Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Tanuki Anime i Tanuki Manga - Błędy i poprawki |
Wersja do druku |
Fei Wang Reed
Łaydak
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 28-06-2010, 14:42
|
|
|
GoNik napisał/a: | Fei, (...) Marzę o tym dniem i nocą. |
Może mylnie zinterpretowałaś moje słowa. Ja bynajmniej nie mam żadnych pretensji do redakcji, że nikt nad ogryzkami nie ślęczy, mizernie wszystko sprawdzając. Po prostu stwierdzam fakt (myślę, że się z tym zgodzisz), że zweryfikować wszystkiego nikt nie jest w stanie (bo i szkoda na to czasu), co zresztą dobrze rozumiem. Jednak zgadzając się na taką formę wprowadzania ogryzków jednocześnie przystajecie na błędy i nieścisłości, jakie mogą powstawać przy okazji wprowadzania danych przez użytkowników. Daruję sobie jednak jakiekolwiek sugestie, bo znów wyjdzie na to, że próbuję obalić system...
Natomiast chciałbym zmienić/dodać gatunek w recenzji mangi Houmonsha - tj. dramat zastąpić (względnie dodać do niego) satyrą/parodią. Zapomniałem o tym przy okazji weryfikacji recenzji. |
Wezmą dziedzictwo cisi, ciemni, mali ludzie.
A. Mickiewicz
|
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 28-06-2010, 14:55
|
|
|
Fei, problem polega na tym właśnie, że nie dajesz żadnych sugestii, tylko stwierdzasz oczywiste. Tak, błędy przy obecnym systemie muszą się od czasu do czasu zdarzyć, i jesteśmy uzależnieni od informacji od innych użytkowników, żeby je wychwytywać. Tylko że, pozwolę sobie powtórzyć, nie widzę alternatywy. |
|
|
|
|
|
Fei Wang Reed
Łaydak
|
Wysłany: 28-06-2010, 16:56
|
|
|
Fei Wang Reed napisał/a: | Daruję sobie jednak jakiekolwiek sugestie, bo znów wyjdzie na to, że próbuję obalić system... |
tilk napisał/a: | Fei, problem polega na tym właśnie, że nie dajesz żadnych sugestii. |
Niemożliwe...
Jeśli chodzi o sugestie to po pierwsze wrócę do parokrotnie już wspominanej. A więc uważam za błąd wprowadzenie pojęcia one-shot przy wyborze rodzaju. Po raz kolejny argumentuję to niemożliwością ustalenia - w danej formule - czy dany tytuł jest japoński, koreański, polski, czy jakikolwiek inny. Prawdopodobnie jest to dużo prostsze rozwiązanie z technicznego punktu widzenia, ale jest to ułatwienie kosztem błędu. W końcu one-shot odnosi się przede wszystkim do objętości (przy okazji informacja się dubluje - liczba tomów: 1, rodzaj: one-shot). Moim zdaniem jest to poważne niedociągnięcie.
Sprawa druga to autor, wydawca/studio, itp. Skoro łatwiej się sprawdza niż wprowadza to czemu nie ma takiej opcji przy wprowadzaniu ogryzka? Nie widzę sensownego argumentu, dla którego takiej możliwości nie ma (szczególnie biorąc pod uwagę mnogość innych opcji).
Jeśli chodzi o te różne dziwne wyróżniki to jednym z rozwiązań mogłoby być ich ograniczenie przy wprowadzaniu ogryzka do tych, które są najistotniejsze, a przy okazji najłatwiej sprawdzić (takich jak widownia, gatunek czy "rating"). "Opcje dodatkowe" adekwatnie byłyby dodawane przy okazji recenzji danego tytułu. (Zupełnie inna sprawa, że - przynajmniej jeśli chodzi o dział mangi - zmierza on zdecydowanie w ogryzkowym kierunku).
Coś mi tam jeszcze do głowy wpadało, ale w czasie drugiej połowy zdążyło się ulotnić (przynajmniej tymczasowo).
Przy okazji raz (jakby komuś umknęło) jeszcze raz wnoszę o zmianę/dodanie gatunku satyra/parodia w recenzji mangi Houmonsha. |
A. Mickiewicz
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 28-06-2010, 17:46
|
|
|
Fei Wang Reed napisał/a: | Jeśli chodzi o sugestie to po pierwsze wrócę do parokrotnie już wspominanej. A więc uważam za błąd wprowadzenie pojęcia one-shot przy wyborze rodzaju. Po raz kolejny argumentuję to niemożliwością ustalenia - w danej formule - czy dany tytuł jest japoński, koreański, polski, czy jakikolwiek inny. Prawdopodobnie jest to dużo prostsze rozwiązanie z technicznego punktu widzenia, ale jest to ułatwienie kosztem błędu. W końcu one-shot odnosi się przede wszystkim do objętości (przy okazji informacja się dubluje - liczba tomów: 1, rodzaj: one-shot). Moim zdaniem jest to poważne niedociągnięcie. |
Problem jest znany, planowane rozwiązanie to rozdzielenie "rodzaju" na dwa osobne pojęcia: faktyczny rodzaj, oraz pochodzenie. Wspomniany przez ciebie problem występuje wszak również przy kategoriach artbook i doujinshi. Odnośnie sensowności występowania rodzaju one-shot - kwestia rzeczywiście jest do dyskusji.
Fei Wang Reed napisał/a: | Sprawa druga to autor, wydawca/studio, itp. Skoro łatwiej się sprawdza niż wprowadza to czemu nie ma takiej opcji przy wprowadzaniu ogryzka? Nie widzę sensownego argumentu, dla którego takiej możliwości nie ma (szczególnie biorąc pod uwagę mnogość innych opcji). |
Powód jest banalny - jeszcze takiej możliwości nie wprowadziliśmy, jest planowana.
Fei Wang Reed napisał/a: | Jeśli chodzi o te różne dziwne wyróżniki to jednym z rozwiązań mogłoby być ich ograniczenie przy wprowadzaniu ogryzka do tych, które są najistotniejsze, a przy okazji najłatwiej sprawdzić (takich jak widownia, gatunek czy "rating"). "Opcje dodatkowe" adekwatnie byłyby dodawane przy okazji recenzji danego tytułu. (Zupełnie inna sprawa, że - przynajmniej jeśli chodzi o dział mangi - zmierza on zdecydowanie w ogryzkowym kierunku). |
Mimo wszystko bardziej odpowiada mi obecne rozwiązanie. Jego dopełnieniem mógłby być prosty, łatwo dostępny dla użytkownika sposób powiadomienia redakcji o błędzie w danych - obecnie nie ma innego sposobu, niż napisać o problemie na forum lub e-mailem, czego większość użytkowników raczej nie zrobi.
A że mangi zmierzają póki co w ogryzkowym kierunku - prawda, i być może właśnie dlatego jako jedyny z działów Tanuki mangi faktycznie rosną. Choć mimo wszystko cieszyłbym się, gdyby więcej osób decydowało się na pisanie recenzji. |
|
|
|
|
|
Fei Wang Reed
Łaydak
|
Wysłany: 28-06-2010, 17:59
|
|
|
tilk napisał/a: | Jego dopełnieniem mógłby być prosty, łatwo dostępny dla użytkownika sposób powiadomienia redakcji o błędzie w danych - obecnie nie ma innego sposobu, niż napisać o problemie na forum lub e-mailem, czego większość użytkowników raczej nie zrobi. |
O właśnie to-to, co mi z głowy wyleciało, ale skoro już o tym myślicie to nie będę się nad tym rozwodził.
tilk napisał/a: | A że mangi zmierzają póki co w ogryzkowym kierunku - prawda, i być może właśnie dlatego jako jedyny z działów Tanuki mangi faktycznie rosną. Choć mimo wszystko cieszyłbym się, gdyby więcej osób decydowało się na pisanie recenzji. |
Owszem, rosną, ale mnie także dużo bardziej podoba się tanuki jako miejsce recenzji (ale tendencja obecna raczej się nie zmieni przez długi jeszcze czas). |
A. Mickiewicz
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 28-06-2010, 18:23
|
|
|
Chciałbym nieśmiało przypomnieć o poście sprzed strony, aby nie został przez tę dyskusję zapomniany :) |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Fei Wang Reed
Łaydak
|
Wysłany: 28-06-2010, 21:35
|
|
|
Jak już piszemy tak o sugestiach to mam jeszcze kilka w zanadrzu, tym razem chodzi o ogryzki o komentarze.
Zacznę od tych drugich. Z reguły nie przybywa ich w zbyt dużym tempie (szczególnie w mandze), ale na przykład dziś się zdarzyło, że w krótkim czasie zapełniły całą kolumienkę na nie przeznaczoną na stronie głównej. Z drugiej strony człowiek nie zagląda przecież na stronę co chwilę, a w międzyczasie może powstać i "zejść" (tzn. zostać zepchnięty z "kolumny") komentarz odnośnie tytułu, który go interesuje. Może warto by było stworzyć rozwijalne menu (czy coś), w którym można by było znaleźć komentarze np. z ostatnich 24 godzin.
No i mangowe ogryzki, które także mają swoją kolumienkę. Sytuacja jest taka, że przez kilka dni zbierane są nowe ogryzki, by potem został wprowadzone (po zatwierdzeniu) w kupie, tj. w większej ilości. Sprawia to, że nie sposób potem dowiedzieć się, jakie ogryzki zostały dodane (a im więcej ich w bazie, tym trudniej się zorientować) - szczególnie w przypadku ogryzków, które na zatwierdzenie czekają już kilka dni, gdyż nowsze wręcz automatycznie spychają je z kolumny. (Wprawdzie ogryzki nie są dodawane stricte wedle daty dodania przez użytkownika, ale tak czy owak, przy kilkunastu ogryzkach i tak kilka "zniknie w tłumie"). Już kilkukrotnie spotkałem się z sytuacją, że zupełnie przypadkowo (podczas jakichś niezwiązanych poszukiwań innego rodzaju) natrafiałem na ogryzki tytułów, które mnie w jakiś sposób interesują. W związku z tym także postulowałbym o stworzenie "miejsca", w którym będzie można rozejrzeć się wśród większej ilości nowododanych ogryzków. Alternatywą jest możliwość przeszukiwania ogryzków według daty dodania (aczkolwiek widzę, że data wprowadzenia widnieje wyłącznie przy tytułach z recenzją - przy ogryzkach pole jest puste). |
A. Mickiewicz
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 29-06-2010, 09:48
|
|
|
Czyli sugerujesz możliwość przeglądania starszych wpisów na wszelakich listach najnowszych X. Nie wydaje mi się to jakąś bardzo ważną funkcją, ale w sumie jest to taka drobnostka, że dodać można. Natomiast kwestię komentarzy mogłoby rozwiązać dodanie powiadamianie o komentarzach pod wybranymi tytułami. |
|
|
|
|
|
Norrc
Grupy: Lisia Federacja Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 29-06-2010, 17:07
|
|
|
Z recenzji Nanoha StrikerS
Cytat: | Minęło dziesięć lat od wydarzeń z poprzedniej serii. Nanoha, Fate i Hayate jako zasłużone magiczki klasy S zakładają Sekcję Szóstą |
Z tego co pamiętam, Nanoha oraz Fate miały rangę "S+", a Hayate rangę "SS". |
|
|
Fei Wang Reed
Łaydak
|
Wysłany: 29-06-2010, 18:09
|
|
|
tilk napisał/a: | Czyli sugerujesz możliwość przeglądania starszych wpisów na wszelakich listach najnowszych X. Nie wydaje mi się to jakąś bardzo ważną funkcją, ale w sumie jest to taka drobnostka, że dodać można. Natomiast kwestię komentarzy mogłoby rozwiązać dodanie powiadamianie o komentarzach pod wybranymi tytułami. |
Mniej więcej właśnie coś takiego sugeruję. Owszem, nie jest to z gatunku rzeczy niezbędnych, ale dla mnie, jako użytkownika, byłaby to miła funkcja (ułatwiająca rozeznanie i przeglądanie tytułów). |
A. Mickiewicz
|
|
|
|
|
Fei Wang Reed
Łaydak
|
Wysłany: 02-07-2010, 10:34
|
|
|
Zauważyłem, że Code Geass 2 został zakwalifikowany jako shounen, a Code Geass 1 nie. Nie widzę specjalnej różnicy w treści, która miałaby spowodować tę rozbieżność. |
A. Mickiewicz
|
|
|
|
|
Loko
Aspect of Insanity
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 02-07-2010, 23:20
|
|
|
W ogryzku do KissXSis OVA jest podana liczba odcinków. O ile się nie mylę seria dalej wychodzi. |
_________________ That is all in your head.
I am and I are all we. |
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 03-07-2010, 08:21
|
|
|
Z Sora no oto
Cytat: | Pamiętając o tym, że twórcy są Japończykami, możemy sobie już wystawić miks kulturowy, jaki mamy na ekranie. |
Na pewno nie powinno być 'wyobrazić'? |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
|
Wysłany: 03-07-2010, 08:45
|
|
|
Nie, miało być "wystawić". Skrzywienie po matce, zawsze zwykła tak mówić. |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
Agon
|
Wysłany: 04-07-2010, 17:54
|
|
|
Recka Souten no Koumori (na mangach):
Przedostatni akapit, pierwsze zdanie:
Cytat: | Kreska nie różni się niczym od tego co znamy z Fullmetal Alchemist. |
Brak przecinka przed co (tak, czepiam się ;p).
Ostatni akapit, pierwsze zdanie:
Cytat: | Historię Henpukumaru mogę z cała pewnością polecić fanom Hiromu Arakawy. |
Ogonek się zgubił. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|