Kto mi powie... |
Wersja do druku |
Nanami
Hodor.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne House of Joy
|
Wysłany: 16-01-2009, 23:35
|
|
|
Mój sposób działa tylko na te anime wydane w formacie mkv.
1. MKVextractGUI
Na początek za pomocą tego programu z pliku mkv wycinasz cała ścieżke dzwiekowa.
2. mp3DirectCut
Przycinasz sobie odpowiednio te mp3 i zapisujesz. |
|
|
Loko
Aspect of Insanity
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 17-01-2009, 12:31
|
|
|
kurde akurat to anime mam w avi |
_________________ That is all in your head.
I am and I are all we. |
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 17-01-2009, 13:32
|
|
|
Więc do wyciągnięcia dźwięku użyj VirtualDub. Będziesz tylko musiał w ustawieniach znaleźć kompresję audio (nie pamiętam gdzie jest) i ustawić ją na mp3 44khz i 128kbps (lub wyższe) - inaczej podczas oddzielania dźwięku dostaniesz gigantyczny nieskompresowany plik, którego nie potniesz. (prawdopodobnie też nie za bardzo odtworzysz) |
|
|
Nanami
Hodor.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne House of Joy
|
Wysłany: 17-01-2009, 14:01
|
|
|
Ewentualnie jesli takowe ustawienia kompresji gdzies wcieło, to wyciagnij te wav i uzyj CDex do zmiany formatu na mp3. |
|
|
Loko
Aspect of Insanity
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 17-01-2009, 15:17
|
|
|
okej już posiadam, dzięki w szczególności dla Nanami. |
_________________ That is all in your head.
I am and I are all we. |
|
|
|
|
Dred
Policenaut
|
Wysłany: 17-01-2009, 16:00
|
|
|
Cytat: | Więc do wyciągnięcia dźwięku użyj VirtualDub. Będziesz tylko musiał w ustawieniach znaleźć kompresję audio (nie pamiętam gdzie jest) i ustawić ją na mp3 44khz i 128kbps (lub wyższe) - inaczej podczas oddzielania dźwięku dostaniesz gigantyczny nieskompresowany plik, którego nie potniesz. (prawdopodobnie też nie za bardzo odtworzysz) |
Co za brednie. I wcale nie taki gigantyczny. Maksymalnie 300 mega. Oczywiście, że da się odtworzyć. W Winampie (tudzież w innym playerze multimediów), Audacity, Creative WaveStudio. Bez problemu. Przciąć w tych dwóch ostatnich także się da i nawet zapisać w mp3! |
_________________ Znajdźcie sobie świry uczciwą pracę zamiast przebierać się w czyjeś stare łachy i powtarzać w kółko: "Patrzcie jestem głupim średniowiecznym bucem i mam make up i obcisłe rajtuzy" |
|
|
|
|
Morg
|
Wysłany: 17-01-2009, 16:36
|
|
|
Przepraszam, że sie wtrącam nie mając zielonego pojęcia o VirtualDubie i jemu podobnych programach.
Set Abominae napisał/a: | Co za brednie. I wcale nie taki gigantyczny. Maksymalnie 300 mega. |
Rozumiem, że kilkusetmegowy 25-minutowy plik muzyczny nie jest dla Ciebie gigantyczny? Dla mnie (mimo, że mam 500GB miejsca) jednak jest. Przypuszczam, że dla innych również. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
|
Wysłany: 17-01-2009, 19:03
|
|
|
Ok. Może faktycznie z tym odtwarzaniem nie mam racji. Za to jak napisał Morg: 300mb i ok 24min pliku audio to JEST dużo. Zwłaszcza w przypadku, kiedy potrzebujemy z tego niewielki wycinek, a plik ma docelowo być tylko odsłuchiwany.
Co do programów, którymi można ciąć takie pliki: ten podany przez Nanami jest o tyle fajny, że waży poniżej MB, nie wymaga instalacji i jest w miarę intuicyjny w obsłudze. |
|
|
Doktor J
The Mad Scientist
|
Wysłany: 19-01-2009, 19:53
|
|
|
Kto mi powie, dlaczego niektóre pliki *.mkv na moim komputerze się strasznie tną, szczególnie w momentach najbardziej emocjonujących strzelanin. Obstawiam kilka powodów:
- Przepełnienie dysku (poniżej 500 MB wolnego miejsca - zepsuła się nagrywarka DVD).
- Dysk od bardzo dawna niedefragmentowany (zrobiłem eksperyment i odtwarzałem ze świeżo sformatowanego pendrive'a i jakby trochę pomogło).
- Zbyt słaby komputer.
Mój sprzęt jest skromny, bo ponad czteroletni:
- Pentium 4 3.0 GHz
- 512 MB RAM
- GeForce 5200 128 MB
- HDD 160 GB (podzielony na trzy dyski: 2x 70 GB i 1x 20 GB)
Ostatnio mam trochę więcej pieniędzy i zastanawiam się nad małą inwestycją w sprzęt.
Jakiś pomysł co zrobić z tym fantem? |
|
|
Morg
|
Wysłany: 19-01-2009, 19:58
|
|
|
Podejrzewałbym zbyt słaby sprzęt (na oglądanie h264), ale masz lepszy niż mój, a mnie wszystko chodzi jak trzeba. Próbowałeś może zastosować metodę, którą Totem opisał w tym temacie? |
|
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 19-01-2009, 20:24
|
|
|
Procesor ma szansę nie wyrabiać, warto spróbować DivXa 7 - http://www.divx.com/en/downloads . Weźmie na siebie odtwarzanie plików H264. Uwaga - instalujesz TYLKO DivX Plus DirectShow Filters - H.264 Decoder, później w FFDShow Video Decoder wyłączasz obsługę H.264/AVC. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
Doktor J
The Mad Scientist
|
Wysłany: 19-01-2009, 21:13
|
|
|
Hmm... zastosowałem się do rady Cracka i tylko trochę pomogło. Nadal zarywa w momenatch gdzie jest dużo rozbłysków. Nie wiem czy chodzi o problem z h264, bo anime jest dość stare (Hellsing), może to po prostu mój zamulony komputer. Wezmę się za wyczyszczenie tego napędu DVD (klapka od kurzu się nie otwiera - chyba), wypalę wszystko i zdefragmentuję dyski. |
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 19-01-2009, 21:48
|
|
|
Oglądając radzę zamknąć wszystkie programy- nawet komunikator czy utorrent- parę % zużycia procesora robi różnicę. |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
Doktor J
The Mad Scientist
|
Wysłany: 19-01-2009, 22:33
|
|
|
Przed chwilą zwolniłem 5 GB dysku. Skok wydajności jest duży. Nareszcie mogę zobaczyć jak Alucarda szatkują pociski.
Dzięki wszystkim za rady - jednak komp jest zbyt zawalony <bierze się za czyszczenie nagrywarki DVD> |
|
|
Shinigami-san
Straszny Pan Morderca
Dołączyła: 03 Maj 2007 Skąd: Poznań/Inowrocław Status: offline
Grupy: Lisia Federacja Omertà
|
|
|
|
|
|