Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Kto mi powie... |
Wersja do druku |
Dred
Policenaut
|
Wysłany: 30-05-2009, 16:14
|
|
|
Po co są robione blokady regionalne na płyty DVD, gry i inne tego typu cuda? Bo osobiście tego nie rozumiem, w dodatku Nintendo walczyło z "przejściówkami" SNESowymi, umożliwiającymi odpalenie gier wydanych w USA i Japonii.
Płytę CD z muzyką wytłoczoną w USA bez problemu mogę posłuchać w każdym odtwarzaczu w moim domu. |
_________________ Znajdźcie sobie świry uczciwą pracę zamiast przebierać się w czyjeś stare łachy i powtarzać w kółko: "Patrzcie jestem głupim średniowiecznym bucem i mam make up i obcisłe rajtuzy" |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 30-05-2009, 17:48
|
|
|
Bo banda gnojków w przemyśle desperacko walczy o to, by mieć kontrolę nad kolejnym wycinkiem życia innych ludzi, i wierzy że pieniądze, lobbyści, przekupieni politycy i prawnicy dają im do tego prawo.
System regionalny wymyśliło kilka największych korporacji produkujących elektronikę konsumpcyjną i dystrybuujących muzykę i filmy, i wprowadziło go jako "industry standard" a następnie poprzez stosowny lobbying "kupiło" stosowne ustawy niemal wszędzie na świecie, nie ukrywając że czynią to po to, by jak najbardziej powiększyć swoje zyski - i do diabła z prawami konsumentów, oni mają grzecznie robić to na co im firmy łaskawie pozwalają.
Oczywiście, kupiono też opinie stosownych wykształciuchów, którzy tą brutalną prawdę ubrali w stosowne teorie prawne, ekonomiczne i społeczne, po to by przyzwalający na to wszystko politycy mogli naiwnie się uśmiechać i wymawiać, że przecież "eksperci mówią że tak będzie dobrze".
W rozmowach "na offie" wszyscy przyznają, że prawo własności intelektualnej nie przystaje do rzeczywistości, i że trzebaby je napisać od nowa, ale politycy nie widzą od strony obywateli presji na zmianę, a korporacje czują się szczęśliwe mogąc wyłudzać pieniądze w "procesach o piractwo" od dosłownie każdego kogo im pokażą prawnicy (szczególnie w USA) i zwalać winę za wszelkie niepowodzenia nie na menedżerów-nieudaczników i wykształciuchów, a na "piratów".
Ten sam marazm, głupota, wykształciuchostwo i oportunizm doprowadziły do obecnego kryzysu, i co? Wszyscy udają że coś robią, a po cichu liczą że politycy sypną państwowymi dotacjami, i "jakoś przyschnie"... w kilku ostatnich MDNA opublikowanych przez GM były stwierdzenia że zarząd nie czuje się winny, bo najlepsi doktorowie i profesorowie nauk ekonomicznych potwierdzili w ekspertyzach, że zarząd wszystko robił dobrze a badania rynku wyraźnie wykazywały że ludzie chcą kupować ciężkie i paliwożerne SUVy i nic poza nimi. "Operacja się udała, tylko pacjent umarł" anyone? A fakt że firmy takie, jak Tesla Motors sprzedają wszystko co są w stanie wyprodukować "na pniu", a idioci w korporacjach z których niektóre mają na parkingach niemal roczną produkcję SUVów uśmiewają się głupkowato i twierdzą że oni wszystko robili dobrze? Ale przecież oni mają PAPIERKI od PROFESORÓW że wszystko robili dobrze!
I tak to gnije...
Podsumowując, mamy to na co zasłużyliśmy, bo przecież politycy nie biorą się z nikąd. Wybierają ich tak ci co do wyborów idą, jak ci którzy wybory olewają, i zostawiają decydowanie innym. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 30-05-2009, 18:03
|
|
|
A tak żeby laik zrozumiał:
Bo różnice w zarobkach w różnych państwach. Ponieważ zarobki w Polsce są mniejsze niż w takich Niemczech, to i cena musi być inna (ale nie daj Boże za bardzo). A ponieważ teraz wydawanie wersji wielojęzycznych DVD jest normą, to trzeba się jakoś zabezpieczyć, żeby taki Niemiec nie przyjechał do Polski i sobie nie kupił taniej. Robi się to na dwa sposoby - ustalając ceny na takim poziomie, aby mu się nie opłacało, albo wprowadzając blokady regionalne.
I bo prawo jest głupie. |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 30-05-2009, 18:33
|
|
|
Akurat Niemiec z Polski upić sobie może jak najbardziej- raczej Brytyjczyk sprowadzając z Ameryki. |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
Dred
Policenaut
|
Wysłany: 30-05-2009, 20:03
|
|
|
Właśnie. I w Niemczech, i w Polsce (ogólnie w całej UE) mamy system PAL.
Ale po co właściwie cały czas są one? Przecież w dzisiejszych czasach odpalenie DVD kupionego w USA DVD jest niemal bezproblemowe - wystarczy włożyć płytę do komputera, bądź przerobić odtwarzacz stacjonarny na multiregion.
Na szczęście moje DVD AVGN, które ostatnio zakupiłem zostało wydane z regionem 0, czyli chyba już to się powoli zmienia. Z drugiej strony raczej jest to spowodowane tym, iż pan James Rofle wielokrotnie mówił, iż "DVD region is bulls***t".
@wa-totem, fajny felietonik :P
Dziękuję wszystkim za odpowiedź. :) |
_________________ Znajdźcie sobie świry uczciwą pracę zamiast przebierać się w czyjeś stare łachy i powtarzać w kółko: "Patrzcie jestem głupim średniowiecznym bucem i mam make up i obcisłe rajtuzy" |
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 30-05-2009, 20:07
|
|
|
System ma coś do rzeczy?
Raczej region- USA region 1, UE region 2. |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
Dred
Policenaut
|
Wysłany: 30-05-2009, 20:46
|
|
|
Ma do rzeczy - najczęściej się pokrywa z regionem. :) |
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 30-05-2009, 21:08
|
|
|
System nie ma nic do rzeczy. Standardy PAL/NTSC zostały opracowane w oparciu o charakterystyki linii wysokiego napięcia w USA i Europie, niezależnie od siebie. My kiedyś musieliśmy dostosować nadajniki do 50 Hz w kablu, oni do 60 Hz. DVD to standard cyfrowy i do odtworzenia wymaga komputerów, gdzie dokonanie jakiejkolwiek konwersji jest bardzo proste. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 02-06-2009, 16:51
|
|
|
Pytanie do ludzi śledzących działania fansuberów - czy któraś grupa zajęła się lub planuje zająć się przekładem serii OAV uzupełniającej Gunslingers Girl Il Teatrino? Nijak nie udało mi się znaleźć informacji na ten temat. |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 02-06-2009, 17:25
|
|
|
Szedłem sobie dziś lasem, a tu przede mną zaczęło skakać takie coś . Dziwadło jakieś ptasie, bo zamiast latać - niemal wyłącznie skakało i to wydawać by się mogło - z rozmysłem, utrzymując ode mnie dystans kilku-kilkunastu metrów przez cały czas, zachowując się, jakby się bawiło. Sfotografować było to ciężko, bo pierzaste szaleństwo było non stop w ruchu, a gdy wyszedłem z lasu - odleciało. Ma ktoś pomysł, co to za ptak? |
|
|
|
|
|
Altruista -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 02-06-2009, 17:30
|
|
|
To jest Sójka. |
|
|
|
|
|
Ponury
Grim Greetings
Dołączył: 27 Lip 2006 Skąd: ....diabli wiedzą Status: offline
|
Wysłany: 02-06-2009, 19:07
|
|
|
Grisznak, ja to sądzę że to jakiś chowaniec, możliwe nawet któregoś z forumowiczów, który miał za zadanie śledzić twoje poczynania, a że to tylko Sójka, jeśli zawierzyć Altruiście, to cóż, czego się po niej spodziewać? ^^ |
_________________ Live fast, die young,
make a pretty corpses |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 02-06-2009, 19:23
|
|
|
Faktycznie, śliczna sójka.
Za moim oknem dwie takie właśnie obrabiają sąsiadom wiśnię :3 |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Zablokowany Morg
Gość
|
Wysłany: 03-06-2009, 09:02
|
|
|
Na ile czasu jest blokowana możliwość logowania, jeśli wystarczającą ilość razy źle wpisałem hasło? Bo mam teraz ten właśnie problem... |
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 03-06-2009, 09:05
|
|
|
Zasadniczo blokadę miałeś do 10.14. Ale już nie masz :) |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|