FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 18, 19, 20  Następny
  Wiara, religia, światopogląd, filozofia i temu podobne
Wersja do druku
BOReK Płeć:Mężczyzna

Status: offline
PostWysłany: 24-01-2006, 20:55   

Hehe, widzę, że zostałem tutaj za antykościelnego ^_^. I poniekąd jest to prawda, ale tylko poniekąd - nie cierpię formalizacji we wszystkich dziedzinach, a akurat w Kościele najbardziej. Ale tylko dotąd macie rację :P.

Odnośnie niewolnictwa:
Ysengrinn napisał/a:
No właśnie nie było.

No nie no, pewnie, Murzynów do klatek pakowali Arabowie albo sami Murzyni, i potem ci zapakowani sami nawigowali statkami i płynęli do Ameryki... jeżeli to chciałeś powiedzieć, to gratuluję ci twoich książek do historii O_o. Bo mi się zdaje, że tymi statkami sterowali właśnie chrześcijanie, z Europy i Ameryki. Fakt, że w samej Europie czarni mieli rangę służących, ale w powoli formujących się Stanach... i to wszystko robili chrześcijanie, chociaż niekoniecznie katolicy.

Co do budowniczych piramid - gratuluję wam ignoranctwa dla Discovery, ale nie myślicie chyba, że to reporterzy zbudowali te ruiny miasteczek dla budowniczych przy omawianych budowlach? Bo tak bym wnioskował z waszych wypowiedzi.

I proszę o dobre argumenty do wyjaśnienia powyższych watpliwości. Bo znowu będę musiał tu pisać i się z wami przekomarzać :P. Jak mi ktoś pokaże logiczne i niepodważalne dowody na to, że ma rację - nie jestem chorągiewką, ale poglądy zmienię.

Przejdź na dół Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 24-01-2006, 21:01   

Cytat:
No nie no, pewnie, Murzynów do klatek pakowali Arabowie albo sami Murzyni, i potem ci zapakowani sami nawigowali statkami i płynęli do Ameryki... jeżeli to chciałeś powiedzieć, to gratuluję ci twoich książek do historii O_o.

Masz rację. Przecież to papież ogłosił encyklikę, że murzyni nie mają duszy i należy ich używać jako bezrozumne zwierzęta bądź wyeksterminować.
Cytat:

Jak mi ktoś pokaże logiczne i niepodważalne dowody na to, że ma rację - nie jestem chorągiewką, ale poglądy zmienię.

A Ty jakie pokazałeś dowody? Discovery jest dość mało wiarygodnym źródłem informacji tak BTW. Zdarzają się tam owszem programy mądre, zdarzają się jednak też beznadziejne. Poza tym jak niby chcesz to oceniać, skoro nie czytasz książek historycznych (a jestem to w stanie stwierdzić, bo powielasz popularne poglądy, których oducza czytanie książek naukowych i popularnonaukowych).

PostWysłany: 24-01-2006, 21:52   

Ja tu nie mam nic udowadniać. Napisałem tylko, że proszę kogoś, kto się naprawdę zna na rzeczy, aby przedstawił niepodważalne dowody na to, że jest tak, a nie inaczej. Obojętne, w którą stronę te dowody pokażą. Jeśli nie będę umiał tych dowodów obalić - cóż, przechylę się ku nim.

Papież i jego encykliki nie mają nic do rzeczy, po prostu zauważyłem, że wyznanie chrześcijańskie jakos nie przeszkadzało Europejczykom w traktowaniu mieszkańców Afryki jak zwierząt. Tak samo jak wielu innych ludzi.

A jeśli chodzi o moje źródła i Discovery - no match. Akurat tak się składa, że (jak już pisałem) nie interesuje mnie archeologia, wykopaliska, historia starożytna i inne takie, a Discovery to dla mnie ciekawe źródło informacji odnośnie współczesnych technologii.
Te poglądy są również w wielu ciekawych książkach popularno-naukowych, które zdarzyło mi się czytać, jeszcze zanim utraciłem zainteresowanie tematem. Ale stwierdziłem, że nie mogę znaleźć dowodów na to czy na tamto. Jedni mówią tak, inni siak. A ja stoję sobie pośrodku i czekam na coś, co pokaże prawdę. Nie omieszkam przy tym zadawać pytań, które (mam nadzieję) pozwolą roztrzygnąć takie spory. Einstein przez zadawanie idiotycznych, zdawałoby się, pytań doszedł do teorii grawitacji i obu teorii względności ;).

Powrót do góry Zobacz profil autora
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 24-01-2006, 21:54   

Cytat:
No nie no, pewnie, Murzynów do klatek pakowali Arabowie albo sami Murzyni, i potem ci zapakowani sami nawigowali statkami i płynęli do Ameryki... jeżeli to chciałeś powiedzieć, to gratuluję ci twoich książek do historii O_o. Bo mi się zdaje, że tymi statkami sterowali właśnie chrześcijanie, z Europy i Ameryki. Fakt, że w samej Europie czarni mieli rangę służących, ale w powoli formujących się Stanach... i to wszystko robili chrześcijanie, chociaż niekoniecznie katolicy.

slonce, a czy ktokolwiek mowil ze wplyw kosciola byl zawsze pozytywny? ja mowilam tyle tylko ze byl.

bo o tych murzynach to milo sie mowi. i jak slucham tych z nich co to placza o tym jak to ich przodkow wywieziono w niewole i chca odszkodowania, to mam tylko jeden warunek - a niech wroca do tej afryki, i pomieszkaja troche w takiej wiosce bez jedzenia, wody i w strasznych warunkach sanitarnych, to zobaczymy czy nadal beda myslec ze im sie tak straszna krzywde wyrzadzilo.

i to juz zupelnie omijajac fakt korzysci gospodarczych ktore wynikly z handlu ww murzynami.

Cytat:
Co do budowniczych piramid - gratuluję wam ignoranctwa dla Discovery, ale nie myślicie chyba, że to reporterzy zbudowali te ruiny miasteczek dla budowniczych przy omawianych budowlach? Bo tak bym wnioskował z waszych wypowiedzi.

zgodnie z najnowszymi badaniami piramidy sa dobre kilka tysiecy lat mlodsze niz uwazano. sa tez hipotezy, ze mogly powstac w naszym wieku (i to tez discovery)
Powrót do góry
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 24-01-2006, 22:15   

BOReK napisał/a:
No nie no, pewnie, Murzynów do klatek pakowali Arabowie albo sami Murzyni, i potem ci zapakowani sami nawigowali statkami i płynęli do Ameryki... j

W zasadzie, to murzyni byli kupowani od lokalnych kacyków i kupców arabskich...

Dobra - wyznawanie chrześcijaństwa nie pozwoliło zatrzymać eksterminacji Azteków (choć tym się należało), Inków czy Niewolnictwa. Było też przyczyną licznych wojen religijnych. Wszystko ma swoje wady.

Za to wyznawanie chrześcijaństwa pozowli np. zakazać użądzania igrzysk w Rzymie. Przypomnijmy, że Rzymianie dla zabawy potrafili użądzić sobie zawody, w trakcie trwania których zabijano 10 tysięcy ludzi i 11 tysięcy zwierząt (ogólnie uczestników musiało być znacznie więcej). I to NAPRAWDĘ nie były "tylko" walki gladiatorów. Rzymianie uwielbiali patrzeć na sceny jawnego, nieskrępowanego bestialstwa. Rzucanie na porzarcie lwom chrześcijan NAPRAWDĘ było w tym okresie mało wyrafinowane.

Kobiety setkami zmuszane do współżycia ze zwierzętami, ludzie pływający w tonących łudeczkach wśród krokodyli, torturowanie dzieci - to było to, co naprawdę podniecało Rzym.

Nie wspominając już faktu, o tym, co wyprawiali w domach.

Przez dłuższy czas np. historyków zastanawiało dlaczego wszystkie rody patrycjuszy miały po jednej córce... A potem zaczęły się wykopaliska w ruinach starożytnych willi.

Cesarz Neron przypadkiem zabił swoją ciężarną żonę (zepchnął ją ze schodów). Tak rozpaczał nad jej stratom, że znalazł sobie podobnego do niej chłopca, którego wykastrował i uczynił małżonkom. Kaligula - gdy skończyli się rzucani lwom nieszczęśnicy - kazał wepchnąć na arenę pierwszy rząd widzów. Ci dwaj otwierają tylko galerię szuj, degeneratów i psychopatycznych morderców jacy mienili się Cesarzami.

I chrześcijaństwo to skończyło.

Proszę zauważyć jedno: jeden z najczarniejszych epizodów chrześcijaństwa - polowanie na czarownice - pochłoną około 40 tys ofiar. Jedną czwartą tego rzymianie wyrżnęli w ciągu jednych tylko igrzysk.

Numer Gadu-Gadu
1271088
ril Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 24-01-2006, 23:00   

Wielką zaletą chrześcijaństwa jest i było to, że w oryginale stanowiło bardzo dobrą religią, pełną korzystnych dla społeczeństwa idei. Jak czytam, co nauczał Chrystus, to czuję, że chciałbym żyć wśród ludzi wyznających Jego naukę. To prawda, że wyznania chrześcijańskie nierzadko odchodziły od ducha Ewangelii. Ale przynajmniej to najgłębsze źródło inspiracji jest dobre. I stąd odnowienia religii, powroty do źródeł w przypadku chrześcijaństwa prowadzą raczej w dobrą stronę.

Na przykład jezus miał rewolucyjnie pozytywny stosunek do kobiet. Traktował je jako równe mężczyznom. I w końcu ta pierwotne nauka zaczyna przezwyciężać naleciałości innych kultur (choć nie twierdzę, że kierunek zmian zawsze jest pozytywny).
Powrót do góry
Martinez Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 24-01-2006, 23:10   

Coś ci sie Bianko pomyliło z tymi piramidami, chyba nie w naszym wieku tylko w naszej erze, no bo jeśli w naszym wieku to ja gratuluje ludziom którzy postawili te hipotezę. Ja tam osobiście wyznaję teorie że piramidy stały na długo przed tym jak pojawili się egipcjanie, czyli ładnych killkadziesiąt tysięcy lat wstecz - ale oczywiście egiptologiem nie jestem ( chociaż oni największe głupoty pletą ).

A do spraw religii: gdyby ludzie żyli zgodnie z naukami Jezusa ( to samo tyczy się odpowiednio innych religii ), to nasz świat byłby w większości prawdopodobnie światem dobrym. Jednakże gdzieś po drodze na przestrzenii wieków ludzie pewne rzeczy źle interpretowali lub interpretowali pod siebie, przez co to co było dobre gdzieś tam się zagubiło. Bo ja naparwdę chciałbym wierzyć, że przed te dwa tysiące lat, podczas wielokrotnego przepisywania Bibli, nauki Jezusa (a może bardziej pewne elemnty wiary) nie zostały w pewnym sensie wypaczone.

Utkneła w nieskończonej pętli powtórzeń, a on jest idiotą.
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
5540199
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 25-01-2006, 05:35   

Cytat:
Coś ci sie Bianko pomyliło z tymi piramidami, chyba nie w naszym wieku tylko w naszej erze, no bo jeśli w naszym wieku to ja gratuluje ludziom którzy postawili te hipotezę. Ja tam osobiście wyznaję teorie że piramidy stały na długo przed tym jak pojawili się egipcjanie, czyli ładnych killkadziesiąt tysięcy lat wstecz - ale oczywiście egiptologiem nie jestem ( chociaż oni największe głupoty pletą ).

my bad, w naszej erze. przepraszam

Cytat:
Bo ja naparwdę chciałbym wierzyć, że przed te dwa tysiące lat, podczas wielokrotnego przepisywania Bibli, nauki Jezusa (a może bardziej pewne elemnty wiary) nie zostały w pewnym sensie wypaczone.

tobie to dobrze, bo ja jestem pewna ze zostaly. tak poprzez fakt ze o milosci i o rodzinie nauczaja ludzie ktorzy jak maja wlasna rodzine to jest to zlamaniem slubow, poprzez fakt ze ktorys nadgorliwiec zamiast wstrzemiezliwosci zaczal propagowac asceze co skonczylo sie m. in. wygasnieciem sporej ilosci rodow szlacheckich bo malzonkowie chcieli byc blizej boga do "papiez ma zawsze racje"........ a to sa po prostu pierwsze skojarzenia, gdyby zrobic dluzszal liste to samych rzeczy ktorych mozna byc pewnym ze ktos przy nich mieszkal wyjdzie pewnie ze kilkadziesiat, a i tak pewnie wszystkiego sie w ten sposob nie wylapie.

notabene, ciekawostka moze sie okazac zapowiadane na ten rok ewangelie judaszowe (bo to jest kolejny punkt przy ktorym ktos cos mocno zamieszal i pare rzeczy sie cholernie radosnie nie zgadza)..... co prawda jak zawsze ma to szanse okazac sie byc kaczka dziennikarska

a co do mnie i swiatlej idei chrzescijanstwa........ call me a cynic, nie wierze w mesjaszy, cholernie nie wierze w mesjaszy. a moze raczej powinnam powiedziec mesjaszom. bo oni zawsze miewaja genialne pomysly z racji ktorych potem ginie wieksza ilosc ludzi "ku ogolnej szczesliwosci". teorie o milosci i braterstwie sie na ludziach nie sprawdzaja, z racji takiego a nie innego materialu.
Powrót do góry

PostWysłany: 25-01-2006, 17:39   

No, co "pomników" starszych niż Egipcjanie to się niby Sfinksa podejrzewa, ale o piramidach to jeszcze nie słyszałem :P.

Co do czarnych chcących odszkodowania - to jest inna sprawa, podobna do roszczeń o polskie ziemie niektórych osób na zachód od nas :P. I wiem, że w zasadzie byli kupowani, że tubylczy władcy sami zapuszczali się w głąb lądu, by polować na przyszłych niewolników. Co nie zmienia faktu, że kupowali ich chrześcijanie :P.
Ale mniejsza o to - racja, nie tylko negatywy są w chrześcijaństwie. Nawet raczej chyba nie ma ich w samej religii, ale sporo jest w samym Kościele.

A odnośnie błędów w przepisywaniu Biblii - cóż. "żyj w celi, bracie" :D. W jednym przypadku na pewno przyznam rację twierdzeniu, że chrześcijaństwo się przyczyniło do postępu - kopiowanie ksiąg. Co prawda Chińczycy też wcześnie wynaleźli prasę drukarską, ale jakoś u nich używano tego wynalazku głównie do banknotów i spraw urzędowych. A u nas najpierw mnisi w klasztorach, a potem... no każdy wie, co potem. Także od tej strony macie rację. A że to dalej implikuje pewne zdarzenia...

Powrót do góry Zobacz profil autora
Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 25-01-2006, 19:48   

Cytat:
Proszę zauważyć jedno: jeden z najczarniejszych epizodów chrześcijaństwa - polowanie na czarownice - pochłoną około 40 tys ofiar. Jedną czwartą tego rzymianie wyrżnęli w ciągu jednych tylko igrzysk.

Dodam, że większość czarownic spalili protestanci, którzy niebezpiecznie zafascynowali się Starym Testamentem, zwłaszcza jego ciekawszymi kawałkami. Wbrew powszechnemu mniemaniu pomysły ich były wielokrotnie mocno wsteczne względem katolików. Skoro bowiem każdy może interpretować Biblię po swojemu i jest demokratycznie, to statystycznie rzecz biorąc weźmie się za to garstka osób która się na tym zna i armia przygłupów.

A co do 40 tys. czarownic to różni geniusze typui Dan Brown obliczają to na 6-9 milionów. Nie mam pojęcia na czym się opierają, wiem za to, że 6 milionów wedle niektórych źródeł miała armia polska pod Grunwaldem:P.

Martinez Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 25-01-2006, 22:31   

No, mnie to dobrze, problem tylko w tym że chciałbym w to wierzyć ,tylko zdrowy rozsądek jakoś mi na to nie pozwala - 2000 lat to kupa czasu, przez który DUŻO może się zmienić.

BOReK: nie słyszłeś?? - no cóż, to już słyszałeś:P .To pewnie też nie słyszałeś o Wielkim Uskoku który miał miejsce 12-15 tyś. lat temu - ale to juz inna bajka:D

A co do bitwy pod Grunwaldem to było to tylko 100tyś. polsko-litewskich barbarzyńców z którymi walczyło kilkuset dzielnych niemieckich rycerzy:P

Utkneła w nieskończonej pętli powtórzeń, a on jest idiotą.
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
5540199
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 25-01-2006, 22:38   

Cytat:
A co do bitwy pod Grunwaldem to było to tylko 100tyś. polsko-litewskich barbarzyńców z którymi walczyło kilkuset dzielnych niemieckich rycerzy:P

a ile bylo tych tysiecy czarownic? ;)
Powrót do góry

PostWysłany: 25-01-2006, 22:48   

Bianca napisał/a:

a co do mnie i swiatlej idei chrzescijanstwa........ call me a cynic, nie wierze w mesjaszy, cholernie nie wierze w mesjaszy. a moze raczej powinnam powiedziec mesjaszom. bo oni zawsze miewaja genialne pomysly z racji ktorych potem ginie wieksza ilosc ludzi "ku ogolnej szczesliwosci". teorie o milosci i braterstwie sie na ludziach nie sprawdzaja, z racji takiego a nie innego materialu.

Jak dotąd doszliśmy do tego, że religia mesjanistyczna, czyli chrześcijaństwo jest najlepsza przynajmniej jeśli chodzi o postęp i nie była zbyt krwawa. W Ewangelii są raczej wezwania do miłości i braterstwa niż teorie na ich temat. A skoro ludzie muszą mieć ideały to wolę takie, które ich pchają w dobrym kierunku (przynajmniej dopóki nie zostaną zbytnio wypaczone).
Powrót do góry

PostWysłany: 26-01-2006, 08:03   

Bianca napisał/a:
tak poprzez fakt ze o milosci i o rodzinie nauczaja ludzie ktorzy jak maja wlasna rodzine to jest to zlamaniem slubow

Ale przynajmniej lepiej od tych, którzy mają rodzinę, znają pisma św Tomasza i innych wielkich nauczycieli Kościoła. W końcu studiowanie ich nauki jest najlepszym sposobem na poznanie Prawdy. Chciałabyś, aby Kościół weryfikował swoje teorie z danymi empirycznymi, aby np. przestał głosić, że pigułka jest zła, jeśli nie widać, aby jej używanie źle wpływało na małżeństwa. Ale to byłoby skrajnie niebezpieczne dla jedności i autorytetu Kościoła. Mogłoby się okazać, że musiałby przyznać, iż jego nauka i nauka papieży bywała mylna. A jeśli trzeba by odwołać coś co ex cathedra powiedział papież, to jak możnaby potem żądać, aby inne kościoły podporządkowały się papiestwu? Jak napisał kiedyś ojciec Salij, teolog wobec dogmatów powinien postępować jak naukowiec wobec faktów. Nie dyskutować z nimi, tylko tak zmodyfikować swoje teorie, aby się z nimi zgadzały. A jeśli jakaś czarna owca zaczyna za bardzo wygłaszać swoje zdanie, odmienne chociażby od stanowiska kościoła lokalnego, to należy jej tego zabronić, tak jak to bywało z byłym już księdzem Obirkiem.
Powrót do góry
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 26-01-2006, 13:05   

Cytat:
Jak dotąd doszliśmy do tego, że religia mesjanistyczna, czyli chrześcijaństwo jest najlepsza przynajmniej jeśli chodzi o postęp i nie była zbyt krwawa. W Ewangelii są raczej wezwania do miłości i braterstwa niż teorie na ich temat. A skoro ludzie muszą mieć ideały to wolę takie, które ich pchają w dobrym kierunku (przynajmniej dopóki nie zostaną zbytnio wypaczone).

nie mowie tylko o chrzescijanstwie. takich panow bylo troche w calej historii, chrystus nawet chyba pierwszym nie byl. lenin, zizka, luter - wszyscy mieli genialne koncepty zbawiania ludzkosci. konczylo sie krwaka laznia

Cytat:
Jak napisał kiedyś ojciec Salij, teolog wobec dogmatów powinien postępować jak naukowiec wobec faktów. Nie dyskutować z nimi, tylko tak zmodyfikować swoje teorie, aby się z nimi zgadzały

co i powoduje ze chrzescijanstwo ktore swojego czasu dalo sporo i pozytywnie wplynelo na postep teraz jest (liczac tu skale globalna a nie uczucia poszczegolnych osob) raczej szkodliwe niz cokolwiek innego - swiat po prostu z niego wyrosl, przynajmniej w obecnej formie. co jest swoistym paradoksem - religia ktora otworzyla droge mozliwosci jej niewyznawania w tej chwili usiluje zmuszac nawet tych niewyznajacych by zyli w zgodzie z jej zasadami.
Powrót do góry
Strona 7 z 20 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 18, 19, 20  Następny
Odpowiedz do tematu