Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Kto mi powie... |
Wersja do druku |
Ari
Livin' la Vida Loca
|
Wysłany: 03-05-2007, 09:43
|
|
|
dobra bo to już przerasta moje rozumowanie, kto mi wytłumaczy czym się różni płyta dvd-r od dvd+r -_-'' wymiękam przy tym, każdy ze znajomych robi gópi ryj i się śmieje że też nie ma poęcia. o co z tym chodzi? |
_________________ http://peacegrenade.wordpress.com/ |
|
|
|
|
Lila
BAKA Ranger
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Lisia Federacja Omertà
|
Wysłany: 03-05-2007, 10:19
|
|
|
o boze, kolorem lasera :/ Technika wypalania. + ma lepsza jakosc :P |
_________________ " Twas brillig, and the slithy toves, did gyre and gimble in the wabe;
All mimsy were the borogoves, and the mome raths outgrabe.~ "
|
|
|
|
|
Juri
|
Wysłany: 03-05-2007, 10:45
|
|
|
Ogólnie to nie różnią się chyba niczym szczególnym..
Ale rzeczywiście możliwe, że mają trochę lepszą technikę wypalania, bo + to nowszy format.
Kiedyś sama się nad tym zastanawiałam i natknęłam się na takie coś:
Cytat: | Jaka jest różnica między płytami DVD-R a DVD+R?
Z punktu widzenia przeciętnego użytkownika różnica jest żadna. Pewne różnice mogą wystąpić przy używaniu filmów nagranych na płytach i odczytywanych w starych odtwarzaczach DVD (takich sprzed 3-4 lat). Niektóre modele nie obsługiwały wtedy wszystkich formatów nagrywanych płyt. Różnice występują na poziomie konstrukcji płyty oraz firm, którym producenci płyt płacą tantiemy patentowe.
Formaty DVD-R oraz DVD+R bardzo nieznacznie różnią się między sobą, choć oba są standardami jednokrotnego zapisu. Sposób użycia jest w obu przypadkach taki sam. Trzeba być jednak ostrożnym, jeśli chodzi o płyty DVD-R, ponieważ czyste nośniki mają dwa standardy. Ten, którego należy używać, nazywa się "DVD-R do użytku ogólnego". Ten drugi nosi nazwę "DVD-R do authoringu" i z powodu innego składu nadaje się tylko do masteringu. Ten rodzaj płyt DVD-R nie jest zazwyczaj dostępny dla szerokiej publiczności.
Sprawy komplikują się trochę bardziej, jeśli chodzi o formaty DVD-RW oraz DVD+RW. Technologia DVD-RW jest bardzo podobna do CD-RW. Jeśli chodzi o DVD+RW, stowarzyszenie DVD+RW Alliance chciało uprościć nagrywanie materiału wideo, szczególnie w warunkach domowych. Zaimplementowano więc technologię nazwaną Lossless Linking. W formacie DVD+RW materiał wideo może zostać zakodowany ze zmienną przepływnością (ang. VBR, variable bit rate). Zapis przy stałej przepływności wymaga wiele miejsca, konieczne są zatem przerwy podczas jego trwania. Zazwyczaj powoduje to utratę ciągłości ścieżki, co sprawia, że płyta staje się niekompatybilna z urządzeniami umożliwiającymi jedynie odczyt, jak odtwarzacze wideo DVD. Przy użyciu technologii DVD+RW proces ten można przerywać bez utraty ciągłości. Sprawia to, że standard ten jest wydajny i nadaje się do swobodnego zapisu informacji oraz zastosowań związanych z materiałem wideo. Możliwe jest także zastąpienie każdego 32-KB bloku (jednostki zapisu) innym bez utraty kompatybilności. |
|
_________________ "Nie ma w tym niczyjej winy, to nie żaden błąd
Czasem, ot tak bez przyczyny trafia cię jak grom
Czasem tak bez dania racji z siłą setek rózg
Nagle ot tak przy kolacji trafia prosto w mózg." |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 04-05-2007, 10:47
|
|
|
Ktoś zna coś rozpuszczającego osadzony przez twardą wodę kamień? Silniejszego niż ocet najlepiej - na odkamienianie czajnika elektrycznego jest dobry, ale z rurami już sobie nie radzi (trudno się dziwić przy osadzie grubym na 1,5 cm!). Byłbym dźwięczny za pomoc. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 04-05-2007, 11:00
|
|
|
Kret? A generalnie: w sklepach z chemią gospodarczą są różne silnie żrące świństwa specjalnie do tego służące. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Lila
BAKA Ranger
|
Wysłany: 04-05-2007, 11:00
|
|
|
Krecik na Rury :D
Edit:
Av: w tym samym czasie o krecie pomyslalysmy :P |
_________________ " Twas brillig, and the slithy toves, did gyre and gimble in the wabe;
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 04-05-2007, 11:09
|
|
|
Skórki po ziemniakach lub Cocacola. Spróbuj też octu o większym stężeniu (w sklepach można dostać rożne).
Jeśli chcesz z tego pić, to nie wlewaj do tego kreta, bo jest silnie trujący. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 04-05-2007, 11:16
|
|
|
Polska Coca Cola, o ile dobrze się orientuję, jest "chrzczona", więc nie wiem, czy podziała. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Cerber
lol
|
Wysłany: 04-05-2007, 11:27
|
|
|
ja mam świetny sposób. Pewnego razu chciałem sobie zagotować wodę na zupkę chińską (1 w nocy a mi się jeść zachciało), to cyk czajniczek, woda, gaz i czekam. Zająłem się grą w Wh40k DC, więc byłem skupiony bardziej na komputerze niż na nasłuchiwaniu gwizdka od czajnika. Po pewnym czasie przeszedłem się do kuchni i czajniczek... hmmm... gwizdał jakby chciał, ale nie mógł (nowy jest i słabo gwizda - o tym nie wiedziałem), więc stwierdziłem, że woda jest jeszcze niezagotowana. I to był błąd. O czajniczku przypomniałem sobie dopiero później, kiedy coś mnie tknęło i poszedłem do kuchni. Co zobaczyłem? Czajniczek, który w dolnych partiach rozgrzany był do czerwoności. Cała woda wyparowała i jeszcze chwila a czajnik zacząłby się topić (wiem... lol). Ale jak trochę wystygł to okazało się, że cały kamień z środka "zniknął". Jak masz jaja to możesz tak zrobić ;) |
_________________ lol |
|
|
|
|
Caladan
Chaos is Behind you
Dołączył: 04 Lut 2007 Skąd: Gdynia Smocza Góra Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma Omertà Syndykat WOM
|
Wysłany: 04-05-2007, 11:46
|
|
|
ogólnie Coca Cola jest świetnym środkiem, co ciekawe w Indiach wykorzystuja go do unieszkodliwiania pasożytów i owadów |
_________________ It gets so lonely being evil
What I'd do to see a smile
Even for a little while
And no one loves you when you're evil
I'm lying through my teeth!
Your tears are all the company I need |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 04-05-2007, 11:46
|
|
|
Cerber obawiam się jednak, że rury mają mniejszą wytrzymałość na temperatury niż czajniczek...
Dzięki ludziska, się pomyśli... |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Lila
BAKA Ranger
|
Wysłany: 04-05-2007, 14:46
|
|
|
Dino napisał/a: | ogólnie Coca Cola jest świetnym środkiem, co ciekawe w Indiach wykorzystuja go do unieszkodliwiania pasożytów i owadów |
Keii napisał/a: | Polska Coca Cola, o ile dobrze się orientuję, jest "chrzczona", więc nie wiem, czy podziała. |
Polska Cola nie podziala :D zamow sobie zgrzewke Amerykanskiej xD Ta daje kopa. Albo DR Peper z UK :D tez pomoze. |
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 04-05-2007, 16:44
|
|
|
Cola jest dobra do czyszczenia wszelkiego żelastwa, nie na kamień w rurach :P. Do takich przypadków tylko silna chemia. |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Arashino Shiro
władająca czasem...
Grupy: AntyWiP Lisia Federacja
|
Wysłany: 06-05-2007, 19:15
|
|
|
do garnków dobry jest kamix czy coś pokrewnego..do rur..hm...najlepszy chyba będzie kret... na TAKĄ warstwę kamienia cola nie zadziała- zbankrutowałbyś na niej...
Mam pytanie...czym właściwie są boty? wiem że się dzielą na boty dla stron www i dla Irca ale czym się różnią? "czym to się je"? |
_________________ Żyj póki możesz, bo każdy twój dzień może być twoim ostatnim... |
|
|
|
|
Ari
Livin' la Vida Loca
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|