Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie anime obejrzeć? / Widziałem (...), co polecicie? |
Wersja do druku |
Velg
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 20-02-2009, 18:25
|
|
|
Mitsurugi napisał/a: | Mushi-Uta |
Powiedzmy, że w połowie drogi między happy endem a bad endem... Znaczy się
- Spoiler: pokaż / ukryj
- jedna dziewczyna, z którą bohatera łączyły uczucia, umiera, a kilka minut później anime kończy się z bohaterem przytulającym się do drugiej.
|
|
|
Mitsurugi
Wieczny Marzyciel
|
Wysłany: 20-02-2009, 19:27
|
|
|
Cytat: | Dobra rada: poszukaj raczej w okolicach komedii romantycznych shoujo i josei, tam o definitywnie pozytywne zakończenia jakoś łatwiej niż w haremówkach, które często boją się postawić kropkę nad i. Jeśli nie oglądałeś, Marmalade Boy i Maison Ikkoku powinny Ci się spodobać, a poza tym jest jeszcze Kimagure Orange Road - też rzecz urocza i z ładnie poprowadzonym wątkiem romantycznym. |
No tylko problem w tym, że ja teraz poszukują romansów happy endów, które jakoś mi umknęły, bo większość już obejrzałem :D :D. Te które podałaś również. A najwięcej się właśnie nisko ocenionych haremówek ostało z całego spisu Tanuki. Jeszcze raz popatrzę na produkcje starsze od 1995 roku (choć kreska mnie troszkę odrzuca już).
Cytat: | Mahoraba i Kamisama Kazoku mają zakończenia dość otwarte, ale raczej pozytywne. W sensie: romans nie zostaje jakoś szczególnie przypieczętowany, ale w sumie jest dobrze i bohaterowie są razem. |
Coś jak w Lamune?
Cytat: | ale dla odmiany w tym momencie bohaterowie są oddzielnie - nie na zasadzie "nigdy się nie zobaczą", ale jednak oddzielnie. |
Czyli dla mnie Bad End. :]
Velg-> Cytat: | Powiedzmy, że w połowie drogi między happy endem a bad endem... Znaczy się |
Znaczy po spoilerze mam rozumieć, że
- tą którą "kochał" umarła, a na końcu przytula się do tej, z którą nie łączyła go miłość przewijająca się przez serię, tylko, jakby to rzec, wziął co zostało w zamian, ale podsumowując to jej nie kocha, tak? (no kiss, no love)
Aha, i możecie polecić jakieś anime-baśnie? Takie jak Ruchomy Zamek Hauru czy W krainie bogów |
_________________ 温故知新 - To search for the old is to understand the new
勝ちは鞘の中にあり - Victory comes while the sword is still in the scabbard
Ostatnio zmieniony przez Mitsurugi dnia 20-02-2009, 19:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Loko
Aspect of Insanity
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 20-02-2009, 19:42
|
|
|
Mitsurugi napisał/a: | Aha, i możecie polecić jakieś anime-baśnie? Takie jak Ruchomy Zamek Hauru czy W krainie bogów |
Może Gedo Senki oraz Nausicaä of the Valley of the Wind również z Ghibli |
_________________ That is all in your head.
I am and I are all we. |
|
|
|
|
Velg
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 20-02-2009, 19:57
|
|
|
@Mitsurgi -
- nie pamiętam, czy w Mushi-Uta był jakikolwiek pocałunek. W każdym razie, do ostatniej chwili bohaterowi zależało na dwóch kobietach - i licho wie, której bardziej. W każdym razie, IMHO wątek miłosny wlókł się z tempem ślimaka.
|
|
|
karolcia90
Gość
|
Wysłany: 20-02-2009, 20:22
|
|
|
Witam.
Chcialabym prosic Was o propozycje anime (dramat, okruchy zycia) cos w stylu Clannad i Kimi ga nozomu eien. Cos naprawde mocnego, takie wyciskacze lez.
Z gory dziekuje za pomoc. Pozdrawiam! |
|
|
|
|
|
Paweł
|
Wysłany: 20-02-2009, 21:03
|
|
|
Bokura ga Ita - historia dwojga nastolatków, kiepska grafika i w ogóle niskobudżetówka, ale jak się wciągniesz to będziesz żyła każdy wydarzeniem, które tam zostaje ukazane.
Kanon (2006) - taki Clannad, jednak z mniejszą ilością humoru.
NANA - obyczajówka i anime muzyczne, prócz tego kawał dobrej opowieści o życiu, związkach i innych takich, dosyć realistyczne i przygnębiające.
Suzuka - anime sportowe, chociaż z tego co pamiętam (oglądałem dosyć dawno), momentami chwytało za serducho.
5 Centimeters per Second - to jest film, składa się z trzech części, ma bardzo depresyjny wydźwięk, a przynajmniej ja tak to odbierałem.
Reszta z obejrzanych przeze mnie tytułów raczej mnie nie ruszała, aczkolwiek zawsze można powiedzieć, żem gruboskórny jest po prostu. |
Ostatnio zmieniony przez Paweł dnia 20-02-2009, 21:17, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 20-02-2009, 21:14
|
|
|
Gość napisał/a: | Chcialabym prosic Was o propozycje anime (dramat, okruchy zycia) cos w stylu Clannad i Kimi ga nozomu eien. Cos naprawde mocnego, takie wyciskacze lez. |
Clannad i Kimi mocno się od siebie różnią i całkiem spory przedział pozycji można tutaj dać. No ale, ja polecał bym Air, Hanbun no Tsuki ga Noboru Sora, Iriya no Sora, Sola, Ef - A Tale of Memories i ewentualnie jeszcze Gift Eternal Rainbow. |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
judyta
|
Wysłany: 20-02-2009, 21:26
|
|
|
kokodin, Loko, aneta11111, dziękuję za pomoc :) |
|
|
|
|
|
karolcia90
Gość
|
Wysłany: 20-02-2009, 22:25
|
|
|
Costly napisał/a: | Clannad i Kimi mocno się od siebie różnią i całkiem spory przedział pozycji można tutaj dać. |
Kierujac sie pierwsza seria Clannad mozna tak pomyslec, ale Next Season to naprawde dramat. Obejrzalam dzis odcinek 18, strasznie mi sie spodobal.
Zaczne od Bokura ga Ita, dalej planuje obejrzec Ef - a tale of memories.
Canon, Hanbun no Tsuki ga Noboru Sora, Iriya no Sora, Sola juz widzialam.
Dziekuje Wam Paweł i Costly! Bede miala zajecie na najblizsze dni. |
|
|
|
|
|
616
From GARhalla
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 20-02-2009, 22:52
|
|
|
Ostatnio naszła mnie chętka na anime nieco w stylu NGE, albo Bokurano (ale bliżej tego drugiego), a mianowicie na jedno z trójki Argento Soma, RahXephon i Neo Ranga. Problem w tym, że nie umiem się zdecydować, od którego powinienem zacząć. Możecie mi coś doradzić? I mam pytanie - czy da się oglądać te anime naprzemiennie, czy też raczej tego nie zalecacie? |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 20-02-2009, 23:01
|
|
|
Bierz RahXephona. Momentami to wręcz zrzynka z NGE, ale, moim zdaniem, fachowo zrobiona i chwilami nawet lepsza od oryginału - nie jest AŻ tak przegięta. Jak masz ochotę na coś w tych klimatach, dorzuć sobie jeszcze Skygirls TV, gdzie pojawiły się chyba najlepsze i najbardziej sensowne pod względem technicznym i militarnym projekty mechów, jakie widziałem w anime. |
|
|
|
|
|
Chemik
Time does not exist...
|
Wysłany: 20-02-2009, 23:10
|
|
|
to zalezy ile dziennie na to chcesz poswiecic czasu ;]
ja preferuje całą serie w 1 dzień (a raczej noc :) ) - ale to zalezy ile kto ma czasu ;)
Ogólnie nie polecam oglądania kilku serii na przemian - tracisz w ten sposób część klimatu ;)
Ale kazdy ogląda jak mu pasuje ;)
a którą obejrzeć najpierw :
najlepiej obejrzyj pierwsze odcinki z kazdej i kontynuuj to które ci sie najbardziej spodoba ;) |
_________________ "What isn't remembered never happened. .... " |
|
|
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 20-02-2009, 23:59
|
|
|
Widziałem zarówno NGE jak i Bokurano i z czystym sercem polecam RahXephona, z wymienionej przeze mnie trójki podobał mi się zdecydowanie najbardziej.
Grisznak napisał/a: | Bierz RahXephona. Momentami to wręcz zrzynka z NGE, ale, moim zdaniem, fachowo zrobiona i chwilami nawet lepsza od oryginału - nie jest AŻ tak przegięta. |
Według mnie wątki i sceny z RahXephona dzielą się na dwa rodzaje - lepsze od NGE i te, które są zwyczajnie inne, więc nie można ich porównywać. Owszem, "zrzynka" ale tak jak Grisz pisał, bardzo dobra zrzynka. |
_________________ ...
|
|
|
|
|
Mitsurugi
Wieczny Marzyciel
|
Wysłany: 21-02-2009, 02:25
|
|
|
Cytat: | Ostatnio naszła mnie chętka na anime nieco w stylu NGE, albo Bokurano (ale bliżej tego drugiego), a mianowicie na jedno z trójki Argento Soma, RahXephon i Neo Ranga. Problem w tym, że nie umiem się zdecydować, od którego powinienem zacząć. |
Według mnie zacznij od RahXephona, który mimo kilku pomysłów stricte z NGE (w ogóle to prawie w każdym późniejszym mecha-anime można coś znaleźć z NGE) jest bardzo dobrą, spójną serią mecha, wciągającą i nie pozostawiającą psychicznej schizy jak NGE na koniec, dzięki czemu + ogółem, seria jest lepsza od NGE, ale to moje zdanie. Idealna rozrywka dla fanów mecha-anime.
W drugiej kolejności radzę się zabrać za Argento Soma, która jest również fajną serią mecha (fajni bohaterowie imo jak na mecha), a na końcu oglądnij, według mnie najsłabszą z twojej trójki, Neo Ranga.
Aha, i zerknij też na Full Metal Panic, oba sezony (bez Fummoffu, bo to komedia). Powinny ci się spodobać, imo jedna z lepszych serii o mechach. Również (ale już niezwiązane z NGE) polecam Macross, szczególnie Macross Frontier (piękne projekty mechów).
PS. Nie oglądaj nigdy serii na przemiennie, najpierw wczuj się i wciągnij całkowicie w jedną, odczuwał ją jako tą jedyną. Potem troszkę czasu na refleksje i kolejne serie. Naprzemienne oglądanie nie ma sensu, bo gubi się magię i klimat każdej serii anime. |
_________________ 温故知新 - To search for the old is to understand the new
勝ちは鞘の中にあり - Victory comes while the sword is still in the scabbard
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 21-02-2009, 13:41
|
|
|
Chciałbym obejrzeć jakąś dobrą, pozytywną komedię romantyczną. Nie dziecinną, ale też bez tony fanserwisu. Najlepiej w stylu ToraDory, lecz bynajmniej nie chodzi mi o tsundere w roli głównej, ale raczej ogólnie pojętą jakość. Link do MALa w profilu, prosiłbym przynajmniej spojrzeć przed rzucaniem tytułów z automatu. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|