FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 24, 25, 26 ... 142, 143, 144  Następny
  Kto mi powie...
Wersja do druku
IKa Płeć:Kobieta

Status: offline

Grupy:
WIP
PostWysłany: 04-02-2007, 13:59   

No nie dwa lata, sprzedawca jest odpowiedzialny za jakość sprzedawanego towaru (także za obuwie) przez 12 miesięcy od daty sprzedaży - rękojmia za wady fizyczne obowiązuje z mocy ustawy przez 1 rok i można z jej tytułu żądać by sprzedawca:
- naprawił,
- wymienił na towar inny, wolny od wad,
- jeśli powyższe nie jest możliwe, ma obowiązek zwrócić gotówkę

Cytat:
Art. 563 KC mówi, że obowiązkiem kupującego jest poinformowanie sprzedawcy o wykrytej wadzie w terminie 30 dni od jej zauważenia.

Reklamacja ZAWSZE musi być na piśmie, nic na telefon, czy na gębę. Gdzieś w tym linku co podałam jest wzór reklamacji chyba.

W przypadku, kiedy ichni rzeczoznawca wyda opinię typu "Wada spowodowana niewłaściwym użytkowaniem" bierzesz papiery i idziesz do najbliższego Rzecznika Praw Konsumenta.

Ostatnio zmieniony przez IKa dnia 04-02-2007, 14:28, w całości zmieniany 1 raz
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 04-02-2007, 14:13   

Grisznak napisał/a:
Jak kupić nową kartę graficzną?
Tzn: co trzeba wiedzieć kiedy się idzie do sklepu, od czego zależą możliwości tychże i ewentualnie ile pieniędzy trzeba na to wydać?
Wygląda bowiem na to, że moja kartę szlag trafia....

Zacznij od pytania: "a co od niej chcesz" - poniewaz karta graficzna to wydate w porywach do ponad 2 tysiecy zlotych, a watpie zeby wlasnie o takie cos ci chodzilo.

Potem zrob sobie dokladny wypis z mocy zasilacza i modelu plyty glownej (!) i procka, zeby sie nie okazalo ze karta ci nie pojdzie bo plyta jest na nia za stara albo zasilacz za slaby.

Potem warto sie zastanowic nad firma, czyli "geForce czy radeon" - obawiam sie, ze tu masz ile informatykow, tyle opinii

Jesli stac cie na wydatek rzedu kilku stow i toj komp to przelknie, wszystko oprocz najnowszych gier 3d powinno pojsc na radeonie 9600, w porywach do 9800 - to sa karty dosyc stare, bo sprzed 4 lat, i w miedzyczasie zdazyly solidnie staniec. Ale wszystko oprocz najnowszych gier 3d na nich pojdzie bez wiekszego problemu
Powrót do góry
ka_tka Płeć:Kobieta

PostWysłany: 04-02-2007, 15:03   

IKa napisał/a:
Reklamacja ZAWSZE musi być na piśmie, nic na telefon, czy na gębę.

W większości znanych mi przypadków (czy z doświadczenia, czy ze słyszenia) wystarczyło iść do sklepu z paragonem i sprawa załatwiana była od ręki. Co prawda to zależy od sklepu (w dużych najczęściej nie zawracają sobie głowy jeśli rzeczywiście widać, że buty się rozpadły, w prywatnych sklepikach mogą być problemy) i od wartości towaru, ale może lepiej najpierw spróbować, a potem ewentualnie zawracać sobie głowę pisemnymi reklamacjami? O.o Nie boli, a może będziesz miał szczęście i trafisz na pokornego sprzedawcę...

Mojej mamuś kiedyś udało się zwrócić buty nawet bez paragonu i to bez żadnych problemów, czekania tyle, ile potrzeba było na sprawdzenie, że rzeczywiście buty takie w ofercie były i kosztowały tyle a tyle xD;
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
2203707
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 04-02-2007, 15:36   

Na komputerze gram jedynie w emulatory SNES i GBA, a więc nie potrzebuję niczego szczególnego, ot, wystarczy abym mógł sobie obejrzeć jakiś film czy anime, pisać i tak dalej. Od wypasionych graficznie gier mam PS2.
Problem polega na tym, że gdy oglądam film lub gram w grę, ekran po kilku minutach się rozłazi po czym następuje wyłączenie monitora i autoreset. Siostrzyczka, informatyk (drugi rok tegoż) objerzała, stwierdziła, że to karta graficzna i trzeba kupić nową. Niestety, obecnie wyjechała i wróci po dość długim czasie a chciałem wreszcie coś z tą maszyną zrobić (choćby po to, by móc wreszcie pisać recki do Tanuki).
Powrót do góry
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 04-02-2007, 15:47   

to radeon
Powrót do góry

Grupy:
WIP
PostWysłany: 05-02-2007, 10:20   

Wydzielono offtopic do tematu"Wygląd a sprawa polska"

IKa
Powrót do góry
Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 07-02-2007, 20:11   

Czy ktokolwiek kiedykolwiek słyszał słowo hawira lub chawira (w życiu nie widziałem formy pisemnej)? W moich okolicach funkcjonuje jako nazwa "dużej, wypasionej chałupy", natomiast nie spotkałem się z tym słowem gdziekolwiek indziej. Z czysto hobbystycznego zainteresowania historią ciekawi mnie pochodzenia i etymologia tego słowa.

Nie wykluczam, że chodzi o jakiejś makabryczne zniekształcenie czegoś. Zamiast "pugilares" (piórnik) funkcjonuje tu "pularys", a z "nahaja" powstał "hanaj" (i zmienił się z bata na tęgi kij).

moshi_moshi Płeć:Kobieta
Szara Emonencja

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
WOM
PostWysłany: 07-02-2007, 21:18   

To ciekawe, u mnie wiele osób używa tego określenia, ale skąd to się wzięło nie mam pojęcia, podobno w gwarze więziennej oznacza dom, ale to nic pewnego.
Trochę kojarzy mi się z językiem hiszpańskim, nie wiem czemu.

Ultra Innocent Uke

PostWysłany: 07-02-2007, 21:43   

Hawira, jako "dom", pojawia się w gwarze lwowskiej, skąd faktycznie przeszła do gwary więziennej. Ale co do etymologii - żadnych śladów. Sama pierwszy raz w życiu widzę to słowo.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
achiever
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 08-02-2007, 00:32   

Hehe ja to lubię mówić 'hawirka', choć jakoś często tego wyrazu nie używam... Ale brzmi dobrze - hawirra!:D
Powrót do góry
Ayoken Płeć:Mężczyzna
Co znowu?

PostWysłany: 10-02-2007, 22:16   

Czy ktoś wie z jakiego anime jest ta postać?

Koji.jpg
Plik ściągnięto 1532 raz(y) 6,49 KB

Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
10913328

Grupy:
WIP
PostWysłany: 10-02-2007, 22:21   

Weiss Kreuz
http://anime.tanuki.pl/strony/anime/442/rec/436
postać: Schuldig - seyiu: Hikaru Midorikawa
Powrót do góry
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 11-02-2007, 12:44   

Co DOKŁADNIE oznacza termin "moe moe" w odniesieniu do mang/anime?
Powrót do góry
Keii Płeć:Mężczyzna
Hasemo

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 11-02-2007, 13:26   

Grisz -> Wiki prawdę Ci powie

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Ayoken Płeć:Mężczyzna
Co znowu?

PostWysłany: 11-02-2007, 14:04   

Dzięki IKa za pomoc :)

Numer Gadu-Gadu
10913328
Strona 25 z 144 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 24, 25, 26 ... 142, 143, 144  Następny
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi