Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie anime obejrzeć? / Widziałem (...), co polecicie? |
Wersja do druku |
616
From GARhalla
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 12-12-2011, 02:47
|
|
|
trix33 napisał/a: | Gamer2002 napisał/a: | Cytat: | Szukam czegoś podobnego do Heroman,a raczej po prostu opowieść o bohaterze (najlepiej uczeń, ale nie podstawówki...), wiadomo są walki, a także wątek miłosny, czyli ogólnie klasyka. By zamknęło się w 30 odcinkach. A najlepiej gdyby nie było mechów (choć jeden robot jak w w/w tytule mi nie przeszkadza) |
Hmm, Heroman jest dość zachodni a jego wątek miłosny był wbrew parom zasadom anime (pamiętasz odcinek gdzie wszystko uniemożliwiało Linie umówienie się z Joeyem na randkę? Normalnie taka sytuacja trwa przez pół serii. Po tym jak przez pierwsze pół nikt o randkach nie myśli :P).
Wiele wspólnego z Heromanem ma Tiger & Bunny, tylko że główny bohater jest przed 40 a wątku miłosnego za wiele tu nie ma. Jest za to rodzinny i przyjaźń "dwóch policjantów". |
Może raczej chodzi mi o samą walkę i miłość, hmm może raczej powiem że szukam czegoś podobnego do Fate stay night, albo Busou Renkin. Po prostu by były walki, a wątek miłosny w tle (fajnie by było by też się rozwijał, ale w anime to raczej niemożliwe..) |
Baccano! - kilka rozwijajacych się wątków romantycznych, dużo świetnych walk
Xam'd The Lost Memories - Miłość jest tu ważnym motywem
Dororon Enma-kun Meramera - komedia zwariowana, ale akcja jest nawet neizła a romansu troszeczkę jest
Durarara!! - Parę wątkó romantycznych, nie odgrywają aż takiej roli jak w Baccano!, ale są, a walki grzmocą wszystko
Noein - Związek dwójki głównych bohaterów można pod miłość podciągnąć i jest ważny dla fabuły, walki są niezłe. Uwaga, zawiera sporo bullshitu z dziedziny fizyki kwantowej.
Tekkaman Blade - Klasyk w którego tle gdzieś tam rozkwita romansik, nie pamiętam ile to miało odcinków, moze się nei mieścić w twoim limicie.
Mugen no Ryvious - Co prawda romane są tu na drugim planie, ale jest ich wiele i płynnie się rozwijają. Tak samo z walkami. Mech jest tylko jeden i to tak naprawdę zdalnie sterowany robot.
Z mechami:
Hoshi no Koe - 25 minut tylko, miłosc to główny motyw, walka też gdzieś tam jest
Godannar - Głóni bohaterowie biorą ślub w pierwszym odcinku, a im dalej tym lepiej. Drugi sezon jest lepszy swoją drogą
Tengen Toppa Gurren Lagann - Całkiem sporo wątków romansowych znajduje tu zwieńczenie, co niektóre mają też ważny wpływ na fabułę
The Big O - nawet autorzy endingu shippują głównego bohatera i jego pomocnicę, a ważne jest też to co jest między nim a inną postacią.
Gundam 08th MS Team - Nie bój się, że to część Gundama, samodzielny tytuł, praktycznie Romeo i Julia z mechami w Wietnamie.
RahXephon - Kolejny show studia Bones gdzie relacje uczuciowe głównego bohatera z pewną damą są bardzo ważne.
Star Driver - Romans stanowi tu właściwie ważniejszą część wydarzeń, walki mechów to tylko dystrakcja. |
|
|
|
|
|
Gucia
|
Wysłany: 12-12-2011, 22:53
|
|
|
Kyousougiga- czy zna ktoś coś z podobną kreską do tego? Trochę jak Guran Lagan i na pewno FLCL. Taka luźna, chaotyczna, dynamiczna. Natychmiast mi się spodobała bez względu na treść. Może to być nawet bezkształtana papka, byle ta kreska była. |
|
|
|
|
|
Tren
Lorelei
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 12-12-2011, 23:56
|
|
|
Chwilowo do głowy przychodzi mi tylko Kizuna Ichigeki. |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
|
616
From GARhalla
|
Wysłany: 13-12-2011, 20:13
|
|
|
Gucia napisał/a: | Kyousougiga- czy zna ktoś coś z podobną kreską do tego? Trochę jak Guran Lagan i na pewno FLCL. Taka luźna, chaotyczna, dynamiczna. Natychmiast mi się spodobała bez względu na treść. Może to być nawet bezkształtana papka, byle ta kreska była. |
REDLINE.
Podobną kreskę do FLCL i Gurren Lagann ma też Diebuster. |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 13-12-2011, 20:21
|
|
|
616 napisał/a: | Podobną kreskę do FLCL i Gurren Lagann ma też Diebuster. |
Zwłaszcza że Nono i Lal'C Mellk Mal występowały w szóstym odcinku Laganna :P |
|
|
|
|
|
LooQ
|
Wysłany: 14-12-2011, 00:22
|
|
|
Witam.
Mam nadzieję, że nie będzie to niezgodne z tym forum.
Otóż, szukam anime które się wam bardzo podobało. Kieruję to do wszystkich osób czytających ten post i chcących na niego odpowiedzieć. Oglądałem anime z dużej ilości różnych gatunków i wiem, że każdy z nich jest na swój sposób dobry/wyjątkowy.
Dlatego mój post jest taki a nie inny. Prosiłbym o nie podawanie jakiegoś anime tylko dlatego, że jest dobrze oceniane na różnych stronach. Proszę bardziej o wasze subiektywne opinie :). Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc. |
|
|
|
|
|
Tren
Lorelei
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 14-12-2011, 01:01
|
|
|
LooQ napisał/a: | Mam nadzieję, że nie będzie to niezgodne z tym forum. |
Niezgodne w żaden sposób nie jest, acz przy takim sformułowaniu prośby zostaniesz zapewne zalany masą tytułów. Zwłaszcza jak przyjdą panowie od mechów.
Ale przejdźmy do tytułów ode mnie: Baccano!, Black Lagoon, Cardcaptor Sakura, Ghost Hunt, Higurashi, Katanagatari, Nanoha (kinówka + druga seria telewizyjna), Mawaru Penguindrum (wciąż wychodzi, ale zostały tylko 2 odcinki do końca), Mouryou no Hako, Natsume Yuujinchou, Ouran High School Host Club i Kino no Tabi. |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 14-12-2011, 01:10
|
|
|
Z koncertu życzeń pozycja pierwsza by kokodin.
Shinryaku! Ika Musume Tytuł przez jednych oceniany na 10 przez innych na 5 i mniej. Natomiast jak dla mnie tez 5 ale ja mam listing od 0 do 5 a tanuki od 0 do 10 :P
Mniejsza o to. Tytuł to komedia o plażowych podbojach pewnej kałamarnicy, o dziwo bez fanserwisu. Zwyczajna komedia na podstawie kontrastu zdrowego rozsądku ludzi ogólnie i głównej bohaterki. Postaci są różne i bardzo kolorowe a te najfajniejsze pojawiają się gdzieś w połowie serii. W trakcie emisji w zeszłym roku obejrzałem całą serię w zależności od odcinka od 7 do 12 razy, teraz będzie już ok 16 pełnych seansów pierwszego i 4 drugiego sezony. Drugi sezon to tak w porównaniu do pierwszego 75-80% potencjału pierwszego. Nadal jest fajnie ale te ciekawsze odcinki zdarzają się trochę rzadziej i są zazwyczaj wypełnione 2:1 tymi średniejszymi do tych superfajnych.
Jeśli szukasz w anime fanserwisu, haremów, miłości lub sensu, tu tego nie znajdziesz , mimo to tytuł godny polecenia.
Mogę opisać tak jeszcze kilka serii ale były by one z zupełnie innych gatunków (mniej rozrywkowych) |
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 14-12-2011, 09:31
|
|
|
Cytat: | Otóż, szukam anime które się wam bardzo podobało. |
Kilka pierwszych, które przyszły mi do głowy: Shoujo Kakumei Utena , Witch Hunter Robin , Sailor Moon , Rurouni Kenshin OAV , Oblivion Island: Haruka and the Magic Mirror , Legend of the Galactic Heroes , Anohana... , Shamanic Princess , Mahou Shoujo Lyrical Nanoha , Space Battleship Yamato i w diabli innych. |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
Loko
Aspect of Insanity
Grupy: Syndykat WOM
|
|
|
|
|
Tirisfal
Książę Amberu
|
Wysłany: 14-12-2011, 18:04
|
|
|
A ja wymienie znane ale przyjemne (choć pewnie już widziałeś)
Code Geass, Death Note, Black Lagoon (już dwa razy się pojawia ;) ), Phantom: Requiem for the Phantom (mniej znane ale nadal moim zdaniem świetne), Higurashi no naku Koro ni, Spice and Wolf, Monster, Clannad, Fullmetal Alchemist Brotherhood. Przekrój przez wiele gatunków i jedne z moich ulubionych. |
_________________ "Programming today is a race between software engineers striving to build bigger and better idiot-proof programs, and the universe trying to build bigger and better idiots. So far, the universe is winning."
- Rick Cook |
|
|
|
|
616
From GARhalla
|
Wysłany: 14-12-2011, 19:01
|
|
|
To ja dam wszystko co lubię.
Baccano! - Zakręcone, oryginalne
Durarara!! - Zabawne, bardzo miły klimat
Black Lagoon - Cyniczne spojrzenie na świat pod przykrywką sporej ilości akcji
Hellsing Ultimate - Brutalne i bezkompromisowe z wampirami
Tengen Toppa Gurren Lagann - Najlepsze i najbardziej heroiczne mechy
Brave King GaoGaiGar i GaoGaiGar FINAL - Król Odważnych którego zwyczajnie trzeba zobaczyć
Shin Mazinger - Zakręcony pozytywnie remake klasyka
New Getter Robo - Ostre, brutalne, połączneie horroru z mechami
Star Driver - Mega mix gatunkowy
Giant Robo: The Day The Earth Stood Still - Krótka seria z szalonymi motywami, ale zadające też poważne pytania
Bokurano - Smutne, chociaż manga lepsza.
X'amd: The Lsot Memories - melancholijne i nietypowe
RahXephon - Neon Genesis Evangelion, tylko lepszy
Deadman Wonderland - Cyniczne spojrzenie na shoneny
Darker Than BLACK - jak wyżej, tylko chwytajace temat z innej strony
Dororon Enma-Kun Meramera - Jedna z najbardziej szalonych komedii pod Słońcem.
Genshiken - O życiu otaku słów kilka
Bakuman - o tworzeniu mangi słów kilka.
Higurashi - Serio, to jest niezły horror
Hoshi no Koe - 25 minut które są bardzo rozczulające
Je t'aime - 10 minut na których się popłaczesz.
Children who Chase Lost Voices from Deep Below - Film autora Hoshi no Koe, wart uwagi
Karas - Japoński Batman
Tiger & bunny - Co nieco z życia superbohaterów
The Big O - Co gdyby Bruce Wayne maił wielkiego robota?
Cowboy Bebop - This will create a new genre that will be called "Cowboy Bebop"
Laputa - Antywojenna baśń
Księżniczka Mononoke - jak wyzej, tylko zamaskowana jako proekologiczna baśń.
Ayakashi: Japanesse Classic Horror - 3 Historie grozy
Steins;Gate - Nie baw się w podróże w czasie.
Mahou Shoujo Madoka Magica - Nowe podejscie do Magical Girls
La Mansion es Petits Cubes - nietypowe i świetnie zrobione
Code Geass - świetna seria bawiąca sięschematami
Mazinkaiser vs Great General of Darkness - film katastroficzny z mechami
Mazinkaiser SKL - Rambo z mechami.
Infinite Ryvious - Władca Much. W KOSMOSIE!
My Last Day - Pasja, wersja animowana
Mizu no Kotoba - krótkie i warte uwagi.
Millenium Actress - Świetne wykorzystanie potencjału jaki daje animacja dla opowiedzenai historii.
Noein - Fizyka kwantowa, ale też życiowe toto.
Noir - miła seria o parze zabójczyń
Death Note - Facet postanawia sam wymierzyć sprawiedliwość całemu światu
Paranoia Agent - Z eskapizmem trzeba uważać.
On Your Mark - tego maleństwa się nie da opisać.
REDLINE - UKORONOWANIE CAŁEJ SZTUKI ANIMACJI!
Steamboy - Steampunk, czego chcieć więcej?
Tekkaman Blade - Klasyk
Gunbuster - Historia o dorastaniu z mechami, sportem, wojną - ciekawy miszmasz gatunkowy.
Negadon - A Monster From Mars - Stary Człowiek i Może Dokopać.
Legend of the Galactic Heroes i Armored Trooper VOTOMS - oglądałem tylko prequele obu ale jeśli oryginały są choć w połowie tak dobre (a parę odcinków VOTOMS które widziałem wskazują, że są nawet lepsze), to warto. |
|
|
|
|
|
tan
Gość
|
Wysłany: 16-12-2011, 15:08
|
|
|
Witam, czy istnieje jakieś anime o związku na odległość? z góry dzięki za odpowiedzi. |
|
|
|
|
|
Potwór Latacz
Czajnik w Mroku
Grupy: Omertà
|
Wysłany: 16-12-2011, 15:37
|
|
|
5 centimeters, Voices Of Distant Star, The Place Promised in Our Early Days. Tak na szybko wyszło że Shinkai : )
O, z Nie-Shinkaia: Basilisk. |
_________________ Jestem wielkim Potworem Lataczem!!! <Ö>
"Dla wszystkich starczy miejsca
Pod wielkim dachem nieba
Na ziemi której ja i ty
Nie zamienimy w bagno krwi "
|
|
|
|
|
frems
Gość
|
Wysłany: 16-12-2011, 16:09
|
|
|
Hej
Szukam anime o walkach w przestworzach, kosmosie. Samolotami, mechami, wszystkim czym się da latać. Ciekawi mnie czy będzie jakaś fajna seria. Elementy mogą być wszystkie np. horror, mechy, super mocy, sf, magia, romans itp. itp. Czy znajdzie się coś? |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|