FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 129, 130, 131 ... 142, 143, 144  Następny
  Kto mi powie...
Wersja do druku
moshi_moshi Płeć:Kobieta
Szara Emonencja

Status: offline

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
WOM
PostWysłany: 08-04-2009, 10:24   

Ysengrinn napisał/a:
...nie na na XIV-wiecznym stylu architektonicznym.

XII-wiecznym! Znaczy w XIV wieku on oczywiście jeszcze sobie trwał, ale początek to XII wiek ;)

Policenaut

PostWysłany: 08-04-2009, 14:04   

Cytat:
Równie dobrze możnaby zapytać co owe strzeliste budowle wspólnego mają z jasnowłosymi barbarzyńcami najeżdżającymi zachodnią Europę.

Tylko tyle, że mądrzy ludzie epoki renesansu chcieli naznaczyć, że odcinają się od średniowiecza. Zatem styl architektoniczny stosowany w XII wieku nazwano na cześć prymitywnych (w ich mniemaniu) gotów.
Nadal dla mnie rock i metal gotycki mają tytle wspólnego z tradycją średniowiecza, co grindcore z muzyką Mozarta, czy Bacha.

Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 08-04-2009, 14:08   

Cytat:
Nadal dla mnie rock i metal gotycki mają tytle wspólnego z tradycją średniowiecza, co grindcore z muzyką Mozarta, czy Bacha.

Cieszę się, że przeczytałeś mojego posta ze zrozumieniem. Współczesny gothic nie nawiązuje do gotyku, ale do gotycyzmu - lubującego się w mistycyzmie, tajemniczych zamczyskach, duchach, upiorach i inszej cholerze.

Cytat:
Tylko tyle, że mądrzy ludzie epoki renesansu chcieli naznaczyć, że odcinają się od średniowiecza. Zatem styl architektoniczny stosowany w XII wieku nazwano na cześć prymitywnych (w ich mniemaniu) gotów.

I uważasz, że jest to bardziej uzasadniona i logiczna nazwa? Swoją drogą nazwy ludów piszemy dużą literą.

Dred Płeć:Mężczyzna
Policenaut

PostWysłany: 08-04-2009, 14:36   

Cytat:
Cieszę się, że przeczytałeś mojego posta ze zrozumieniem. Współczesny gothic nie nawiązuje do gotyku, ale do gotycyzmu - lubującego się w mistycyzmie, tajemniczych zamczyskach, duchach, upiorach i inszej cholerze.

Przeczytałem. Do tej pory pojęcia gotycyzmu nie znałem, a na Wiki nie wspomniano nawet słówkiem o tych dziwactwach.
Cytat:
I uważasz, że jest to bardziej uzasadniona i logiczna nazwa?

Tego nie powiedziałem.

vries Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 08-04-2009, 15:09   

artykuł na angielskiej wiki jest lepszy.
http://en.wikipedia.org/wiki/Goth_subculture
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź blog autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
CainSerafin
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 08-04-2009, 19:02   

Aż mi głupio się wtrącać do dyskusji o gotyku, ale muszę podziękować za wszystkie propozycje. Na pewno sprawdzę The Gathering polecone mi przez Altruistę i Costy'ego, ale reszta też zapowiada się ciekawie.

Poza tym rzeczywiście wygląda na to, że słucham gotyckiego metalu. W sprawie gatunków muzycznych jestem jednak całkowitym ignorantem i stosuję jedynie podział: podoba mi się/nie podoba. I nie żadne brrr... tylko kwik! Można paść trupem przeglądając niezwykle klimatyczne (gotyckie?) zdjęcia niektórych zespołów.
Powrót do góry
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 08-04-2009, 20:37   

CainSerafin napisał/a:
Aż mi głupio się wtrącać do dyskusji o gotyku, ale muszę podziękować za wszystkie propozycje. Na pewno sprawdzę The Gathering polecone mi przez Altruistę i Costy'ego, ale reszta też zapowiada się ciekawie.

Gathering grał generalnie siermieżny, mocno schematyczny gotycki metal marnej próby, natomiast jedna płyta niewątpliwie im się udała i jest to "How to measure the Planet", w moim odczuciu jedna z ciekawszych płyt lat dziewiędziesiątych. Szczególnie polecam edycję dwupłytową z tytułowym, pinkfloydowskim opus magnum.
CainSerafin napisał/a:

Poza tym rzeczywiście wygląda na to, że słucham gotyckiego metalu. W sprawie gatunków muzycznych jestem jednak całkowitym ignorantem i stosuję jedynie podział: podoba mi się/nie podoba. I nie żadne brrr... tylko kwik! Można paść trupem przeglądając niezwykle klimatyczne (gotyckie?) zdjęcia niektórych zespołów.

A słuchając ich muzyki mogą zwiędnąć uszy.
Powrót do góry
Costly Płeć:Mężczyzna
Maleficus Maximus

Grupy:
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 08-04-2009, 20:56   

CainSerafin, przy sporej ilości odmian metalu (a już zwłaszcza tych w dowolnym stopniu związanych z power metalem) sami wykonawcy mają dość blade pojęcie co klasyfikuje się do jakiego gatunku, więc nie masz się totalnie czym przejmować, znajdujesz się pośród większości słuchaczy. W celu naprawdę dobrego zorientowania się w wszelakich tych odmianach i różnicach między nimi zachodzących trzeba mieć wyraźne zainteresowanie (czy mówiąc mniej uprzejmie - niezłego zajoba) w tym kierunku, bo trzeba będzie wysłuchać ogromnej ilości kapel z świadomością, że większość i tak ci nie podejdzie.

Grisznak napisał/a:
Gathering grał generalnie siermieżny, mocno schematyczny gotycki metal marnej próby, natomiast jedna płyta niewątpliwie im się udała i jest to "How to measure the Planet", w moim odczuciu jedna z ciekawszych płyt lat dziewiędziesiątych. Szczególnie polecam edycję dwupłytową z tytułowym, pinkfloydowskim opus magnum.

Tak z ciekawości - kto grał gotycki metal "dobrej próby" więc, skoro TG wedle twojej klasyfikacji tu się nie łapie? Tak gwoli ścisłości - to dla mnie cały ten nurt jest ekhm...umiarkowanie interesujący, ale też i z tego tytułu nie grzebałem nigdy w nim za mocno i zastanawiam się, czy coś ciekawego mnie ominęło, czy to po prostu różnica zdań.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 08-04-2009, 21:05   

Cytat:
Tak z ciekawości - kto grał gotycki metal "dobrej próby" więc, skoro TG wedle twojej klasyfikacji tu się nie łapie? Tak gwoli ścisłości - to dla mnie cały ten nurt jest ekhm...umiarkowanie interesujący, ale też i z tego tytułu nie grzebałem nigdy w nim za mocno i zastanawiam się, czy coś ciekawego mnie ominęło, czy to po prostu różnica zdań.

Raczej różnica zdań, choć powiem szczerze, że dwie pierwsze płyty polskiego Artrosis nawet przypadły mi do gustu, umiejętnie łączyli normalny, kobiecy śpiew (dobra, zajeżdżający nieco Closterkellerem) z progresywnymi, niekiedy wręcz "karmazynowymi" wstawkami i klasycznie metalowymi riffami. Co tam grali dalej - nie wiem, bo po trzeciej płycie, która była słaba i nijaka, straciłem nimi zainteresowanie. Zresztą, wzmiankowany Closterkeller nagrał co najmniej kilka udanych płyty, takich jak "Scarlet", "Cyan" czy najmroczniejsza chyba "Graphite".
Dorzuciłbym Devil Doll, kapitalny zespół, balansujący gdzieś pomiędzy gotykiem, metalem a teatrem, podobnie jak Arcturus z czasów "La Masquarade Infernale".
Powrót do góry
RepliForce Płeć:Mężczyzna
Vongola Boss

Grupy:
Omertà
PostWysłany: 08-04-2009, 22:21   

E takie pytanie lekko wyjęte z wątku, ale szykuje sie wolna, a Tusbasa Chronicle sobie raczej nie oglądne
O czym jest Neon Genesis Evangelion? Bo widziałem w Stepmani opening i trochę mnie odstraszył, taki stary klimat, stara kreska i takie mechy typu "zniszczymy świat, bedzie wojna przez 1000 lat i na ziemi wszystko sie wykrwawi>

Numer Gadu-Gadu
4841576
Costly Płeć:Mężczyzna
Maleficus Maximus

Grupy:
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 08-04-2009, 22:27   

Proszę.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
RepliForce Płeć:Mężczyzna
Vongola Boss

Grupy:
Omertà
PostWysłany: 08-04-2009, 23:56   

Ekhem
chodziło mi o zwykła poradę, bo po ostatniej recenzji odechciało mi się ich czytać

Numer Gadu-Gadu
4841576
Vodh Płeć:Mężczyzna
Mistrz Sztuk Tajemnych.

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 09-04-2009, 00:34   

To poproś kogoś z rodziny, żeby ci przeczytał na głos. Albo ogranicz się do obłypania gwiazdek po prawej stronie, a jako recenzję potraktuj te dwa zdania pod obrazkiem. Są na tyle krótkie, że przeczytanie ich nie powinno nastręczać większych problemów i jestem pewien, że uda Ci się wygospodarować nieco cennego czasu aby przebrnąć przez tę jakże wymagającą lekturę. A jeżeli masz jakieś konkretne uwagi pod adresem ogółu recenzji na anime.tanuki.pl to może spróbuj je jakoś sformułować.

Ewentualnie naucz się korzystać z google i wikipedii, albo animenewsnetwork.com, tudzież myanimelist.net. Powodzenia i wesołych świąt.

P.S. Do tłumaczenia artykułów z MAL czy ANN (albo angielskiej wikipedii) polecam translate.google.com i słownik na kolanach, albo znajomego/członka rodziny który pomoże przetłumaczyć. Ogólny sens powinieneś załapać w czasie krótszym, niż ten wymagany na obejrzenie w całości dwóch odcinków anime.

Loko Płeć:Mężczyzna
Aspect of Insanity

Grupy:
Syndykat
WOM
PostWysłany: 09-04-2009, 02:20   

Miałbym nietypowe pytanie, otóż mam dostępne tylko 11 tomów mangi Fullmetal Alchemist, (jeśli ktoś ich nie czytał nie ma sensu włączać spoilera bo i tak nie pojmie o co chodzi, a jeśli zamierza je przeczytać to może się dowiedzieć czegoś czego nie chce)
Spoiler: pokaż / ukryj
w jednym z nich, Barry The Chopper zostaje rozwalony na kawałki przez własne ciało, potem bierze ono część zbroi ze znakiem i tu się wątek urywa... Pytanie: czy Barry wtedy zginął? Może to dziwne prosić o spoiler, ale jakoś ta myśl nie daje mi spokoju

MegamanNoTsukaima napisał/a:
bo po ostatniej recenzji odechciało mi się ich czytać

a co to była za recenzja?

I am and I are all we.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Dred Płeć:Mężczyzna
Policenaut

PostWysłany: 09-04-2009, 09:27   

Cytat:
bo po ostatniej recenzji odechciało mi się ich czytać

Zatem oświadczam, iż w związku z tym, że co niektóre lektury szkolne są nudne, odechciało mi się czytać jakichkolwiek liter. ;] ;]
Cytat:
Tak z ciekawości - kto grał gotycki metal "dobrej próby"

W sumie co do gotyku, to też "przyswajam" niewiele z nowości (oprócz ostatniego albumu Therion, który przyśmierdywał mi starym, dobrym Genesis).
Uwielbiam słuchać Celtic Frost z płyt "To Mega Therion" i "Into The Pandemonium". Na pewno nie jest to "czysty" gotyk, ale wiele jego charakterystycznych elementów często można usłyszeć.

Ostatnio zmieniony przez Dred dnia 09-04-2009, 09:44, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Strona 130 z 144 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 129, 130, 131 ... 142, 143, 144  Następny
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi