Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie anime obejrzeć? / Widziałem (...), co polecicie? |
Wersja do druku |
Mitsurugi
Wieczny Marzyciel
|
Wysłany: 17-02-2009, 23:44
|
|
|
Witam, Witam. Słuchajcie, znacie może jakieś anime romantyczne z gatunku Dziewczyna x Dziewczyna (facetów mi broń bóg nie dawajcie!)? Oczywiście takie które by się dobrze kończyły (happy!) i konstruktywnie (bad endy i otwarte zakończenia out). I tutaj też pytanie, lub raczej prośba. Jak się kończy Strawberry Panic!? Chodzi mi czy jest tam konstruktywny happy end? Niech mi ktoś z łaski swojej napisze ukrytego Spoilera. Lub wyśle PW opisującą zakończenie wątku miłosnego. Thx |
_________________ 温故知新 - To search for the old is to understand the new
勝ちは鞘の中にあり - Victory comes while the sword is still in the scabbard
|
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 18-02-2009, 00:41
|
|
|
SP! kończy się w miarę pozytywnie, ale IMO to jedna z gorszych pozycji yuri. Ogólnie z happy endami ciężko tu trochę, ale parę pozycji się znajdzie - daję w spoiler tag:
- Spoiler: pokaż / ukryj
- Simoun - jedna z lepszych pozycji gatunku. Dramat, owszem, ale z happy endem;
Mai-HiME - wszystko byłoby fajnie, gdyby nie taki happy end, no ale cóż...
Teraz jużbez taga. Zerknij może na MariMite? Nie jest to yuri sensu stricte, ale dobra, miła, prawie-nie-angstująca seria.
Ewentualnie Sailor Moon, jeśli do serii S przetrwasz - no dobra, to bardziej random myśl, aniżeli propozycja. Ogólnie to polecę jeszcze, abyś przeszedł się na Czytelnię - jest tam 'Krótka historia yuri' autorstwa Grisznaka - dobra rzecz na sam początek, a nawet trochę później. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Chemik
Time does not exist...
|
|
|
|
|
Enevi
苹果
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 18-02-2009, 18:04
|
|
|
Loko napisał/a: | Chciałbym zobaczyć jakoś dramat, wiecie tragedie ludzkie, zero śmiechu dużo do myślenia, jakieś elementy horroru nie zaszkodzą. |
Zdecydowanie Mouryou no Hako (nie jest podobne do Elfen...), ale daje sporo do myślenia i co najważniejsze dramat pierwsza klasa. |
|
|
|
|
Mitsurugi
Wieczny Marzyciel
|
Wysłany: 18-02-2009, 20:47
|
|
|
Dobra. Dzięki za te tytuły yuri. Jak ktoś coś jeszcze sobie przypomni to piszcie.
Ok, szukam sobie ostatnio romansów z happy endami których jeszcze nie widziałem (dałem w Szukaj od 2000-09), czyli tych nisko ocenianych, które do tej pory sobie odpuszczałem. No i poznajdywałem kilka tytułów, czyli nominacji jeszcze nie oglądanych. Ale niestety nie mogłem w niektórych ani po recenzji ani po komentarzach odkryć czy mają happy endy wątku romantycznego czy nie. Więc bardzo was proszę, żebyście mi zdradzili zakończenia poniższych tytułów. Standard, happy end, kocham,kocham, kiss, żadnych tragedii itp. Oto tytuły:
Tsukuyomi -Moon Phase-
Mahoraba ~Heartful Days~
Kamisama Kazoku
Gift ~Eternal Rainbow~
My-HiME (nie zrozumiałem Morg, czy to ma happy end czy nie, bo tak nie jasno napisałeś)
Mushi-Uta
NANA
PetoPeto-san
PS. Morg, to jak się wreszcie kończy to Strawberry Panic!? Bo napisałeś, że w miare pozytywnie, ale nie bardzo rozumiem. To jest happy end tego wątku romantyczneg czy nie, czy w ogóle jest jakiś end? :D :D :D |
|
|
|
|
|
Paweł
|
Wysłany: 18-02-2009, 20:58
|
|
|
Mai-hime:
- Jest wielka tragedia, że aż łatwo depresji się nabawić, po czym w ostatnim odcinku wszyscy ożywają i jest super fajnie. Innymi słowy dla Ciebie luz blues gitara, dla innych zakończenie tragedia.
Nana: to obyczajówka jest, w dodatku manga w trakcie, a drugiej serii nie widać na razie.
- Kończy się ukazaniem wydarzeń za lat kilka, raczej nie jest to smutne zakończenie, jednak jeżeli się kibicowało pewnym opcjom to naprawdę można się zawieść. Ogólny wydźwięk serii jest dosyć przygnębiający, co nie zmienia faktu, że jest to jedno z najlepszych anime tego typu.
Ps. Przez Twoje zamiłowania do optymistycznych zakończeń tracisz możliwość obejrzenia naprawdę wielu dobrych serii, może czas coś z tym zrobić? :) |
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 18-02-2009, 22:50
|
|
|
Znowu piszę posta z komórki, więc proszę o wyrozumiałość - nie będzie linków, a i formatowanie w niewielkim stopniu.
Co do SP!:
- tak, ma to happy end
Co do Oniisama E... - Chemik, kpisz, czy o drogę pytasz? Ikeda uśmierciła tam kilka fajniejszych postaci - zakończenie było do bólu wręcz realistyczne, ale na pewno nie szczęśliwe.
Mai-HiME doskonale podsumował Paweł.
Zerknij może jeszcze na Candy Boya, ale najlepiej na zrecenzowane na Tanuki ONA - seria cały czas wychodzi, ale znajduje się na równi pochyłej.
Dalej też polecam MariMite - jeśli lubisz "pozytywne" tytuły, to ten jest dla Ciebie w sam raz.
Dodam może jeszcze, że dużo więcej pozycji jest wśród mang, ale i wśród nich i wśród anime mało szczęśliwie kończących się. Teraz to się powoli zmienia, ale wcześniej, od lat 70. i pierwszej mangi yuri - Shiroi Heya no Futari, tragedie zdecydowanie zdominowały gatunek. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 18-02-2009, 23:06
|
|
|
Tsukuyomi -Moon Phase-
- Jak najbardziej happy end
Gift ~Eternal Rainbow~
- to samo
|
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
judyta
|
Wysłany: 20-02-2009, 06:43
|
|
|
Witam,
Szukam anime, gdzie główny bohater przenosi się do innego świata. Obejrzałam już Juuni Kokuki, Fushigi Yuugi i Inuyasha i szukam czegoś w tym stylu. |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 20-02-2009, 07:24
|
|
|
Maze Megaburst Space taka śniadaniowa odpowiedź :] główna bohaterka przenosi się kilkukrotnie w czasie do światów magii , zniszczonych przez ludzkość i teraźniejszości. A poza tym w nocy jest facetem :P |
_________________ kokodin pisze się zawsze z małej litery
Jeżeli mówił bym normalnie , nie było by sensu ze mną rozmawiać.
Miłośnik wszystkiego co czarne, zielone, żółte lub okrągłe.
Jeżeli to czytasz to się nudzisz.
|
|
|
|
|
Loko
Aspect of Insanity
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 20-02-2009, 07:44
|
|
|
Jeśli ma być wesołe itp to może:
Neko no Ongaeshi czyli dziewczyna i Kocie Królestwo. |
_________________ That is all in your head.
I am and I are all we. |
|
|
|
|
aneta11111
Ta od dziwnych rzeczy
|
Wysłany: 20-02-2009, 13:58
|
|
|
To nie można jeszcze zapomnieć o Spirited Away:)
W Bleach bohater przenosi się do świata Shinigami.
W Interlude jest też taki wątek ale bardziej to dotyczy tego, ze bohater pojawia sie w różnych miejscach nie wiadomo czy we śnie czy na jawie. Trochę zakrecone wiec nie wiem czy Ci sie spodoba. |
|
|
Velg
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 20-02-2009, 14:52
|
|
|
Dorzucam do polecanych Amatsuki.
aneta11111 napisał/a: | W Interlude jest też taki wątek ale bardziej to dotyczy tego, ze bohater pojawia sie w różnych miejscach nie wiadomo czy we śnie czy na jawie. Trochę zakrecone wiec nie wiem czy Ci sie spodoba. |
W Interlude akurat motyw przeniesienia się do innego świata jest obecny w czystej postaci, choć trzeba na niego chwilę poczekać. Ale to wybitny gniot, więc nie polecam (i nie, to nie jest zakręcone; to po prostu gniot). |
|
|
Mitsurugi
Wieczny Marzyciel
|
Wysłany: 20-02-2009, 17:37
|
|
|
Costly, Paweł, Morg-> Dzięki za spoilery zakończeń! Wiem, co mogę oglądać.
Zostały jeszcze:
Mahoraba ~Heartful Days~
Kamisama Kazoku
Mushi-Uta
PetoPeto-san
Tenchi Muyo! Ryo-Ohk
Prosiłbym jeszcze wytrwałych forumowiczów o spoilery z zakończeń tych anime. Czyli jak zwykle, czy jest happy end wątku miłosnego czy go nie ma :] .
Paweł-> Cytat: | Ps. Przez Twoje zamiłowania do optymistycznych zakończeń tracisz możliwość obejrzenia naprawdę wielu dobrych serii, może czas coś z tym zrobić? :) |
Wiem, wiem, ale nie moja wina, że jak wątek romantyczny kończy się sad endem (a już tragicznym endem to w ogóle) to dopada mnie jedynie smutek, depresja (około 2-dniowa), a noc spędzam płacząc w poduszkę. Wolę sobie tego zaoszczędzić i płakać z radości i szczęścia (jak wczoraj po Ruchomym Zamku Hauru!!). Wiesz, jak np. seria nie ma wątku miłosnego a bohater tam umiera itp to ok, dam radę, no ale jak romans nie ma happy endu, to dla mnie cały romans jest bezsensowny. Może kiedyś mi się to zmieni, może nie. Na razie muszę mieć pod ręką kilka happy żeby oglądać b.d anime z sad end. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 20-02-2009, 17:59
|
|
|
Mahoraba i Kamisama Kazoku mają zakończenia dość otwarte, ale raczej pozytywne. W sensie: romans nie zostaje jakoś szczególnie przypieczętowany, ale w sumie jest dobrze i bohaterowie są razem. W PetoPeto-san zakończenie też jest całkowicie otwarte, ale dla odmiany w tym momencie bohaterowie są oddzielnie - nie na zasadzie "nigdy się nie zobaczą", ale jednak oddzielnie.
Dobra rada: poszukaj raczej w okolicach komedii romantycznych shoujo i josei, tam o definitywnie pozytywne zakończenia jakoś łatwiej niż w haremówkach, które często boją się postawić kropkę nad i. Jeśli nie oglądałeś, Marmalade Boy i Maison Ikkoku powinny Ci się spodobać, a poza tym jest jeszcze Kimagure Orange Road - też rzecz urocza i z ładnie poprowadzonym wątkiem romantycznym. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|