Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Bo Zupa Była Za Słona!!! - wszystko co złe... |
Wersja do druku |
Norrc
Grupy: Lisia Federacja Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 25-06-2010, 13:04
|
|
|
Bo Lily obrzydziła mi studiowanie japonistyki -_- |
|
|
Vivian
La Fleur du mal
|
Wysłany: 25-06-2010, 17:33
|
|
|
Bo mój względny spokój uleciał gdzieś daleko. Na stronie Cogito umieścili klucze maturalne z polskiego z CKE. Nie pamiętam co dokładnie napisałam w rozszerzeniu, ale raczej nie analizowałam Tokarczuk poprzez rzeczowniki: ,,wzrastanie, stabilność, dorodność" . To jest w kluczu, a propos czego jest owa dorodność nie napisali. Natomiast konteksty nie są w kluczu, WCALE, można otrzymać za nie jedynie walory. Cudownie, wolałam żyć w błogiej nieświadomości. |
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 25-06-2010, 18:21
|
|
|
Vivian napisał/a: | Bo mój względny spokój uleciał gdzieś daleko. Na stronie Cogito umieścili klucze maturalne z polskiego z CKE. Nie pamiętam co dokładnie napisałam w rozszerzeniu, ale raczej nie analizowałam Tokarczuk poprzez rzeczowniki: ,,wzrastanie, stabilność, dorodność" . To jest w kluczu, a propos czego jest owa dorodność nie napisali. Natomiast konteksty nie są w kluczu, WCALE, można otrzymać za nie jedynie walory. Cudownie, wolałam żyć w błogiej nieświadomości. |
Pamiętam, że kiedy ja pisałem maturę i sprawdziłem klucz, okazało się, że opowiadanie Wiewiórka (bodaj tak to się nazywało), zostało przez CKE zinterpretowane w zupełnie inny sposób. Nie przeszkodziło mi to jednak dostać 84% z rozszerzenia, więc może jeszcze jest nadzieja? |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Easnadh
a wee fire
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 25-06-2010, 19:40
|
|
|
Keii napisał/a: | Pamiętam, że kiedy ja pisałem maturę i sprawdziłem klucz, okazało się, że opowiadanie Wiewiórka (bodaj tak to się nazywało) | Dżizas, Keii, ty pisałeś o tej wiewiórce? O_o' Podziwiam, ja wymiękłam. Ten tekst był dla mnie na tyle bezsensowny, że dałoby się z nim zrobić różne rzeczy, ale nie widziałam, która byłaby właściwa... |
_________________ ☾
I’m always right and you should listen to whatever I have to say
and never disagree, ever, EVER for the sake of your wolvlihood. |
|
|
|
|
Enevi
苹果
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 25-06-2010, 19:48
|
|
|
Easnadh napisał/a: | Dżizas, Keii, ty pisałeś o tej wiewiórce? O_o' |
Co masz do tej wiewiórki? Bardzo fajnie się to wypracowanie pisało...
Vivian napisał/a: | Na stronie Cogito umieścili klucze maturalne z polskiego z CKE. |
Swoją drogą, u mnie było podobnie, tyle że z pytaniami do tekstu. Teoretycznie egzaminatorzy mają się sugerować tym, co jest w kluczu i generalnie mają wolną rękę. Zależy jak trafisz. Miałam co innego niż w kluczu i też wynik był... DOBRY. |
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 25-06-2010, 20:00
|
|
|
Easnadh napisał/a: | Keii napisał/a: | Pamiętam, że kiedy ja pisałem maturę i sprawdziłem klucz, okazało się, że opowiadanie Wiewiórka (bodaj tak to się nazywało) | Dżizas, Keii, ty pisałeś o tej wiewiórce? O_o' Podziwiam, ja wymiękłam. Ten tekst był dla mnie na tyle bezsensowny, że dałoby się z nim zrobić różne rzeczy, ale nie widziałam, która byłaby właściwa... |
Analiza opowiadania > analiza wiersza :P
Ogólnie wyszedłem z założenia, że jeśli logicznie uargumentuję to, co napisałem, to powinno być ok. Jak widać - było :) |
|
|
|
|
|
Vivian
La Fleur du mal
|
Wysłany: 25-06-2010, 20:49
|
|
|
Keii napisał/a: | Pamiętam, że kiedy ja pisałem maturę i sprawdziłem klucz, okazało się, że opowiadanie Wiewiórka (bodaj tak to się nazywało), zostało przez CKE zinterpretowane w zupełnie inny sposób. Nie przeszkodziło mi to jednak dostać 84% z rozszerzenia, więc może jeszcze jest nadzieja? |
Nadziei nie straciłam zupełnie, po prostu obawiam się rozczarowania. Z doświadczenia wiem, że polonista potrafi poprawić innego polonistę, jednemu moja praca się spodoba, pomimo nieco innej interpretacji, a drugiemu nie. Prawda jest też taka, że postawiłam sobie wysokie wymagania. Do tego nie będąc w klasie humanistycznej, musiałam sama się przygotowywać i mam nadzieję, że moja praca nie pójdzie na marne... Ponadto liczyłam na poezję a tu poezji nie było! Łee... |
|
|
Wiewiór
irish mastah
|
Wysłany: 26-06-2010, 21:30
|
|
|
Keii napisał/a: |
Ogólnie wyszedłem z założenia, że jeśli logicznie uargumentuję to, co napisałem, to powinno być ok. Jak widać - było :) |
Też tak zrobiłam i wyszło bardzo źle....bo klucz i sprawdzacz wiedział lepiej. I mimo że mijają już dwa lata, nadal czuję się przez maturę bardzo pokrzywdzona =.= |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 26-06-2010, 22:29
|
|
|
Wychodzi na to, że jak mówił nam polonista (który sam sprawdzał prace maturalne) - wszystko zależy od tego, na kogo się trafi. Jeśli to będzie kluczofaszysta, zapewne najmniejsze odstępstwa od jedynej słusznej prawdy tolerowane nie będą. |
|
|
|
|
|
Sm00k -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 28-06-2010, 05:30
|
|
|
Bo ciąg dalszy poprzedniego wpisu plus atrakcje dodatkowe.
Na granicy hiszpańsko-francuskiej. Ole! |
|
|
|
|
|
krew_na_scianie
kościsty seksapil
Grupy: House of Joy
|
Wysłany: 28-06-2010, 13:31
|
|
|
Bo się okazało, że urząd pracy w moim mieście nie ma już teraz pieniędzy by mi opłacić staż. A rodzina niestety odmówiła mi zameldowania w Łodzi (staż w Łodzi wziął w łeb), i w tym momencie nie wiem zwyczajnie co robić. Same problemy.. I po co mi były te studia? |
_________________ "Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, skazani są na jej powtarzanie." |
|
|
|
|
Loko
Aspect of Insanity
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 28-06-2010, 13:52
|
|
|
Mój tata + duże kolumny = Matko Boska....
Edit: Plus to, że mój internet jest niesamowicie żałosny. |
_________________ That is all in your head.
I am and I are all we. |
|
|
|
|
Agon
|
Wysłany: 28-06-2010, 23:10
|
|
|
Bo jutro wyniki z matur. Nie chcę ich znać, nie z historii - będzie brutalnie i boleśnie >_> |
|
|
|
|
|
Olcia
|
Wysłany: 29-06-2010, 06:17
|
|
|
krew_na_scianie napisał/a: | I po co mi były te studia? |
podpisuję się pod tym obiema łapkami ;( |
|
|
|
|
|
korsarz
a taki jeden...
|
Wysłany: 29-06-2010, 08:49
|
|
|
Bo nie ma to, jak obudzić się cały mokry i nie mając czym oddychać... >.> |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|