Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Piractwo |
Wersja do druku |
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 09-07-2013, 16:44
|
|
|
A może tantiemy powinny być naliczane na podstawie tego, ile razy dana pozycja została wypożyczona, a nie z góry? To by było najrozsądniejsze wyjście. |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
shugohakke
Najstarszy Grzyb
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 09-07-2013, 19:49
|
|
|
Rozsądne wyjścia i prawo autorskie są zbiorami rozłącznymi. |
_________________ I crossed the mountain and I climbed the river... |
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 15-07-2013, 14:39
|
|
|
wa-totem napisał/a: | Tak długo, jak:
1) tantiemy będą trafiać do autorów książek rzeczywiście znajdujących się w blibliotekach
2) biblioteki same, w oparciu o popularność i prośby czytelników (a NIE polityczne decyzje na górze) będą wybierać, co kupić, a co nie
3) biblioteki będą mogły NISZCZYĆ jedno-sezonowe fady, czyli książki którymi po jednym sezonie nikt się nie interesuje, by uniknąć opłat
to wszystko jest okej. | Jak dla kogo. BUW nie może ew. dodatkowych kosztów przerzucić na czytelników, a pieniędzy więcej na działalność NIE będzie (nie ważne co teraz obiecuje ministerstwo kultury - bo bez wskazania komu te pieniądze zabiorą to mogą sobie obiecywać cokolwiek). Bardzo mnie ciekawi, jak spróbują to na górze rozwiązać (jak znam życie, wcale nie spróbują). |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
JJ
po prostu bisz
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 11-09-2013, 19:25
|
|
|
Valve podłapało pomysł MS - Steam umożliwi pożyczanie gier. Na razie wygląda to dość restrykcyjnie, ale zawsze krok w dobrym kierunku. |
|
|
Słodki_książe
|
Wysłany: 15-09-2013, 21:55
|
|
|
Za tworzenie kultury powinno się dostać tyle ile ktoś chce zaproponować i ani szylinga więcej, idealistyczne ale proste, a jak wiadomo najprostsze rozwiązania są najlepsze.
Piractwo jest przez to, że mamy nadmiar śmieci bo za wiele osób jest zachęconych różnym prawnymi firdu byrdu o tym, że coś im się należy. Grajek na ulicy nie narzeka, że ktoś słucha jego muzyki i nic nie wrzuci do futerału, a mimo to cały czas przychodzi w to samo miejsce i gra. Wiecie o co mi chodzi? |
|
|
|
|
|
Dembol
|
Wysłany: 16-09-2013, 09:42
|
|
|
Widzę, że romantyczny mit głodującego artysty dalej żywy w narodzie. |
_________________ Evil Manga |
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 16-09-2013, 19:13
|
|
|
Słodki_książe napisał/a: | a jak wiadomo najprostsze rozwiązania są najlepsze. |
Czemu więc korzystasz z internetu, zamiast pisać listy? >D |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Słodki_książe
|
Wysłany: 16-09-2013, 19:32
|
|
|
Bo jest to dla mnie prostsze niż pisanie listów |
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 19-09-2013, 06:38
|
|
|
ZAiKS znowu bredzi... W jednym natomiast mają rację:
Cytat: | Autorzy inicjatywy uważają, że zmiany są konieczne, bo opłaty w Polsce są na dużo niższym poziomie niż w Europie Zachodniej, |
Nie powinni się jednak ograniczać jedynie do opłat z branży rozrywkowej - cena pracy w Polsce też jest duuuuużo niższa niż w Europie Zachodniej... i nikt "na górze" o tym słowem nie piśnie? Serio, do tej chwili protesty warszawskie były dla mnie utrapieniem, ale po ujrzeniu tego pięknego stwierdzenia jakoś tak zrozumiałem ludzi. |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 19-09-2013, 17:20
|
|
|
Oho, kolejni którym marzy się feudalizm... |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
jardin70
|
Wysłany: 08-10-2013, 22:04
|
|
|
Mam wrażenie, że te "organizacje", które reprezentują "interesy" artystów bardziej im szkodzą niż pomagają. Myślę, że, przynajmniej na polskiej scenie muzycznej, jest wielu artystów, którzy dopłaciliby żeby tylko ktoś ich słuchał. |
|
|
|
|
|
Luksor45
|
Wysłany: 19-11-2013, 09:02
|
|
|
jardin70 napisał/a: | Mam wrażenie, że te "organizacje", które reprezentują "interesy" artystów bardziej im szkodzą niż pomagają. Myślę, że, przynajmniej na polskiej scenie muzycznej, jest wielu artystów, którzy dopłaciliby żeby tylko ktoś ich słuchał. |
Na pewno takowi się znajdą. Jednak znajdą się też tacy artyści, którzy bez dopłacania mają zyski ze swojej sprzedaży ;p Piracwo jest wszędzie i wszędzie się przejawia. Co do filmów to można dyskutować, ponieważ często ich poziom jest taki niski, że szkoda pieniędzy na nie. Ja jestem całkowicie przeciwny piractwu komputerowemu, nawet grą, które przejdziesz w 2 godziny |
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 28-07-2014, 14:32
|
|
|
Ot, ciekawostka - Brytyjczycy "legalizują" piractwo komputerowe w wydaniu indywidualnym. Niewątpliwie jest to krok jeśli nie w dobrą, to w jedyną rozsądną stronę. Ciekawe jak będzie wyglądała ta cała edukacja, w której mają uczyć o szkodliwości piractwa. |
|
|
|
|
|
Art is Charity
Gość
|
Wysłany: 28-07-2014, 16:36
|
|
|
Super! Jak zwykle kij ma dwa konce - jest to paradoksalnie korzystne dla wszystkich utrzymujacych sie z dowolnej tworczosci rozpowszechniasnej za pomoca internetu - w tym platnych streamingow itp.
Legalizacja uznajaca formalnie likwidacje pewnych modeli biznesowych "nie musze placic artystom za wytwory
kultury" w przeciwienstwie do np. uprawy i sprzedazy pomidorow, gdzie brak zaplaty za spozyte dobra moze spotkac sie z faktycznymi sankcjami spawia, ze planowanie i prowadzenie biznesu w takim sektorze jest czyms
w rodzaju akcji charytatywnej.
W ten sposob artysci zostali wyjeci spod prawa i nie podlegaja jakiejkolwiek definicji "przedsiebiorcy" lub osopy prowadzacej "dzialalnosc gospodarcza", gdyz zakup ich produktow stanowi aktywnosc czysto woluntarystyczna...
A co za tym idzie nie podlegaja USUDE oraz przepisom o informacji handlowej, gdyz nie sa przedsiebiorcami!
Co oznacza PRAWO do dowolnej formy reklamy w internecie i niemozliwosc zakwalifikowania takiej aktywnosci jako spamu. |
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 28-07-2014, 18:33
|
|
|
Co to ma być, taktyka terroru? Jak nie zaczniecie kupować moich płyt, to was zasypię spamem i figę mi zrobicie? Mam dziwne wrażenie, że takiego cwaniaka społeczność spuści w kiblu jeszcze szybciej niż "te chciwe korporacje".
Zważ poza tym, że nius dotyczy rynku brytyjskiego, a ty rzucasz polską ustawą. Trudno w ogóle to skomentować... Zwłaszcza, że w prawie brytyjskim (chyba) spamerem może być każdy, nie tylko przedsiębiorca. W polskim prawie zresztą również dotyczy to szerszego grona niż tylko przedsiębiorców wg dowolnej definicji. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|