FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
  Bykowe, czyli nowe pomysły polityków
Wersja do druku
Slova Płeć:Mężczyzna
Panzer Panzer~

Status: offline

Grupy:
Samotnia złośliwych Trolli
PostWysłany: 12-09-2010, 18:25   

Akurat nie sądzę, by małżeństwa z powodów zdrowotnych nie mogące pozwolić sobie na dzieci byłyby obarczone podatkiem. Tutaj faktycznie to nie ich wina.

Sasayaki napisał/a:
dziecko jest niepraktyczne i czasochłonne

Dla osoby niedojrzałej do założenia rodziny z pewnością (zawczasu zaznaczam, że tutaj nie ma żadnej aluzji).

Przejdź na dół Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
IKa Płeć:Kobieta

Grupy:
WIP
PostWysłany: 12-09-2010, 18:44   

A co mają zrobić pary bezdzietne, które dziecka nie mogą mieć z powodów zdrowotnych, leczą się, latami się starają o dziecko, mają może zaświadczenie o swoim dramacie od lekarza wziąć i jakiemuś kretynowi w ZUSie papierek podetkać? Tylko, żeby jeszcze bardziej mógł zgnoić i stempelek przybić "zwolniono z bykowego z powodu niemożności posiadania dziecka"? Ciekawe, czy księży i zakonnice też opodatkują bykowym. Hmm, zapomniałam też o wdowach i wdowcach - zaświadczenie o śmierci małżonka/i należy podetknąć też... edit: Zapomniałam o osobach, które dziecko straciły... też nie mają, też im dowalmy, w imię kasy.
Slova napisał/a:
Jasna, okrutny świat izolował go przez trzydzieści lat w ciemni. Oj, niedo(jda.)la. Jakoś kiedyś ludzie nie mieli problemu z założeniem rodziny, ba!
Nie czuję się izolowana w ciemni przez 33 lata, nie spotkałam odpowiedniej osoby, nie odczuwam instynktów macierzyńskich i wystarczy mi 5 dni w tygodniu kontakt z cudzymi dziećmi. Gdybym miała wrócić po południu do domu i jeszcze zajmować się swoim, przy pierwszej próbie narzekania i jojczenia wystawiłabym za drzwi.

Poza tym jestem także doskonale świadoma, że ze swojej pensji NIE utrzymałabym dziecka na odpowiednim poziomie - życie kosztuje, pieluchy, środki, lekarstwa, ubrania, wyprawka do szkoły to koszt przeciętnie 800+ zł. Więc zanim ktoś zacznie się rzucać, niech sobie policzy, ile kosztuje utrzymanie modelu 1+1 z pensji poniżej średniej krajowej. Najwidoczniej komuś bardzo odbiło i stwierdził (Zapewne na swoim przykładzie), że wszyscy single pakują pieniądze w wycieczki zagraniczne, samochody, imprezy i wszytko co najdroższe. No popatrzcie, a ja nie jeżdżę na Kanary, nie mam na nowy samochód, nie marzę by w weekendy pławić się w spa. Nie mam na kino, teatr, brakuje mi na nowe książki. Dwie pensje pójdą teraz na opał na zimę, dokładam się do domowego budżetu. Odkładam na swoją emeryturę na koncie, bo od ZUSu NIC nie dostanę - a tego jestem pewna. I mam jeszcze dziecko sobie zrobić, tak? Już lecę, pędzę, jak z mokrą ścierką na ścianę, żeby pierwsze lepsze plemniki na rogu złapać, żeby zadowolić Jaśnie Wielmożnie Rządzących - bo społeczeństwo musi się rozmnażać! A zaplecze do godnego "rozmnażania" to nie łaska stworzyć?

Chwilowo, niech się łaskawie ode mnie od*** i zreformują ten cholerny system, który właśnie się sypie, a nie wyciągają kolejne pieniądze z mojej kieszeni, pieniądze których i tak nie mam prawie wcale. Bo, jak reszta bezdzietnych, winna jestem dziury w budżecie, przez którą podniosą podatki, żebym mogła więcej płacić za podstawowe produkty. Dzięki.

Poza tym, doskonały temat zastępczy, jak nie krzyż to macica, a reszta pod dywan...
Tak, jestem wkurzona, mam powoli dosyć tego powalonego kraju. Najchętniej bym im te stołki spod tyłków wyszarpała i waliła po głowie, póki nie przysiądą fałdów i nie wymyślą czegoś, co nie będzie kolejnym idiotyzmem.

Ostatnio zmieniony przez IKa dnia 12-09-2010, 19:12, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Panzer Panzer~

Grupy:
PostWysłany: 12-09-2010, 18:56   

IKa, może niezamierzenie, ale Twój post mnie rozbawił i to do łez. Nie, nie opisem sytuacji, to nic śmiesznego, ale opiniami o rządzących, zbyt szczere.

Nie będę mówił o tym, jak ja się wychowywałem, bo wtedy wszystkie argumenty o niemożności utrzymania dziecka na niskiej pensji byłyby nie na miejscu, a nie chcę Was odzierać z tej krytycznej wizji. I do nikogo nie mam za dzieciństwo urazy.

Powrót do góry Zobacz profil autora
Sasayaki Płeć:Kobieta
Dżabbersmok

Grupy:
Melior Absque Chrisma
WOM
PostWysłany: 12-09-2010, 19:09   

Cytat:
Jakoś kiedyś ludzie nie mieli problemu z założeniem rodziny, ba! Nawet stawali przed ołtarzem, kobieta i mężczyzna, egzotyczne, prawda?

Taaak... bo zwykle do ołtarza się wtedy szło póki brzucha nie widać jeszcze.
Slova napisał/a:
Akurat nie sądzę, by małżeństwa z powodów zdrowotnych nie mogące pozwolić sobie na dzieci byłyby obarczone podatkiem. Tutaj faktycznie to nie ich wina.

IKa napisał/a:
A co mają zrobić pary bezdzietne, które dziecka nie mogą mieć z powodów zdrowotnych, leczą się, latami się starają o dziecko, mają może zaświadczenie o swoim dramacie od lekarza wziąć i jakiemuś kretynowi w ZUSie papierek podetkać?

Tak, pogłębmy ich depresję. W końcu to nie ich osobisty dramat to sprawa Wielce Szanownego Państwa!
Cytat:
Dla osoby niedojrzałej do założenia rodziny z pewnością (zawczasu zaznaczam, że tutaj nie ma żadnej aluzji).

Zgodnie z artykułem tak dojrzałym się jest w wieku 40 lat. Cudownie, ale moim zdaniem do posiadania dzieci można nigdy nie dojrzeć. Z zasady ludzie są postawieni przed faktem dokonanym. Z obserwacji stwierdzam, że dzieci z zasady najłatwiej "produkują" ci, co się o nie nie starają.

A tak w ogóle- jasna cholera- niż niżem, ale takie problemy można rozwiązać zmianą polityki, systemu emerytalnego, zapewnieniem rodzinom odpowiednich warunków życia, może reklamą... ale groźbą? Bo to jest groźba- rozmnażaj się, bo zapłacisz! Tak, już lecę by mieć dziesiątkę potomków przed czterdziestką. Oczywiście Państwa już nie interesuje co się z nimi później stanie, czy będą nakarmione i wyedukowane, ważne by zarabiały pieniądze na emerytów.

Sapgulcząc poprzez mrok!

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź blog autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
9349483
IKa Płeć:Kobieta

Grupy:
WIP
PostWysłany: 12-09-2010, 19:13   

Slova: PRYCH!
Powrót do góry
Bezimienny Płeć:Mężczyzna
Najmniejszy pomiot chaosu

PostWysłany: 12-09-2010, 19:23   

Slova napisał/a:
Bezimienny, ale ilu tych bezdzietnych zarabia aż takie kokosy? Poza tym przy takich dochodach utrzymanie rodziny z pewnością by im nie ciążyło.
Założyć i utrzymywać rodzinę tylko dlatego, bo by im "nie ciążyło"? Bez jaj. Poza tym chodzi mi o argument, że bezdzietnych należy opodatkować bo stanowią obciążenie dla pozostałych - ten argument jest wzięty z sufitu i niepodparty niczym poza głośnym mówieniem i machaniem rękami. I to jeszcze w sytuacji w której ten sam rząd za reformę systemu emerytalnego brać się nie zamierza, więc i tak wszyscy obecnie pracujący po przejściu na emeryturę zostaną zrobieni w balona.
Równie sensowne byłoby opodatkowanie np. nauczycieli, bo przecież nic nie produkują, są więc pasożytami społecznymi.
Mi to pachnie głęboką komuną - i to taką w najgorszym stylu.

the renegades on wheels.

The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense.
wa-totem Płeć:Mężczyzna
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 12-09-2010, 19:27   

Sasayaki napisał/a:
ważne by zarabiały pieniądze na emerytów.

I to mnie najbardziej bawi... takie chore pomysły w kraju z którego według różnych szacunków do 2 mln ludzi wyjechało za chlebem, i w którym MIMO TO bezrobocie sięga 10%... (czyli milionowa rzesza...) taaaa, potrzebujemy więcej bezrobotnych.
Zwłaszcza że ci sami "inteligentni inaczej" którzy rzucają takie pomysły, odpowiadają za system szkolnictwa który nie uczy absolutnie NICZEGO, i sprawia że bezrobocie jest największe właśnie wśród młodych, którzy świeżo wyszli z systemu edukacji... a odsetek absolwentów NIE pracujących w wyuczonym zawodzie jest najwyższy w europie, sięga 80%.

Normalnie super.

Poza tym, radzę przesłuchać nagranie z expose Tuska. Powiedział wyraźnie, że jego rząd "będzie zmierzał do likwidacji emerytów starego portfela."

Patrząc na emeryturę mojej ciężko chorej matki, i to jak wygląda to co jej oferuje służba (tfu) zdrowia, nie mam wątpliwości że to zdanie należy odbierać dosłownie...

A ja proponuję domiar majątkowy. Dodatkowy, roczny podatek od całości majątku... każdego polityka należącego do partii która w jakikolwiek sposób uczestniczy w formowaniu rządu. W wysokości 1/10 aktualnego odsetku deficytu budżetowego.

A w praktyce, ponieważ już teraz z 80% młodzieży biega z jednym bądź kilkoma DYS-papierkami, należy spodziewać się epidemii bezpłodności oraz rozmaitych schorzeń psychicznych dyskwalifikujących w roli rodzica... lol.

Numer Gadu-Gadu
3869750
Lain Płeć:Kobieta

PostWysłany: 12-09-2010, 20:01   

Proponuję podatek od bycia posłem, ministrem, premierem itp. Mogliby by dać przykład i sami siebie opodatkować.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Asthariel Płeć:Mężczyzna
Lis

Grupy:
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 12-09-2010, 20:12   

Lain napisał/a:
Proponuję podatek od bycia posłem, ministrem, premierem itp. Mogliby by dać przykład i sami siebie opodatkować.

Hahaha.

Może gdyby zainfekować cały rząd jakimś śmiertelnym wirusem, i zastąpić posłów idealistycznie nastawionymi nastolatkami... Bo nie wcześniej.
Powrót do góry
korsarz Płeć:Mężczyzna
a taki jeden...

PostWysłany: 12-09-2010, 20:16   

Slova napisał/a:
wszystkie argumenty o niemożności utrzymania dziecka na niskiej pensji byłyby nie na miejscu

Tylko potem wytłumacz pięciolatkowi, dlaczego nie ma takich ubrań, czy zabawek, jak inne dzieci w przedszkolu? Wątpię, czy zrozumie...
wa-totem napisał/a:
w kraju z którego według różnych szacunków do 2 mln ludzi wyjechało za chlebem, i w którym MIMO TO bezrobocie sięga 10%... (czyli milionowa rzesza...) taaaa, potrzebujemy więcej bezrobotnych.

Ciekawe, skąd państwo weźmie kasę na zasiłki dla tych bezrobotnych...
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Lain Płeć:Kobieta

PostWysłany: 12-09-2010, 20:25   

Asthariel napisał/a:
Może gdyby zainfekować cały rząd jakimś śmiertelnym wirusem, i zastąpić posłów idealistycznie nastawionymi nastolatkami... Bo nie wcześniej.

Wiem, nie pisałam tego na serio. Co nie zmienia faktu, że byłby to miły gest z ich strony.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Panzer Panzer~

Grupy:
PostWysłany: 12-09-2010, 20:30   

No, powiem, że mnie odwiedliście od poparcia idei tego podatku. Ale reszty opinii nie zmieniam. Chociaż faktycznie - dzisiaj dzieci nie chodzą już do przedszkola w różowych rajstopach i swetrze robionym na drutach.

Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 12-09-2010, 20:31   

Pogratulować młodym, wykształconym singlom, którzy w sporej części wybrali sobie ten rząd. Tyle ode mnie w tym temacie.
Powrót do góry
Vivian Płeć:Kobieta
La Fleur du mal

PostWysłany: 12-09-2010, 20:58   

Eeee... Ten pomysł jest tak absurdalny, że trudno uwierzyć, że w ogóle powstał. Po pierwsze tekst " Nie może być tak, że że w społeczeństwie nagradza się bimbających i myślących tylko o swej wygodzie, apartamentach, samochodach i wczasach!" - Toż to bezczelne! Nie żyjemy w państwie totalitarnym i nikt nie ma prawa ingerować w czyjeś życie prywatne, no bo to czy ktoś kupuje pieluszki dla dziecka czy drogie perfumy to jego sprawa, jego wybór, czyż nie? Ktoś ma dziecko, więc ma dodatkowe wydatki, ale to jego wybór, czy też jego odpowiedzialność. Do tego jaki procent społeczeństwa zarabia kokosy? Ponadto jeśli chodzi o przyrost naturalny, to więc jeśli ktoś nie może być biologicznym rodzicem, to adopcja się nie liczy, czyż nie? Do tego, gdyby kobiety mogły tak sobie rodzić dzieci i świetnie zarabiać, mieć czas na pracę i trójkę dzieci chociażby. Dla przykładu podam, siostra i jej mąż są architektami, mają dwójkę małych dzieci, szwagier pracuje w firmie architektonicznej od 9.00 i często wraca do domu o 20.00, pracował tak w szacownej firmie nr 1,2,3... Siostra zaś obecnie kiepskiego zdrowia nie może się utrzymać nigdzie na dłuższy czas, gdyż powinna być dyspozycyjna, nie chorować, nie zajmować się dziećmi...
Ponadto tu chyba nie powinno chodzić o to żeby dzieci ot sobie były, przecież trzeba je jeszcze wykształcić, zapewnić poczucie bezpieczeństwa, opiekę et. etc. Według mnie do rodzicielstwa potrzebna jest pewna dojrzałość, po paru obserwacjach, ośmielam się stwierdzić, że są ludzie, którzy chyba nie powinni mieć dziecka, przez wzgląd na jego dobro...

Nie no poroniony pomysł...

PostWysłany: 12-09-2010, 21:03   

Po pierwsze nie histeryzujcie. To tylko kolejny temat zastępczy. Ludzie sobie o czymś pogadają, zbulwersują się, a nie zauważą np. bezczynności rządzących. Samego podatku nie wprowadzą. Na razie...

Jeśli chodzi o dzieci, a dokładniej ich brak to jest bardzo proste rozwiązanie tego problemu. Zmniejszać podatki. Jak ludzie będą mieli pieniądze na dzieci to sobie będą te dzieci robić. Jeśli człowiek po studiach (~25 lat) ma problem, żeby zarobić na godne życie samemu i dla wielu jedyną opcją na jakieś znośne lokum jest kredyt na mniej więcej tyle ile już przeżył to dziwnym nie jest, że się nie chce rozmnażać. Do tego dochodzą zmiany w mentalności (IMO można za nie głównie "podziękować" feministkom).

Numer Gadu-Gadu
666666
Strona 2 z 8 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Odpowiedz do tematu