Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Kto mi powie... |
Wersja do druku |
moshi_moshi
Szara Emonencja
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 08-04-2009, 10:24
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | ...nie na na XIV-wiecznym stylu architektonicznym. |
XII-wiecznym! Znaczy w XIV wieku on oczywiście jeszcze sobie trwał, ale początek to XII wiek ;) |
|
|
Dred
Policenaut
|
Wysłany: 08-04-2009, 14:04
|
|
|
Cytat: | Równie dobrze możnaby zapytać co owe strzeliste budowle wspólnego mają z jasnowłosymi barbarzyńcami najeżdżającymi zachodnią Europę. |
Tylko tyle, że mądrzy ludzie epoki renesansu chcieli naznaczyć, że odcinają się od średniowiecza. Zatem styl architektoniczny stosowany w XII wieku nazwano na cześć prymitywnych (w ich mniemaniu) gotów.
Nadal dla mnie rock i metal gotycki mają tytle wspólnego z tradycją średniowiecza, co grindcore z muzyką Mozarta, czy Bacha. |
_________________ Znajdźcie sobie świry uczciwą pracę zamiast przebierać się w czyjeś stare łachy i powtarzać w kółko: "Patrzcie jestem głupim średniowiecznym bucem i mam make up i obcisłe rajtuzy" |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 08-04-2009, 14:08
|
|
|
Cytat: | Nadal dla mnie rock i metal gotycki mają tytle wspólnego z tradycją średniowiecza, co grindcore z muzyką Mozarta, czy Bacha.
|
Cieszę się, że przeczytałeś mojego posta ze zrozumieniem. Współczesny gothic nie nawiązuje do gotyku, ale do gotycyzmu - lubującego się w mistycyzmie, tajemniczych zamczyskach, duchach, upiorach i inszej cholerze.
Cytat: | Tylko tyle, że mądrzy ludzie epoki renesansu chcieli naznaczyć, że odcinają się od średniowiecza. Zatem styl architektoniczny stosowany w XII wieku nazwano na cześć prymitywnych (w ich mniemaniu) gotów. |
I uważasz, że jest to bardziej uzasadniona i logiczna nazwa? Swoją drogą nazwy ludów piszemy dużą literą. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Dred
Policenaut
|
Wysłany: 08-04-2009, 14:36
|
|
|
Cytat: | Cieszę się, że przeczytałeś mojego posta ze zrozumieniem. Współczesny gothic nie nawiązuje do gotyku, ale do gotycyzmu - lubującego się w mistycyzmie, tajemniczych zamczyskach, duchach, upiorach i inszej cholerze. |
Przeczytałem. Do tej pory pojęcia gotycyzmu nie znałem, a na Wiki nie wspomniano nawet słówkiem o tych dziwactwach.
Cytat: | I uważasz, że jest to bardziej uzasadniona i logiczna nazwa? |
Tego nie powiedziałem. |
_________________ Znajdźcie sobie świry uczciwą pracę zamiast przebierać się w czyjeś stare łachy i powtarzać w kółko: "Patrzcie jestem głupim średniowiecznym bucem i mam make up i obcisłe rajtuzy" |
|
|
|
|
vries
|
|
|
|
|
CainSerafin -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 08-04-2009, 19:02
|
|
|
Aż mi głupio się wtrącać do dyskusji o gotyku, ale muszę podziękować za wszystkie propozycje. Na pewno sprawdzę The Gathering polecone mi przez Altruistę i Costy'ego, ale reszta też zapowiada się ciekawie.
Poza tym rzeczywiście wygląda na to, że słucham gotyckiego metalu. W sprawie gatunków muzycznych jestem jednak całkowitym ignorantem i stosuję jedynie podział: podoba mi się/nie podoba. I nie żadne brrr... tylko kwik! Można paść trupem przeglądając niezwykle klimatyczne (gotyckie?) zdjęcia niektórych zespołów. |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 08-04-2009, 20:37
|
|
|
CainSerafin napisał/a: | Aż mi głupio się wtrącać do dyskusji o gotyku, ale muszę podziękować za wszystkie propozycje. Na pewno sprawdzę The Gathering polecone mi przez Altruistę i Costy'ego, ale reszta też zapowiada się ciekawie. |
Gathering grał generalnie siermieżny, mocno schematyczny gotycki metal marnej próby, natomiast jedna płyta niewątpliwie im się udała i jest to "How to measure the Planet", w moim odczuciu jedna z ciekawszych płyt lat dziewiędziesiątych. Szczególnie polecam edycję dwupłytową z tytułowym, pinkfloydowskim opus magnum.
CainSerafin napisał/a: |
Poza tym rzeczywiście wygląda na to, że słucham gotyckiego metalu. W sprawie gatunków muzycznych jestem jednak całkowitym ignorantem i stosuję jedynie podział: podoba mi się/nie podoba. I nie żadne brrr... tylko kwik! Można paść trupem przeglądając niezwykle klimatyczne (gotyckie?) zdjęcia niektórych zespołów. |
A słuchając ich muzyki mogą zwiędnąć uszy. |
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 08-04-2009, 20:56
|
|
|
CainSerafin, przy sporej ilości odmian metalu (a już zwłaszcza tych w dowolnym stopniu związanych z power metalem) sami wykonawcy mają dość blade pojęcie co klasyfikuje się do jakiego gatunku, więc nie masz się totalnie czym przejmować, znajdujesz się pośród większości słuchaczy. W celu naprawdę dobrego zorientowania się w wszelakich tych odmianach i różnicach między nimi zachodzących trzeba mieć wyraźne zainteresowanie (czy mówiąc mniej uprzejmie - niezłego zajoba) w tym kierunku, bo trzeba będzie wysłuchać ogromnej ilości kapel z świadomością, że większość i tak ci nie podejdzie.
Grisznak napisał/a: | Gathering grał generalnie siermieżny, mocno schematyczny gotycki metal marnej próby, natomiast jedna płyta niewątpliwie im się udała i jest to "How to measure the Planet", w moim odczuciu jedna z ciekawszych płyt lat dziewiędziesiątych. Szczególnie polecam edycję dwupłytową z tytułowym, pinkfloydowskim opus magnum. |
Tak z ciekawości - kto grał gotycki metal "dobrej próby" więc, skoro TG wedle twojej klasyfikacji tu się nie łapie? Tak gwoli ścisłości - to dla mnie cały ten nurt jest ekhm...umiarkowanie interesujący, ale też i z tego tytułu nie grzebałem nigdy w nim za mocno i zastanawiam się, czy coś ciekawego mnie ominęło, czy to po prostu różnica zdań. |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 08-04-2009, 21:05
|
|
|
Cytat: | Tak z ciekawości - kto grał gotycki metal "dobrej próby" więc, skoro TG wedle twojej klasyfikacji tu się nie łapie? Tak gwoli ścisłości - to dla mnie cały ten nurt jest ekhm...umiarkowanie interesujący, ale też i z tego tytułu nie grzebałem nigdy w nim za mocno i zastanawiam się, czy coś ciekawego mnie ominęło, czy to po prostu różnica zdań. |
Raczej różnica zdań, choć powiem szczerze, że dwie pierwsze płyty polskiego Artrosis nawet przypadły mi do gustu, umiejętnie łączyli normalny, kobiecy śpiew (dobra, zajeżdżający nieco Closterkellerem) z progresywnymi, niekiedy wręcz "karmazynowymi" wstawkami i klasycznie metalowymi riffami. Co tam grali dalej - nie wiem, bo po trzeciej płycie, która była słaba i nijaka, straciłem nimi zainteresowanie. Zresztą, wzmiankowany Closterkeller nagrał co najmniej kilka udanych płyty, takich jak "Scarlet", "Cyan" czy najmroczniejsza chyba "Graphite".
Dorzuciłbym Devil Doll, kapitalny zespół, balansujący gdzieś pomiędzy gotykiem, metalem a teatrem, podobnie jak Arcturus z czasów "La Masquarade Infernale". |
|
|
|
|
|
RepliForce
Vongola Boss
Grupy: Omertà
|
Wysłany: 08-04-2009, 22:21
|
|
|
E takie pytanie lekko wyjęte z wątku, ale szykuje sie wolna, a Tusbasa Chronicle sobie raczej nie oglądne
O czym jest Neon Genesis Evangelion? Bo widziałem w Stepmani opening i trochę mnie odstraszył, taki stary klimat, stara kreska i takie mechy typu "zniszczymy świat, bedzie wojna przez 1000 lat i na ziemi wszystko sie wykrwawi> |
_________________ "Bo to właśnie niebo pozwala fruwać chmurom po swoim bezkresie"
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 08-04-2009, 22:27
|
|
|
Proszę. |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
RepliForce
Vongola Boss
Grupy: Omertà
|
Wysłany: 08-04-2009, 23:56
|
|
|
Ekhem
chodziło mi o zwykła poradę, bo po ostatniej recenzji odechciało mi się ich czytać |
_________________ "Bo to właśnie niebo pozwala fruwać chmurom po swoim bezkresie"
|
|
|
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 09-04-2009, 00:34
|
|
|
To poproś kogoś z rodziny, żeby ci przeczytał na głos. Albo ogranicz się do obłypania gwiazdek po prawej stronie, a jako recenzję potraktuj te dwa zdania pod obrazkiem. Są na tyle krótkie, że przeczytanie ich nie powinno nastręczać większych problemów i jestem pewien, że uda Ci się wygospodarować nieco cennego czasu aby przebrnąć przez tę jakże wymagającą lekturę. A jeżeli masz jakieś konkretne uwagi pod adresem ogółu recenzji na anime.tanuki.pl to może spróbuj je jakoś sformułować.
Ewentualnie naucz się korzystać z google i wikipedii, albo animenewsnetwork.com, tudzież myanimelist.net. Powodzenia i wesołych świąt.
P.S. Do tłumaczenia artykułów z MAL czy ANN (albo angielskiej wikipedii) polecam translate.google.com i słownik na kolanach, albo znajomego/członka rodziny który pomoże przetłumaczyć. Ogólny sens powinieneś załapać w czasie krótszym, niż ten wymagany na obejrzenie w całości dwóch odcinków anime. |
_________________ ...
|
|
|
|
|
Loko
Aspect of Insanity
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 09-04-2009, 02:20
|
|
|
Miałbym nietypowe pytanie, otóż mam dostępne tylko 11 tomów mangi Fullmetal Alchemist, (jeśli ktoś ich nie czytał nie ma sensu włączać spoilera bo i tak nie pojmie o co chodzi, a jeśli zamierza je przeczytać to może się dowiedzieć czegoś czego nie chce)
- Spoiler: pokaż / ukryj
- w jednym z nich, Barry The Chopper zostaje rozwalony na kawałki przez własne ciało, potem bierze ono część zbroi ze znakiem i tu się wątek urywa... Pytanie: czy Barry wtedy zginął? Może to dziwne prosić o spoiler, ale jakoś ta myśl nie daje mi spokoju
MegamanNoTsukaima napisał/a: | bo po ostatniej recenzji odechciało mi się ich czytać |
a co to była za recenzja? |
_________________ That is all in your head.
I am and I are all we. |
|
|
|
|
Dred
Policenaut
|
Wysłany: 09-04-2009, 09:27
|
|
|
Cytat: | bo po ostatniej recenzji odechciało mi się ich czytać |
Zatem oświadczam, iż w związku z tym, że co niektóre lektury szkolne są nudne, odechciało mi się czytać jakichkolwiek liter. ;] ;]
Cytat: | Tak z ciekawości - kto grał gotycki metal "dobrej próby" |
W sumie co do gotyku, to też "przyswajam" niewiele z nowości (oprócz ostatniego albumu Therion, który przyśmierdywał mi starym, dobrym Genesis).
Uwielbiam słuchać Celtic Frost z płyt "To Mega Therion" i "Into The Pandemonium". Na pewno nie jest to "czysty" gotyk, ale wiele jego charakterystycznych elementów często można usłyszeć. |
_________________ Znajdźcie sobie świry uczciwą pracę zamiast przebierać się w czyjeś stare łachy i powtarzać w kółko: "Patrzcie jestem głupim średniowiecznym bucem i mam make up i obcisłe rajtuzy"
Ostatnio zmieniony przez Dred dnia 09-04-2009, 09:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|