Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Wymyślcie mi... (S.A.M) |
Wersja do druku |
Szarodziej
adept magii
Dołączył: 06 Lip 2006 Skąd: wieża z kości słoniowej Status: offline
|
Wysłany: 11-07-2006, 17:54
|
|
|
Inteligentne gołebie rozumiejące po ludzku nawet zaawansowane rozkazy? O i jeszcze możnaby je nauczyć jakiegoś kodu wiadomości (Morse'a, o ile w tamtym świecie jest coś takiego) |
_________________ "Errare humanum est, in errore perservare stultum"
Yeah! Dorobiłem się Avka! |
|
|
|
|
Szarodziej
adept magii
|
Wysłany: 11-07-2006, 18:01
|
|
|
Mai_chan napisał/a: | Ysen - gołąb pocztowy? |
Dokładnie o to chodzi! |
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 11-07-2006, 18:40
|
|
|
Przy swoich postach, w prawym, gornym rogu masz przycisk Edytuj. Prosze z niego korzystać. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Szarodziej
adept magii
|
Wysłany: 11-07-2006, 20:32
|
|
|
Przepraszam. Słuszna uwaga. |
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 08-09-2006, 10:05
|
|
|
O widze, że zapomniałem...
1) Jak obronić się (nie korzystając z magi ani zaawansowanej technologi) przed czymś takim:
Morzem płynie sobie statek królestwa X. Płynie sobie przez akweny, gdzie szaleje morska rasa Y przekupiona przez królestwo Z. Grupa Y-ków podpływa do statku od dołu, wywierca wiertłami / wyrąbuje toporami (wszystko jedno, jak długo im to zajmie, oni mają czas) kilka pokaźnych otworów w kadłubie. Statek idzie na dno.
2) Czytam sobie książkę kucharską koreańską.
Generalnie kuchnia koreańska kształtowana była przez trzy rzeczy:
a) Kraj ten kolejno napadli: Chińczycy, Mongołowie, Japończycy i Mandżuży zostawiając po sobie góry zabitych Koreańczyków i własne przepisy.
b) Kraj jest blisko morza, w okolicy, która obfituje w ryby. Nadaje się do hodowli zwierząt, które koreańczycy jedzą ze smakiem.
c) Jak nigdzie indziej w Azji w Korei przyjął się buddyzm. Buddyzm zakazuje zjadania zwierząt (także morskich). Przyjął się on zwłaszcza w wyższych warstwach społeczeństwa do tego stopnia, że w Korei kilka razy zakazywano polowań i żeźnictwa, a nawet konfiskowano sieci rybackie i zakazywano połowów.
Z drugiej strony w Azji mięso zawsze było przysmakiem i towarem luksusowym, a akurat w Korei morskie robactwo stanowiło podstawę wyżywienia. Koreańczycy uwielbiali też polować ale przynoszenie zdobyczy do domu, a już zwłaszcza do pałacu (nawet swojego) było - jeśli nie nielegalne - to bardzo nieeleganckie.
Może by to sprzedać elfom? |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 08-09-2006, 10:26
|
|
|
Ad 1) Widzę dwie metody, zakładając oczywiście, że byliśmy na wizytę złowrogich ygreków z morskiej otchłani przygotowani. Pierwszy to wrzucenie do morza krwi i rybich flaków, by ściągnąć stada rekinów. Jeśli zakładamy, że ygrekowie mają sposób na rekiny, to podejście bardzo chamskie dla ekologii - wrzucamy do wody bardzo silną trutkę, a ygreki albo uciekają, albo wypływają brzuchami do góry. Zastanawiam się, czy dałoby się ich też ogłuszyć, jak ludzie ogłuszali ryby granatami za okupacji, a gdy już wypłynęli na powierzchnię zakłuć bosakami.
Oczywiście oznacza to, że ktoś musiałby cały czas siedzieć pod pokładem i nasłuchiwać, a trutka być dość skoncentrowana, by nie zajmować za wiele miejsca.
Ad 2) Zacytuję Avellanę: kto tak w ogóle powiedział, że elfy muszą być ekologiczne? Zwracam uwagę na coś jeszcze: elfy jeśli mają zajoba, to nie tylko na punkcie zwierzątek, ale i roślinek, ze zgoła innych powodów niż buddyści.
Cytat: | a) Kraj ten kolejno napadli: Chińczycy, Mongołowie, Japończycy i Mandżuży zostawiając po sobie góry zabitych Koreańczyków i własne przepisy. |
Na przyrządzenie Koreańczyka rozumiem? |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 08-09-2006, 10:37
|
|
|
Cytat: | Na przyrządzenie Koreańczyka rozumiem? |
Nie tylko, ale znając tamtejsze zwyczaje zapewne też.
Cytat: | Zwracam uwagę na coś jeszcze: elfy jeśli mają zajoba, to nie tylko na punkcie zwierzątek, ale i roślinek, ze zgoła innych powodów niż buddyści. |
Buddyści: To zwierzątko może być reinkarnacją twojego brata z przed sześciu wcieleń. Czy chciałbyś zjeść swojego brata?
Elfy: To zwierzątko jest twoim bratem. Czy chciałbyś zjeść swojego brata?
Jak na mnie powód jest identyczny.
Co do roślinek... Dotyczy ich ta sama zasada, co zwierząt, tylko mniej (można inkarnować w roślinkę), ale nawet buddyści muszą coś jeść.
A kto powiedział, że elfy nie mogą być ekologiczne? Zresztą: elfy nie będą ekologiczne. Elfy będą miewać odchyły na bycie ekologicznym. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 22-09-2006, 10:01
|
|
|
Problem jest bardzo istotny i wymaga pilnego, szczęśliwego rozwiązania.
S.A.M jak wiadomo jest tytułem ganialnym, bo:
- jest głupi
- mówi wszystko o systemie
- żeby go zapisać potrzeba 5 znaków, a do wymówienia 3 głosek. Jest więc bardzo wygodny.
Świetnie więc nadaje się dla systemu autorskiego, gdzie tytuły mogą być głupie, bo w autorki i tak nikt nie gra.
Niestety, na potrzeby edycji D20 się on nie nadaje. Prośba brzmi więc:
Wymyślcie mi sensowny tytuł, żebym mógł startować w konkursie!
Uwaga! Jestem gotów zastosować wszelkie środki zachęcające do wysiłku włącznie z: szantarzem atomowym oraz permanentne snuciem się i marudzeniem!
Mi do tej pory udało się wymyślić:
- Upadłe Królestwa (głupie)
- Królestwa Upadku (głupsze)
- Czas Upadku vel Czasy Upadku (od biedy mogłoby być, ale śmierdzi jesiennym błotem).
Prosze się jednak tym NIE SUGEROWAĆ
Problem w tymi tytułami jest dość prosty: mają średni związek z tym, co się dzieje w systemie, odnoszą się do góra 1/4 krainy.
Z drugiej strony np. takie Forgotten Realms (Zapomniane Krainy) jest w ogóle mocno od czapy (bo nie tłumaczą w ogóle kto o tych kainach zapomniał i dlaczego), tak samo Legenda 5 Kręgów i Monastyr nie tłumaczą o co im chodzi, Dragonlance i Warhammer mają nazwy od jakichś broni, które gdzieś tam się pojawiają, a Rvenloft i Greyhawk kolejno od nazw Zamku i Miasta.
Ma ktoś jakiś pomysł, które elementy systemu opłacałoby się podkreślać? Pytanie do tych, którzy przebrnęli choć 2 strony. |
|
|
|
|
|
gadrael
Ukryty we mgle
|
Wysłany: 22-09-2006, 11:32
|
|
|
A gdzie mozna poczytac na temat systemu, chodzi mi tu o jakis ogolny zarys swiata, geografia, nazwy wlasne... bo w tym temacie troche inne rzeczy byly dyskutowane :) |
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 22-09-2006, 11:42
|
|
|
Jest drobny error, który się usunie, kiedy wreszcie:
A) Dostane zaliczenie ze strony internetowej na Dydaktyke Historii.
B) Dostane komputer, na ktorym firewal pozwoli mi wejść przez fttp
Lepiej kożystać z linka:
http://www.gryfabularne.infinity.pro24.pl/sam/ |
|
|
|
|
|
LunarBird
Chaos Master & WSZ
Grupy: Lisia Federacja
|
Wysłany: 22-09-2006, 13:04
|
|
|
Cóż, ja wziąłem nazwę od pomysłu na jakim osadziłem świat. W moim przypadku jest to bowiem świat który powstał na gruzach innego świata, stąd ReWorld albo Świat Odtworzony.
A propozycja co do nazwy... Chaotyczne Krainy? Głupie, wiem, ale nic innego nie przychodzi mi do głowy... |
"The X-Files", #4 "Squeeze" |
Autor posta: rip LunarBird CLH
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 22-09-2006, 17:54
|
|
|
"Kraina X bogów" (gdzie "X" to uśredniona liczba bogów w systemie)? Wojownicy Wiatru (w końcu masz taką formację)? "Cisza przed burzą" (jakieś wojny się podobno szykowały)? "Morze Łez"? |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 23-09-2006, 20:03
|
|
|
Nieuwzględnione tu pomysły:
Dąbi:
Fantastica Universalis
Ave:
Zwaśnione Królestwa
Podzielone Królestwa
Oddalone Królestwa
Ja:
Czas Podziałów
Czas Waśni
Zwaśnione Krainy |
|
|
|
|
|
Szarodziej
adept magii
|
Wysłany: 08-10-2006, 12:10
|
|
|
Wiem, że to głupie i idiotyczne, ale:
-Laruzja
-Szkarłatna ziemia vel Szkarłatny Kontynent vel Szkarłatna Wyspa
-Czas Mrocznych (Mroochnych ^_^) Wojen
-Laruzja: Krwawe Ziemie
-Wojny Krwi
-Królestwa Krwi
-Cokolwiek innego, byle z mrokiem, krwią lub/i szkarłatem
Ewentualnie jakiś elficki bełkot:
-Teire sonyavai Thai!
-Corrmallen indren
-Muerthgreb Eoire
(sam wymyśl co to może znaczyć, mi się nie chce) |
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 08-10-2006, 12:26
|
|
|
Szarodziej napisał/a: | Wojny Krwi |
Termin ten już istnieje i chyba jest Trade Markiem
Szarodziej napisał/a: | -Królestwa Krwi |
O to jest dobre. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|