Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Tanuki Anime i Tanuki Manga - Błędy i poprawki |
Wersja do druku |
Norrc
Grupy: Lisia Federacja Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 26-06-2010, 18:43
|
|
|
Z tego co mi wiadomo, ta manga zaczęła wychodzić w 2000 roku. |
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 26-06-2010, 18:45
|
|
|
Słuszna uwaga, manga wychodzi od 2000 roku. Dzięki :) |
|
|
Tren
Lorelei
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 26-06-2010, 18:49
|
|
|
Przy okazji jeszcze mi sie przypomniało - manga Eyeshield 21 jest już zakończona. |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
|
Wysłany: 26-06-2010, 18:51
|
|
|
Problem z mangami zakończonymi polega na tym, że nie zawsze łatwo znaleźć rok zakończenia - w tym przypadku jest ładny wpis w wikipedii, ale spora ilość tytułów wymaga dogłębnego użycia google-fu. |
Ostatnio zmieniony przez GoNik dnia 26-06-2010, 18:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Tren
Lorelei
|
Wysłany: 26-06-2010, 18:54
|
|
|
W poprzednim. |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
|
Fei Wang Reed
Łaydak
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 27-06-2010, 20:32
|
|
|
Proponuję zastanowić się nad obecną formą wprowadzania ogryzków. Uważam, że jest ona po prostu zła - pozwolenie użytkownikom wybierać poszczególne opcje gatunkowo-techniczne, bez ich sprawdzania, doprowadza do takich "kwiatków" jak ten w mandzeZippy Zaggy. Raz, że to nie żadna manga tylko manhwa, a dwa, że tutaj i tutaj tytuł ten figuruje jako czystej krwi shounen. Skąd więc u licha w tanukowym ogryzku seinen i shoujo? I to razem?!
Proponowałbym sprawę przemyśleć, bo ogryzków dodaje się mnóstwo, a skorygowanie błędów może być potem bardzo trudne (albo inaczej: bardzo czasochłonne). |
Wezmą dziedzictwo cisi, ciemni, mali ludzie.
A. Mickiewicz
|
|
|
|
|
Enevi
苹果
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 27-06-2010, 20:45
|
|
|
A tym razem to była moja wina, bo faktycznie dodałam, przegapiwszy podstawowe rzeczy. Generalnie jednak wszystko jest sprawdzane. Poprawione, dziękuję za zwrócenie uwagi. |
Ostatnio zmieniony przez Enevi dnia 27-06-2010, 20:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 27-06-2010, 20:45
|
|
|
Sprawa jest prosta - dane wprowadzane przez użytkowników to sugestie, które powinny być zweryfikowane przez Redakcję. Oczywiście, sprawdzanie wyróżników dla każdego tytułu to proces kłopotliwy i potencjalnie omylny, ale który powinien być wykonywany. Oczywiście, jakiekolwiek wyróżniki nie zostaną zatwierdzone przez Redakcję, osoba pisząca recenzję do zaogryzkowanego tytułu może je skorygować.
Prawdę mówiąc, nie bardzo widzę, co można tu poprawić - alternatywą jest zostawić wprowadzanie w całości Redakcji (niepraktyczne) albo nie wprowadzanie wyróżników do ogryzków w ogóle, co już kompletnie nie ma sensu. |
|
|
|
|
|
Fei Wang Reed
Łaydak
|
Wysłany: 27-06-2010, 21:29
|
|
|
tilk napisał/a: | Prawdę mówiąc, nie bardzo widzę, co można tu poprawić - alternatywą jest zostawić wprowadzanie w całości Redakcji (niepraktyczne) (...) |
Polemizowałbym. Skoro osoby z redakcji i tak "wszystko" sprawdzają (o ile sprawdzić mogą, bo sporej części po prostu nie sposób sprawdzić nie znając danego tytułu)...
Ale mniejsza z tym, chciałem tylko dodać, że do zmienienia został rodzaj: z mangi na manhwę. |
A. Mickiewicz
|
|
|
|
|
Enevi
苹果
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 27-06-2010, 21:35
|
|
|
Fei Wang Reed napisał/a: | Ale mniejsza z tym, chciałem tylko dodać, że do zmienienia został rodzaj: z mangi na manhwę. |
Właśnie czegoś mi brakowało. Jeszcze raz dziękuję. |
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 27-06-2010, 22:00
|
|
|
Fei Wang Reed napisał/a: | tilk napisał/a:
Prawdę mówiąc, nie bardzo widzę, co można tu poprawić - alternatywą jest zostawić wprowadzanie w całości Redakcji (niepraktyczne) (...)
Polemizowałbym. Skoro osoby z redakcji i tak "wszystko" sprawdzają (o ile sprawdzić mogą, bo sporej części po prostu nie sposób sprawdzić nie znając danego tytułu)... |
Tak, sprawdzają, a znacznie łatwiej sprawdza się poprawność danych niż ich szuka. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
Fei Wang Reed
Łaydak
|
Wysłany: 27-06-2010, 22:07
|
|
|
Mam przede wszystkim na myśli takie "pierdoły" jak wyróżniki - tego sprawdzić na mal-u czy ann za bardzo się nie da, bo takich wyróżników raczej nie prowadzą - ot, "uczniowie/studenci", "realizm", "samoloty", "wielkie biusty". A przecież po to one są, by użytkownicy mogli podług nich filtrować serie. |
A. Mickiewicz
|
|
|
|
|
Tren
Lorelei
|
Wysłany: 28-06-2010, 08:28
|
|
|
W recenzji Houmonsha, w trzecim akapicie.
Cytat: | te skrzypią, gdy uderza gospodarzem, ten odczuwa cios) |
O ile dobrze zrozumiałam sens zdania chodziło chyba raczej o uderzenie "gospodarza". |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 28-06-2010, 08:38
|
|
|
http://anime.tanuki.pl/strony/anime/1655-nyoroun-churuya-san/rec/1764
Chodzi mi o zapis tytułu w romaji. Bo o ile fakt, o zwykle przedłużane jest przez u, to tutaj w oryginalnym zapisie jest po prostu kreska - o ile się nie mylę, nie można z tego wywnioskować, czy to przedłużenie przez o czy u. Plus, o ile dobrze pamiętam, na kanale YT Kadokawy odcinki opisane były jako po prostu "Nyoron Churuya-san" (ewentualnie z "ō", ale wydaje mi się, że nawet nie). |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
|
Wysłany: 28-06-2010, 09:44
|
|
|
Tren, poprawione.
Fei, owszem, wyróżniki między innymi właśnie w tym celu zostały wprowadzone. Tym niemniej gdyby wszystkie miały być dodawane tylko przez redakcję - dodawane szczegółowo, ponad to, co można znaleźć w bazach mang - nie robiłybyśmy nic innego, tylko siedziały całymi dniami przed monitorem i czytały kolejne tytuły proponowane przez użytkowników, żeby znaleźć, czy w tym konkretnym sztampowym shoujo przypadkiem oprócz "uczniowie/studenci" nie można dodać jeszcze "androidy/cyborgi" i może "supermoce". Marzę o tym dniem i nocą.
Uwierz mi na słowo, że system działa i większość użytkowników doskonale sobie radzi z wprowadzaniem wyróżników - co zresztą powinieneś wiedzieć na własnym przykładzie. Że zdarzyło się przeoczenie z naszej strony? Rany kota, wszyscy miewamy chwile zamroczenia. Dlatego jesteśmy wdzięczni jak nie wiem co za wskazywanie tych błędów - ale niekoniecznie w formie "system jest do chrzanu, wywalcie go". |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|