Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Tanuki Anime i Tanuki Manga - Błędy i poprawki |
Wersja do druku |
JJ
po prostu bisz
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 06-02-2009, 15:17
|
|
|
Na Tanuki Princess Tutu ma wyróżnik "pierwowzór: manga", natomiast według ANN manga była wydana później niż anime. |
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 06-02-2009, 15:30
|
|
|
Poprawione :) |
|
|
|
|
|
Enevi
苹果
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 07-02-2009, 20:16
|
|
|
W recenzji Hakushaku to Yousei zamiast "Kelpie" jest napisane "Klepie" ;) (Trzeci akapit od dołu i siódmy wers, również od dołu). |
|
|
|
|
Melmothia
Sexy Chain Smoker
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 07-02-2009, 20:47
|
|
|
Poprawione, dziękuję za zwrócenie uwagi i przepraszam za przeoczenie. |
_________________ "Słowo ludzkie jest jak pęknięty kocioł, na którym
Wygrywamy melodie godne tańczącego niedźwiedzia,
Podczas gdy chcielibyśmy wzruszyć gwiazdy"
G.F.
|
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 08-02-2009, 14:22
|
|
|
Recenzja Princess Tutu: Czas trwania: 38 (13×23 min, 26×12 min) - logika mówi mi, że coś się nie zgadza.
I przy okazji dwa pytania:
Czarodziejka z Księżyca nie powinna być przypadkiem głównym tytułem Sailor Moon? Tak samo jak Shin Seiki Evangelion NGE (tak, wiem, że to głupie, ale tak wychodzi)? |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 08-02-2009, 14:45
|
|
|
Seria Princess Tutu liczy 38 odcinków - pierwszy łuk ma 13 odcinków 23 minutowych, drugi łuk liczy 26 odcinków po 12 minut - połówek. Tak emitowano. Tak jest podawane na ANN, Anidb, en.wiki. :) W sumie, jeśli się doda 13 + 0,5x26 = 26 odcinkowa seria po 23 minuty.
http://en.wikipedia.org/wiki/Princess_Tutu napisał/a: | Princess Tutu was originally broadcast in two seasons. The first season, "Kapitel des Eies" ("Chapter of the Egg"), consisted of 13 half-hour episodes. The second season was broadcast as 26 quarter-hour episodes, to conform to the format of the time slot, so that each episode was split into two parts. These were brought back together in the DVD release as 13 complete episodes. The second season is called "Kapitel des Junges" ("Chapter of the Chick") in R2 DVDs, and "Kapital (sic) des Küken" ("Chapter of the Fledgling") in R1 DVDs. |
|
|
|
|
|
|
Morg
|
Wysłany: 08-02-2009, 14:48
|
|
|
IKa napisał/a: | Seria Princess Tutu liczy 38 odcinków - pierwszy łuk ma 13 odcinków 23 minutowych, drugi łuk liczy 26 odcinków po 12 minut - połówek. |
Czy 13+26 nie równa się 39? Ewentualnie 26, jeśli liczyć, ze połówki. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 08-02-2009, 14:49
|
|
|
Sailor Moon zostawiliśmy jako główny, żeby nie robić bajzlu, ale też z jeszcze jednego powodu. Otóż tak naprawdę pod tytułem Czarodziejka z Księżyca emitowano u nas wszystkie serie - nie tylko pierwszą. Czyli ten tytuł byłby mylący, gdyby został przypisany tylko do pierwszej serii. Ale wprowadzenie w wyszukiwarkę tytułu "czarodziejka z księżyca" wypluje wszystkie części emitowane pod tym tytułem.
Podobna sytuacja jest ze Slayers - wszystkie trzy serie były emitowane w Polsce jako Magiczni wojownicy, więc nie chcieliśmy przypisywać tytułu tylko do jednej.
Neon Genesis Evamgelion było emitowane pod tym tytułem. Zresztą tak czy inaczej to jedna z tych kilku serii, gdzie zrobilibyśmy wyjątek i ustawili tytuł angielski jako główny. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 08-02-2009, 14:50
|
|
|
IKa. Dodaj sobie 13 do 26.
A swoją drogą, skoro już o tytułach głównych mówimy - może jednak pozmieniać tytuły Candidate for Goddess i Crest of the Stars na angielskie? Bo jednak pod takimi tytułami były emitowane w Polsce... |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
Paweł
|
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 08-02-2009, 14:54
|
|
|
Morg napisał/a: | Czy 13+26 nie równa się 39? Ewentualnie 26, jeśli liczyć, ze połówki. |
Ostatni odcinek nie składa się z dwóch części, ma 26 minut i składa się z dwóch "połówek" wyemitowanych razem.
Więc wychodzi 13x24, 24x12, 1x26
sigh.
zmieniać pełznie |
Ostatnio zmieniony przez IKa dnia 08-02-2009, 14:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Zantax
Gość
|
Wysłany: 12-02-2009, 18:25
|
|
|
Recenzja mangi "Dynia z majonezem", drugi akapit, trzecie zdanie: "Niestety Miho, żyjąc ciągłym stresie, (...) " - wygląda na to, że zjedzona została literka 'w'. |
|
|
|
|
|
Morg
|
Wysłany: 12-02-2009, 18:35
|
|
|
Recenzja Kotonoha no Miko to Kotodama no Mahou to - autor podany jest w porządku nazwisko-imię zamiast imię-nazwisko, a jako wydawca podane jest niejakie YH Comics (domyślam się, że chodzi o magazyn Yuri Hime) - wydaje mi się, że podawany powinien być wydawca, który wydał mangę w tankoubonach, a tym jest Ichijinsha.
Źródło. |
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 12-02-2009, 18:52
|
|
|
Bardzo dziękuję, wszystko poprawione. |
|
|
|
|
|
CainSerafin -Usunięty-
Gość
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|