Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Kto mi powie... |
Wersja do druku |
GoNik
歌姫 of the universe
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 28-12-2006, 22:29
|
|
|
BOReK napisał/a: | przy czym Ningyo Hime bardziej mi pasuje do opisu. |
A guzik, bo to 'Katokoto no Koi' jest... śpiewają seiyuu Chii i Hidekiego
dlaczego nie powiedziałam od razu? bo to NAPRAWDĘ łatwo znaleźć w sieci! tylko trzeba w ogóle poszukać... |
|
|
BOReK
|
Wysłany: 28-12-2006, 22:46
|
|
|
O, jeszcze lepiej :P. Jak łatwo widać (TM matematyków ^^) warto czasem obejrzeć uważnie serię i się wsłuchać. A Ty też jak chcesz, to potrafisz rzucić konkretną informację, GoNik :].
To ja już sobie pójdę ^^'. |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
|
Wysłany: 28-12-2006, 23:16
|
|
|
BOReK napisał/a: | A Ty też jak chcesz, to potrafisz rzucić konkretną informację, GoNik :]. |
Szczery podziw czy wręcz przeciwnie? :} |
|
|
BOReK
|
Wysłany: 28-12-2006, 23:32
|
|
|
A to mamy tylko system 0-1? To niech będzie że 1, czyli szczery podziw :]. |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Lila
BAKA Ranger
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Lisia Federacja Omertà
|
Wysłany: 30-12-2006, 10:01
|
|
|
o czym wy gadacie ?? :/ |
_________________ " Twas brillig, and the slithy toves, did gyre and gimble in the wabe;
All mimsy were the borogoves, and the mome raths outgrabe.~ "
|
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
|
Wysłany: 30-12-2006, 10:26
|
|
|
o endingu do Chobitsa... a myślałaś, że o czym? O__o? |
|
|
Lila
BAKA Ranger
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Lisia Federacja Omertà
|
Wysłany: 30-12-2006, 10:56
|
|
|
wlasnie nie wiedzialam :D nie podobal mi sie ten ending... taki rozowy zwierzak... fujj... |
_________________ " Twas brillig, and the slithy toves, did gyre and gimble in the wabe;
All mimsy were the borogoves, and the mome raths outgrabe.~ "
|
|
|
|
|
Sakura_chan
Gość
|
Wysłany: 11-01-2007, 12:45
|
|
|
Pytanie do japonistów/buddystów/tudzież innych zorientowanych
Czy buddyzm zakłada że życiem rządzi przeznaczenie ? Bo parę razy przy oglądaniu rzuciło mi się coś takiego w oczy... I czy jak wyznawcy się to przeznaczenie nie podoba to on coś z tym robi czy przyjmuje to pokornie jak cielę, bo też takie mam wrażenie. Czy delikwent nie może zmienić tego przeznaczenia czy po prostu nie chce mu się wysilać, czy ślepo ufa sile wyższej |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 11-01-2007, 13:52
|
|
|
Gość napisał/a: | I czy jak wyznawcy się to przeznaczenie nie podoba to on coś z tym robi czy przyjmuje to pokornie jak cielę, bo też takie mam wrażenie. |
O ile się orientuje, to jest to założenie obecne w Shinto, Taoiźmie, Konfucjaniźmie i religaich ludowych. W Buddyźmie czystym go nie ma (przy czym buddyzm jest silnie zanieczyszczony lokalnymi naleciałościami). Generalnie wszyscy rodzą się ze swoim miejscem we wszechświecie. Mogą z tym zrobić trzy rzeczy: zbuntować się, przez co uszkodzą niebiański porządek wszechrzeczy, co zaowocuje gorszym miejscem w przyszłej inkarnacji i odrodzeniem się po śmierci jako pies, nędzarz, euglena zielona lub barbarzyńca z zachodu. Po drugie mogą zaakceptować swe miejsce i starać się lepiej wypełniać swą misję, co zapewni im wyższe miejsce w hierarchi wszechświata w następnym wcieleniu. Po trzecie wreszcie mogą zostać buddystą, szukać nirwany i po śmierci rozpłynąć się we wszechświecie. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 11-01-2007, 14:49
|
|
|
Jak już jesteśmy przy Japonii...Co to znaczy "onenii-sama"? Bratanek, kuzyn, czy coś innego? |
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 11-01-2007, 16:01
|
|
|
Wersję oneenisan skądś kojarzę. Oznaczała (jeśli dobrze pamiętam) "bratosiostrę". Pasuje? ;) |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 11-01-2007, 16:32
|
|
|
Wręcz idealnie. Dzięki. |
|
|
|
|
|
Sakura_chan
Gość
|
Wysłany: 11-01-2007, 16:33
|
|
|
Dzięki za oświecenie.
Zegarmistrz napisał/a: | zbuntować się, przez co uszkodzą niebiański porządek wszechrzeczy, co zaowocuje gorszym miejscem w przyszłej inkarnacji i odrodzeniem się po śmierci jako pies, nędzarz, euglena zielona lub barbarzyńca z zachodu. |
To ja bym się chyba odrodziła jako najprymitywniejsze ogniwo ewolucji :) |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 11-01-2007, 16:55
|
|
|
Gość napisał/a: | To ja bym się chyba odrodziła jako najprymitywniejsze ogniwo ewolucji :) |
Jako Gajin? |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Sakura_chan
Gość
|
Wysłany: 11-01-2007, 19:57
|
|
|
Albo jako gajin, albo jakaś zupełnie nowa kategoria (w koncu dużo ludzi mi mówi że na mnie to brak skali :) |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|