FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
  Co robicie gdy macie doła?
Wersja do druku
Avellana Płeć:Kobieta
Lady of Autumn

Status: offline
PostWysłany: 25-03-2005, 09:43   

Istnieją przyczyny "dołów" obiektywne, zewnętrzne i naprawdę poważne. Czyjaś śmierć, czyjaś choroba. Żaden normalnie czujący człowiek nie będzie się czuł dobrze, kiedy koło niego dzieje się coś takiego. I oczywiste jest, że pocieszanie takiej osoby stwierdzeniami typu: "A ja też się czuję fatalnie, bo uważam, że jestem za gruba" to głupota granicząca z chamstwem.

Ale z tego, co pisze Redvampire wynika, że człowiek, który jest zdrowy, ma się gdzie uczyć albo gdzie pracować, ma rodzinę i znajomych, żyje na jakimś poziomie teoretycznie powinien cały czas chodzić wyszczerzony i szczęśliwy. Bo umówmy się, wszystkie te małe tragedie, że nos nie taki, autobus uciekł, nauczyciel/szef nakrzyczał, kolega palnął coś głupiego - to nie są poważne problemy. Ale człowiek to (na szczęście) nie maszynka. Oczywiście, irytujące jest, jeśli ktoś narzeka na wszystko przez cały czas i nigdy nie potrafi się cieszyć tym, co ma. Równie irytujące jest robienie Życiowej Tragedii z kwestii ww. kształtu nosa, czy nawet pośladków.

Natomiast normalne i naturalne jest, że człowiek ma gorsze dni, odpływy energii i przypływy złego nastroju. Należy to zwalczać i przeciwdziałać, ale też tłumienie na siłę to nie jest najlepszy pomysł. Ponadto, jak napisał Ysengrinn: kobiety mają inaczej. Kobiety mają cykle hormonalne tam, gdzie mężczyźni mają jedno sprzężenie zwrotne, w dodatku objawiające się tylko w określonych sytuacjach ;) I to naprawdę sporo tłumaczy w kwestii różnic płci. Ale nawet jeśli nie brać tego pod uwagę, ludzie w różny sposób przejmują się tym, co mówią i robią inni. Są osoby bardziej i mniej wrażliwe na każde słowo krytyki pod swoim adresem. I rozumowanie "mnie by taka bzdura nie obeszła" jest prawdziwe, ale... Ale tylko w odniesieniu do osoby rozumującej.

P.S. Redvampire - a że ludzie głupie są, to wiem od dawna... I faktycznie, głupotą nie ma się co przejmować.

Razuri Płeć:Kobieta
Siostra Przyłożona ZH

PostWysłany: 09-04-2005, 11:46   

U mnie stan depresyjny pojawia sie niezwykle rzadko (sila optymizmuuu!!!) i jak juz mam dola to staram sie go podtrzymac (to taka mila odmiana....Dolku...NIe ouszczaj mnie!) i slucham przygnebiajacej muzyki...Mi i tak po chwili przechodzi _^_ Nie musze sie starac, by miec dobry humor, krotko mowiac ^_^
Jednakze.... czasem zdarza mi sie napraaaaaaaaawde gleboka depresja (ale wtedy to juz ktos musialby mi zrobic cos bardzo, bardzo niemilego) i wtedy lepiej sie do mnie nie zblizac, bo moge gryzc :P

Numer Gadu-Gadu
3997233
Meath Płeć:Kobieta

PostWysłany: 16-04-2005, 11:33   

dołki jak dołki

Ostatnio zmieniony przez Meath dnia 11-12-2008, 20:12, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Beryl Płeć:Kobieta
jej mroczny majestat

PostWysłany: 21-04-2005, 11:19   

Tak to w życiu czasem jest, że wszystko ci idzie nie tak. Głupie słowa, drobiazgi wylatujące z ręki, przypalony obiad, komentarz od profesora - pojedynczo do zniesienia, nie, jeśli zdarzają się na raz, a w dodatku się przemokło i łaziło cały dzień w mokrych butach. Co robię jak mam dołek? Ciepła herbata, ale nie codzienny standard tylko jakąś specjalna, pyszna sypanka. Winogrona. Pies do przytulenia się. I muzyka, najlepiej głośna, żeby porwała, żywa i rytmiczna, żeby rozbujała i najlepiej ballada ze śmiesznymi słowami, żeby człowiek mógł pośpiewać też i jeszcze się przy tym pośmiać. Dół przechodzi jak ręką odjął - niech drobiażdżki naprawią to, co drobiażdżki popsuły.
Powrót do góry
Ataru Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 21-04-2005, 11:39   

Według mnie dobrym pomysłem jest przestać myśleć o dręczących nas problemach. Ja lubię włączyć sobie jakieś dobre anime, które wciągnie mnie w akcję i w swój świat, tam wszystko jest takie proste... Później przespać się z tym i rano wszystko wygląda już lepiej. Myślę, że optymizm w życiu pomaga, ja uważam się za umiarkowanego optymistę, wszystko, co mnie spotyka złego odpycham od siebie jak najdalej, staram się o tym po prostu nie myśleć i gdy już minie pewien czas, wtedy mogę na to wszystko trzeźwo spojrzeć. Po prostu jestem taką osobą, która pod wpływem emocji nie myśli co robi i często robię naprawdę niepoważne rzeczy, zachowuję się jak szczeniak mówiąc krótko. Każdy ma swoje pomysły i swoje sposoby na wyjście z emocjonalnego kryzysu, ja podałem tylko jeden z niewielu przykładów, bo tak naprawdę zachowanie jest adekwatne do problemu. Nie wzięło się z nikąd powiedzenie, że nieszczęścia chodzą parami i naprawdę mogę potwierdzić, że coś w tym jest. Raz na wozie, raz pod wozem...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Kurosaki Ichigo Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 21-06-2006, 19:39   

Ja szczerze powiedziawszy nie mam takiego dobrego "lekarstwa" na doła. Gdy mam zły humor, siadam przed kompem i puszczam swoją ulubioną muzykę. Wyłączam wtedy monitor, zamykam drzwi od pokoju, gaszę światło i opuszczam rolety. Słuchając w ten sposób muzyki odpoczywam od kłopotów i zmartwień relaksując się.

Numer Gadu-Gadu
1601381
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 21-06-2006, 19:42   

Kurosaki Ichigo napisał/a:
Gdy mam zły humor, siadam przed kompem i puszczam swoją ulubioną muzykę. Wyłączam wtedy monitor, zamykam drzwi od pokoju, gaszę światło i opuszczam rolety

Wyczuwam mrok...
Powrót do góry
akaryuu Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 21-06-2006, 20:48   

Jak mam doła to schemat jest taki:

Kod:
if(dzien == piatek || dzien == sobota)  {
  { 
    if(znajomi_sa_chetni)
      ide_na_imprezke_się_wyszaleć();
    else {
      kupuje_4_pak();
      robie_grilla();
    }
 } else {
  Kupuje_piwko();
  Wlaczam_Final_fantasy_advent_children_%count++_raz();
  if(nie_wystarczy) FInal_fantasy_VII.uruchom();
}
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Silent Angel Płeć:Kobieta
*Hermit*

PostWysłany: 21-06-2006, 21:13   

Ciekawy konspekt nie powiem...

Jezeli chodzi o mnie to idę przeważnie spać, jak to nie pomoże dzownię do kogoś bliskiego, aby po prostu porozmawiać, albo się z kimś spotykam. W towarzystwie bardzo trudno jest być przygnebionym na dłuższą metę (nie mówię tutaj o jakiś tragicznych przypadkach), albo po prostu biorę kąpiel po której smaruje się swoim czereśniowym kremem do ciała i odrazu jest mi troszkę lepiej. No i jeszcze jakaś ciekawa lektura też czasem pomaga oderwać się od rzeczywistości.

I keep searching for the soft blue light

Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
8822302
akaryuu Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 21-06-2006, 21:18   

Silent Angel napisał/a:
Ciekawy konspekt nie powiem...

Nie mów.. Napisz ;)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Abigail Płeć:Kobieta
Naleśnikara

PostWysłany: 22-06-2006, 00:56   

Jak mam po prostu trochę zły humor bo coś mi się w moim wyglądzie nie spodoba, to nic nie robię, zaraz przechodzi. Jakieś większe smutki mi się w zasadzie nie zdarzają, może parę razy. Wtedy lubię się zająć sobą- jakaś kąpiel z ładnie pachnącym płynem, odżywka na włosy, maseczka na twarz, balsam, muzyka i jest super.

Here's to the losers, bless them all!
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
9658926
Nezumi Płeć:Mężczyzna
Wieczny i Nieskończony

PostWysłany: 22-06-2006, 15:44   

kiedy mam doła siedzę załamany we własnym pokoju i słucham muzyki, najczęściej smutnej. często też czytam książki. czasami szukam pocieszenia u przyjaciół ale jednak najczęściej chcę samemu przemyśleć całą sytuację.
Powrót do góry
BOReK Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 22-06-2006, 16:53   

Jak mam doła... <.<... ale ja nie mam nigdy doła... no, może czasem, ale z powodu mojej sklerozy szybko o nim zapominam. W końcu szklanka jest do połowy pełna :]. A nawet gdy nie jest, to zawsze coś przylega do ścianek (dlatego pije się z gwinta, a nie ze szklanek, bo inaczej się napój marnuje :D).

Powrót do góry Zobacz profil autora
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 22-06-2006, 16:56   

http://teksty.org/k/kury/jesiennadeprecha.php - dedykowane dołującym się przy "smutnej" muzyce.
Powrót do góry
Silent Angel Płeć:Kobieta
*Hermit*

PostWysłany: 22-06-2006, 17:10   

A oto efekt jednego z moich dołów:
Klik

Pathetic I know XD

I keep searching for the soft blue light

Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu