Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie anime obejrzeć? / Widziałem (...), co polecicie? |
Wersja do druku |
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 27-04-2009, 17:18
|
|
|
Pierwszy post w temacie napisał/a: | Temat służy do zadawania pytań o serie polecane w jakiejś kategorii. Innymi słowy, mogą się tu znaleźć pytania w rodzaju: "jakie komedie romantyczne polecacie?", "co podobnego do aaa mógłbym obejrzeć", względnie "Widziałam bbb, ccc i ddd - podsuńcie coś w podobnych klimatach?"
Posty nie będące odpowiedziami na jedno z ostatnio zadanych pytań będą usuwane.
Posty "Eee to świetna seria, polecam wszystkim" - jeśli nie będą odpowiedziami na jedno z ostatnio zadanych pytań - będą usuwane. |
Usunięto posty niespełniające tego warunku.
IKa - Zua Biurokratka |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 27-04-2009, 17:26
|
|
|
Cytat: | A co z dramatów byście mi polecili ? |
Sprecyzuj. Interesuje cię dramat obyczajowy, dramat typu przygodowo - wojennego czy romansidło z jego elementami. |
|
|
|
|
|
Agita
|
Wysłany: 27-04-2009, 17:45
|
|
|
Jeśli chodzi o dramaty To :
* Elfen Lied (przedstawia okrucieństwo ludzkie jak i jest w nim dużo krwi itp)
* School days na poczatku wydaje sie być romansidlem jednak potem okazuje się prawdziwym dramatem ;P
* No i może Saikano Bardziej wojenne ;P
Podkreślam że każde z podanych przeze mnie anime ma wątek miłosny żeby nie było ;D Elfen Lied przeważa dramatyzm natomiast w school days .. ;> Jak by to nazwać? "Każda po kolei" ^^ |
|
|
|
|
|
Zero
|
Wysłany: 28-04-2009, 13:15
|
|
|
Hmm... dramat powiązany z prozą życia, okruchami życia- o coś takiego mi chodzi. :)
Kokodin:
Czy dalej jest jakaś ciekawa akcja ? Dreszczyk emocji będzie ? Czy może pozostanie tak sobie ? |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 28-04-2009, 13:39
|
|
|
Cytat: | Hmm... dramat powiązany z prozą życia, okruchami życia- o coś takiego mi chodzi. :) |
No, już jaśniej. Tu masz kompletną listę tytułów , które otrzymały oba wyróżniki, a co mogę polecić? Generalnie, łatwiej by było wskazać mangi niż anime, bo te częściej obracają się w tych okolicach, ale anime też się znajdą. Z moich faworytów:
Oniisama E - dramat w pełnym znaczeniu tego słowa, o ile nie przeszkadzają ci kwestie związane z narkotykami i yuri. Rzecz ciężka emocjonalnie i słabszych może odrzucić. Oczywiście, nie każdemu musi się podobać stylizowana na lata 70 kreska.
Ballad of Shinigami - wbrew pozorom nie klon Death Note, ale zbiór opowieści o ludzkich dramatach, którym przygląda się tytułowa shinigami.
Haibane Renmei - może nie w 100% realistyczna, ale na pewno poruszająca historia.
Victorian Romance Emma - czyli prawie Jane Austen w wersji anime. Może się podobać.
Nana - pełna uroku opowieść o dwóch dziewczynach, próbujących ułożyć sobie życie w Tokio. |
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 28-04-2009, 14:04
|
|
|
Zero, z takich dramatów to ja dodam: Honey & Clover (lekki dramat), Koi Kaze (wręcz przeciwnie, jeden z cięższych) i NHK ni Youkoso!. |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
Kaioken
|
Wysłany: 28-04-2009, 15:08
|
|
|
Oglądał ktoś Anime shounen podobne do Dragon Ball, Naruto, Bleach, Code Geass, One Piece? Najwyżej bardziej coś takiego jak Bleach. Arigato z góry :] Mogą być też krótkie serie po np. 24 odc. jak Fate/Stay Night. A co do Shakugan no Shany chcę obejrzeć tylko, że nie mogę znaleźć odc. online z napisami tylko są odc. gdzie lektor tłumaczy -.- |
|
|
|
|
|
Quaigon
|
Wysłany: 28-04-2009, 16:21
|
|
|
Czy zna ktos anime z dobra akcja oraz inteligentnymi bohaterami ? Takie jak code geass czy death note |
|
|
|
|
|
sickNess
Metal Militia
|
Wysłany: 28-04-2009, 16:26
|
|
|
Kaioken, Inuyasha, może Gintama. |
_________________ Oh Lord, I must be crazy,
I'm settled down and I find nothing new...
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 28-04-2009, 16:37
|
|
|
Quaigon napisał/a: | Czy zna ktos anime z dobra akcja oraz inteligentnymi bohaterami ? Takie jak code geass czy death note |
Spróbuj Legend of Galactic Heroes i Monster |
|
|
|
|
|
Piotrek
Nikt niezwykły
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 28-04-2009, 18:25
|
|
|
Quaigon napisał/a: | Czy zna ktos anime z dobra akcja oraz inteligentnymi bohaterami ? Takie jak code geass czy death note |
Spiral ~ Suiri no Kizuna ~
tylko to jest specyficzne, możesz odpaść po pierwszych 2-3 odcinkach, a może Cię wciągnąć jak mnie. |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 28-04-2009, 19:29
|
|
|
Zero nie wiem czy wypada mówić więcej więc ukryje to :
- Spoiler: pokaż / ukryj
- Główna bohaterka traci po kolei prawie wszystkich członków rodziny, poluje na swoją rodzoną siostrę i jej sługusów. Profesorek hoduje 2 nowe gatunki wampirów sługi nazywane myszami i inteligentną grupę zabójców która się buntuje , ucieka z instytucji badawczej i poluje na Sayę i jej wiolonczelistę :P a raczej na ich krew z użyciem wielkich kos walcząc równocześnie z czasem (umierają jak muchy bez dostarczenia odpowiedniego składnika krwi wampirzej) . Wampiry złej siostry chcą przemienić sporą część ludzkości w tępe wampiry sługi aby ich pozabijać udoskonalimy shiffami i zarobić na tym kasę. Wampiry z nudów atakują statek dobrych zatapiają go z całym personelem i akcja urywa się na prawie rok. Wampiry przybierają formy znajomych ludzi i knują. Wreszcie cała grupka dobrych jeździ po całym świecie (chiny, rosja, europa, usa) polując na jakiekolwiek oznaki wampiryzmu. Saya walczy ze swoją przeszłością. Cała masa bohaterów dokonuje swoich osobistych vendett. I praktycznie co drugi odcinek składa się ze spektakularnych walk, podchodów i ucieczek.
Nie wiem czy to jest wystarczająca odpowiedź ale uważam że blood+ ma całkiem ciekawy wątek fabularny jednak za dużo mówią :]. Poziom jest zbliżony do innych produktów bones jak eureka7, Darker than Black lub też fma. Trochę nudnych fragmentów jest ale ten tytuł zdecydowanie przybiera tępa, starczy chyba zobaczyć wszystkie 4 openingi i prawie widać przekrój akcji.
Quaigon Jeśli chcesz inteligentnych bohaterów zapoznaj się z ghost hunt. Nie dość że są tam indywidua inteligentne, narcystyczne i zdecydowanie ekscentryczne to jedna bohaterka zdecydowanie ewoluuje podczas śledztw. W dodatku angielski dubing jest genialny można śmiało oglądać bez napisów. |
|
|
|
|
|
Kaioken
|
Wysłany: 28-04-2009, 19:44
|
|
|
Tengen Toppa Gurren Lagann - w recenzji na tanuki pisze, że to jest komedia, ale chciałbym się dowiedzieć ile jest w tym tej komedii od kogoś kto to oglądał :] Arigato z góry. |
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 28-04-2009, 20:06
|
|
|
Kaioken napisał/a: | Tengen Toppa Gurren Lagann - w recenzji na tanuki pisze, że to jest komedia, ale chciałbym się dowiedzieć ile jest w tym tej komedii od kogoś kto to oglądał :] Arigato z góry. |
Jest napisane. Komedii jest sporo z początku i stopniowo jej ubywa. Całość jest ogółem dość luźna, choć będą i poważniejsze momenty. |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
Virgil
|
Wysłany: 28-04-2009, 21:31
|
|
|
Szukam jakiegoś mocno odjechanego anime, czegoś odrealnionego z dość dużą dozą dziwnych pomysłów i szeroko pojętej abstrakcji. Czegoś w stylu FLCL, Trava czy Dead Leaves. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|