray - man i powyżej 50 odcinków to idealne będzie anime Fullmetal Alchemist. Lekko komedyjne, wartkie - fanów Alena powinno zadowolić. |
_________________ "Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, skazani są na jej powtarzanie." |
|
|
|
|
kkopoczno
|
Wysłany: 06-02-2009, 00:17
|
|
|
komedia i walki to polecam:
Ikkitousen
Ikkitousen - Dragon Destiny
Ikkitousen - Great Guardians |
|
|
|
|
|
darksamurai
Głupiec z wyboru
|
Wysłany: 06-02-2009, 03:25
|
|
|
Cytat: | Jeśli coś podobnego do D. Gray - man i powyżej 50 odcinków to idealne będzie anime Fullmetal Alchemist. Lekko komedyjne, wartkie - fanów Alena powinno zadowolić. |
Można przy okazji dodać, że warto zainteresować się wtedy także mangą FMA, gdyż historia w niej opowiedziana różni się od tej z anime (idą jednym torem do 25. odcinku/nie pamiętam którego rozdziału). |
|
|
|
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 06-02-2009, 12:28
|
|
|
Też nie do końca jednym torem, niektóre kwestie chronologiczne są rozwiązane inaczej i zasadniczo nawet ta "wspólna" część mandze wychodzi według mnie zgrabniej. Co nie znaczy, że nie podobało mi się anime, wprawdzie fakt, że oglądałem je jako jedno z moich pierwszych pewnie ma wpływ na jego odbiór, ale bawiłem się świetnie i polecam : ) |
_________________ ...
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 06-02-2009, 20:11
|
|
|
Cytat: | Temat służy do zadawania pytań o serie polecane w jakiejś kategorii. Innymi słowy, mogą się tu znaleźć pytania w rodzaju: "jakie komedie romantyczne polecacie?", "co podobnego do aaa mógłbym obejrzeć", względnie "Widziałam bbb, ccc i ddd - podsuńcie coś w podobnych klimatach?"
Posty nie będące odpowiedziami na jedno z ostatnio zadanych pytań będą usuwane.
Posty "Eee to świetna seria, polecam wszystkim" - jeśli nie będą odpowiedziami na jedno z ostatnio zadanych pytań - będą usuwane. |
Usunięto posty nie spełniające tych warunków.
IKa
Zua Biurokratka |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|