FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 18, 19, 20  Następny
  Wiara, religia, światopogląd, filozofia i temu podobne
Wersja do druku
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 27-01-2006, 13:02   

Zegarmistrz napisał/a:
Rozróżnijmy troche decyzje instytucjonalne od niszczycielskiego wpływu, jaki chrześcicjaństwo ma rzekomo mieć na dzisiejszą cywilizację europejską.

usiluje dzialac jako "panstwo w panstwie" - czyli tworzy obywateli ktorzy nie musza placic podatkow a takze nie musza sie przed nikim rozliczac z tego co robia (nawet jesli to co robia to jest oczywisty kryminal - patrz najnowsza afera z pedofilami, tym razem zlapali ksiedza ktory organizowal przytulki dla dzieci - i jakos nie ma o to takiego halasu w mediach jaki byl w przypadku np. tego poznanskiego choru)

propaguje oderwanie od zycia ("urodzic, a co sie potem z tym dzieckiem bedzie dzialo to juz nikogo nie obchodzi")

nie naucza o tym co to wlasciwie jest tolerancja, produkujac masowo mlodziez wszechpolska i wszech-innych-krajow i rodzi dodatkowe antagonizmy poprzez glosne krzyczenie "ale to jest chore" i wystepowanie z pozycji "to my mamy Racje"

chroni krople sowjego utorytetu zamiast zrobic z nim cos rozsadnego (no tak, papiez potepil wojne, stany go olaly, czesc)

uniemozliwia rozwiazanie calej masy problemow spolecznych bo uparcie oglada tylko 1 strone medalu a reszty nie widzi bo tak jest latwiej

i, co jest moim najwiekszym zarzutem, zamiast propagowac uczciwosc propaguje zaklamanie, kumoterstwo, oraz inne zasady dzialania "grupy trzymajacej wladze"
Przejdź na dół
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Status: offline

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 27-01-2006, 15:17   

Binaca nadal mylisz mohery z chrześcijanami! To jednak jest pewna różnica!

Numer Gadu-Gadu
1271088
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 27-01-2006, 15:18   

nie myle - w momencie gdy kosciol otwarcie pozwala na takie dzialanie, podpisuje sie pod nim.

a to wszystko co wyliczylam to sa oficjalne dzialania kosciola jako instytucji. czytaj "oblicza dzisiejszego chrzescijanstwa"
Powrót do góry
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 27-01-2006, 15:31   

Tak... I naturalnie na tym świecie nie ma: Luteran, Baptystów, Anabaptystów, Anglikan, Prawosławnych, Amishy czy ludzi pokroju Lewisa wierzących w uniwersalną naukę chrześcijańską oderwaną do jakichkolwiek doktryn. Już pomijając nawet opozycję wewnątrzkościelną...

Tak, przyznaje - w kościele katolickim jest cała masa złych elementów, których należałoby się pozbyć. Nie mniej jednak chrześcijaństwo - jako takie - wydaje mi się najlepszym możliwym rozwiązaniem, bowiem wszelkie inne opcje są po prostu gorsze (I nie, nie dokonuje tu wyboru negatywnego).

Numer Gadu-Gadu
1271088
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 27-01-2006, 15:42   

zeg - prawoslawni maja mniej-wiecej te same wady, z dokladnoscia do tego ze sa bardziej anty-techniczni i mniej polityczni.

o "standardowym bialym chrzescijaninie" hamerykanskim ktorego przykladem modelowym jest Bush tez chyba nie musze opowiadac.

w ogolnosci wada chrzescijanstwa jako takiego jest dawanie przeswiadczenia o wlasnej wyzszosci z racji bycia chrzescijaninem (co jest grzechem wszystkich religii monoteistycznych, tylko ze tu odchodzi szalenie daleko od oryginalnego konceptu "pokory")

nie wiem........ moj stosunek do wiekszosci religii, szczegolnie tych zorganizowanych (patrz "koscielnych") jest dosyc negatywny - bo stosunki pomiedzy czlowiekiem i bogiem jest to wewnetrzna sprawa tej dwojki. i nikomu nie nadano odgornych uprawnien posredniczenia.

w zwiazku z tym chrzescijanstwo ani mnie nie ziebi ani grzeje dopoki nie wpycha sie do moich wewnetrznych spraw. a niestety w sytuacji w ktorej panstwo lozy na utrzymanie kosciola (poprzez "rekompensaty" za dawno zwrocony juz majatek koscielny), tenze kosciol nie musi placic podatkow (staw wiec musze to za niego robic ja), ogranicza moje prywatne prawa (tak, z calym szacunkiem do dogmatow chrzescijanskich, ale jezeli cos mi sie stanie i zostane sparalizowana bez szansy na rekonwalescencje to wole sie poddac eutanazji a nie wisiec kamieniem na szyi rodzicow), to zaczynam miec do niego stosunek negatywny. przy czym im bardziej mi sie nadeptuje na odcisk - tym bardziej.

chrzescijanstwo (mniej badz bardziej skutecznie) zapewnialo pewne "standardy etyczne" pilnowaniem ktorych zajmuje sie teraz prawo - na utrzymanie aparatu do egzekwoania ktorego loze z wlasnej kieszeni. nie widze powodu zeby dodatkowo lozyc jeszcze na kler, ktory jest w tym momencie bezuzyteczna przybudowka gloszaca coraz to kolejne dogmaty ktore i tak nie sa dla mnie interesujace albo utrudnia mi zycie - przy czym nie mowie tu o klerze wylacznie katolickim
Powrót do góry
ril Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 30-01-2006, 20:50   

Czytelników tego wątku może zainteresować wywiad z o. Tadeuszem Bartosiem

"Jeśli przyjrzeć się trzynastowiecznej atmosferze dominikańskich szkół, to panowała tam kultura permanentnej debaty. Wolno było postawić dowolne pytanie, łącznie z tym, czy Bóg istnieje.

We współczesnych zakonach w Polsce sytuacja jest zgoła inna. Czasem wystarczy krytyka jakiegoś stanowiska Jana Pawła II, by znaleźć się na marginesie wspólnoty albo wręcz poza nią."
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 03-02-2006, 15:33   

a tu troche o "swiatlym islamie": http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3144870.html

notabene..... nie jestem tak do konca pewna ze akurat w tym przypadku muzulmanow nie rozumiem (moze z dokladnoscia do tych pogromow)
Powrót do góry
Redvampire
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 03-02-2006, 15:46   

Problem w tym że u nas za karykatury Chrystusa lub krzza , albo papierza pod meteorytem nikt nie strzela anie sie nie wysadza.
Powrót do góry
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 03-02-2006, 15:52   

Redvampire, co tylko wiadczy o roznicy w poszanowaniu swietych symboli. nie jestem pewna czy koniecznie na orzysc chrzescijan, szczegolnie ze za nasmiewanie sie z kaczora zdejmuja z anteny TVP
Powrót do góry
BOReK Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 03-02-2006, 22:36   

Hehe, i dobrze się stało.
Jak widziałem reportaż, to jakiś gość z tej francuskiej gazety stwierdził, że "przecież jest wolność słowa i mogą mówić, co chcą" :/. Zaprawdę powiadam wam - debili nie sieją...

Powrót do góry Zobacz profil autora

PostWysłany: 03-02-2006, 23:18   

Bianca napisał/a:
Redvampire, co tylko wiadczy o roznicy w poszanowaniu swietych symboli. nie jestem pewna czy koniecznie na orzysc chrzescijan

Jak rozumiem chrześcijanin (czy społeczność chrześcijan), która naprawdę szanuje symbole będzie strzelać? Współczesne chrześcijaństwo, choć ma jeszcze tendencje to bronienia swojej wiary siłą, to już nie przemocą.

Ja rozumiem ludzi, których boli naśmiewanie się z ich religii w galerii, do której nigdy nie pójdą czy w gazecie, której czytać nie muszą. Ale wolę żyć w kulturze, która broni raczej obrażających niż obrażanych. Była już sprawa, że przewodniczący jakiegoś stowarzyszenia gejowskiego został pozwany do sądu (prokurator rozpoczął dochodzenia) za nazwanie ataków na niego katolicko-faszystowskimi. Zarzuca się mu obrazę katolików - nazwanie ich faszystami. Jeśli rząd duński zgodzi się ukarać gazetę, to za jakiś czas też nie będzie można swobodnie o islamie debatować.
Powrót do góry
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 04-02-2006, 10:57   

Cytat:
Ja rozumiem ludzi, których boli naśmiewanie się z ich religii w galerii, do której nigdy nie pójdą czy w gazecie, której czytać nie muszą. Ale wolę żyć w kulturze, która broni raczej obrażających niż obrażanych. Była już sprawa, że przewodniczący jakiegoś stowarzyszenia gejowskiego został pozwany do sądu (prokurator rozpoczął dochodzenia) za nazwanie ataków na niego katolicko-faszystowskimi. Zarzuca się mu obrazę katolików - nazwanie ich faszystami. Jeśli rząd duński zgodzi się ukarać gazetę, to za jakiś czas też nie będzie można swobodnie o islamie debatować.

no nie moj drogi, jest pewna roznica. w chrzescijanstwie mozna swobodnie (w miare) poslugiwac sie wizerunkami jezusa czy swietych (co jest chyba nieco wbrew oryginalnemu konceptowi ale spoko). w muzulmanstwie natomiast JAKIEKOLWIEK narysowanie mahometa, nawet takie pelne szacunku jest nie do pomyslenia.

natomiast przykro mi, ale gdyby nawet w wieku tak 16 ktos w takiej polsce narysowal jezusa z ogonem i rogami, to kosciol nnawet nie musoialby nic robic, facet zostalby zlinczowany przez tlum. i do kladnie to w tej chwili ma miejsce z tymi "atakami" na dunczykow
Powrót do góry
Keii Płeć:Mężczyzna
Hasemo

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 04-02-2006, 11:20   

Dopowiedzenie do tego, co napisała Bianca - w Islamie, "święty obrazek" to tabliczka z napisem "Allach".
Prowokacja bardzo dziwna i nieprzemyślana imo.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 04-02-2006, 22:05   

Obrazoburstwo vel ikonoklazm się to nazywa i polega na nielubieniu obrazków ludzi, zwierząt i roślin, kolejny genialny wynalazek wczesnego chrześcijaństwa zaimplementowany do islamu. Jedynym jego pozytywnym skutkiem był rozwój motywu dekoracyjnego zwanego arabeską i arabskiej kaligrafii. Nie byłoby nieporozumienia jakby Bianca od razu o tym wspomniała;P.

Aha, poprawna forma to Allah, niestety heretycka wersja przez "ch" zagnieździła sie u nas już baaardzo dawno i raczej się jej nie wypleni. Skoro już jesteśmy przy językoznawstwie to parę śmiesznych ciekawostek:

heretyk (hairetikos) - umiejący wybrać, początkowo więc wcale nie posiadało znaczenia ujemnego;

parafia (paraphyia) - rosnąca obok; początkowo było to określenie wyłącznie parafii protestanckich, w odróżnieniu od katolickiej parochii (paroikia, wspólnota mieszkających razem); swoją drogą dawna wejścia proboszcza, paroch, znaczyła dosłownie "karczmarz", a w późniejszych czasach oznaczał wyłącznie proboszcza parafii greckokatolickiej.

PostWysłany: 04-02-2006, 23:42   

Bianca napisał/a:

natomiast przykro mi, ale gdyby nawet w wieku tak 16 ktos w takiej polsce narysowal jezusa z ogonem i rogami, to kosciol nnawet nie musoialby nic robic, facet zostalby zlinczowany przez tlum. i do kladnie to w tej chwili ma miejsce z tymi "atakami" na dunczykow

Nie kwestionuję tego, że nie należy drażnić uczuć religijnych w tak drastyczny sposób. Pytanie, czy zasadę ochrony tychże uczuć przełożymy nad zasadą wolności wypowiedzi. Nadal uważam, że państwo duńskie nie miało prawa nic zrobić redaktorom tej gazety.

Komentarz z Wprost
Powrót do góry
Strona 9 z 20 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 18, 19, 20  Następny
Odpowiedz do tematu