Kto mi powie... |
Wersja do druku |
Asthariel
Lis
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 31-01-2009, 16:17
|
|
|
Też to mam, póki co lepiej przerzucić się na Netsprinta. |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 31-01-2009, 16:18
|
|
|
korsarz napisał/a: | Czy tylko u mnie tak jest, czy w ogóle coś się z google potentegowało? |
Google oznaczyło cały internet jako szkodliwy, lol!!!
Ahaha~!
Wiedziałem, normalnie WIEDZIAŁEM!!! |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 31-01-2009, 16:21
|
|
|
Chyba to coś chwilowego, u mnie nic się nie dzieje. Nuda! XD |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Velg
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 31-01-2009, 16:25
|
|
|
Mi też google oznacza cały net jako szkodliwy ;) Zawsze wiedziałem, że cały Internet to jeden wielki SPISEK! :D |
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 31-01-2009, 16:40
|
|
|
Google oznaczyło caly internet jako szkodliwy tylko dla niektórych :D według Gugla internet nie jest dla mnie szkodliwy :D buhaha |
_________________ ...
|
|
|
|
|
korsarz
a taki jeden...
|
|
|
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
|
Wysłany: 02-02-2009, 14:52
|
|
|
Kto mi powie, dlaczego Shrike został przetłumaczony na Chyżwar? Szczerze mówiąc to jedna z tych zagadek Hyperiona, które były mi przez dość długi (pół książki, potem się przyzwyczaiłem) czas solą w oku. Przy czym zaznaczam, że jeszcze do końca Hyperiona nie dotarłem (o tomach kolejnych nie mówiąc). |
_________________ ...
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 02-02-2009, 14:58
|
|
|
My też nie wiemy. Podejrzewam, że po prostu Dzierzba nie brzmi równie niepokojąco co Shrike. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
|
Wysłany: 02-02-2009, 15:00
|
|
|
No w sumie... To w takim razie jeszcze jedno pytanie z tej serii:
Jak to jest z tymi awatarami? Zawsze myślałem, że Awatar Hastura jest formą poprawną, a tymczasem w Hyperionie z uporem maniaka stwierdzają, że jest to awatara, a nie awatar... Któraś forma jest bardziej poprawna, niż druga? |
_________________ ...
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 02-02-2009, 15:09
|
|
|
Słownik internetowy PWN podaje awatarę, "Słownik mitów i tradycji kultury" Kopalińskiego awatara (acz o ile pamiętam Kopaliński nie jest w indologii zbytnim ekspertem), polska Wiki podaje oba określenia. Ciężko mi się wypowiadać, ale niewykluczone, że obie wersje są równoprawne (choć awatar popularniejszy, jako anglicyzm). |
|
|
|
|
|
Sonfire
Dla Ciebie Piotr-san ;).
|
Wysłany: 02-02-2009, 15:42
|
|
|
To niech mi ktoś wytłumaczy to co jest od lat moim utrapieniem.
Czemu fałszerze nie podrabiają monet? Stop metalu podobnego do euro czy nawet polskich złoty można by łatwo uzyskać po próbach, a same ozdobienia zrobił by nie jeden "artysta" znający się na rzeczy. Myślę, że zysk nie był by do końca tak opłacalny jak papierki, ale za to minimalne prawdopodobieństwo wykrycia ;). |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 02-02-2009, 15:53
|
|
|
Podrabiają. Tylko zazwyczaj podróbki są mocno dziadowskie, bo obawiam się, że potrzebna jest naprawdę specjalistyczna maszyneria, której w garażu nie schowasz - a zyski jak sam mówisz są mniejsze, więc ryzyko niewarte świeczki. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 02-02-2009, 16:34
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | Podrabiają. Tylko zazwyczaj podróbki są mocno dziadowskie, bo obawiam się, że potrzebna jest naprawdę specjalistyczna maszyneria, której w garażu nie schowasz - a zyski jak sam mówisz są mniejsze, więc ryzyko niewarte świeczki. |
Nie?
Góra trzy miesiące temu pod warszawą aresztowane "szajkę" spryciarzy działającą w jakiejś fabryce. Jeden z nich wprowadził w maszynerie wzór pięciozłotówki i jak szefostwo nie patrzyło stukali sobie krótkie serie. Proceder trwał parę lat... Nie złapali ich, bo monety produkowali na "drobne wydatki", po kilka w jednej partii. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 02-02-2009, 16:46
|
|
|
Vodh napisał/a: | No w sumie... To w takim razie jeszcze jedno pytanie z tej serii:
Jak to jest z tymi awatarami? Zawsze myślałem, że Awatar Hastura jest formą poprawną, a tymczasem w Hyperionie z uporem maniaka stwierdzają, że jest to awatara, a nie awatar... Któraś forma jest bardziej poprawna, niż druga? | Zasadniczo poprawną jest forma "awatara" (Sanskryt: अवतार, Avatāra). Awatar jest anglicyzmem. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 03-02-2009, 11:49
|
|
|
O co chodzi z tą akcją fiskusu? Jak obecnie wygląda status prawny sprzedawanie na Allegro? Jest nadal legalne? |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
|