Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Harry Potter- Wasze pomysły na zakończenie książki! |
Wersja do druku |
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 07-09-2006, 15:04
|
|
|
Od paru dni jestem pod ciężkim wrażeniem jednego fika... Koniec Pottera? Niegłupi, szkoda tylko, że niekanoniczny...
http://mirriel.ota.pl/forum/viewtopic.php?t=136
*sniff*
A książka się skończy hepi endem z gorzkim posmakiem i "Harry nigdy już nie będzie taki sam" ==' Bu. |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 07-09-2006, 16:18
|
|
|
o, Majeczka też...
Niestety, 7 tom nie może się skończyć zwycięstwem Voldiego, ponieważ byłoby to po prostu niepedagogiczne. Nie zapominajmy, że HP to jednak jest książka dla dzieci i młodzieży i mimo wszystko zwyciestwo Voldiego po tym całym gadaniu o sile miłości, przyjaźni itp byłoby zdecydowanie niewłaściwe, a watpie, czy pani Rowling zdecydowałaby się na taki krok.
Sama autorka w jednym z wywiadów powiedziała, że ostatni rozdział napisała już na początku cyklu, powiedziała także, że zginą kluczowe postacie, nie wykluczając Harrego.
Ile z tego jest prawdy, okaże się, kiedy pojawi się ostatni tom cyku, w każdym razie trwają spekulacje:
- kto zginie i kiedy (teorie liczone w tysiącach, poczynając od masakry wszystkich okolicznych postaci po ostatnią walkę H i V jeden na jednego)
- czy Dumbledore rzeczywiście zginął (a są przeciwko temu bardzo poważne i, co więcej, dobrze udokumentowane przesłanki)
- czy Snape naprawdę zdradził (tez są ku temu poważne watpliwości)
- i czy świat w końcu pozbędzie się Złotego Chłopca :>
Na pewno ktoś zginie. Na 80% Harry, Snape i Voldi. Natomiast co do wykorzystania "napisanego już ostatniego rozdziału" mam poważne watpliwości - nie wierzę, żeby przez te wszystkie lata postaci pani JKR się nie zmieniły i nie wyewoluowały od pierwotnego konceptu. Niemożliwe.
No, chyba, że jest to rozdział w stylu "Spotkanie po latach..." |
|
|
|
|
|
coyote
prof. zombie killer
|
Wysłany: 07-09-2006, 16:28
|
|
|
Nie wierzę, ze nikt jeszcze tego nie wkleił... XD
http://acciobrain.ligermagic.com/hptheend.jpg |
_________________ I used to rule the world
Seas would rise when I gave the word
Now in the morning I sweep alone
Sweep the streets I used to own |
|
|
|
|
Lain
|
Wysłany: 07-09-2006, 16:45
|
|
|
Cytat: | - czy Dumbledore rzeczywiście zginął (a są przeciwko temu bardzo poważne i, co więcej, dobrze udokumentowane przesłanki) |
zginął autorka to potwierdziła
Well, Salman, your opinion, I would say is, right. But I see that I need to be a little more explicit and say that Dumbledore is definitely daed. And I do know - I do know that there is an entire website out there that says - that's name is DumbledoreIsNotDead.com so umm, I'd imagine they're not pretty happy right now. But I think I need - you need - all of you need to move through the five stages of grief and I'm just helping you get past lained. |
|
|
|
|
|
Arashino Shiro
władająca czasem...
Grupy: AntyWiP Lisia Federacja
|
Wysłany: 15-09-2006, 15:44
|
|
|
A na koniec ostatniej części Ron jest z Padamą Patil, Draco z Hermioną (ładna parka...na prawdę...)A Harry z jakąś inną....i wszyscy żyją długo i szczęśliwie po tym jak Hermiona załatwia logiką Voldiego kiedy Harry zemdlał....(wiem...profanacja...przepraszam wszystkich...mam taki nastrój...) |
_________________ Żyj póki możesz, bo każdy twój dzień może być twoim ostatnim... |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
|
|
|
|
Nanami
Hodor.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne House of Joy
|
Wysłany: 30-11-2006, 19:34
|
|
|
No to moze coś takiego, kto oglądał pewne anime, bedzie wiedział o jakie chodzi XD Ronowi coś strzeli do łba (np. imprenus) i zacznie wszystkich wybijać jak leci, na koncu zostanie Harry i Ron na szczycie wiezy (niee tokijskiej tylko hogwardzkiej) i Harry odrąbie mu głowe jakims nieferalnym zakleciem, a na koniec rozpłacze się i skoczy z tej wiezy (yay ^____^).
A tak serio-serio to pewnie Harry po smierci Dumbla zda sobie sprawe, ze jest zdany tylko i wyłącznie na siebie, bedie chciał sam sobie dac rade i nie mieszac w to przyjaciół, no ale oczywiscie całe GD sie uprze i poleci za nim szukac horcruxów. Ktos z tej hałastry na pewno zginie i bedzie ckliwy opis tejze scenki. Harry w przypływie złosci i zalu po stracie bliskiej osoby, zechce natymiastowo zrewanzowac sie na zabójcy. Powiedzmy, ze tenze zwabi go w jakas pułapke zastawiona przez Voldzia i... tu moze byc róznie XD Ja obstawiam, ze zgina obaj w pojedynku. |
Ostatnio zmieniony przez Nanami dnia 01-12-2006, 08:11, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 30-11-2006, 20:19
|
|
|
Wydaje mi się, że Snape odegra bardzo ważną rolę w ostatecznym pojedynku z Voldemortem i pewnie zginie, tak jak większość członków Zakonu Feniksa. Co do śmierci Dumbledora to myślę że sam ją zaplanował i raczej nie pojawi się w ostatniej części, a przynajmniej nie w fizycznej postaci, nie wierzę, że Snape go zdradził, raczej wyświadczył mu przysługę.
Kto zginie? Tak jak napisałam wcześniej- zapewne większość Zakonu Feniksa z Lupinem na czele, poza tym zgadzam się z Nanami, Harry i Voldemort zginą w pojedynku, a jeżeli chodzi o Rona i Hermionę to wydaje mi się że jako jedni z nielicznych przeżyją- będą mieć gromadkę dzieci, a ich pierworodny będzie miał oczywiście na imię Harry.
Jest jeszcze trzecia opcja, Voldemort jakimś cudem przeżyje lub pojawi się wróg groźniejszy od niego i cała zabawa zacznie się od nowa.To by miało sens , biorąc pod uwagę ile kasy zarobi autorka kontynuując serię, ponieważ nie wydaje mi się by była w stanie nową książką powtórzyć sukces "Harrego Pottera". |
|
|
|
|
|
Hachigoro
Gość
|
Wysłany: 30-11-2006, 22:11
|
|
|
Ja bym zakończył to tak: w 7 części na początku wakacji Harego i Hermione ponosi chwila,
cHary ginie podczas heroicznej walki z woldemortem, który nie ginie całkowicie z powodu horuksów. Syn Harego i Hermiony po 20 latach od śmierci ojca, już jako absolwent hogwartu
(kierowanego przez ducha Dumbledora/ innego maga) wyrusza zniszczyc reszte horuksów, żeby woldemort nigdy nie wrócił. |
|
|
|
|
|
Nanami
Hodor.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne House of Joy
|
Wysłany: 01-12-2006, 08:15
|
|
|
Powiało klimatem niektórych anime XD Ale w sumie i takie zakonczenie jest całkiem fajne. A jak to ta osóbka ujeła w słowa... Majstersztyk po prostu. Szczeka w dół i zbierac z ziemi.
A co do gdybań "za x lat bedzie tak..." to ja mysle, ze autorka nie wyjdzie z ramy 1 tom = 1 rok w Hogwarcie i na szczescie oszczedzi nam takich aluzji. Bo co za bardzo przyprawione, moze stac sie niesmaczne. |
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 01-12-2006, 23:25
|
|
|
O rany, jakie to zgocone mHoczne i dHamatyczne.
Ciekawe że nikomu nie przyszło do łba, że UK to mocarstwo atomowe, i wystarczy coby Voldi zarąbał jedną atomówkę, i odpalił a choćby w Hogsmeade. I tak Hogwart by wyparował :>
Równie gotycko i szekspirowsko by było (szekspirowsko == "ocalał tylko sufler")... |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 02-12-2006, 00:25
|
|
|
wa-totem napisał/a: | Ciekawe że nikomu nie przyszło do łba, że UK to mocarstwo atomowe, i wystarczy coby Voldi zarąbał jedną atomówkę, i odpalił a choćby w Hogsmeade. I tak Hogwart by wyparował :> | bo to niekanoniczne jest? :P
(maruda!o! :PPP) |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 02-12-2006, 00:52
|
|
|
Jakby Voldie był taki sprytny, to zastrzeliłby Harrego w pierwszym tomie, a nie kombinował... |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 02-12-2006, 10:52
|
|
|
Ups sorry Ysen i Totem, ale Voldi:
1) używa magii bo jest czarnoksiężnikiem
2) nie używa niczego co jest "mugolskie", ma mugolskie pochodzenie, albo jakikolwiek związek z mugolami - bo to "niższy gatunek, który trzeba wytępić, albo sprowadzić do roli posłusznych niewolników" - ot, tak mała obsesja :3
Tak, to głupie z jego strony, ale pretensję proszę kierować do pani R. , która tak to sobie wymyśliła. Zresztą, na litość, to jest książka, która była pisana dla dzieci i to jest książka, której pomysł jest oparty o magię, świat czarodziejów, dla których techniczne wynalazki są tak niezrozumiałe, jak dla mnie na procesy zachodzące na Słońcu.
(A na marginesie, w strefach ochronnych, obejmujących miejsca w których jest dużo czarodziejów, mugolska technika nie działa ;P)
"Był piękny słoneczny dzień, a nad Hogsmade unosiła się dziwna chmurka w kształcie grzyba." :D |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 02-12-2006, 10:58
|
|
|
Ja wiem, to Totem ma jakieś wątpliwości;p. Zresztą jakby świat w HP był wewnętrznie spójny to wykorzystywaliby magię do czegoś sensowniejszego niż produkcja czekoladowych żabek, skoro nawet tego nie zrobili, to trudno wymagać, by wpadli na wykorzystanie bomby atomowej. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|