FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
  Przeznaczenie

Czy wierzysz w przeznaczenie?
Tak
9%
 9%  [ 4 ]
Nie
50%
 50%  [ 21 ]
Częściowo
40%
 40%  [ 17 ]
Głosowań: 27
Wszystkich Głosów: 42

Wersja do druku
Nezumi Płeć:Mężczyzna
Wieczny i Nieskończony

Status: offline
PostWysłany: 16-05-2006, 13:58   

ciekawe, ciekawe. zobaczymy. ale chyba panikujesz
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
IT. Płeć:Kobieta
Ukochana żona orka

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 16-05-2006, 14:02   

Nie jedź.
Teraz bardzo mi pasuje taka wizja:
Wspaniała plaża z jednej strony otoczona morzem, a z drugiej skałami od których co jakiś czas sie coś odłupuje.
Na piasku, piórami albatrosów i mew istoty wypisują swoje bierzące iplanowane czyny, na kawałkach które odpadły od skały mała grupka istot pracowicie ryje rzeczy króre się zdazyły i które zdażyć się maja na pewno.
Ale panuje wesoły rozgardiasz. Rzeczy pisane na piasku zacierają się niemal bez przerwy, niektóre kamienne tabliczki ulegaja zniszczeniu albo zatarciu. Znajdują się tacy którym nie podoba się to co jest napisane i to niszczą, znajdują się tacy którzy piszą to od nowa.
Bardzo lubię tę wizję istnienia. Tłumaczy makabryczną większosć onterakcji międzyludzkich. Wspaniała zabawa w pisanie po piasku.

Te Im ilne ke aono

Jestem Wodą, płynącą Wodą
Przynoszę Życie, służę Śmierci wiernie.

Odrobinę władcza. To bardzo dobre słowo.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Numer Gadu-Gadu
9838391
BOReK Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 16-05-2006, 21:27   

... i nagle przychodzi fala tsunami, przez którą znikają nie tylko napisy, ale również plaża i nieszczęsne istoty. Przeznaczenie? A moze ktoś "na górze" gra w populous :P.

Wg mnie przeznaczeniem zwykło się nazywać to, co nastąpiło niby przypadkiem - wszak wszystko ma swoje przyczyny. Zarwało się pod tobą krzesło? Nie ma wyjścia - albo ktoś je podpiłował, albo było podniszczone, albo ważysz za dużo, albo nagle wzrosła siła ciążenia.Spieszysz się rano do roboty, a tu brakuje paliwa w baku? Trzeba było zatankować, przecież nie przyleciał chochlik i nie wypił... no, chyba że faktycznie ktoś przyszedł i ukradł :P. A przyszedł dlatego, bo sam potrzebuje albo brakło mu kasy, albo wg jego systemu właśnie była kolej na twoje auto.
No, chyba że właśnie taki, a nie inny zbieg okoliczności ktoś nazwie przeznaczeniem.

Ludzie - "cudów nie ma, jest tylko zręczność i apteczne złudzenie ludzkiego oka" :P. Chociaż znam jeden ciekawy przypadek, gdy pewna starsza pani została blisko szpitala potrącona przez autobus - szczęście w nieszczęściu, że lekko. Sama więc poszła do tego szpitala, a tam winda była jakaś niesprawna i brutalnie skróciła jej życie. Można tu oczywiście wyczuć los, któremu się nie udało i szybko naprawił niedopatrzenie, ale dla mnie jest to właśnie taki, a nie inny zbieg okoliczności.

Powrót do góry Zobacz profil autora
Mai_chan Płeć:Kobieta
Spirit of joy

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
WIP
PostWysłany: 17-05-2006, 12:40   

Borek - opcjonalnie w krześle był orzeszek. W grudniu zapadła się pode mną solidna kanapa, bo orzeszek laskowy wypadł spomiędzy desek...

A zauważyliście, że przeznaczenie niemal zawsze jest wytłumaczeniem czegoś złego? Ukradli - widać los tak chciał. Nie żyje - tak mu było pisane. Choroba - cóż, taka karma. Wygrał w totka - cholerny farciarz...

O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora
BOReK Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 17-05-2006, 14:46   

Orzeszek? Cóż, zawsze przeoczę jakąś możliwość :].

Swoją drogą to rzeczywiście najczęściej się uzywa przeznaczenia jako wytłumaczenia nieszczęść. Często na nagrobkach widzimy "Bóg tak chciał" - prosty dowód :D.

Ale z drugiej strony jak wyjaśnić takie dziwne zbiegi okoliczności (jeżeli to rzeczywiście takie były), jak te opisywane w różnych kronikach? Np. słup ognia w nocy i dymu za dnia, który podobno miał być efektem erupcji Wezuwiusza. Może to i zwykła ludzka natura, takie dopatrywanie się woli jakiejś nadprzyrodzonej siły w otaczającym świecie.

Bezimienny Płeć:Mężczyzna
Najmniejszy pomiot chaosu

PostWysłany: 17-05-2006, 16:04   

BOReK napisał/a:
Ale z drugiej strony jak wyjaśnić takie dziwne zbiegi okoliczności (jeżeli to rzeczywiście takie były), jak te opisywane w różnych kronikach? Np. słup ognia w nocy i dymu za dnia, który podobno miał być efektem erupcji Wezuwiusza. Może to i zwykła ludzka natura, takie dopatrywanie się woli jakiejś nadprzyrodzonej siły w otaczającym świecie.

Pierwszym (najprawdopodobniej, a na pewno jednym z pierwszych) niepodważalnym dowodem na istnienie sił nadprzyrodzonych było słońce, chowające się wieczorem na zachodzie, a rano tajemniczo pojawiające się znowu na wschodzie. Potem poszło już z górki.

the renegades on wheels.

The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense.
Azag Płeć:Mężczyzna
Shade Reaver

PostWysłany: 18-05-2006, 12:50   

Ja powiem tak:
Moim zdaniem nie ma czegoś takiego jak przeznaczenie: Sam jestem Panem własnego losu i to ja decyduje o tym kim w życiu będe. Zakładam tu pełną wolnosć moich decyzji - czyli to, że ja sam decyduje o tym kim jestem. Mój los nie jest z góry ustalony, przyszłość dla mnie jest elastyczna - tworzę ją.
Inna sprawa, że mój los jest już znany. To znaczy wszystkie moje wybore i zdarzenia z nimi związane są znane i nie ważne co się stanie to one i tak znane będą. Nie przeze mnie oczywiście. Dla mnie przyszłość jest elastyczna, ale jednocześnie jest znana i niezmienna dla Kogoś innego.
Uważam jednocześnie, że siły wyższe nieustannie ingerują w moje życie.
To jest jeden z wielu chrześcijańskich paradoksów.

Dodatkowo powiem, że moim zdaniem: istenieje taka możliwość żebym przeżył moje życie perfekcyjnie - czyli tak dobrze jak to się tylko da. Moje życie może być idealne - tak, że lepiej dla mnie przezyć bym go nie mógł. Ponieważ jednak człowiek jest słaby, jest to niewykonalne. Tu nasuwa się moja prywatna koncepcja życia jako oscylatora harmonicznego o zmiennej amplitudzie. Dla niewtajemniczonych dodam, że są to drgania (na przykład sinusoidalne), które ciągle przecinają linię - idealnego życia. Uważam, że życie każdego człowieka jest jak sinusoida o zmiennej amplitudzie - raz się jest na górze, raz w środku, a raz na dole. Sęk w tym, żeby amplituda dąrzyła do zera - czyli, żeby utrzymywała się jej jak najniższa wartość. Uważam, że bardzo dużo trzeba, żeby amplituda nieustannie dąrzyłą do nieskończoności - czyli, żeby człowiek nieustannie oddalał się od linii idealności.

PS. Ampliutda to najprościej mówiąc: odchylenie od środka, czyli na przykład dla funkcji sin(x), amplituda maksymalna istnieje dla x = 90 stopni i jest ona równa 1, a amplituda minimalna dla x = 0 stopni i jest ona równa 0.

Numer Gadu-Gadu
6320346
Nezumi Płeć:Mężczyzna
Wieczny i Nieskończony

PostWysłany: 18-05-2006, 18:37   

BOReK napisał/a:
Ale z drugiej strony jak wyjaśnić takie dziwne zbiegi okoliczności (jeżeli to rzeczywiście takie były), jak te opisywane w różnych kronikach? Np. słup ognia w nocy i dymu za dnia, który podobno miał być efektem erupcji Wezuwiusza.

tylko że zbiegi okoliczności niekoniecznie muszą być widowiskowe i niesamowite. dziwny zbieg okoliczności może opierać się na ciągu niesamowicie szczęśliwych lub pechowych zdarzeń, lub też pozornie nie mających ze sobą nic wspólnego, które wywołają niedostrzegalną na pierwszy rzut oka reakcję łańcuchową, która, mimo niskiego rachunku prawdopodobieństwa, doprowadzi do jakiegoś wydarzenia, szczęśliwego lub pechowego, niekoniecznie efektownego, czasami osobistego.
Powrót do góry
BoginiMarzeń Płeć:Kobieta
Marzycielka

PostWysłany: 23-07-2010, 18:46   

Tak, wierze w Przeznaczenie, po czesci przeciez ono warunkuje naszezycie

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
4087488
heraklit Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 14-08-2010, 17:04   

Przeznaczenie myślę, że nie. Natomiast myślę, że panami własnego losu nie jesteśmy, bo za dużo uwarunkowań, zmiennych, bytów itd jest na tym świecie. Jesteśmy za słabi do bycia bogami.
Powrót do góry
PabloOlo Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 20-08-2010, 20:26   

Przeznaczenie? W ogóle w nie nie wierzę. Uważam że jesteśmy kowalami swojego losu i to my decydujemy o tym jacy jesteśmy, dokąd idziemy i z kim się przyjaźnimy czy żenimy. Nie jesteśmy bezmyślnymi kukłami - na szczęście :)

pozdrawiam,
Pablo
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
5624289
Ari Płeć:Mężczyzna
Livin' la Vida Loca

PostWysłany: 24-08-2010, 11:54   

jeżeli istnieje, to moje jest bardzo, bardzo zabawne.

choć wątpię, by ktokolwiek był w stanie udowodnić swoją rację w tym temacie.

Numer Gadu-Gadu
9986661
Strona 8 z 8 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Odpowiedz do tematu