Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Kto mi powie... |
Wersja do druku |
Shinigami-san 
Straszny Pan Morderca

Dołączyła: 03 Maj 2007 Skąd: Poznań/Inowrocław Status: offline
Grupy: Lisia Federacja Omertà
|
Wysłany: 09-10-2007, 21:44
|
|
|
Taa... przyczyna starć, przechodzą koło siebie, zaczynają warczeć i sie gryźć - b. dobre rozwiązanie. Pies nie miał dostatecznej ilości ruchu bo jego pan z nim nie łaził nigdzie - terier to pies mojego brata, mój brat ma 26 lat czyli powinien umieć sie z nim obchodzić. Ja swojego psa wyprowadzam. Ale teraz kiedy mogłyby być oddane musze się zając obydwoma. Spróbuje z Doną łazić na spacery, może sie tam wyszaleje. Wezme jakieś kijki, smakołyki żeby sie wylatała. Czy to zda egzamin, to sie zoabczy, ale napewno będę musiała z nią wychodzić rpzynajmniej raz na dwa dni. Na długi dwu godiznny spacer po polach i trzcinach |
_________________ "Nie jesteś zły. Jesteś po prostu źle ubrany"
 |
|
|
|
 |
ka_tka 

|
Wysłany: 11-10-2007, 18:03
|
|
|
Czy ktoś jest w stanie powiedzieć mi ze 100% pewnością (albo wskazać mi, gdzie mam iść i zapytać, żeby taką całkowicie pewną odpowiedź otrzymać), czy w wyborach można głosować na legitymację szkolną? Słyszałam chyba tyle wersji, ile osób pytałam (czy też ile wyników google wywaliły):
- nie ma najmniejszego problemu,
- koniecznie musi istnieć dowód osobisty, bo wtedy dopiero jestem zarejestrowana jako pełnoletnia,
- może nie być dowodu, ale wtedy musi być paszport, a nie legitymacja,
- tak, ale muszę mieć jeszcze jakieś potwierdzenie zameldowania,
- tak, ale wcześniej muszę osobiście zameldować się w komisji wyborczej
Kurczę no, bo jednak niefajnie byłoby przegapić pierwsze w życiu wybory, i to wybory, w których czuję, że powinnam brać udział. I to tylko dlatego, że miałam pecha urodzić się 18 lat temu, nie zdążyłabym przez te przeklęte kolejki (bardzo nie fair, powinna być oddzielna kolejka dla nas, to nie my byliśmy zbyt leniwi, żeby wymienić dowody na czas) ~__~ A innego dowodu tożsamości niż legitymacja nie posiadam... Chyba, że chcą nieważne od 3 lat paszporty, oba na stare nazwisko i do tego jeden niemiecki... ^^; |
|
|
|
|
 |
Irian 

Grupy: WIP
|
Wysłany: 11-10-2007, 21:43
|
|
|
A złożyłaś wniosek o nowy? Ja też wymieniam, pytałam miłej pani w okienku i dowiedziałam się, że będę od razu dopisana do listy (bo piętnaście minut wcześniej się meldowałam), a żeby potwierdzić tożsamość mam im pomachać papiórkiem, że oczekuję na nowy dowód + ważnym dokumentem ze zdjęciem. U mnie będzie to legitymacja studencka + odpis aktu ślubu, bo legitkę mam na stare dane XD więc trochę papierów muszę z sobą wziąć.
Zadzwoń do urzędu miasta i się upewnij... |
_________________ Every little girl flies. |
|
|
|
 |
ka_tka 

|
Wysłany: 11-10-2007, 22:52
|
|
|
Hm, jutro zahaczę o urząd, bo nawet pojęcia nie mam, gdzie dokładnie dzwonić. Ze składania podania o dowód zrezygnowałam w momencie, kiedy usłyszałam, ile trzeba czekać i że i tak nie zdążę do wyborów. Skąpstwo, ale stwierdziłam, że wolę te 30zł zainwestować w co innego ^^; Opcji z papierkiem że czekam na dowód jeszcze nie słyszałam... XD
I to nie jest tak, że ja nie mam *nowego* dowodu na nowe nazwisko. Ja w ogóle nie mam dowodu, bo zmienić dane dało się na legitkę (jeden z nielicznych przykładów rozsądku w biurokracji, składałam wniosek dosłownie dzień po osiemnastce i przymknęli oko na "numer dowodu osobistego"). O ile miałabym taki stary dowód, to pewnie starczyłoby pomachać papierkiem o zmianie, tak jak machałam wszędzie przed wymianą legitymacji... Pytanie, czy ewentualny papierek "oczekuje na wydanie dowodu osobistego" działa też w przypadku, kiedy produkowany dowód jest moim pierwszym... |
|
|
|
|
 |
Valhrad 
|
Wysłany: 11-10-2007, 23:08
|
|
|
Jakiś czas temu, w wyniku różnych zbiegów okoliczności i okazji, zostałem szczęśliwym posiadaczem (rzekomo) oryginalnej japońskiej katany i (chyba) aikuchi. Przedmioty te są swego rodzaju kompletem. Na aikuchi znajduje się wygrawerowany napis w nieznanym mi języku. Możliwe że jeśli poznałbym znaczenie tych słów, dowiedziałbym się czy broń ta jest oryginalna, czy też jest to zwyczajna podróbka. W związku z tym, zwracam się o pomoc do osób, które mogą pomóc mi w rozwiązaniu mojego problemu. Poniżej zamieszczam zdjęcie z tym napisem .
Przepraszam za tragiczną wręcz jakość zdjęcia (stary aparat).
Z góry dziękuje za wszelką pomoc :)
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
 |
Grethort 
|
Wysłany: 12-10-2007, 13:59
|
|
|
Grethort napisał/a: | Biorąc pod uwagę, że siedzimy w muzyce też mam pytanie. Otóż: jak się nazywa pierwsza piosenka z albumu Diamonds ; wykonawca DEEN ? |
Ponawiam pytanie :) |
|
|
|
|
 |
Keii 
Hasemo

Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 12-10-2007, 14:16
|
|
|
虹の彼方へ, czyli "Niji no achira (acchi) e", co znaczy "W stronę tęczy".
Tracklistę masz na przykład tutaj. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
 |
|
|
|
 |
wa-totem 
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 12-10-2007, 19:06
|
|
|
Valhrad napisał/a: | Na aikuchi znajduje się wygrawerowany napis w nieznanym mi języku. | nonsensowne znaczki.
Co do katany, sprawdź czy hamon nie jest przypadkiem nie jest imitacją wykonaną na szlifierce, i ogólną budowę miecza. Warto delikatnie wystukać mekugi i rozebrać miecz, bo sygnatura zazwyczaj będzie właśnie na tylcu. Śrubki = masz śmieć. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
 |
|
|
|
 |
Sakura_chan 
Pure Angel

|
Wysłany: 14-10-2007, 17:33
|
|
|
Kto mi powie jak wypadł Tanukowy panel na Bace ? Wiem że to chwilę temu było ale byłam odcięta od świata |
_________________ To add colour to your boring today
To put magic into your melancholic tomorrow
I have come to change those nonchalant times you spent
Into precious memories
 |
|
|
|
 |
moshi_moshi 
Szara Emonencja

Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 14-10-2007, 19:10
|
|
|
Czym, oprócz zmywacza można zmyć resztki lakieru do paznokci z linoleum ( ew. czy taki zmywacz zniszczy wykładzinę) ? |
|
 |
tilk 

Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 14-10-2007, 19:33
|
|
|
Sakura_chan napisał/a: | Kto mi powie jak wypadł Tanukowy panel na Bace ? Wiem że to chwilę temu było ale byłam odcięta od świata |
Wypadł znakomicie. Widownia dopisała (czyt. nie robiliśmy tego tylko dla siebie :D), prezentacja była przeprowadzona bez zarzutu, problemów technicznych też nie było. Brakowało tylko rzutnika, czy chociaż telewizora. |
|
|
|
|
 |
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 15-10-2007, 11:44
|
|
|
moshi_moshi napisał/a: | Czym, oprócz zmywacza można zmyć resztki lakieru do paznokci z linoleum ( ew. czy taki zmywacz zniszczy wykładzinę) ? |
Toluen albo coś innego opartego na benzynie - jako rozpuszczalnik do emalii modelarskich sprawdza się nieźle. |
|
|
|
|
 |
Grethort 
|
Wysłany: 15-10-2007, 13:25
|
|
|
...jak przekonać rodzinę, że nauka w domu z pewnością będzie dla mnie lepsza, niż bawienie się w zawodówce(3/4 moich lekcji to tzn. "ok macie wolną lekcję" ?
PS> Kierunek - Japonistyka... możliwe tylko poprzez studia i skończenie szkoły średniej? |
|
|
|
|
 |
Ysengrinn 
Alan Tudyk Droid

Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 15-10-2007, 14:38
|
|
|
Ehm... A masz jakieś wątpliwości w tym względzie?
Chyba nie ma w Polsce kierunku studiów, na który można by iść bez matury. Już abstrahuję, że poziom nauki w zawodówce w życiu nie przygotuje Cię do studiów. Obawiam sie, że w Twoim wieku masz "trochę" za duże zaległości, by myśleć o czymś takim jak japonistyka... |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
 |
|
|
|
 |
Keii 
Hasemo

|
Wysłany: 15-10-2007, 15:01
|
|
|
Hm, czy za duże zaległości. Sam na pójście na kierunek humanistyczny zdecydowałem się dopiero na początku trzeciej klasy liceum, wcześniej do pisania matury z polskiego na podstawowym nastawiałem się "żeby zaliczyć". Wszystkiego da się nauczyć, a do takiego Krakowa wystarczą angielski i polski na rozszerzonym. Dobre repetytorium do polskiego + osoba która nauczy, jak pisać rozprawki + samozaparcie i może da się coś zdziałać. Z angielskim trochę gorzej, chociaż skupiając się tylko na tych dwóch przedmiotach chyba można jakoś z sytuacji wybrnąć. Nie takie rzeczy robi się do sesji ;) |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|