Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Bykowe, czyli nowe pomysły polityków |
Wersja do druku |
korsarz
a taki jeden...
|
Wysłany: 12-09-2010, 21:06
|
|
|
Slova napisał/a: | . Chociaż faktycznie - dzisiaj dzieci nie chodzą już do przedszkola w różowych rajstopach i swetrze robionym na drutach. |
Jeśli się je najpierw robi, a potem się myśli, czy będzie je z czego utrzymać... |
|
|
|
|
|
Dżul
Człowiek Autodemolka
|
Wysłany: 12-09-2010, 21:07
|
|
|
Zastanawiam się, jakie to będą procentowe różnice w podatkach pomiędzy posiadającymi dziećmi, a nie posiadającymi, skoro już teraz jest podatkowa ulga od dzieci... A ja zawsze zazdrościłam rodzinom, które mają powyżej trójki dzieci sieciówki za 4 złote miesięcznie.
Jee, mam jeszcze 20 lat na rozmnożenie się. |
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 12-09-2010, 21:19
|
|
|
korsarz napisał/a: | Jeśli się je najpierw robi, a potem się myśli, czy będzie je z czego utrzymać... |
Kiedyś każdy chodził w dresiku w przedszkolu popylał niezależnie od zamożności rodziców. |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
zombie_kitten
o.O
|
Wysłany: 12-09-2010, 21:23
|
|
|
Slova napisał/a: | anulka406 napisał/a: | Skąd taki singiel ma wziąć na ten podatek? |
Bo jest singlem, znaczy, że dochód na głowę ma wyższy, bo się nim z nikim nie dzieli?
|
Jak obie osoby w związku pracują to też dochód jednej osoby się nie dzieli na dwa :)
Slova napisał/a: |
anulka406 napisał/a: | To nie jego wina, że nie może sobie znaleźć partnera. |
Jasna, okrutny świat izolował go przez trzydzieści lat w ciemni. Oj, niedo(jda.)la. Jakoś kiedyś ludzie nie mieli problemu z założeniem rodziny, ba! Nawet stawali przed ołtarzem, kobieta i mężczyzna, egzotyczne, prawda? |
Ludzie są różni. Niektórym jest łatwo znaleźć partnera, a innym trudno. Według mnie jeszcze te osoby dobijać dodatkowym podatkiem to trochę nieuczciwe, bo i tak mają ciężko.
A tak w ogóle, czy to "bykowe" to nie był pomysł jakiegoś jednego posła tylko? Raczej nie sądzę by taki pokręcony pomysł popierało zbyt dużo ludzi, nawet w PO... |
_________________ "(...) And when men become free then mankind will be free.
May you be free of The Curse of Greyface.
May the Goddess put twinkles in your eyes.
May you have the knowledge of a sage,
and the wisdom of a child. Hail Eris."
- Principia Discordia |
|
|
|
|
Caladan
Chaos is Behind you
Dołączył: 04 Lut 2007 Skąd: Gdynia Smocza Góra Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma Omertà Syndykat WOM
|
Wysłany: 12-09-2010, 21:27
|
|
|
Ktoś mi wspomniał o podatku dla ministrów. Za mało. Wolałbym aby wolny rynek zdecydował kto ile ma dostawać. ;).
Na szczęscie Polska nie jest żle. Przyjada Ukraińcy i cała reszta zgrai z wschodu. Jakoś będzie, ale Polaków będzie mniej.
Gorzej mają tacy Francuzi, lub Niemcy, albo Belgowie wogle. Tam niedługo będę Republiki Muzułmańskie. |
_________________ It gets so lonely being evil
What I'd do to see a smile
Even for a little while
And no one loves you when you're evil
I'm lying through my teeth!
Your tears are all the company I need |
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 12-09-2010, 21:31
|
|
|
zombie_kitten napisał/a: | A tak w ogóle, czy to "bykowe" to nie był pomysł jakiegoś jednego posła tylko? Raczej nie sądzę by taki pokręcony pomysł popierało zbyt dużo ludzi, nawet w PO... |
Poseł Kasprzak z PSL, przecież w artykule napisano. Poparcie jakieś ma, jak każdy pomysł na wyciagnięcie kasy od ludzi. ;] |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Wiewiór
irish mastah
|
Wysłany: 12-09-2010, 22:16
|
|
|
No po prostu mi ręce opadły...już pomijam te wszystkie sprawy podatkowo- Zusowe i co wypadało by naprawić i kogo nie stać na dzieci. Jestem po prostu oburzona jako kobieta. Żyję w wolnym kraju i z moją macicą będę robiła co mi się spodoba! I żaden kretyn (męski!) nie będzie mi mówił kiedy mam zostać maszynką do rodzenia małych Polaków.
A poza tym karanie singli za bycie singlami, genialne...toż to podatek od nieposiadania rodzinny innymi słowy! |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 12-09-2010, 22:50
|
|
|
Cytat: | Jestem po prostu oburzona jako kobieta. Żyję w wolnym kraju i z moją macicą będę robiła co mi się spodoba! I żaden kretyn (męski!) nie będzie mi mówił kiedy mam zostać maszynką do rodzenia małych Polaków. |
Owszem, pomysł posła (na razie chyba nie rządu) jest debilny i nie ma szansy nic dać, bo wypróbowano go już w historii wielokrotnie.
Ale tak poza tym... OK, wolność wolnością, ale generalnie państwa i społeczeństwa istnieją dlatego, że ludzie się mnożą i nie bez kozery rodzinę nazywa się podstawową komórką społeczną. Jeśli ludzie uznają, że mają prawo się nie rozmnażać i przestaną się rozmnażać, to spoko - po prostu społeczeństwo dość szybko przestanie istnieć.
Naprawdę nie widzę więc nic oburzającego w samym zamyśle, że należy pozytywne zjawiska promować, a negatywne starać się ograniczać - bo sorry Winnetou, singlizm jest zjawiskiem negatywnym, a rodzina pozytywnym. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
nat_mich
jeż
|
Wysłany: 12-09-2010, 22:55
|
|
|
Slova napisał/a: | Bezimienny, ale ilu tych bezdzietnych zarabia aż takie kokosy? Poza tym przy takich dochodach utrzymanie rodziny z pewnością by im nie ciążyło. |
nie chce mi się czytać dalej, może ktoś inny to zauważył, jak tak to sori, ale:
co ma do rzeczy możliwość utrzymania rodziny?
jeśli nie chcę mieć dzieci i rodziny, mam do tego prawo, nawet jak zarabiam nie wiadomo ile. Mam rodzić żeby przekazywać do adopcji i wpłacać anonimowo pieniążki? wolę bez rodzenia dofinansowywać różne instytucje. o.
pomysłu podatku nie komentuje. populistyczne brednie i tyla.
PS. ok, doczytuję. [na zły sen ;P]
Dembol napisał/a: | Do tego dochodzą zmiany w mentalności (IMO można za nie głównie "podziękować" feministkom). |
Eeeee? chyba nie rozumiem o co Ci chodzi. |
_________________ Without dance life would be a mistake
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 13-09-2010, 04:15
|
|
|
Nat_Mich napisał/a: | jeśli nie chcę mieć dzieci i rodziny, mam do tego prawo, nawet jak zarabiam nie wiadomo ile. |
Nikt tu nie mówi o odbieraniu jakiegokolwiek prawa. Jedynie o zniechęcaniu do korzystania z niego, gdyż powoduje ono negatywne skutki społeczne. Mianowicie społeczeństwo najzwyczajniej w świecie powoli wymiera - przepraszam, "starzeje się". |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 13-09-2010, 09:20
|
|
|
Sęk w tym, że większość singli dopiero na emeryturze żałuje, że nie założyło rodziny, zazwyczaj podzielając los podobnych sobie singli samotnie w domu opieki dla starców, oczywiście takim wysokiej klasy, bo w końcu coś tam musieli uciułać.
O, no i mamy pomysł na reklamę: zainwestuj w starość - załóż rodzinę. |
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 13-09-2010, 09:25
|
|
|
Na zniechęcaniu jeszcze nigdy nic nikomu pozytywnie nie wyszło. Niech zaczną skutecznie zachęcać do wyboru modeli pozytywnych, np. poprzez możliwie porządną likwidację związanych z nimi problemów. W tym wypadku dochody dzielone na wesołą rodzinkę to jedno, ale mając takie pieniądze chciałbym mieć jakąś pewność, że szkoła i podwórko nie zrobią mi z dzieciaka mielonki fizycznej albo mentalnej.
nat_mich napisał/a: | wolę bez rodzenia dofinansowywać różne instytucje. o. |
A to z kolei można by nieco przekuć, czyli pieniądze przekazywane przez osoby bezdzietne dla domów dziecka i pokrewnych byłyby zwolnione od darowiźnianego haraczu (o ile nie są, bo nie wiem nawet). |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Irian
Grupy: WIP
|
Wysłany: 13-09-2010, 09:48
|
|
|
Slova napisał/a: | O, no i mamy pomysł na reklamę: zainwestuj w starość - załóż rodzinę. |
No tak, bo jak powszechnie wiadomo, dzieciaki rodzi się li i jedynie po to, żeby kasę dawały rodzicom, jak dorosną. Jeżeli nie będą miały na to ochoty (przykładowo, bo będą miały wtedy WŁASNE dzieciaki, które przecież są wyjątkowo budżetożerne), to się wredne bachory wydziedziczy. Tylko z czego, skoro się większość własnych pieniędzy 'zainwestowało' w potomstwo?
Na pewno nie chcę być na starość ciężarem dla dzieci i wnuków - wręcz przeciwnie, fajnie byłoby ich jakoś wspomóc raz na jakiś czas. Na ZUS rzecz jasna nie ma co liczyć; jeżeli chcę mieć odłożone pieniądze na emeryturę - muszę sobie zaoszczędzić na własną rękę.
Po drugie primo, zwracam uwagę, że osoby niedzieciate już płacą większe podatki - bo mają większy dochód na głowę, plus nie mają uprawnień do długiej listy ulg 'na dzieci'. Jakoś nie wydaje mi się, żeby miało to powodować masowe zachodzenie w ciążę dobrze zarabiających singli...
(O jasny pierun, w tym miejscu sobie przypadkowo wyłączyłam przeglądarkę. Firefoksie, kocham cię za zapamiętywanie sesji...)
Poza tym jeśli państwo chce mnie namówić na dziecko, to poproszę jakąś ludzką infrastrukturę - przedszkola są takim sztandarowym przykładem, ale wybór między państowym a prywatnym żłobkiem jest jeszcze bardziej jednostronny: w Gdyni jest około 30 prywatnych i jeden (!) państwowy. Sorry, ale jeśli mam urodzić (w szczytnym celu dbania o przyszłość narodu) i szybko wrócić do pracy (w równie szczytnym celu zwiększania PKB i uniezależnienia się od pomocy z budżetu), to rządzący muszą się bardziej postarać. |
_________________ Every little girl flies. |
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 13-09-2010, 09:52
|
|
|
Irian napisał/a: | No tak, bo jak powszechnie wiadomo, dzieciaki rodzi się li i jedynie po to, żeby kasę dawały rodzicom, jak dorosną. Jeżeli nie będą miały na to ochoty (przykładowo, bo będą miały wtedy WŁASNE dzieciaki, które przecież są wyjątkowo budżetożerne), to się wredne bachory wydziedziczy. Tylko z czego, skoro się większość własnych pieniędzy 'zainwestowało' w potomstwo? |
Niezupełnie o to mi chodziło... Naprawdę podchodzicie do tego w czysto materialny sposób? A pomyślcie, co jest na starość lepsze, czas spędzony z wnukami, czy osamotnione wegetowanie w domu starców? |
|
|
|
|
|
Irian
Grupy: WIP
|
Wysłany: 13-09-2010, 10:27
|
|
|
Argument cokolwiek demagogiczny - jakby nie było żadnej alternatywy poza a) poświęcaniem jeszcze większej ilości swojego czasu na niańczenie dzieciaków (co niekoniecznie każdy musi lubić) i b) gapieniem się w ścianę w post-PRLowskiej umieralni. Cóż, może faktycznie tak to się kończy, jeśli ostatni grosz oddasz rodzinie, ale wtedy sorry, sam jesteś sobie winien. |
_________________ Every little girl flies. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|