Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Pierwsze anime. |
Wersja do druku |
Tikula Amarie
Żona swoich mężów
|
Wysłany: 01-07-2008, 15:59
|
|
|
Absolutnie pierwsze anime to oczywiście Sailor Moon. Leciało w polskiej telewizji, a ja z siostrą siedziałyśmy i oglądałyśmy, nie mając raczej nic lepszego do roboty XD Potem długo, długo nic, aż w końcu na Hyperze trafiłam na Fushigi Yuugi, które to anime powodowało u mnie wybuchy niekontrolowanego śmiechu. Oglądałam to fragmentami, kiedy niemiłosiernie mi się nudziło.
Sama z siebie anime zaczęłam oglądać, kiedy zainteresowałam się slashem - i tak trafiłam na Ai no kusabi. I tak, to jest chyba właśnie moje pierwsze anime, które świadomie i z chęcią obejrzałam całe, od początku do końca :). A jeśli chodzi o odcinkowca - to był to Rurouni Kenshin. Dopiero potem anime zaczęło mnie powoli wciągać. |
_________________ Pyaar dosti he - love is friendship. |
|
|
|
|
Assalith
|
Wysłany: 04-08-2008, 22:13
|
|
|
sailor moon i DB, oczywiscie bylo jescze pare ale nie pamietam tytulow juz ale wiadomo to co na RTL 7 (chyba) lecialo:P |
|
|
|
|
|
Użytkowniq
Gość
|
Wysłany: 07-08-2008, 15:17
|
|
|
Król Szamanów z dubbingiem PL. Kumpel nagrywał z tv a ja jako biedny nieposiadacz kablówki (wtedy, już nie) wyrzucałem 2zł za płytkę z 4 odcinkami... pikne czasy... |
|
|
|
|
|
Cool3rhd
Myśliciel.
|
Wysłany: 08-08-2008, 21:16
|
|
|
Generał Daimos. Pamiętam jak próbowałem zakładać koszulki jak oni ;) |
_________________ "Różnica między snem a koszmarem zależy tylko od wielkości twoich jaj..." - by Modern Konfucjusz.
|
|
|
|
|
krejd
Uaaa :P
|
Wysłany: 09-08-2008, 13:26
|
|
|
Nie będę oryginalny. Moim pierwszym anime, które w życiu oglądałem - było Sailor Moon. A stało się to w zerówce (cóż za oficjalny ton, huhu ;p). Wówczas nie przywiązywałem zupełnie żadnej wagi do anime i myślałem, że to zwykła bajka. No bo skąd niby dzieciak w wieku 6 lat może wiedzieć, że jakaś bajka, gdzie postacie mają wielkie oczy i charakterystyczny styl rysowania - to anime?
Przez całe swoje dotychczasowe życie przewinęło mi się pewnie jeszcze kilka anime, jednak dopiero od niedawna zacząłem interesować się tym trochę na bardziej poważnie. Na pierwszy ogień poszedł "Dragon Ball" - spodobało się, jednak stwierdziłem, że to jednorazowe "zauroczenie" i postanowiłem na tym poprzestać tłumacząc sobie, że pewnie "Dragon Ball" to jedyne fajne anime, a reszta prawdopodobnie trzyma poziom "Czarodziejek z Księżyca" - czyli że niby dla dzieci jest.
Niedługo potem znajomy na Gadu-Gadu miał opis mówiący, że "dorwał się do piątego tomu Death Note". Zapytałem więc go czym to całe "Death Note" jest. Wytłumaczył, że to manga - czyli coś jak anime, tylko komiksowe. No, postanowiłem dać temu enigmatycznie brzmiącemu tytułowi swoją szansę. Wlazłem na pierwszą lepszą stronę na której znalazłem zeskanowany "Notes Śmierci" - trafiło akurat na jakąś amerykańską stronę internetową. Poczytałem kilka pierwszych rozdziałów... i trafiło do mnie :).
Od tego czasu zacząłem na bieżąco przyglądać się temu czym jest anime oraz manga. Poprosiłem wspomnianego znajomego o support w postaci wypalenia mi kilku japońskich animacji - i tak to oglądam po dziś dzień, bo moje zainteresowanie tym tematem zaczęło się dopiero coś koło, ehm, większego miesiąca temu ;).
Zboczyłem (bez skojarzeń mi tu!) odrobinkę z tematu, jednak mam nadzieję, ze nikt nie ma mi tego za złe ;p. W sumie prędzej ten post pasowałby do przywitań, jako że jestem nowym użytkownikiem forum. Wrzuciłem go jednak tu, bo jakoś tak bardziej mi jego klimat pasuje w tym miejscu :). Historyjka dość długa, nudna - ale skoro jest temat do podzielenia się takimi rzeczami, to tak zrobiłem :P. |
_________________ Kyuuu :). |
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 09-08-2008, 20:06
|
|
|
Tak sobie ostatnio sprawdziłem czy przypadkiem już nie pisałem w tym wątku i okazuje się ze nie :P no to trzeba to nadrobić :D.
Pierwsze spotkanie z anime ... po chwili namysłu wychodzi na to ze było to w zerówce a jakże a tytuł to ulysses 31. Oczywiście wtedy nie wiedziałem że to anime dowiedziałem się niedawno i strzeliłem sobie powtórkę. Co do innych animek z tego czasu muszę przyznać że nie miałem jak ich oglądać (kompletny brak sygnału niepublicznych telewizji jak to w uzdrowiskach) więc do matury długo długo nic. Tak poważnie wsiąkłem w anime właśnie 2 miesiące przed maturą (2005). Na naukę już i tak było za późno więc po kilkumiesięcznym poszukiwaniu tapet obrazków i skąd jest ta niebieskowłosa panienka wkleiłem się w evangeliona i od tego czasu musiałem czasem sobie coś strzelić. Ale pierwsze anime które mi się na prawdę spodobało to haibane renmei w oryginalnej wersji językowej audio (wyłącznie).
Tak więc tych pierwszych jest trochę w zależności co uznaje się za pierwsze. |
|
|
|
|
|
BloodRevan
[Miejsce dla sponsora]
|
Wysłany: 09-08-2008, 21:19
|
|
|
kokodin napisał/a: | Tak sobie ostatnio sprawdziłem czy przypadkiem już nie pisałem w tym wątku i okazuje się ze nie :P no to trzeba to nadrobić :D.
|
*Podpisuje się pod tym stwierdzeniem*
Będzie krótko i treściwie (nie mam czasu ani ochoty wrzucać tu swojej biografi).
A więc... Zaczęło się jak u większości - RTL7 + Dragon Ball, Sailor Moon i inne - wówczas uważane przeze mnie za "bajki" - tytuły. Anime zacząłem się interesować "na poważnie" dopiero 1.5 roku temu, począwszy od Naruto oraz Shaman King skuszony, a wręcz zmuszony przez znajomego (za co chwała mu). Reszty już łatwo się domyślić. |
|
|
|
|
|
Quan
|
Wysłany: 09-08-2008, 22:21
|
|
|
W moim przypadku to było to co leciało na Polonii 1, czyli Generał Daimos, Tsubasa i Yattaman ( czy jak to tam sie pisze ;p ) Można by jeszcze pod to podciągnąć Sailor Moon i Teknomana ;b |
|
|
|
|
|
Karl
|
Wysłany: 15-08-2008, 09:29
|
|
|
Jestem standardowy i zacząłem standardowo (Dragonball na RTL7). Doszedł do tego zachowany gdzieś głęboko w pamięci i oglądany tak dawno, że już najstarsi ludzie nie pamiętają Tsubasa. Potem długo, długo nic, aż w zeszłym roku skołowałem sobie na PS2 grę Dragonball i uznałem, że muszę obejrzeć sobie tą serię raz jeszcze. Wciągnęło i obejrzałem potem coś innego, i jeszcze innego i tak poszło, że teraz jestem kompletnie wciągnięty przez różnorakie anime :D |
|
|
|
|
|
alex
|
Wysłany: 15-08-2008, 17:45
|
|
|
Z tego co pamiętam tak jak kolega Karl zacząłem od DB tyle że nie na RTL7 tylko na RTL2 |
|
|
|
|
|
madith
AnimeFan
|
Wysłany: 15-08-2008, 18:20
|
|
|
Z tego co pamietam z opowiadan rodzicow to moja przygoda zaczela sie gdy bylem bardzo maly a ogladalem Gigi la Trola czy jakos tak...pamietam tez, ze zapytalem wtedy mamy co to znaczy "podniecac sie"...eh co te anime robia z ludzmi :P
Potem oczywiscie Daimos, Yattaman, Tsubasa <3, Sailor Moon i Dragon Ball..nie wiedzialem wtedy ze to anime :P twierdzilem ze fajne bajki etc
A moja prawdziwa przygoda z anime zaczela sie pare miechow temu, kiedy postanowilem odswiezyc sobie pamiec od DB, pozyczylem od kumpla wszystkie odcinki, ktore mial zgrane i ogladalem jak uzalezniony :P
A potem jakos polecialo, moze nie jest tego za duzo ale poczawszy od Naruto zaczalem ogladac wszystko co polecali moi znajomi (FMA, Hellsing, Kenichi, Elfen Lied, Love Hina, Death Note i cos tam jeszcze :P) |
|
|
|
|
|
Anginsan
Doryjczyk
|
Wysłany: 15-08-2008, 20:24
|
|
|
Hmm Pierwsze anime czarodziejki z księżyca hehe specjalnie po polsku ehh
jak się miało te parę latek to się nawet zakochało w bohaterce w niebieskich włosach.
Ale potem minęło nastała potem mania dragon ball ale nie miałem możliwości oglądania.
Potem oczywiście pokemony cichooo to się wytnie :)
I naruto z polskim dubbingiem to się w ogóle wytnieeeee
Jezu nawet ściągałem te odcinki na dysk i czekałem z utęsknieniem na nowe kumalski o lol.
Ale potem zacząłem czytać że Naruto to nie bajka tylko anime więc zaczęły się poszukiwania co to kurde w ogóle jest anime :)
I tak odnalazłem wersje japońską Naruto i oglądnąłem całą serie zachwycony tym anime zacząłem się wciągać w świat kultury japońskiej.
Teraz już wiem że w porównaniu z innymi tytułami naruto to kiepski żart a nie anime warte uwagi :(
Ale wiecie to jest jak ze szkołą
Pamiętam jak dziś jak mama mnie prowadziła do szkoły ten pierwszy raz i mówiła będzie fajnie na pewno ci się spodoba
I wtedy zrozumiałem czym jest kłamstwo hehe
Ale teraz w liceum jest już bardzo spoko teraz matura i wolność :)
Takie małe porównanie zaczęło się od naruto od czegoś bardzo złego ale i tak dziękuje Jetix za wyemitowanie tego inaczej nigdy bym nie oglądnął wielu wspaniałych serii anime. |
_________________ Celuj w Księżyc ,bo nawet jeśli nie trafisz, będziesz między gwiazdami.
Nigdy nie pozbawiaj nikogo nadziei, może to wszystko, co mu pozostało. |
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 15-08-2008, 21:00
|
|
|
Moderacja Forum uprzejmie prosi o stosowanie się do zasad ortografii i interpunkcji języka polskiego w pisanych postach. ZWŁASZCZA interpunkcji.
Proszę stosować przecinki, spacje po znakach przestankowych oraz kropki na końcu zdania, a zdania zaczynać wielką literą. Proszę także nie nadużywać entera i nie stawiać go po każdym zdaniu - dłuższy tekst wygląda bardziej elegancko, gdy rozdziela się go na akapity, a nie na pojedyncze zdania.
Posty pisane stylem "strumień myśli" mogą być nieczytelne dla użytkowników i jako takie mogą zostać usunięte.
IKa
Zua Biurokratka
|
|
|
|
|
|
Asthariel
Lis
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 19-08-2008, 17:02
|
|
|
Podobnie jak wiekszość - Dragon Ball i Slayersi na RTL7, chć wtedy byłem dzieckiem które się nie znało na anime. Moje pierwsze uczciwe anime na hyperze to GTO. |
|
|
|
|
|
Frantic
Nikt ważny
|
Wysłany: 19-08-2008, 19:33
|
|
|
Pewnie sie powtarzam - Dragon Ball , Slayersi na RTL 7, Nie wiedziałem wtedy nawet, ze to było Anime. Później obejrzałem na hyperze Full metal alchemist i GTO ;) |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|