Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie anime obejrzeć? / Widziałem (...), co polecicie? |
Wersja do druku |
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 28-04-2009, 21:38
|
|
|
Virgil napisał/a: | Szukam jakiegoś mocno odjechanego anime, czegoś odrealnionego z dość dużą dozą dziwnych pomysłów i szeroko pojętej abstrakcji. Czegoś w stylu FLCL, Trava czy Dead Leaves. |
Excel Saga pasuje? Mógłby być jeszcze Sayonara Zetsubou Sensei |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 28-04-2009, 22:22
|
|
|
Tak jadąc mocno po bandzie:
Kyoran Kazoku Nikki - za grim reapierke, rodzinę złożoną z broni biologicznej lwa meduzy i pięciorga ludzi (jeżeli Kyoke też liczyć jako człowieka) Oraz za tajemniczo brzmiący "celphone". Poza tym fajna kreska zwłaszcza oczy, ciekawe perypetie i kompletny brak realizmu.
Panyo Panyo Di Gi Charat- czyli digi charat w wersji przedszkolnej , jeszcze na planecie digocharat i w większym gronie kotów. Kompletnie dziecinne i zupełnie przesłodzone.
Ryofuko-chan - seria ova o największym bohaterze wszech czasów który po lądowaniu na ziemi trafił do podstawówki. Kompletnie o niczym ale śmieszne. |
_________________ kokodin pisze się zawsze z małej litery
Jeżeli mówił bym normalnie , nie było by sensu ze mną rozmawiać.
Miłośnik wszystkiego co czarne, zielone, żółte lub okrągłe.
Jeżeli to czytasz to się nudzisz.
|
|
|
|
|
aneta11111
Ta od dziwnych rzeczy
|
Wysłany: 28-04-2009, 22:45
|
|
|
Virgil, może Atama Yama, Cat Soup, Kung-Fu Love , Mizu no Kotoba , Paprika? |
|
|
Riuuku
|
Wysłany: 30-04-2009, 14:10
|
|
|
Możecie podać jakieś anime w stylu Fate/Stay Night...prosze o pomoc i z góry dziękuje |
|
|
|
|
|
zmario
|
|
|
|
|
Norrc
Grupy: Lisia Federacja Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 30-04-2009, 16:03
|
|
|
Riuuku napisał/a: | Możecie podać jakieś anime w stylu Fate/Stay Night...prosze o pomoc i z góry dziękuje |
Spróbuj Shingetsutan Tsukihime (真月譚 月姫) i Kara no Kyoukai (空の境界), akcja dzieje się w tym samym świecie. Miejscami klimat bardzo podobny, no i wszystko od Type-Moon.
Tytuły wymienione przez zmario radzę odpuścić. Nic ciekawego. |
|
|
vries
|
Wysłany: 30-04-2009, 18:37
|
|
|
Cytat: | Tytuły wymienione przez zmario radzę odpuścić. Nic ciekawego. |
Nie wszystkie są takie znowu kiepskie... Ale fakt faktem, te które podaje Norrc będą bliższe twoim oczekiwaniom. |
|
|
|
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 30-04-2009, 18:52
|
|
|
Norrc napisał/a: |
Tytuły wymienione przez zmario radzę odpuścić. Nic ciekawego. |
Rzecz gustu, ja tam widzę parę rzeczy, które według mnie są znacznie lepsze od Tsukihime, które uważam za anime słabe i nudne, w dodatku ze sztucznymi kukłami zamiast postaci. Za to owszem, Kara no Kyoukai również w moim rankingu nic stamtąd (i nie tylko stamtąd) nie przebija.
Jeżeli masz ochotę na coś wykorzystującego podobny schemat, ale bliższego (bardziej lub mniej zamierzonej) komedii to możesz spróbować jeszcze Demonbane. |
_________________ ...
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 01-05-2009, 20:33
|
|
|
Zadam wam zagwozdkę. Poszukuje anime o patologiach społecznych. Brzmi strasznie ale głównie chodzi o poważniejsze i komediowe historie o dzieciach wychowujących dzieci, poważnych związkach w niepoważnym wieku lub życiu sierotek i dzieci ludzi nieodpowiedzialnych (pozostawionych samym sobie z jakichś głupich powodów ale nie porzuconych rodzice "zjawiają się" w domu czasem). Aishiteruze Baby za przykład ale kreska jest tutaj obojętna ten tytuł miał ją dość specyficzną. Może być to też tytuł o relacjach dziecko dorosły jak Asatte no Houkou lub po części Mahoraba. W każdym razie tytulik obyczajowy lub obyczajowo-komediowy (ewentualnie komediowo-obyczajowy) byłby mile widziany w odpowiedziach :] |
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 01-05-2009, 21:28
|
|
|
Patologie...
NHK ni Youkoso! - hikikomori (raczej komedia)
Tokyo Godfathers - również bardziej komedia.
Tekkon Kinkreet - recenzja jest na tanuku, genialne anime. |
|
|
|
|
|
OverLord_Zenon
Lord Chaosu
Dołączył: 20 Gru 2008 Skąd: ? Z otchłani Kosmosu!!! Status: offline
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 02-05-2009, 00:51
|
|
|
NHK widziałem i uwielbiam, koi kaze muszę sprawdzić reszta niestety jest filmami co nie bardzo mi pasuje (za krótkie). Ogólnie cały pomysł wylazł z jednego anime pt Mama wa Shougaku 4 Nensei którego suberzy przetłumaczyli tylko 5 odcinków. A temat podrzucenia sobie własnej córki tylko 15 lat młodszej wydał mi się interesujący. Szukałem zamiennika. I nadal czekam na propozycje. Najbardziej zależy mi jednak na jakimś temacie młodocianej matki/ojca i jeszcze bardziej młodocianego dziecka tylko nie z kosmosu i bez supermocy. Lub na prawdę dobrym dramacie z wykorzystaniem podstawówczaka i dorosłego (ale bez podtekstów pedofilskich) którzy muszą się dotrzeć. Przykładem takiego nie-anime filmu jest "mama na obcasach". No nie wiem czy coś mi polecicie bo wybrzydzam :] |
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 02-05-2009, 07:59
|
|
|
Zbyt wąska tematyka na serial. W mandze jest osobny gatunek dotyczący macierzyństwa (teraz już nie pamiętam jak się nazywał) ale raz, że się z niego nic nie ekranizuje, dwa niewiele tego dociera na zachód. |
|
|
|
|
|
Ariello
Ohayo!
|
Wysłany: 02-05-2009, 08:20
|
|
|
Ohayo :)
Jako że weekend majowy, do wieczora nie ma co robić, to jedziemy z anime :). I tak przypadkowo wypadło (taaa, przypadkowo....wyczytałem na forum :D ) na Spiral. Dziś go pewnie skończę, i teraz szukam czegoś podobnego: długość ok 20-30 (choć to nie sztywny wymóg), fajna kreska, mogły by być jakieś 'supermoce',zagadki itp - ale przede wszystkim - brak tych 'głupkowatych' wstawek... nie wiem jak to się nazywa fachowo, chodzi o wstawki typu frustracja Ed'a z FMA czy Louse z ZnT - na pewno łapiecie o co chodzi. W spiralu na początku było tego sporo, jestem w toku oglądania i na szczęście liczba tych wcięć spadła :)
Wiem że wielu poleca tu Monstera, ale chciałem coś krótszego. DN, CG, Darker Than Black, Hellsing mam za sobą m. in. ... :)
Dzięki za pomoc :) |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 02-05-2009, 09:51
|
|
|
Pozostaje polecić ghost hunt. Swiatna kreska, ciekawa co prawda rozdziałowa fabuła, genialny angielski dubbing jeśli ktoś lubi (świetnie dobrane głosy i nie tych marnych "sław" amerykańskiego dubbingu). Coś wręcz innej klasy niż standardowe lovecomedy produkowane seryjnie. Moim zdaniem spiral przy tym jest co najmniej nudnawy.
Ewentualnie higurashi ale tego trzeba obejrzeć 2 serie aby to ogarnąć. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|