Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie anime obejrzeć? / Widziałem (...), co polecicie? |
Wersja do druku |
Mitsurugi
Wieczny Marzyciel
|
Wysłany: 11-05-2009, 22:51
|
|
|
Cytat: | Mógłbyś bardziej sprecyzować na czym ten "mrok" ma dokładnie polegać? Kreska, może wydarzenia mające w nim miejsce? |
hmm, ok, spróbuję. Grafika wiadomo, dobrze jeśli odzwierciedla ciężki klimat anime, doskonałym przykładem jest Ergo proxy. Ale głównie chodzi o brutalną (nie, że jatka) rzeczywistość, świat nie namalowany w czarnych i białych kolorach, pełen zdrady, egoizmu i przygnębienia, gdzie nie ma podziału na tych złych i dobrych, a najwyżej na ludzi walczących o przetrwanie. Chodzi mi nie o anime gdzie wszyscy bohaterowie są cacy i w ogóle, paladyni, a reszta to źli i błe. Chodzi mi realizm ponurego, pełnego zepsucia świata. Główni bohaterowie to nie rycerze bez skazy, to ludzie złamani, czasem zagubieni, czasem zakochani, ale nie walczący w wzniosłe ideały itp. Mogą być mordercami, przestępcami, żołnierzami itp itd. No, nie wiem, jak to inaczej wytłumaczyć. Tytuły, które mi się z czymś takim kojarzą podałem wyżej. Ergo proxy, darker than black, phantom requiem to phantom, Texhnolyze czy nawet Vampire D może. |
_________________ 温故知新 - To search for the old is to understand the new
勝ちは鞘の中にあり - Victory comes while the sword is still in the scabbard
|
|
|
|
|
JJ
po prostu bisz
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 11-05-2009, 23:14
|
|
|
Mitsurugi napisał/a: | Chodzi mi realizm ponurego, pełnego zepsucia świata. |
Z tym może być spory problem - z reguły jest albo realizm, albo robienie mroku na siłę, a takie serie o jakich piszesz często sprowadzają się do tego drugiego i robią się przez to strasznie banalne (z kilkoma pozytywnymi wyjątkami, które zresztą częściowo wymieniłeś).
Mogą być filmy, nie serie? Jeśli tak, to obowiązkowo Sky Crawlers Oshiiego, ewentualnie Jin-Roh od tego pana. Przychodzi mi jeszcze na myśl Gunslinger Girl, ale to jest takie nostalgiczne, lekko smętne i stara się raczej wzruszać, niż epatować mhrokiem. |
|
|
aneta11111
Ta od dziwnych rzeczy
|
Wysłany: 11-05-2009, 23:38
|
|
|
Mitsurugi, mroczny klimat i niekoniecznie realizm:
Death Note
Gilgamesh
Akira
Blood+
Blood: the last vampire
Prince Enma
Interlude
Jigoku Shoujo
Kakurenbo
Denpateki na Kanojo
mroczny klimat, przewaga realizmu i nieokresleni bohaterowie:
Perfect Blue
Paranoia Agent
Mouryou no Hako
Przejrzyj jeszcze sobie moją listę, tam znajdziesz trochę mrocznych propozycji^^ |
|
|
vries
|
Wysłany: 11-05-2009, 23:42
|
|
|
JJ napisał/a: | Jeśli tak, to obowiązkowo Sky Crawlers Oshiiego, ewentualnie Jin-Roh od tego pana. | Patlabory od tego pana (szczególnie dwójka), Gits od tego pana i Akira nie od tego pana. Perfect Blue Satoshiego kona
Black Lagoon, Shigurui (tu każdy bohater jest draniem bez serca, nikogo nie da się lubić), Berserk, Cowboy Bebop |
|
|
|
|
|
Yumegari
Feministka szowiniska
|
Wysłany: 12-05-2009, 03:45
|
|
|
Costly napisał/a: | edit - zapomniałem jeszcze o jednym. Szukam też anime (o ile takie w ogóle jest) które w jakiś konkretniejszy sposób nawiązywało by do kwestii narkotyków i ludzi ich używających. Tylko chodzi mi o coś więcej niż pojedynczy motyw gdzieś tam na przestrzeni xx odcinków. |
Podobno są w Lain i Wecome to NHK, ktoś potwierdzi? Serii nie widziałam. Być może to podpada pod pojedyncze motywy, ale parokrotnie problematyka pojawiała się w Cowboyu Bebopie, a także w Nanie (zasygnalizowano ten problem w dalszych odcinkach, bardziej rozwinięto w mandze). Po zastanowieniu: sądząc po częstotliwości pojawiania się narkotyków w anime, można by sądzić, że w Japonii problem narkomanii nie istnieje - czy to kolejny przykład wypierania ze świadomości Japończyków przejawów patologii i poważnych problemów społecznych?
Przy okazji ja też zadam pytanie: mam ochotę obejrzeć sobie coś ze znakomitą fabułą. Chodzi mi o strukturę układanki, przemyślaną z zegarmistrzowską precyzją, z minimalną ilością dziur i bardzo ciekawą. Pierwszym gatunkiem, który mi się nasuwa, są oczywiście "zagadki i tajemnice", tym razem preferowałabym jednak coś o ciągłej linii fabularnej, a nie złożonej z serii epizodów. Im krótsze, tym lepsze. |
_________________ Behind every great woman is a man checking out her ass
|
|
|
|
|
Ponury
Grim Greetings
Dołączył: 27 Lip 2006 Skąd: ....diabli wiedzą Status: offline
|
Wysłany: 12-05-2009, 10:23
|
|
|
W Welcome to the NHK nie przypominam sobie żeby było coś o narkotykach. Ten gość miał naprawdę sporo problemów, ale nigdy narkotyków nie tknął. Zresztą, żadna z postaci.
W Serial Experiments Lain był motyw z jakimś narkotykiem, coś jak taki robaczek, pluskwa, czy jakieś inne tałatajstwo które się przyjmowało z jakimś płynem. Ale nie wiem czy to było dalej rozwijane, jakoś z niewiadomych przyczyn zawiesiłem oglądanie po 3 odcinku (trzeba dokończyć, koniecznie) |
_________________ Live fast, die young,
make a pretty corpses |
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 12-05-2009, 10:40
|
|
|
Cytat: | Zresztą, żadna z postaci. |
Jego senpai była lekomanem. Ale w anime motyw był chyba tylko wspomniany, rozwinęli go trochę w mandze. Najwięcej narkotyków jest w powieści będącej podstawą mangi/anime. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 12-05-2009, 11:10
|
|
|
O ile w mandze NHK faktycznie można mówić o obecności takich motywów (inna rzecz jak przedstawionych), to w anime już nie. Anime jako gatunek ogółem jest do bólu poprawne politycznie, ale mimo wszystko ciężko mi uwierzyć, że na "naszą stronę" nie przeszło zupełnie nic co w jakiś konkretniejszy sposób poruszało by tematykę narkotyków - nikomu naprawdę nic do głowy nie przychodzi?
btw. ciągle szukam czegoś o podobnej koncepcji i stylu prowadzenia co Jigoku Shoujo, Shigofumi czy xxxHolic. |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 12-05-2009, 17:43
|
|
|
Costly napisał/a: | btw. ciągle szukam czegoś o podobnej koncepcji i stylu prowadzenia co Jigoku Shoujo, Shigofumi czy xxxHolic. |
może Kousetsu Hyaku Monogatari |
|
|
|
|
|
JPP
|
Wysłany: 12-05-2009, 19:45
|
|
|
Witam wszystkich ;)
No więc...
Ostatnio wpadłem w nałóg oglądania anime. Do gustu przypadły mi 'szkolne' komedie ecchi. Mógłby ktoś polecić coś ciekawego ? |
|
|
|
|
|
Ponury
Grim Greetings
Dołączył: 27 Lip 2006 Skąd: ....diabli wiedzą Status: offline
|
Wysłany: 12-05-2009, 20:10
|
|
|
Jeśli szkolna komedia to School Rumble, może nie ecchi ale na pewno nie pożałujesz, można nie raz spaść z fotela.
No to może jeszcze Mahou Sensei Negima! może niezbyt wybitne ale nienajgorsze, raczej przyjemnie się ogląda. |
_________________ Live fast, die young,
make a pretty corpses |
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 12-05-2009, 20:47
|
|
|
JPP, Onegai Teacher powinno przypaść ci do gustu. |
|
|
R2D2
|
Wysłany: 12-05-2009, 21:22
|
|
|
Szkolna komedia ecchi? A próbowałeś Green Greena? Tytuł, choć względnie świeży, jest już pozycją w niektórych kręgach kultową xD. |
_________________ Knights Who Say Ni!
|
|
|
|
|
JPP
|
Wysłany: 12-05-2009, 22:36
|
|
|
Dzięki wielki :*
R2D2: Tak widziałem . Od tego się zaczęło ;P |
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|