FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 113, 114, 115 ... 142, 143, 144  Następny
  Kto mi powie...
Wersja do druku
Lena100 Płeć:Kobieta
Pani Cogito

Status: offline

Grupy:
Lisia Federacja
PostWysłany: 26-12-2008, 16:33   

A więc, Proszę Państwa:

Kiedy wyjdzie następny odcinek Kara no Kyoukai i Eve no Jikan?

I jak to jest z blejtramami? Poniżej jakiej ceny wiadomo, że to szajs? Czy malowanie na chińszczyźnie z góry skazane jest na niepowodzenie? Gdzie w Krakowie można dostać najtańsze i najlepsze? Do jakiej firmy pordukującej blejtramy macie największe zaufanie?

A na koniec - jak wykonać własny blejtram i gdzie w Krakowie (lub w internecie) zdobyć w miarę dobre i tanie materiały? Proszę, żeby ewentualny opis wykonywanych czynności i powstawania blejtramu był czytelny dla lekko tępego śmiertelnika (czyli dla mnie). Najmilej widziana historyjka obrazkowa :p

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

wa-totem Płeć:Mężczyzna
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 26-12-2008, 17:25   

Lena100 napisał/a:
Kiedy wyjdzie następny odcinek Kara no Kyoukai
Co to znaczy "następny"? Następny w ogóle, czy następny w sklepach?
Prawdziwie następny, czyli KnK6 będzie w kinach w Japonii 29 grudnia albo coś koło tego.
Gdzieś już na forum pisałem kiedy będą DVD z KnK5, IIRC 28 stycznia.

Co do blejtramu, patrz jaki materiał.

Zasadniczą cechą jest sztywność i równość - bo chodzi o to by dobrze napiąć płótno, ale też aby potem napięcie dawało się utrzymać. Większość tego co widzisz w sklepach to i tak szajs, bo to przemysłowo krojone miękkie i niewysuszone drewno. Ani porządnie na nim niczego nie napniesz, ani tym bardziej nie licz że z czasem będzie jak trzeba.

Tak naprawdę, to najlepiej upatrzeć sobie jakieś źródło w miarę twardego i suchego drewna, np. ze starego mebla, i z tego kroić deszczułki. A jak sama zagruntujesz płótno, to już możesz malować arcydzieło i liczyć że przetrwa długo... Jeżeli to mają być jedynie wprawki albo dzieła co do których nie masz ambicji by trwały stuleciami, nawet nie zastanawiaj się nad materiałami, pilnuj tylko by blejtram był w miarę równy i sztywny.

Numer Gadu-Gadu
3869750
Lena100 Płeć:Kobieta
Pani Cogito

Grupy:
Lisia Federacja
PostWysłany: 26-12-2008, 20:39   

wa-totem napisał/a:
chodzi o to by dobrze napiąć płótno

Hmmm... właśnie, ale jak to zrobić? Rozciągnąć na ramie rączkami i powbijać gwoździe? Czy potrzebuję jakiegoś narzędzia?
Co do drewna nie powinnam mieć problemów, bo koło mojego domu stoi stodoła (tak, STODOŁA, huehueheu) pełna tego szlachetnego kruszcu.

I pytanie dodatkowe - jakie zastosowanie ma blejtram lniany, a jaki bawełniany? Jaka jest różnica w ich przeznaczeniu i właściwościach? Dodam, że maluję farbami olejnymi i raczej ich nie oszczędzam, znaczy maluję grubo.

wa-totem Płeć:Mężczyzna
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 27-12-2008, 00:12   

Lena100 napisał/a:
właśnie, ale jak to zrobić?

Po zamocowaniu, zwiększasz naprężenie rozklinowując - w każdym narożniku masz parę klinów która na to pozwala.

A płótna różnią się chłonnością, trwałością i twardością. To ostatnie też wpływa na to, jak idzie się je naprężyć.

Jeżeli masz dostęp do wysuszonego, w miarę twardego drewna na blejtramy, len wydaje się lepszym wyborem. Ale to bardzo osobiste preferencje. Spróbuj?

Numer Gadu-Gadu
3869750
Shizuku Płeć:Kobieta
Trochę poza sobą

Grupy:
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 27-12-2008, 00:31   

Ktoś byłby na tyle uprzejmy i podałby mi jakie rozdziały TRC przynależą do jakich numerów tomów. Mam to tylko do 19 tomu, dalej nic...

Numer Gadu-Gadu
636349
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 27-12-2008, 17:48   

1) Co się dzieje z niewykorzystanym urlopem?

Shinigami-san napisał/a:
Wybrałam wilkołaki, w konspekcie musze mieć 3 dzieła... 1 internetowe i dwa jakieś inne. Mam problem... jeżeliby ktoś wiedział z czego mogę korzystać to poprosiłabym o tytuły ksiażek, nazwy i numer czasopisma jeżeli byłby jakiś wywiad czy cokolwiek...

Książki:
Święta Księga Wilkołaka
Sirmarilion
Harry Potter (postacie Lupina i Fenrira Graybacka)
Kroniki Amberu, pięcioksiąg Merlina (brat Merlina w pewnym momencie zmienia się w wilkołaka, żeby dokopać Merlinowi)
Kedrigern i Wilkołaki
Kotołak Ksin
Narnia (są, ale dość pobocznie)
Kroniki Czarnej Kompanii (Lampartołaki)
Terry Pratchett: Świat Dysku (minicykl Straży Miejskiej, a zwłaszcza Piąty Elefant)

Prawie-że-książki:
Wilkołak: Apokalipsa (uzupełniająco: Wampir: Maskarada i Mag: Wstąpienie)
nWoD" Werewolf: The Forsaken
Dungeons and Dragons: Księga Potworów

Gry komputerowe:
Disciples i Disciples II
King's Bounty: Legenda
Baldurs Gate

Co rozumiesz przez "Twórczoś Internetową"?

Numer Gadu-Gadu
1271088
Beryl Płeć:Kobieta
jej mroczny majestat

PostWysłany: 27-12-2008, 21:16   

Zegarmistrz napisał/a:
1) Co się dzieje z niewykorzystanym urlopem?

Masz obowiązek wykorzystać go do marca następnego roku. Jeśli się zwalniasz i nie zdążysz wykorzystać, pracodawca ci za niego płaci. Zdaje się, że nie można zamienić legalnie urlopu na kasę, jeśli człowiek zostaje w pracy.

Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 27-12-2008, 23:17   

Dzięki...

Odnośnie tych wilkołaków Shinigami

Warto jeszcze rzucić okiem na:

Exalted: Book of Exalted Powers: Lunars
oraz
Świat Czarownic

W obydwu pozycjach nie mamy do czynienia z wilkołakami sensu stricte, a raczej zmiennokształtnymi przybierającymi formy zwierząt...

Numer Gadu-Gadu
1271088
Shinigami-san Płeć:Kobieta
Straszny Pan Morderca

Grupy:
Lisia Federacja
Omertà
PostWysłany: 28-12-2008, 15:58   

Zegarmistrz napisał/a:

Co rozumiesz przez "Twórczoś Internetową"?

strona internetowa... reszta muszą być ksiażki naukowe (tak, mam mieć książki naukowe o wilkołakach... )
Dorwałam coś na allegro i jeszcze coś od kumpla tak wiec już sobie literaturę podmiotu wypełniłam.
Ale dziękuję za tytuły, zawsze się przydadzą, jeżeli moje propozycje zostaną odrzucone (co najprawdopodobniej nastąpi)

Numer Gadu-Gadu
1097863
Teukros Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 28-12-2008, 17:34   

Shinigami - na Google Books można znaleźć całkiem sporo publikacji na ten temat. Wejdź na http://books.google.com i wrzuć do wyszukiwarki co trzeba (nalepiej z ograniczeniem "ograniczony podgląd i pełen widok") - ja szukałem po "werewolf" i "vampire". Dostaniesz tyle opracowań i artykułów, że możba by napisać doktorat.

Z wydanych w Polsce (Google Books to literatura głównie anglojęzyczna) polecam Danse Macabre Stephena Kinga (wyd. Prószyński i Spółka, Warszawa 2005, ISBN 83-7337-835-9). Szeroko i przystępnie omawia występowanie wilkołaka i wampira w filmie i literaturze.

Możesz też popatrzeć na hasła "wilkołak" i "wampir" w Wikipedii (polskiej i anglojęzycznej). Cytowanie encyklopedii w pracy naukowej nie byłoby co prawda dobrym pomysłem, ale możesz rzucić okiem na przypisy i bibliografię.

Zdecydowanie odradzam sięganie po fantastykę czy podręczniki do gier fabularnych, chyba że jako przykłady na obecność we współczesnej kulturze masowej. Ale skoro piszesz o filmie, to nie ma sensu się rozdrabniać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Paweł Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 28-12-2008, 18:32   

Shinigami-san napisał/a:

strona internetowa... reszta muszą być ksiażki naukowe (tak, mam mieć książki naukowe o wilkołakach... )

Jeżeli chodzi o źródła naukowe do literatury przedmiotu to na pewno musi być to jakieś opracowanie/słownik, gdzie znajdziesz jakiekolwiek informacje o wilkołakach, np co to, kiedy się pojawiło w literaturze itp. Jak ja przygotowywałem pracę to Polonista zmusił mnie do wpisania "Słownika motywów literackich" Kopalińskiego, chociaż temat miałem o terapeutycznym wpływie muzyki i literatury dziecięcej. Stwierdził, że to matura z Języka polskiego, więc muzi być jakaś książka "naukowa". Co prawda ni razu tego nie użyłem, ale wpisać musiałem. Aha i pamiętaj, że nie mogą być to żadne "szkolne" leksykony, czy inne repetytoria. Niestety, jak się wybiera ambitne, bądź niecodzienne tematy, to trzeba się liczyć z tym, że będzie potem trudniej niż osobom opisującym motywy zbrodni, czy innych ogrodów.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Beryl Płeć:Kobieta
jej mroczny majestat

PostWysłany: 28-12-2008, 20:20   

Gdyby potrzebna ci była książka o samych wilkołakach, fajny jest Bohdan Baranowski - W kręgu upiorów i wilkołaków, dość stare, więc po bibliotekach powinno dać się znaleźć. Uniwertytet Wrocławski wydał z kolei w tym roku taką rzecz: "Od gotycyzmu do horroru: Wilkołak, wampir i Monstrum Frankensteina w wybranych utworach", więc jeśli jesteś z okolic, to jest szansa, że w czytelni uniwersyteckiej mogą mieć.

Znaczy: mają. I na paru innych bibliotekach uniwersyteckich, jak informuje Google też. Więc jeśli mieszkasz w większym mieście, spokojnie powinnaś móc się przejść do czytelni i sobie zamówić.

Doktor J Płeć:Mężczyzna
The Mad Scientist

PostWysłany: 28-12-2008, 20:50   

Czym różni się bishounen od biseinena?

Napotkałem takie oto zdanie w recenzji "Gundam Wing" na Tanuki: "Pięciu bishounenów, dwóch biseinenów – do wyboru, do koloru (...)" (recenzja by Inai Nerse)

Numer Gadu-Gadu
3731772
Keii Płeć:Mężczyzna
Hasemo

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 28-12-2008, 20:57   

Bishounen - piękny chłopiec, biseinen - piękny młodzieniec. Seinen odnosi się do starszych przedstawicieli płci męskiej.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Shinigami-san Płeć:Kobieta
Straszny Pan Morderca

Grupy:
Lisia Federacja
Omertà
PostWysłany: 28-12-2008, 22:16   

Dziękować wszystkim którzy ślą dobre rady na temat mojej jakże cudnej literatury podmiotu. Na pewno się przyda. A temat faktycznie.... mam niecodzienny ale ciekawy, mam jeden artykuł z czasopisma (bo może być), podręczik do Wilkołaka: Apokalipsy, coś z Harrego Pottera (nie znam tytułu dokładnego, kolega ma, to mi pożyczy) i ksiażkę Wilkołaki i Wampiry zamówioną z Allegro. No i wszystkie wasze propozycję :)
Naprawdę Dziękować wielkie :D Niech wam życie w dobrych animcach wynagrodzi

Numer Gadu-Gadu
1097863
Strona 114 z 144 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 113, 114, 115 ... 142, 143, 144  Następny
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi