Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie anime obejrzeć? / Widziałem (...), co polecicie? |
Wersja do druku |
Nanili
Gość
|
Wysłany: 11-04-2011, 18:17
|
|
|
Witam!
Szukam jakiegoś anime czysto rozrywkowego, anime, które wywołuje i pokazuje emocje, najlepiej te negatywne, jak nienawiść i wściekłość. Fajnie by było, gdyby była tam też szybka akcja z zaskakującymi zwrotami fabuły i mniej niż 50 odcinków, jakkolwiek nie jest to żaden wyznacznik.
Oto anime, które już widziałam : Sengoku Basara, Re-Gai Zero, Baccano!, Durarara!!, Code Geass, Death Note, Star Driver, Katanagatari, Shiki i Angel Beats. |
|
|
|
|
 |
Tren 
Lorelei

Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 11-04-2011, 18:36
|
|
|
Nanili, Fullmetal Alchemist: Brotherhood (lub pierwszy Fullmetal , w sumie obie pasują), Hatenkou Yuugi, Kara no Kyoukai i Darker than Black. |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
 |
Nanili
Gość
|
Wysłany: 12-04-2011, 18:09
|
|
|
Hatenkou Yuugi i Kara no Kyoukai z pewnością zobaczę.
Co do pozostałych dwóch, to FMA niestety mam całkowicie zaspojlerowanego, więc raczej nie będę się cieszyć z seansu, a Darken Than Black skończyłem oglądać w połowie, gdyż mnie znudził, ale może do niego wrócę.
Jakieś inne propozycje? |
|
|
|
|
 |
Góral 
Firefly/Serenity fanatic

|
Wysłany: 12-04-2011, 19:07
|
|
|
Przede wszystkim Trigun i Desert Punk. Poza tym Hunter x Hunter, Yuu Yuu Hakusho, Get Backers. |
_________________ 9 na 10 otaku zaleca oglądanie Kemono no Souja Erin |
|
|
|
 |
Loko 
Aspect of Insanity

Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 12-04-2011, 20:25
|
|
|
Powiem, że troszeczkę mnie zagiąłeś z opisem tego, czego szukasz. Praktycznie każde anime pokazuje w jakiś sposób jakieś negatywne uczucie i już definitywnie każde jest dla rozrywki. Ale spróbujemy...
Może te: Akira; Bokurano; Wolf's Rain; Tekkonkinkreet;
Na razie tyle, bo nie jestem pewny czy polecam odpowiednie tytuły. |
_________________ That is all in your head.
I am and I are all we. |
|
|
|
 |
Nanili
Gość
|
Wysłany: 12-04-2011, 20:37
|
|
|
Loko napisał/a: | Powiem, że troszeczkę mnie zagiąłeś z opisem tego, czego szukasz. Praktycznie każde anime pokazuje w jakiś sposób jakieś negatywne uczucie i już definitywnie każde jest dla rozrywki. |
Cóż, chodzi mi po prostu o serię, w której takie relacje są wysunięte na pierwszy plan, a z postaciami można się w jakiś sposób utożsamiać lub chociaż je polubić, dzięki czemu ich emocje są poniekąd emocjami widza (kłania się Code Geass i Star Driver, gdzie postacie były sztampowe, ale przez to wyjątkowo sympatyczne). No i wiadomo, szybka akcja, brak tasiemców, dziwaczne i nieprzewidziane zwroty akcji (Durarara, gdzie tylko zęby w ścianę i paznokcie w stół, byle zobaczyć, co dalej).
No a przez czystą rozrywkę rozumiem tyle, że anime wolne jest od jakichś głębszych treści filozoficznych i jeżeli nakłania do jakichś przemyśleń, to w sposób delikatny i nienachalny (o takim Death Note można potem rozmyślać w nieskończoność, ale podczas seansu pożąda się tylko kolejnego odcinka). |
|
|
|
|
 |
616 
From GARhalla

Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 12-04-2011, 21:47
|
|
|
Nanili napisał/a: | Witam!
Szukam jakiegoś anime czysto rozrywkowego, anime, które wywołuje i pokazuje emocje, najlepiej te negatywne, jak nienawiść i wściekłość. Fajnie by było, gdyby była tam też szybka akcja z zaskakującymi zwrotami fabuły i mniej niż 50 odcinków, jakkolwiek nie jest to żaden wyznacznik.
Oto anime, które już widziałam : Sengoku Basara, Re-Gai Zero, Baccano!, Durarara!!, Code Geass, Death Note, Star Driver, Katanagatari, Shiki i Angel Beats. |
Black Lagoon
Tengen Toppa GUrren Lagann
New Getter Robo
Giant Robo |
|
|
|
|
 |
Loko 
Aspect of Insanity

Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 12-04-2011, 23:26
|
|
|
Ok, w takim razie z powyższych zostaje chyba tylko Wolf's Rain (choć reszta również jest warta obejrzenia). Co poza tym... może Higurashi (a konkretnie druga część, choć znajomość pierwszej niewątpliwie się przyda)? Last Exile, Rozen Maiden i jakby trochę ponaciągać to Mononoke Hime. |
_________________ That is all in your head.
I am and I are all we. |
|
|
|
 |
Biała Rosa
Gość
|
Wysłany: 16-04-2011, 20:29
|
|
|
Witam wszystkich serdecznie ;)
Właśnie obejrzałam: Noein i zastanawiam się co mogłabym jeszcze zobaczyć. Bardzo podobało mi Bokurano i Serial Experiments Lain, a także Neon Genesis Evangelion. Z troszkę innych klimatów przypadło mi do gustu Haibane Renmei.
Oglądałam oczywiści pozycje takie jak: Cowboy Bebop, FMA, Hellsing, Kino no Tabi, Ergo Proxy, Higurashi, Wolf's Rain itd.
Szukam czegoś zapierającego dech w piersiach i zapadającego na długo w pamięci, stawiającego trudne pytania i wymagające od widza wysiłku intelektualnego.
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
 |
seshiro 

Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 16-04-2011, 21:00
|
|
|
Biała Rosa RahXephon, O dziewczynie skaczącej przez czas, Sky Crawlers,Le Portrait de Petit Cossette, Kara no kyoukai i Darker than black, jeżeli jeszcze nie widziałaś. Mam nadzieję, że wybierzesz coś dla siebie :) |
_________________ Just open your eyes and see that life is beautiful.
 |
|
|
|
 |
kokodin 
evilest fangirl inside

|
Wysłany: 16-04-2011, 21:11
|
|
|
Jestem pod wrażeniem zestawu :] Ale nie szukaj przesłania we wszystkim co obejrzysz. Bywają też tytuły, których zadaniem jest zwyczajnie zryć umysł widza :] Ale zdecydowana większość jest po prostu sposobem rozrywki, jakkolwiek by to nie brzmiało.
Z tytułów godnych odnotowania wymienię może takie:
Eve no Jikan, Denno Coil, Casshern Sins, Monster, Zettai Shonen i może jeszcze Kaiba. Warto zainteresować się Planetes, można dla nieco innej rozrywki zobaczyć Code Geass. albo Kemono no Souja Erin.
Podobało ci się Lain i Haibane więc czeka cię jeszcze trzecia historyjka tych twórców Niea_7 |
|
|
|
|
 |
Kouta90 

|
Wysłany: 16-04-2011, 22:34
|
|
|
Witam. Prosiłbym o polecenie czegoś w podobie do Mononoke Hime czy Nausicaä of the Valley of the Wind. Chodzi mi przede wszystkim o umiejscowienie czasowe akcji oraz kreskę. Jakoś tak te dwa czynniki wpływają że takie produkcje bardzo przyjemnie mi się ogląda. Teoretycznie i Spirited Away od pana Miyazukiego także bardzo mi podeszło. Wobec tego, poza w/w prosiłbym o polecenie kolejnych produkcji tegoż autora których po obejrzeniu trzech w/w grzechem byłoby nie obejrzeć. Z góry dzięki |
_________________ MY ANIME LIST |
|
|
|
 |
Andrzej
Gość
|
Wysłany: 16-04-2011, 22:55
|
|
|
Jesli chodzi o filmy ze studia Ghibli to praktycznie wszystkie warte sa obejrzenia (no moze z wyjatkiem Opowiesci z Ziemiomorza Miyazakiego juniora).
Tu masz liste: http://anime.tanuki.pl/strony/anime/lista/year/1/?tdvid=48&noalt=1
Jesli chodzi o inne produkcje umiejscowione we wschodnim swiecie fantasy to mozesz obejrzec:
- Juuni Kokki
- Seirei no Moribito
- Kemono no Souja Erin
- Utawarerumono |
|
|
|
|
 |
616 
From GARhalla

|
Wysłany: 17-04-2011, 02:33
|
|
|
Biała Rosa napisał/a: | Witam wszystkich serdecznie ;)
Właśnie obejrzałam: Noein i zastanawiam się co mogłabym jeszcze zobaczyć. Bardzo podobało mi Bokurano i Serial Experiments Lain, a także Neon Genesis Evangelion. Z troszkę innych klimatów przypadło mi do gustu Haibane Renmei.
Oglądałam oczywiści pozycje takie jak: Cowboy Bebop, FMA, Hellsing, Kino no Tabi, Ergo Proxy, Higurashi, Wolf's Rain itd.
Szukam czegoś zapierającego dech w piersiach i zapadającego na długo w pamięci, stawiającego trudne pytania i wymagające od widza wysiłku intelektualnego.
Pozdrawiam. |
Laputa - A Castle In The Sky
Steamboy
The Big O
Giant Robo - The Day The Earth Stood Still
RahXephon
Argento Soma
Noir
Millenium Actress
A Girl Who Leap Through Time
Princess Mononoke
Ghost In The Shell
Ghost In The Shell II: Innocence
Black Lagoon
Mahou Shoujo Madoka Magica
Cytat: | Witam. Prosiłbym o polecenie czegoś w podobie do Mononoke Hime czy Nausicaä of the Valley of the Wind. Chodzi mi przede wszystkim o umiejscowienie czasowe akcji oraz kreskę. Jakoś tak te dwa czynniki wpływają że takie produkcje bardzo przyjemnie mi się ogląda. Teoretycznie i Spirited Away od pana Miyazukiego także bardzo mi podeszło. Wobec tego, poza w/w prosiłbym o polecenie kolejnych produkcji tegoż autora których po obejrzeniu trzech w/w grzechem byłoby nie obejrzeć. Z góry dzięki |
On Your Mark
Laputa |
|
|
|
|
 |
Kizvo
Gość
|
Wysłany: 17-04-2011, 20:15
|
|
|
Witam
Szukam anime w którym ratuje się świat itp., z magią,supermocami,sf,mechy. Oglądałem wiele anime bardziej popularnych może ktoś zna coś ciekawe mnie popularnego? |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|