Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Kto mi powie... |
Wersja do druku |
Shizuku
Trochę poza sobą
Dołączyła: 15 Lis 2006 Skąd: Z pogranicza światów Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 03-02-2009, 12:08
|
|
|
O co chodzi z tą ekskomuniką na lefrebrystów? (Nie wiem czy dobrze napisałam). Czemu wykluczono ich z kościoła, a teraz znowu przyłączono? Zrobili coś złego czy coś? |
|
|
darksamurai
Głupiec z wyboru
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 03-02-2009, 13:40
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | O co chodzi z tą akcją fiskusu? Jak obecnie wygląda status prawny sprzedawanie na Allegro? Jest nadal legalne? | W myśl ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej, działalnością gospodarczą jest zarobkowa działalność wytwórcza, budowlana, handlowa, usługowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i wydobywanie kopalin złóż, a także działalność zawodowa, wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły.
Wielu handlujących na allegro "zapomina" że jeżeli wielokrotnie wystawiają podobne przedmioty, a zysk na tych transakcjach stanowi sporą część ich dochodów, to de facto prowadzą działalność i powinni się zarejestrować i zacząć dać się gwałcić fiskusowi.
Do tego dochodzi kwestia PCC, transakcja >1'000zł gdzie stronami są dwaj obywatele podlega opodatkowaniu, 2% ma płacić kupujący - o tym ludzie na allegro też zapominają nagminnie.
Cóż, mamy kryzys, to PO szuka komu by tu jeszcze zabrać... normalka? |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 04-02-2009, 16:48
|
|
|
Jestem w dość dziwnej dla mnie sytuacji. Znaczy - nie wiem co zrobić. Kwestia, uczulam, jest wyjątkowo głupia, więc jak ktoś złapie się za głowę po przeczytaniu posta, to ostrzegałem.
Ogólnie sytuacja wygląda tak: jestem w liceum, w drugiej klasie. Moja klasa ma 31 osób - siłą rzeczy nie znam się bliżej ze wszystkimi. Przedwczoraj dostałem - jak wszyscy w klasie - zaproszenie na osiemnaste urodziny od dwóch koleżanek (ten sam dzień, impreza łączona), których właśnie bliżej nie znam.
Tutaj właśnie zaczynają się moje dylematy. Z tego co wiem, to po przyjściu na taką imprezę, wypada się potem zrewanżować - czyli zaprosić na swoje urodziny. Problem w tym, że ja żadnej wielkiej imprezy nie planuję organizować. Kolejna, chyba ważniejsza, kwestia to to, że z rozmów z innymi wnioskuję, że będzie to zwyczajna "popijawa", czyli ten typ zabawy, który zdecydowanie mi nie odpowiada.
Chętnie więc bym był nieobecny, ale idą chyba wszyscy. Poza tym ciężko mi znaleźć jakiś powód do odmowy. Zdecydować się muszę do jutra. Ktoś mi pomoże co powiniennem w takiej sytuacji zrobić, żeby wyszło to w miarę naturalnie? |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 04-02-2009, 16:56
|
|
|
Ja bym poszła. Nie wszyscy z moich znajomych robili imprezy, ale nikt nie domagał się rewanżu. Baw się dobrze i patrz jak rozwija się sytuacja. Zawsze w trakcie trwania imprezy można powołać się na zuych rodzicieli i wyjść wcześniej. |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 04-02-2009, 16:58
|
|
|
Morg, ja na paru urodzinach byłem a swoich nigdy nie organizowałem, więc ten problem to nie problem, a w każdym razie nie powinien być. Jeżeli chcesz się 'pokazać' żeby nie było, że jesteś aspołeczny, to możesz np. wpaść na pierwsze dwie godziny, po czym pożegnać się z paroma osobami i się zmyć po angielsku. Będzie odhaczone że byłeś no i trafisz pewnie na tę bardziej kulturalną część imprezy.
Natomiast jeżeli nie masz ochoty to może po prostu powiedz, że nie bardzo masz ochotę i nie idź w ogóle? Nie powinno Cię to narazić na lincz, a jeżeli narazi, to tym mniej warto się poświęcać dla takich ludzi, tyle ode mnie ^^ |
_________________ ...
|
|
|
|
|
Morg
|
Wysłany: 04-02-2009, 17:22
|
|
|
Ok, dzięki. Chyba rzeczywiście najlepiej będzie, jak pójdę - jeśli coś, to conajwyżej wcześniej wyjdę. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 04-02-2009, 17:36
|
|
|
Ja w ogóle się dziwię, że można spotykać niemal codziennie przez półtora roku nawet większą grupe osób i nie znać wszystkich. Zależy to też od pojęcia bliższej znajomości, ale nie jest to chyba orientacja w drobnych szczegółach zachowań i gustów, prawda? Zaznaczę tylko, że nie uważam się za szczególnie towarzyskiego człowieka, ale takiego problemu nigdy nie miałem.
Natomiast co do imprezy - dobrze by było gdybys poszedł. Poza zakupem upominków nic nie tracisz (też mi wielka strata zresztą), możesz poznać jakieś fajne osoby, a obok tego wszystkiego ucieszysz innych swoim przybyciem :D. Obowiązku rewanżu nie ma, szczególnie że nie projektujesz własnej imprezy. |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Morg
|
Wysłany: 04-02-2009, 17:44
|
|
|
Celem wyjaśnienia.
BOReK napisał/a: | Zależy to też od pojęcia bliższej znajomości, ale nie jest to chyba orientacja w drobnych szczegółach zachowań i gustów, prawda? |
Miałem na myśli znajomość pozaszkolną. Takiej, przynajmniej dla mnie, nie sposób ze wszystkimi nawiązać, nie ze wszystkimi też się chce (acz to nie ten przypadek akurat). |
|
|
|
|
Samuel
Dinozaur
|
Wysłany: 05-02-2009, 10:20
|
|
|
Morg: Co najwyżej zaplanuj sobie drogę ucieczki, gdybyś np. po godzinie stwierdził, że towarzystwo zupełnie Ci nie odpowiada. Ale iść warto. Byłem na wielu imprezach, które zapowiadały się na totalne porażki, a bawiłem się naprawdę świetnie. |
_________________ ॐ भूर्भुवः स्वः । तत् सवितुर्वरेण्यं ।
भर्गो देवस्य धीमहि । धियो यो नः प्रचोदयात् ॥ |
|
|
|
|
Loko
Aspect of Insanity
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 05-02-2009, 14:26
|
|
|
Dlaczego gdy włączam kompa, zaraz po ekranie powitalnym od razu widzę pulpit mimo że ustawiłem hasło? |
_________________ That is all in your head.
I am and I are all we. |
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 06-02-2009, 11:56
|
|
|
Kupiłem sobie nową klawiaturę. Nie wyróżnia się niczym, gdyby nie fakt, że na jej klawiaturze znajduje się pokaźny, klawisz z symbolem hilal. Jego wciskanie nie przynosi żadnych efektów. Do czego może służyć? |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Shizuku
Trochę poza sobą
Dołączyła: 15 Lis 2006 Skąd: Z pogranicza światów Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 08-02-2009, 02:03
|
|
|
Zeg, pewnie wysadzałeś jedno miasteczko w powietrze za każdym razie, gdy naciskałeś guzik^_^ A tak na serio to nie wiem.
Jak usunać paprochy z szczelin w laptopie? Cyrklem nie wychodzi... |
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 08-02-2009, 02:42
|
|
|
To niech siedzą i wszystkiego najlepszego im życzę :D znajdź dwa podobne, przesuń blisko siebie, udziel ślubu... Może nie pomoże, ale przynajmniej będziesz miała poczucie, że zrobiłaś dla społeczności paprochów coś dobrego. A na noc możesz na przykład położyć laptopa do góry nogami na klasycznej klawiaturze od komputera, jeżeli państwo paprochowie będą spodziewać się małych paproszków, to propozycja przeprowadzki do większego mieszkania powinna im się wydać dość kusząca.
przepraszam, to faza... |
_________________ ...
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 08-02-2009, 02:50
|
|
|
Możesz spróbować sprężonym powietrzem (sprzedają takie w puszkach), ewentualnie jakąś igłą, powinna być chyba cieńsza od cyrkla. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|