Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Wiara, religia, światopogląd, filozofia i temu podobne |
Wersja do druku |
BOReK
|
Wysłany: 22-02-2006, 21:37
|
|
|
Może wyjdę na żłoba z niskiego terenu, ale o co chodzi z tym aksjomatem? Bo ja tylko nędznym fizykiem jestem i nie znam się na takich twierdzeniach :P. |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 22-02-2006, 21:57
|
|
|
Bez jaj moi państwo, jakoś nie chce mi się wierzyć, by kogoś w tym kraju wzięło na wyjazd gdziekolwiek i pchanie się pod lufy. Na pewno zaś nie wysadzi się w autobusie. Obawiam się zaś, że muzułmanie tak sobie psują opinię, że jakiekolwiek działania Kościoła ich nie zastąpią.
Aksjomat Stalina brzmi: "śmierć jednego człowieka to tragedia, śmierć miliona - statystyka". |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
ril
|
Wysłany: 23-02-2006, 00:15
|
|
|
Na plakatach jest podana strona internetowa pewnej grupy wyznaniowej dodatkowo wydającej pismo pod tym samym tytułem. Oprócz tego znajduje się tam wezwanie do wzięcia udziału w konkretnej uroczystości religijnej. Ponieważ Polska jest państwem świeckim i obowiązuje rozdział Kościoła od państwa, zastanawiam się, czy komukolwiek by przeszkadzało gdyby zmienić grupę wyznaniową. Wielu męczenników miałą np. sekta Falun Gong w Chinach. Myślę, że nie mniej niż chrześcijanie, biorąc pod uwagę chociażby liczbę Chińczyków i popularność tej sekty. Jeśli akcja Christianitas dojdzie do skutku, to jak sądzicie, czy ktokolwiek będzie mieć coś przeciwko jeśli Falun Gong umieści w innych autobusach zdjęcia swoich męczenników z linkiem do swojej strony internetowej, tytułem swojego pisma i wezwaniem do wspólnej modlitwy w lokalu do nich należącym?
I nie, nie mam nic przeciwko upamiętnianiu ludzi prześladowanych za swoje poglądy. Ale niech nie będą to reprezentanci jednej idei. Wspomnijmy o prześladowanych chińczykach, ofiarach rządów Pinocheta, tak popieranego przez liczne środowiska konserwatywne, a także o męczennikach różnych prześladowanych religii i wyznań. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 23-02-2006, 00:26
|
|
|
Wiesz, ale to kampania Kościoła Katolickiego. Inne religie bądź ugrupowania polityczne też mogą się w to bawić, jeśli tylko a) zgromadzą odpowiednie środki (zgadzam się, że tu KK jest uprzywilejowany, ale to nie jego wina a historii), b) nie będą promowały czegoś głupiego. Natomiast KK może wydawać swoje pieniądze tak jak chce i sumie dość dziwne by było, jakby głosił o ofiarach Pinocheta z którymi jako żywo nie ma nic wspólnego. |
|
|
|
|
|
ril
|
Wysłany: 23-02-2006, 00:39
|
|
|
Bianca napisał/a: |
"jestem gejem" - coz jest to popieranie akurat tej czesci populacji ktorej szczerze nie cierpie. i nie mowie tu o gejach tylko o tych co uwazaja ze wszyscy koniecznie musza wiedziec co i z kim dany osobnik robi w lozku, oraz wykorzystuja swoje preferencje do tego by nimi szantazowac. swoja droga, niezla prowokacja byloby "jestem gejem, poprosze o zlotowke na bulke. ach, nie dasz pan, to pan mnie dyskryminujesz".
|
Myślę, żę przeciętny polski gej nie szantażuje i nie opowiada o swoich sprawach łóżkowych tym którzy nie chcą tego słuchać. Ale pewien być nie mogę, bo żadnego nie znam. Mimo, że stanowią 5-10% populacji męskiej jakoś trudno ich zobaczyć. Widziałem w Warszawie wiele par heteroseksualnych, obdarzających się mniej lub bardziej intensywnymi czułościami w miejscach publicznych. Ale nie widziałem żadnej pary homoseksualnej. Nikt też z moich znajomych nie przyznał mi się, że jest homoseksualistą ani w żaden inny sposób informacja o tym do mnie nie dotarła. Mieszkam w Warszawie, miejscu, gdzie powinna panować największa swoboda. Ale ich nie widzę. Dlatego myślę, że to nie geje narzucają się społeczeństwu, ale społeczeństwo narzuca gejom własne zakazy. I dlatego można się przyznać, że się lubi japońskie filmy animowane albo wyobrażanie sobie ze znajomymi, że jest się dzielną grupą poszukiwaczy przygód, ale nie, że się ma skłonność do osób tej samej płci.
Natomiast to, jak należy zdefiniować słowo "tolerancja", aby stanowiła ona cnotę, jest osobną kwestią. Bo obecnie to pojęcie jest tak nadużywane, że przed użyciem trzeba je zdefiniować, aby wiadomo było o co chodzi.
Bianca napisał/a: |
tak ze jedyna koszulka z zestawu ktora popieram to ta z nieplkaniem po papiezu, bo ja po jego smierci czulam sie jak ten czukcza w dowcipie o otwieraniu konserwy. |
A ta "Jestem Żydem"?
Ok Ysengrinn, ale ja nadal nie sądzę, żeby dowolne wyznanie mogło zrobić coś takiego.
[EDIT=Ysengrinn]Połączyłem oba posty. Ponieważ sam robię ten błąd nie wypada mi się czepiać o to:P. |
|
|
|
|
|
Redvampire -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 23-02-2006, 00:48
|
|
|
Sory ze troche zaoftopuje ale
ril napisał/a: |
Myślę, żę przeciętny polski gej nie szantażuje i nie opowiada o swoich sprawach łóżkowych tym którzy nie chcą tego słuchać. |
Otóż niestety jest naodwrót . W brw pozorom wiekszosc ih lubi zwracac na siebie uwage
Zwłąszcza za naszom zachodnia granicom ril napisał/a: |
Mimo, że stanowią 5-10% populacji męskiej jakoś trudno ich zobaczyć. | Skad masz te dane??
Widziałem w Warszawie wiele par heteroseksualnych, obdarzających się mniej lub bardziej intensywnymi czułościami w miejscach publicznych. | Zazdrosc cie chwyta czy jestes dewotem??
Dlatego myślę, że to nie geje narzucają się społeczeństwu, ale społeczeństwo narzuca gejom własne zakazy. | Akurat tutaj można polemizować i to bardzo zarówno od strony socjologicznej jak i politycznej.
Natomiast to, jak należy zdefiniować słowo "tolerancja", aby stanowiła ona cnotę, jest osobną kwestią. Bo obecnie to pojęcie jest tak nadużywane, że przed użyciem trzeba je zdefiniować, aby wiadomo było o co chodzi. | Cos takiego jak tolerancja nie istnieje to sztuczne stwierdzenie usprawiedliwiajace niektóre zjawiska akceptowane jedynie przez tych którym im sa one obojetne, i w dodatku łagodzace dysonans poznawczy.
I, psia kosteczka, ril jest cos takiego jak edycja posta
[EDIT=Ysengrinn]Dziękujemy obywatelu, możecie się rozejść:P. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 23-02-2006, 01:21
|
|
|
Cytat: | Ok Ysengrinn, ale ja nadal nie sądzę, żeby dowolne wyznanie mogło zrobić coś takiego. |
Tak jak pisałem - wszystko zależy od środków. Ponieważ Polska jest religijno-etnicznym monolitem środki, jakimi dysponuje KK, są olbrzymie, zarówno jeśli chodzi o finanse, jak i wpływy. I tych środków po prostu używa. Inne religie ich nie mają, prawda, czy to jednak znaczy, że ma się zakazać KK takiej czy innej działalności? Może jeszcze zabronić reklamy Microsoftowi, bo za potężny? Oczywiście wszelka nierówność nie jest przyjemna, ale akurat w tym miejscu wszelka, ewentualna interwencja nie byłaby moim zdaniem rozsądna, bo zagrażałaby wolności słowa. A raz zachwiana wolność słowa robi większe spustoszenia niż nierówność sił tej czy tamtej religii. |
|
|
|
|
|
ril
|
Wysłany: 23-02-2006, 08:53
|
|
|
Offtop się generalnie zaczyna, może przenieść do innego wątku?
W Polsce sytuacja jest inna niż za zachodnią granicą. Tam mamy parady z drag queens, tu problemem jest zgoda na manifestacje na której nikt nie łamie zasad zachowania się w miejscach publicznych a większość i tak stanowią heteroseksualiści. Ale generalnie przegięcie ideologiczne w jedną stronę powoduje potem często odchył w drugą. Murzyni byli przez lata źle traktowani, teraz mają punkty preferencyjne. Kobiety długo nie miały nawet praw wyborczych a teraz w którymś z krajów skandynawskich obowiązuje parytet 50% na każdą z płci (skutek jest taki, że prakuje mężczyzn w szkołach nauczania początkowego).
5-10% to zakres, z którymi najczęściej się spotykam. Wwikipedii jest napisane "In the United States during the 2004 elections, exit polls indicated 4% of all voters self-identified as gay or lesbian.", ale gejów jest więcej niż lesbijek.
Redvampire napisał/a: |
Widziałem w Warszawie wiele par heteroseksualnych, obdarzających się mniej lub bardziej intensywnymi czułościami w miejscach publicznych. | Zazdrosc cie chwyta czy jestes dewotem??
|
Przypominam sobie moją nauczycielkę od WOS, którą bulwersowało to, jak uczniowie się całują na przerwach. I choć mi to nie przeszkadza, to zdaje sobie sprawę, że niektórym może. Czy powinniśmy zakazywać pocałunków w miejscach publicznych?
Redvampire napisał/a: |
Cos takiego jak tolerancja nie istnieje to sztuczne stwierdzenie usprawiedliwiajace niektóre zjawiska akceptowane jedynie przez tych którym im sa one obojetne, i w dodatku łagodzace dysonans poznawczy.
|
A tolerancja dla innych narodów i ras każąca zwalczać naturalne odruchy uznawania obcych za gorszych? |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 23-02-2006, 09:28
|
|
|
ril napisał/a: | Kobiety długo nie miały nawet praw wyborczych a teraz w którymś z krajów skandynawskich obowiązuje parytet 50% na każdą z płci (skutek jest taki, że prakuje mężczyzn w szkołach nauczania początkowego). |
a feministki tamtejsze sie z tego wycofuja, bo "im sie wydawalo to to prawo spowoduje ze jak rowne kwalifikacje maja kobieta i mezczyzna to sie zatrudni kobiete" - a tak to taka feministka do swojej jednoosobowej firmy musi faceta zatrudnic....
swoja droga............
Cytat: | Przedstawieni na plakatach męczennicy zginęli w krajach muzułmańskich, z rąk wyznawców islamu. Fundacja św. Benedykta, która organizuje akcję, chce przypomnieć, że nadal zabija się ludzi z powodu ich przynależności religijnej - pisze "Gazeta Poznańska".
- Chcemy pokazać tych, którzy zostali zabici za wyznawanie wiary chrześcijańskiej - mówi Zbigniew Czerwiński, szef Rady Fundacji św. Benedykta, oraz przewodniczący wielkopolskiego sejmiku. - Wszyscy wiedzą, że św. Szczepan był męczennikiem. Nieliczni zdają sobie sprawę, kto go zabił. |
no spoko, niech zyje tolerancja.... |
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 23-02-2006, 13:44
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | Natomiast KK może wydawać swoje pieniądze tak jak chce |
I tu taki mały offtopik:
Idzie ksiądz w nowych butach, spotyka jednego z parafian:
- O, jakie Ojciec ma piękne buty. To zamszowe?
- Nie, za swoje.
Ot, takie małe cuś na rozładowanie atmosfery :P. Koniec OT. |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 23-02-2006, 18:43
|
|
|
ril napisał/a: | Ale niech nie będą to reprezentanci jednej idei. Wspomnijmy o prześladowanych chińczykach, ofiarach rządów Pinocheta, tak popieranego przez liczne środowiska konserwatywne, a także o męczennikach różnych prześladowanych religii i wyznań. | Wiesz, to jest tak. Jako katolik, daję moje własne, zarobione i słono opodatkowane pieniądze, czasem na tacę, czasem w kopercie i na konkretny cel. Konkretnie ta inicjatywa - przypomnienie że muzułmanie mordują chrześcijan - spotyka się z moim poparciem, a Falun Gong mam gdzieś. Jeśli ty Ril, dasz ze swoich pieniędzy falun gongowi na plakaty - proszę bardzo, twoje prawo, i nic do takich plakatów nie mam tak długo jak nie ma w nich jakiegoś kłamstwa. Ale rób to za swoje/swojej sekty pieniądze, a przede wszystkim - WARA TOBIE I WSZYSTKIM INNYM do tego jak MÓJ kościół gospodaruje środkami które ja i inni wierni daliśmy z NASZYCH ciężko wypracowanych zarobków. My mamy nasze rady parafialne, i radzimy sobie wystarczająco dobrze. Lewackich mądrości nie potrzebujemy.
Bianca napisał/a: | no spoko, niech zyje tolerancja.... |
Cóż, prawda w oczy kłuje?
Przyznam szczerze Bianca że zaskakujesz mnie, sugerując że mówienie prawdy - nawet jeśli jest ona politycznie niewygodna - to świadectwo nietolerancji... bo nie wiem jak inaczej możnaby odczytać tą ironiczną wypowiedź.
ril napisał/a: | Wwikipedii jest napisane "In the United States during the 2004 elections, exit polls indicated 4% of all voters self-identified as gay or lesbian.", ale gejów jest więcej niż lesbijek. | A w ostatnim cenzusie w Australii, grubo ponad 2% obywateli stwierdziło że jest wyznania "Jedi". Bo to było 'trendy', i dało ulgi podatkowe bo rząd został zmuszony do uznania wydatków na kluby fanów Star Wars za 'wydatki związane z praktykowaniem religii'. Procesy wciąż są w toku, ale wygląda na to że rząd Australii się sam wkopał swoimi 'politycznie poprawnymi' ustawami, a niedługo australijczyk będzie mógł kupić kolekcję figurek mistrza Yody i odliczyć je, jako przedmiot kultu, od podatku...
Generalnie - więcej dystansu do statystyk. Są ostatnio co raz mniej warte... |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 23-02-2006, 20:14
|
|
|
Już dawno temu mówiono, że są "kłamstwa, większe kłamstwa i statystyki":P. Poza tym Totem powiedział dokładnie to samo co ja nieco wcześniej i delikatniej. |
|
|
|
|
|
ril
|
Wysłany: 23-02-2006, 20:52
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | Poza tym Totem powiedział dokładnie to samo co ja nieco wcześniej i delikatniej. |
I ja się zgodziłem z tą częścia twojej wypowiedzi, którą teraz powtarza Totem.
Cytat: |
Ok Ysengrinn, ale ja nadal nie sądzę, żeby dowolne wyznanie mogło zrobić coś takiego.
|
Bo jedyne zastrzeżenia jakie mam obecnie dotyczy tego, że nie sądzę, aby innym wyznaniom wolno byłoby zrobić coś takiego. Po przeczytaniu tego artykułu miałem wrażenie, że akcja będzie za pieniądze państwowe, choć nie było to sprecyzowane (znając GW - celowo).
Ysengrinn napisał/a: |
zarówno jeśli chodzi o finanse, jak i wpływy
|
Nic nie mam przeciw większym możliwościom wynikłym z finansów, ale przeciw tym wynikłym z wpływów - owszem. Bo wpływy nie powinny tu mieć nic do rzeczy.
wa-totem napisał/a: |
My mamy nasze rady parafialne, i radzimy sobie wystarczająco dobrze.
|
Rady są, ale rzadko kiedy decydują o finansach. :)
Co do Jedi - jaki to ma związek z kłamstwami statystyki? Statystyka ma rzetelnie przedstawiać procent osób deklarujących się jako wierzący. To czy 2% Australijczyków wierzy w Jedi a 90% Polaków rzeczywiście wyznaje wiarę katolicką, tą gałezią matematyki nie stwierdzisz. Zaś co do gejów, to nie było to pojedyńcze badanie, które można zmanipulować. Z podobnymi zakresami spotkałem się w wielu źródłach i nie widzę powodu, aby je wszystkie uznawać za niewiarygodne. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 23-02-2006, 21:03
|
|
|
Cytat: | Bo wpływy nie powinny tu mieć nic do rzeczy. |
Nie powinny, ale mają i będą miały. Niezależnie od tego gdzie i względem jakiej religii. |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 23-02-2006, 23:45
|
|
|
Cytat: | Cóż, prawda w oczy kłuje?
Przyznam szczerze Bianca że zaskakujesz mnie, sugerując że mówienie prawdy - nawet jeśli jest ona politycznie niewygodna - to świadectwo nietolerancji... bo nie wiem jak inaczej możnaby odczytać tą ironiczną wypowiedź. |
w sytuacji w ktorej mowienie o tych muzulmanach zabitych i torturowanych przez amerykanow, anglikow, i obstawialabym ze polakow rowniez jest "politycznie niepoprawne" - a takie sa ostatnie stanowiska rzadowe "bo to szerzy nastroje antagonistyczne i propaguje nietolerancje", to tak, tak uwazam. bo to tez byli ludzie ktorzy meczensko zgineli tylko za to ze byli muzulmanami. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|