Jaką książkę przeczytać? / Przeczytałem (...), co polecicie? |
Wersja do druku |
Silla
małe i wredne
|
Wysłany: 26-07-2012, 20:29
|
|
|
Znowu ja. Oglądam teraz "The Walking Dead" i naszła mnie ochota na przeczytanie jakiegoś survival horroru, a kojarzę jedynie "Komórkę" Kinga (której zresztą też jeszcze nie czytałam, więc nie wiem, czy to taki stricte survival). Znacie może jakieś inne tytuły? Nie muszą być koniecznie z zombiakami. |
_________________ Dziwactwo rzecz względna.
|
|
|
|
|
Daerian
Wędrowiec Astralny
Dołączył: 25 Lut 2004 Skąd: Przestrzeń Astralna (Warszawa) Status: offline
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 27-07-2012, 18:46
|
|
|
"Miasteczko Salem". "Regulatorzy". Oba Kinga.
W sumie "To" Kinga też się nawet chyba kwalifikuje pod pewnymi względami. |
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 28-07-2012, 10:05
|
|
|
Jeśli gdzieś znajdziesz (wyprzedaże, biblioteki, Allegro, antykwariaty) to możesz sięgnąć po "Fungus" H. A. Knighta, survival horror o... grzybach. Wydano to na początku lat 90, mam w swojej kolekcji horrorowych kuriozów (obok "Macek", "Kajmanów", "Kleszczy", "Bagna" i wielu innych perełek), rzecz z gatunku tak głupich że aż fajnych. |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
Zigur
Rias' Knight
|
Wysłany: 07-08-2012, 17:33
|
|
|
Silla, może to nie jest stricte survival ale mogę ci polecić książki z serii Metro ("Metro 2033", "Metro 2034", "Piter" i "Do Światła" ;) oraz oczywiście książkę "The Walking Dead: Narodziny Gubernatora" ;) |
|
|
|
|
|
Silla
małe i wredne
|
Wysłany: 07-08-2012, 19:41
|
|
|
Zigur napisał/a: | "The Walking Dead: Narodziny Gubernatora" ;) |
To jest książka z uniwersum TWD? O.O Zonk.
Dzięki za propozycje, jutro robię nalot na bibliotekę, a nóż widelec jakimś cudem coś będzie. |
|
|
|
|
|
Silla
małe i wredne
|
Wysłany: 28-08-2012, 20:12
|
|
|
Nie bijcie zbyt mocno za post od postem, ale! Kojarzy może ktoś jakieś powieści o wikingach? Bo ja na chwilę obecną przypominam sobie tylko "Synów Boga" i "Osadników z Catanu" (od biedy można pod wikingów podciągnąć), a tak mnie jakoś dzisiaj naszło, żeby sobie coś przeczytać. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 28-08-2012, 20:47
|
|
|
Nie czytałem wprawdzie, ale książki Marcina Mortki są o Wikingach i chyba całkiem niezłe.
Saga o jarlu Broniszu Władysława Jana Grabskiego jest głównie o wojach pierwszych Piastów, ale Wikingowie także mają tam dość poczesne miejsce, z racji na związki historyczne ówczesnej Polski ze Skandynawią. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 29-08-2012, 08:24
|
|
|
Silla napisał/a: | Nie bijcie zbyt mocno za post od postem, ale! Kojarzy może ktoś jakieś powieści o wikingach? Bo ja na chwilę obecną przypominam sobie tylko "Synów Boga" i "Osadników z Catanu" (od biedy można pod wikingów podciągnąć), a tak mnie jakoś dzisiaj naszło, żeby sobie coś przeczytać. |
Jeśli szukasz czegoś bardziej realistycznego, takich okruchów życia, z elementami nawet shoujo, to polecam powieści Sigrid Undsted, norweskiej noblistki, jak "Krystyna" czy "Olaf, syn Auduna". Jak chodzi o klimaty typu "toporem i mieczem", to wzmiankowana przez Ysena "Saga o Jarlu Broniszu" sprawdza się nieźle, zwłaszcza że kilka lat temu została wznowiona. Polecam także cykl opowiadań "Zardzewiały Miecz" Stillera. |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
Sebaar
Dołączył: 12 Lip 2012 Skąd: Somewhere in time... Status: offline
|
Wysłany: 06-11-2012, 10:41
|
|
|
W ostatnich latach powieści osadzone w czasach RON pojawiają się coraz częściej. Którą z nich warto polecić? |
_________________ ...a poza tym uważam że Toaru Majutsu no Index powinno dostać kolejny sezon.
The goddess of victory is waving her underwear in your faces!
Fritz Josef Bittenfield |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 06-11-2012, 19:22
|
|
|
RON? |
|
|
|
|
|
Sebaar
Dołączył: 12 Lip 2012 Skąd: Somewhere in time... Status: offline
|
Wysłany: 06-11-2012, 20:37
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | RON? |
Rzeczpospolita Obojga Narodów. |
_________________ ...a poza tym uważam że Toaru Majutsu no Index powinno dostać kolejny sezon.
The goddess of victory is waving her underwear in your faces!
Fritz Josef Bittenfield |
|
|
|
|
romana88
|
Wysłany: 06-01-2013, 19:21
|
|
|
przesadziłeś z tym skrótowym pisaniem, czyżby lenistwo? |
_________________ Jakie jest dobre biuro księgowe częstochowa? Proszę o pomoc! |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 06-05-2013, 13:15
|
|
|
Kojarzy ktoś jakąkolwiek książkę o Błękitnej armii Hallera? Boleśnie brakuje mi informacji o tych oddziałach i losach ich żołnierzy, a to co posiadam jest sprzeczne i niepotwierdzone. |
|
|
|
|
|
Cepelia
|
Wysłany: 06-05-2013, 21:12
|
|
|
Tak proforma spytam: Radziwiłłowicza "Błękitną armię - w 80 rocznicę utworzenia" czytałeś? Choć podobno przynudza i obiektywizmem nie grzeszy... |
|
|
|
|
|
Silla
małe i wredne
|
Wysłany: 24-06-2013, 23:07
|
|
|
Hm, hm. Zna/kojarzy ktoś jakieś fantasy z wątkiem romantycznym? Coś a'la "Tkaczka pieśni" A. Norton albo "Córka mrocznego elfa" (i reszta tomów) E. Cunningham? Jakoś mnie tak wzięło na takie połączenie, a już nic mi do głowy nie przychodzi. |
|
|
|
|
|
|