Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Kto mi powie... |
Wersja do druku |
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 03-06-2009, 09:10
|
|
|
A, fakt, teraz nawet mi chyba mail przyszedł, pardon za kłopot. Anyway, dzięki. :) |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
demiCanadian
Analogia stosowana.
|
Wysłany: 03-06-2009, 11:35
|
|
|
Kto mi powie, czy i która grupa fansubbuje nowy odcinek Kannagi? |
_________________ Kolorowe groszki. |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 03-06-2009, 11:41
|
|
|
demiCanadian napisał/a: | Kto mi powie, czy i która grupa fansubbuje nowy odcinek Kannagi? |
Z tego co widziałem, na razie jedna, i to raczej mało znana.
Oceniając po opuszczonych linijkach, ich tłumacz jakoś specjalnie biegły nie jest, ale tam nie ma bardzo skomplikowanej fabuły więc pogubić się trudno, nawet jeśli skrajny slang robi się zupełnie niezrozumiały. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Dred
Policenaut
|
Wysłany: 04-06-2009, 07:20
|
|
|
Czy Anime-Vrtual w swoich niemieckich wydaniach DVD dodaje polskie napisy? Bo doszły mnie słuchy, że tak.
Jest parę fajnych pozycji, które wydali. Na przykład cała Utena i OAVka Rayearth'sów. |
_________________ Znajdźcie sobie świry uczciwą pracę zamiast przebierać się w czyjeś stare łachy i powtarzać w kółko: "Patrzcie jestem głupim średniowiecznym bucem i mam make up i obcisłe rajtuzy" |
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 04-06-2009, 07:46
|
|
|
W niektórych. Utena i Rayearth takowych nie mają, Ouran chyba tak. |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 04-06-2009, 09:15
|
|
|
Niewiele kupuję z Anime-Virtual, bo po tym, jak przejechałam się na Ourana, troszeczkę mnie zniechęcili. Ale i Ouran, i Zombie Loan mają japońską i niemiecką ścieżkę dźwiękową (czyli pełny dubbing, nie żadnego lektora), opcję niemiecką do samego menu płyty - a co więcej, w przypadku Zombie Loan w różnych miejscach płyty zostały jeszcze niemieckie opcje menu, nazwy zwiastunów i tak dalej. Innymi słowy: podejrzewam, że na rynek niemiecki idzie to samo wydanie, co na polski, tylko opakowanie zmieniają na dostosowane do wersji językowej.
Tyle tylko, że jak sądzę, to jest tak, że część oferty niemieckiej jest tłumaczona także na polski, a nie odwrotnie. Czyli jeśli jakiś tytuł Anime-Virtual pojawił się tylko w Niemczech, a nie w Polsce, to raczej nie spodziewałabym się tam polskich napisów. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Shizuku
Trochę poza sobą
Dołączyła: 15 Lis 2006 Skąd: Z pogranicza światów Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 05-06-2009, 23:19
|
|
|
W którym roku wydano Inuyashę w Japoni? Chodzi mi o mangę. |
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
|
|
|
|
Shizuku
Trochę poza sobą
Dołączyła: 15 Lis 2006 Skąd: Z pogranicza światów Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 05-06-2009, 23:43
|
|
|
Dziękuję, ślicznie^_^ |
|
|
Asthariel
Lis
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 07-06-2009, 10:56
|
|
|
Ktoś wie gdzie mogę znaleźć zasady dobrego zachowania i savoir-vivru kobiet w stosunku do mężczyzn? Siostra szuka na referat... |
|
|
|
|
|
Sasayaki
Dżabbersmok
Grupy: Melior Absque Chrisma WOM
|
Wysłany: 08-06-2009, 08:26
|
|
|
Tu jest trochę |
_________________ Gdy w czarsmutśleniu cichym stał,
Płomiennooki Dżabbersmok
Zagrzmudnił pośród srożnych skał,
Sapgulcząc poprzez mrok!
|
|
|
|
|
demiCanadian
Analogia stosowana.
|
Wysłany: 10-06-2009, 23:28
|
|
|
Gdzie są moje mikrofony? Pokój przewalony do góry nogami, a po mikrofonach ani śladu... |
_________________ Kolorowe groszki. |
|
|
|
|
Irin
Grupy: House of Joy WIP
|
Wysłany: 11-06-2009, 17:27
|
|
|
No jak to? Na ostatniej półce, na której będziesz szukał. Lub w miejscu, którego zupełnie byś nie podejrzewał o przechowywanie mikrofonów. Albo odkurz - może kurzowe kłębuszki jeszcze nie zjadły :D. Proponuję jeszcze sprawdzenie łazienki/kuchni/drugiego pokoju/przedpokoju i okolic kompa trochę dokładniej. I kieszeni. |
|
|
|
|
|
Waaagh!
Bo to zła kobieta była
|
Wysłany: 11-06-2009, 22:55
|
|
|
Okej. Ktoś kojarzy którym (około) chapterem kończyła się akcja xxxHolic:Kei?. I czy anime bardzo odbiegało od mangi? Chce się dowiedzieć co jest dalej, ale nie bardzo chce mi się zaczynać czytania od początku ^^. Jeżeli jednak anime różni się od mangi dosyć znacznie, to nie będę miał jednak wyjścia :). |
|
|
|
|
|
Crofesima
Captain Narcolepsy
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 12-06-2009, 00:24
|
|
|
Anime xxxHolic'a trochę pomieszało wydarzenia z mangi.
Epizody 1-3: łuk Spider Lady (od ok. 73 do ok. 90 chaptera z pominięciem paru w środku - są to wydarzenia z np. kobietą od ruszającego się zdjęcia, co było w poprzedniej serii anime)
Epizod 4: Baloniki (ok. 100 chaptera)
Epizod 5: Kohane #1 (chaptery 103 - 106)
Epizod 6: Mahjong - generalnie oryginalny, z elementami 108ego chaptera
Epizod 7: Studnia (109 - 113)
Epizod 8: Dzwoneczki (124 - 128)
Epizody 9-10: Kohane #2 (trochę tu, trochę tam... bodajże chaptery 140-te, 150-te... ale generalnie jest mocno skrócone i ZMIENIONE! W mandze jest inne zakończenie!)
Epizody 11-12: Himawari (ok. 114 - 120)
Epizod 13: radosna impreza - oryginalny
Jak więc widać - niektóre rozdziały w ogóle pominięto, niektóre wydarzenia wepchnięto gdzie indziej, coś zmieniono, coś dodano... Ja generalnie polecałabym jednak przeczytanie wszystkiego i ewentualnie pominięcie albo przejrzenie tylko tych wydarzeń, które się już po prostu zna. Później może być problem z np. zrozumieniem roli Kohane.
Bądź też można zacząć czytać od około 130tego chaptera, ale wówczas też się trochę elementów pominie... ale przynajmniej mangowy wątek Kohane się w ten sposób pozna. |
_________________ There is sorrow enough in the natural way
From men and women to fill our day;
And when we are certain of sorrow in store,
Why do we always arrange for more?
Brothers and sisters, I bid you beware
Of giving your heart to a dog to tear. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|