Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Kto mi powie... |
Wersja do druku |
Lena100
Pani Cogito
Dołączyła: 15 Gru 2006 Skąd: Ze wsi, z dżungli, z lasu Status: offline
Grupy: Lisia Federacja
|
Wysłany: 26-12-2008, 16:33
|
|
|
A więc, Proszę Państwa:
Kiedy wyjdzie następny odcinek Kara no Kyoukai i Eve no Jikan?
I jak to jest z blejtramami? Poniżej jakiej ceny wiadomo, że to szajs? Czy malowanie na chińszczyźnie z góry skazane jest na niepowodzenie? Gdzie w Krakowie można dostać najtańsze i najlepsze? Do jakiej firmy pordukującej blejtramy macie największe zaufanie?
A na koniec - jak wykonać własny blejtram i gdzie w Krakowie (lub w internecie) zdobyć w miarę dobre i tanie materiały? Proszę, żeby ewentualny opis wykonywanych czynności i powstawania blejtramu był czytelny dla lekko tępego śmiertelnika (czyli dla mnie). Najmilej widziana historyjka obrazkowa :p
Z góry dziękuję za odpowiedzi. |
_________________ ようやく君は気がついたのさ。。。
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 26-12-2008, 17:25
|
|
|
Lena100 napisał/a: | Kiedy wyjdzie następny odcinek Kara no Kyoukai | Co to znaczy "następny"? Następny w ogóle, czy następny w sklepach?
Prawdziwie następny, czyli KnK6 będzie w kinach w Japonii 29 grudnia albo coś koło tego.
Gdzieś już na forum pisałem kiedy będą DVD z KnK5, IIRC 28 stycznia.
Co do blejtramu, patrz jaki materiał.
Zasadniczą cechą jest sztywność i równość - bo chodzi o to by dobrze napiąć płótno, ale też aby potem napięcie dawało się utrzymać. Większość tego co widzisz w sklepach to i tak szajs, bo to przemysłowo krojone miękkie i niewysuszone drewno. Ani porządnie na nim niczego nie napniesz, ani tym bardziej nie licz że z czasem będzie jak trzeba.
Tak naprawdę, to najlepiej upatrzeć sobie jakieś źródło w miarę twardego i suchego drewna, np. ze starego mebla, i z tego kroić deszczułki. A jak sama zagruntujesz płótno, to już możesz malować arcydzieło i liczyć że przetrwa długo... Jeżeli to mają być jedynie wprawki albo dzieła co do których nie masz ambicji by trwały stuleciami, nawet nie zastanawiaj się nad materiałami, pilnuj tylko by blejtram był w miarę równy i sztywny. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Lena100
Pani Cogito
Dołączyła: 15 Gru 2006 Skąd: Ze wsi, z dżungli, z lasu Status: offline
Grupy: Lisia Federacja
|
Wysłany: 26-12-2008, 20:39
|
|
|
wa-totem napisał/a: | chodzi o to by dobrze napiąć płótno |
Hmmm... właśnie, ale jak to zrobić? Rozciągnąć na ramie rączkami i powbijać gwoździe? Czy potrzebuję jakiegoś narzędzia?
Co do drewna nie powinnam mieć problemów, bo koło mojego domu stoi stodoła (tak, STODOŁA, huehueheu) pełna tego szlachetnego kruszcu.
I pytanie dodatkowe - jakie zastosowanie ma blejtram lniany, a jaki bawełniany? Jaka jest różnica w ich przeznaczeniu i właściwościach? Dodam, że maluję farbami olejnymi i raczej ich nie oszczędzam, znaczy maluję grubo. |
_________________ ようやく君は気がついたのさ。。。
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 27-12-2008, 00:12
|
|
|
Lena100 napisał/a: | właśnie, ale jak to zrobić? |
Po zamocowaniu, zwiększasz naprężenie rozklinowując - w każdym narożniku masz parę klinów która na to pozwala.
A płótna różnią się chłonnością, trwałością i twardością. To ostatnie też wpływa na to, jak idzie się je naprężyć.
Jeżeli masz dostęp do wysuszonego, w miarę twardego drewna na blejtramy, len wydaje się lepszym wyborem. Ale to bardzo osobiste preferencje. Spróbuj? |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Shizuku
Trochę poza sobą
Dołączyła: 15 Lis 2006 Skąd: Z pogranicza światów Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 27-12-2008, 00:31
|
|
|
Ktoś byłby na tyle uprzejmy i podałby mi jakie rozdziały TRC przynależą do jakich numerów tomów. Mam to tylko do 19 tomu, dalej nic... |
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 27-12-2008, 17:48
|
|
|
1) Co się dzieje z niewykorzystanym urlopem?
Shinigami-san napisał/a: | Wybrałam wilkołaki, w konspekcie musze mieć 3 dzieła... 1 internetowe i dwa jakieś inne. Mam problem... jeżeliby ktoś wiedział z czego mogę korzystać to poprosiłabym o tytuły ksiażek, nazwy i numer czasopisma jeżeli byłby jakiś wywiad czy cokolwiek... |
Książki:
Święta Księga Wilkołaka
Sirmarilion
Harry Potter (postacie Lupina i Fenrira Graybacka)
Kroniki Amberu, pięcioksiąg Merlina (brat Merlina w pewnym momencie zmienia się w wilkołaka, żeby dokopać Merlinowi)
Kedrigern i Wilkołaki
Kotołak Ksin
Narnia (są, ale dość pobocznie)
Kroniki Czarnej Kompanii (Lampartołaki)
Terry Pratchett: Świat Dysku (minicykl Straży Miejskiej, a zwłaszcza Piąty Elefant)
Prawie-że-książki:
Wilkołak: Apokalipsa (uzupełniająco: Wampir: Maskarada i Mag: Wstąpienie)
nWoD" Werewolf: The Forsaken
Dungeons and Dragons: Księga Potworów
Gry komputerowe:
Disciples i Disciples II
King's Bounty: Legenda
Baldurs Gate
Co rozumiesz przez "Twórczoś Internetową"? |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Beryl
jej mroczny majestat
|
Wysłany: 27-12-2008, 21:16
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | 1) Co się dzieje z niewykorzystanym urlopem?
|
Masz obowiązek wykorzystać go do marca następnego roku. Jeśli się zwalniasz i nie zdążysz wykorzystać, pracodawca ci za niego płaci. Zdaje się, że nie można zamienić legalnie urlopu na kasę, jeśli człowiek zostaje w pracy. |
_________________ Kiedy rozum śpi, mnożą się kurczaki. |
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 27-12-2008, 23:17
|
|
|
Dzięki...
Odnośnie tych wilkołaków Shinigami
Warto jeszcze rzucić okiem na:
Exalted: Book of Exalted Powers: Lunars
oraz
Świat Czarownic
W obydwu pozycjach nie mamy do czynienia z wilkołakami sensu stricte, a raczej zmiennokształtnymi przybierającymi formy zwierząt... |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Shinigami-san
Straszny Pan Morderca
Dołączyła: 03 Maj 2007 Skąd: Poznań/Inowrocław Status: offline
Grupy: Lisia Federacja Omertà
|
Wysłany: 28-12-2008, 15:58
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: |
Co rozumiesz przez "Twórczoś Internetową"? |
strona internetowa... reszta muszą być ksiażki naukowe (tak, mam mieć książki naukowe o wilkołakach... )
Dorwałam coś na allegro i jeszcze coś od kumpla tak wiec już sobie literaturę podmiotu wypełniłam.
Ale dziękuję za tytuły, zawsze się przydadzą, jeżeli moje propozycje zostaną odrzucone (co najprawdopodobniej nastąpi) |
_________________ "Nie jesteś zły. Jesteś po prostu źle ubrany"
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 28-12-2008, 17:34
|
|
|
Shinigami - na Google Books można znaleźć całkiem sporo publikacji na ten temat. Wejdź na http://books.google.com i wrzuć do wyszukiwarki co trzeba (nalepiej z ograniczeniem "ograniczony podgląd i pełen widok") - ja szukałem po "werewolf" i "vampire". Dostaniesz tyle opracowań i artykułów, że możba by napisać doktorat.
Z wydanych w Polsce (Google Books to literatura głównie anglojęzyczna) polecam Danse Macabre Stephena Kinga (wyd. Prószyński i Spółka, Warszawa 2005, ISBN 83-7337-835-9). Szeroko i przystępnie omawia występowanie wilkołaka i wampira w filmie i literaturze.
Możesz też popatrzeć na hasła "wilkołak" i "wampir" w Wikipedii (polskiej i anglojęzycznej). Cytowanie encyklopedii w pracy naukowej nie byłoby co prawda dobrym pomysłem, ale możesz rzucić okiem na przypisy i bibliografię.
Zdecydowanie odradzam sięganie po fantastykę czy podręczniki do gier fabularnych, chyba że jako przykłady na obecność we współczesnej kulturze masowej. Ale skoro piszesz o filmie, to nie ma sensu się rozdrabniać. |
|
|
|
|
|
Paweł
|
Wysłany: 28-12-2008, 18:32
|
|
|
Shinigami-san napisał/a: |
strona internetowa... reszta muszą być ksiażki naukowe (tak, mam mieć książki naukowe o wilkołakach... )
|
Jeżeli chodzi o źródła naukowe do literatury przedmiotu to na pewno musi być to jakieś opracowanie/słownik, gdzie znajdziesz jakiekolwiek informacje o wilkołakach, np co to, kiedy się pojawiło w literaturze itp. Jak ja przygotowywałem pracę to Polonista zmusił mnie do wpisania "Słownika motywów literackich" Kopalińskiego, chociaż temat miałem o terapeutycznym wpływie muzyki i literatury dziecięcej. Stwierdził, że to matura z Języka polskiego, więc muzi być jakaś książka "naukowa". Co prawda ni razu tego nie użyłem, ale wpisać musiałem. Aha i pamiętaj, że nie mogą być to żadne "szkolne" leksykony, czy inne repetytoria. Niestety, jak się wybiera ambitne, bądź niecodzienne tematy, to trzeba się liczyć z tym, że będzie potem trudniej niż osobom opisującym motywy zbrodni, czy innych ogrodów. |
|
|
|
|
|
Beryl
jej mroczny majestat
|
Wysłany: 28-12-2008, 20:20
|
|
|
Gdyby potrzebna ci była książka o samych wilkołakach, fajny jest Bohdan Baranowski - W kręgu upiorów i wilkołaków, dość stare, więc po bibliotekach powinno dać się znaleźć. Uniwertytet Wrocławski wydał z kolei w tym roku taką rzecz: "Od gotycyzmu do horroru: Wilkołak, wampir i Monstrum Frankensteina w wybranych utworach", więc jeśli jesteś z okolic, to jest szansa, że w czytelni uniwersyteckiej mogą mieć.
Znaczy: mają. I na paru innych bibliotekach uniwersyteckich, jak informuje Google też. Więc jeśli mieszkasz w większym mieście, spokojnie powinnaś móc się przejść do czytelni i sobie zamówić. |
_________________ Kiedy rozum śpi, mnożą się kurczaki. |
|
|
|
|
Doktor J
The Mad Scientist
|
Wysłany: 28-12-2008, 20:50
|
|
|
Czym różni się bishounen od biseinena?
Napotkałem takie oto zdanie w recenzji "Gundam Wing" na Tanuki: "Pięciu bishounenów, dwóch biseinenów – do wyboru, do koloru (...)" (recenzja by Inai Nerse) |
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 28-12-2008, 20:57
|
|
|
Bishounen - piękny chłopiec, biseinen - piękny młodzieniec. Seinen odnosi się do starszych przedstawicieli płci męskiej. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Shinigami-san
Straszny Pan Morderca
Dołączyła: 03 Maj 2007 Skąd: Poznań/Inowrocław Status: offline
Grupy: Lisia Federacja Omertà
|
Wysłany: 28-12-2008, 22:16
|
|
|
Dziękować wszystkim którzy ślą dobre rady na temat mojej jakże cudnej literatury podmiotu. Na pewno się przyda. A temat faktycznie.... mam niecodzienny ale ciekawy, mam jeden artykuł z czasopisma (bo może być), podręczik do Wilkołaka: Apokalipsy, coś z Harrego Pottera (nie znam tytułu dokładnego, kolega ma, to mi pożyczy) i ksiażkę Wilkołaki i Wampiry zamówioną z Allegro. No i wszystkie wasze propozycję :)
Naprawdę Dziękować wielkie :D Niech wam życie w dobrych animcach wynagrodzi |
_________________ "Nie jesteś zły. Jesteś po prostu źle ubrany"
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|