Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Kto mi powie... |
Wersja do druku |
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 04-02-2007, 13:59
|
|
|
No nie dwa lata, sprzedawca jest odpowiedzialny za jakość sprzedawanego towaru (także za obuwie) przez 12 miesięcy od daty sprzedaży - rękojmia za wady fizyczne obowiązuje z mocy ustawy przez 1 rok i można z jej tytułu żądać by sprzedawca:
- naprawił,
- wymienił na towar inny, wolny od wad,
- jeśli powyższe nie jest możliwe, ma obowiązek zwrócić gotówkę
Cytat: | Art. 563 KC mówi, że obowiązkiem kupującego jest poinformowanie sprzedawcy o wykrytej wadzie w terminie 30 dni od jej zauważenia. |
Reklamacja ZAWSZE musi być na piśmie, nic na telefon, czy na gębę. Gdzieś w tym linku co podałam jest wzór reklamacji chyba.
W przypadku, kiedy ichni rzeczoznawca wyda opinię typu "Wada spowodowana niewłaściwym użytkowaniem" bierzesz papiery i idziesz do najbliższego Rzecznika Praw Konsumenta. |
Ostatnio zmieniony przez IKa dnia 04-02-2007, 14:28, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 04-02-2007, 14:13
|
|
|
Grisznak napisał/a: | Jak kupić nową kartę graficzną?
Tzn: co trzeba wiedzieć kiedy się idzie do sklepu, od czego zależą możliwości tychże i ewentualnie ile pieniędzy trzeba na to wydać?
Wygląda bowiem na to, że moja kartę szlag trafia.... |
Zacznij od pytania: "a co od niej chcesz" - poniewaz karta graficzna to wydate w porywach do ponad 2 tysiecy zlotych, a watpie zeby wlasnie o takie cos ci chodzilo.
Potem zrob sobie dokladny wypis z mocy zasilacza i modelu plyty glownej (!) i procka, zeby sie nie okazalo ze karta ci nie pojdzie bo plyta jest na nia za stara albo zasilacz za slaby.
Potem warto sie zastanowic nad firma, czyli "geForce czy radeon" - obawiam sie, ze tu masz ile informatykow, tyle opinii
Jesli stac cie na wydatek rzedu kilku stow i toj komp to przelknie, wszystko oprocz najnowszych gier 3d powinno pojsc na radeonie 9600, w porywach do 9800 - to sa karty dosyc stare, bo sprzed 4 lat, i w miedzyczasie zdazyly solidnie staniec. Ale wszystko oprocz najnowszych gier 3d na nich pojdzie bez wiekszego problemu |
|
|
|
|
|
ka_tka
|
Wysłany: 04-02-2007, 15:03
|
|
|
IKa napisał/a: | Reklamacja ZAWSZE musi być na piśmie, nic na telefon, czy na gębę. |
W większości znanych mi przypadków (czy z doświadczenia, czy ze słyszenia) wystarczyło iść do sklepu z paragonem i sprawa załatwiana była od ręki. Co prawda to zależy od sklepu (w dużych najczęściej nie zawracają sobie głowy jeśli rzeczywiście widać, że buty się rozpadły, w prywatnych sklepikach mogą być problemy) i od wartości towaru, ale może lepiej najpierw spróbować, a potem ewentualnie zawracać sobie głowę pisemnymi reklamacjami? O.o Nie boli, a może będziesz miał szczęście i trafisz na pokornego sprzedawcę...
Mojej mamuś kiedyś udało się zwrócić buty nawet bez paragonu i to bez żadnych problemów, czekania tyle, ile potrzeba było na sprawdzenie, że rzeczywiście buty takie w ofercie były i kosztowały tyle a tyle xD; |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 04-02-2007, 15:36
|
|
|
Na komputerze gram jedynie w emulatory SNES i GBA, a więc nie potrzebuję niczego szczególnego, ot, wystarczy abym mógł sobie obejrzeć jakiś film czy anime, pisać i tak dalej. Od wypasionych graficznie gier mam PS2.
Problem polega na tym, że gdy oglądam film lub gram w grę, ekran po kilku minutach się rozłazi po czym następuje wyłączenie monitora i autoreset. Siostrzyczka, informatyk (drugi rok tegoż) objerzała, stwierdziła, że to karta graficzna i trzeba kupić nową. Niestety, obecnie wyjechała i wróci po dość długim czasie a chciałem wreszcie coś z tą maszyną zrobić (choćby po to, by móc wreszcie pisać recki do Tanuki). |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 04-02-2007, 15:47
|
|
|
to radeon |
|
|
|
|
|
IKa
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 07-02-2007, 20:11
|
|
|
Czy ktokolwiek kiedykolwiek słyszał słowo hawira lub chawira (w życiu nie widziałem formy pisemnej)? W moich okolicach funkcjonuje jako nazwa "dużej, wypasionej chałupy", natomiast nie spotkałem się z tym słowem gdziekolwiek indziej. Z czysto hobbystycznego zainteresowania historią ciekawi mnie pochodzenia i etymologia tego słowa.
Nie wykluczam, że chodzi o jakiejś makabryczne zniekształcenie czegoś. Zamiast "pugilares" (piórnik) funkcjonuje tu "pularys", a z "nahaja" powstał "hanaj" (i zmienił się z bata na tęgi kij). |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 07-02-2007, 21:18
|
|
|
To ciekawe, u mnie wiele osób używa tego określenia, ale skąd to się wzięło nie mam pojęcia, podobno w gwarze więziennej oznacza dom, ale to nic pewnego.
Trochę kojarzy mi się z językiem hiszpańskim, nie wiem czemu. |
|
|
Moonlight
Ultra Innocent Uke
|
Wysłany: 07-02-2007, 21:43
|
|
|
Hawira, jako "dom", pojawia się w gwarze lwowskiej, skąd faktycznie przeszła do gwary więziennej. Ale co do etymologii - żadnych śladów. Sama pierwszy raz w życiu widzę to słowo. |
|
|
|
|
|
achiever -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 08-02-2007, 00:32
|
|
|
Hehe ja to lubię mówić 'hawirka', choć jakoś często tego wyrazu nie używam... Ale brzmi dobrze - hawirra!:D |
|
|
|
|
|
Ayoken
Co znowu?
|
Wysłany: 10-02-2007, 22:16
|
|
|
Czy ktoś wie z jakiego anime jest ta postać?
Koji.jpg
|
|
Plik ściągnięto 1532 raz(y) 6,49 KB |
|
|
|
|
|
|
IKa
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 11-02-2007, 12:44
|
|
|
Co DOKŁADNIE oznacza termin "moe moe" w odniesieniu do mang/anime? |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 11-02-2007, 13:26
|
|
|
Grisz -> Wiki prawdę Ci powie |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Ayoken
Co znowu?
|
Wysłany: 11-02-2007, 14:04
|
|
|
Dzięki IKa za pomoc :) |
_________________ "Powiem jedno, nigdy więcej nie wypiję 7 kubków Tonicu w ciągu 8 minut" |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|